5.4.12

Κάποτε στην Καστοριά

  [στήλη]

Οι στρατιώτες του νερού


Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (ΜΜΑ) συνεχίζεται κατά δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα παρουσιάσεων και διαλέξεων γύρω από θέματα τοπικού ιστορικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Είναι ένα πρόγραμμα δράσεων του σπουδαστηρίου που αφορά την προβολή της τοπικής μας ιστορίας. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον Οθωμανικό ζυγό.
Έτσι στις 22.01.12 έγινε η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της καθηγήτριας Σοφίας Δαγκλή-Παναγιωτίδη με τίτλο οι στρατιώτες του νερού. Το βιβλίο παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του ΜΜΑ, καθηγητής εφ. του ΤΕΙ Καστοριάς κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο τ. υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Παπαϊορδανίδης και ο τ. υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κιοσές, o αντιδήμαρχος κ. Πολυγιάννης ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Τσαμίσης, η τ. δημοτική σύμβουλος Αγνή Βασιλειάδου Τζήλα, η βραβευμένη ποιήτρια μας Βενετία Σιώντα, η καθηγήτρια Βιβή Δούκη, φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς και πλήθος κόσμου.
Η συγγραφεύς-καθηγήτρια κ. Δαγκλή που δίδαξε την δεκαετία του ’80 στην Καστοριά και μετά στην Αυστραλία, μίλησε για τον Μακεδονομάχο Θόδωρο Κουμανούδη, γουνέμπορο, πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής, καθώς και για την προπαγάνδα των Σκοπιανών που γίνεται στην Αυστραλία σε βάρος της πατρίδας μας.
 «Ένα μυθιστόρημα με αληθινά ιστορικά γεγονότα, στο οποίο διαπλέκονται προσωπικές ιστορίες με γεγονότα ιστορικής σημασίας, ενώ περιγράφεται, όπως αναφέρει η συγγραφέας, κοντά στο ριζικό απλών ανθρώπων και η γενική μοίρα ενός ολόκληρου λαού. Του Μακεδονικού λαού που θέλει να ενσωματωθεί με την μητέρα Ελλάδα…» τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο παρουσιαστής του βιβλίου κ. Πουλιόπουλος.
 «Ο ήρωας του διηγήματος δεν έζησε να δει την εκπλήρωση μιας μεγάλης ιδέας, μιας μεγάλης επιθυμίας ενός μεγάλου οράματος, που ήταν η απελευθέρωση της Πατρίδας μας της Μακεδονίας. .(Κατά την ρήση της κ. Γλυκατζή-Αρβελέρ η Ελλάδα είναι το μόνο βαλκανικό έθνος που δεν απελευθέρωσε την πρωτεύουσά του μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Καθότι πρωτεύουσα του ελληνικού έθνους ήταν η Κων/πολη, συνηθίζει να λέει η κ. Πρύτανης της Σορβόννης».
Είναι μερικά από τα αποσπάσματα των ομιλιών από τους παρουσιαστές. Αναφέρθηκαν δε και κάποια συμπεράσματα που βγαίνουν από τέτοιου είδους παρουσιάσεις, όπως τόνισαν οι ομιλητές. Τα καταγράφουμε αυτούσια χωρίς σχόλια.
«Γι΄ αυτό η ιστορία είναι εδώ για να τιμά και να υποκλίνεται σε τέτοιους ανθρώπους που δεν συμβιβάσθηκαν με το κατεστημένο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβήθηκαν, αλλά τόλμησαν και νίκησαν κερδίζοντας την αιωνιότητα, η οποία τους κατέγραψε ως φωτεινά παραδείγματα και φάρους διαχρονικής λάμψης στην ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας. Ας θυμόμαστε για πάντα τα αδέλφια μας Μακεδονομάχους, Μαραθωνομάχους, Θερμοπυλομάχους και όσους άλλους πατριώτες θυσιάσθηκαν για ιδανικά, ιδέες, ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της Πάτριας Ελληνικής Γης».
Η μελέτη και η καταγραφή της ιστορίας δεν γίνεται απλώς για να υπάρχει αλλά για να αντλούμε διδάγματα και να αποτρέπουμε δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις.
Ακουμπάμε στους ώμους της ιστορίας των προγόνων μας, επαναλαμβάνει συχνά ο πρόεδρος κ. Παπασταύρος την ρήση του Αϊνστάιν, για να ατενίσουμε το μέλλον.
Και γιατί πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον, για να προλάβουμε τα χειρότερα να γίνουμε σοφότεροι, προνοητικότεροι, και γενναιότεροι. Οι καιροί είναι πονηροί και η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους κατοχή.  Ερχόμαστε από πολύ μακριά και έχουμε βαθιές ρίζες και βαριά κληρονομιά για να την παραδώσουμε αμαχητί σε καιροσκόπους, εφιάλτες, πατριδοκάπηλους και βάρβαρους.
Ο πρόεδρος του ΜΜΑ κ. Παπασταύρος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου και ενημέρωσε σχετικά με την εξέλιξη της δημιουργίας των προτομών των Μακεδονομάχων, τα αποκαλυπτήρια των οποίων θα γίνουν εντός του έτους. Εκτός αυτού ο κ. πρόεδρος ενημέρωσε για τις ενέργειες του συλλόγου σχετικές με την δημιουργία ειδικής αίθουσας παρουσιάσεων, που θα γίνει στην αυλή του μουσείου με την βοήθεια δωρητών του ΜΜΑ. Στο τέλος τονίσθηκε ότι από τέτοιες παρουσιάσεις πρέπει να βγαίνουν και κάποια συμπεράσματα όπως είναι η κοινωνική ευθύνη ενός εμπόρου επιχειρηματία απέναντι στην κοινωνία που ήταν η Πατρίδα του.
Ας παραδειγματισθούμε όλοι μας και κυρίως οι εύποροι, που εξ’ αιτίας της κοινωνίας υπάρχουν και μεγαλουργούν ότι, τα ιδανικά οι αρχές τα οράματα και οι μεγάλες ιδέες είναι αυτά που κρατάν μια Πατρίδα έναν λαό και ένα έθνος, ακέραιο, ζωντανό και υπερήφανο. Δεν πολλαπλασιάζουμε την περιουσία μας σε βάρος των αξιών. Δεν έχει νόημα να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή, αλλά όχι ζωή στα χρόνια και δεν αξίζει να ζει κανείς μια χωρίς αξιοπρέπεια στη ζωή. Ο κόσμος αλλάζει με ανθρωποθυσίες, και τέτοιοι άνθρωποι που θυσιάζονται αξίζουν τον σεβασμό μας την μνήμη και την αναγνώριση μας.
Αυτοί ήταν μερικοί από τους στοχασμούς των παρουσιαστών, και τους αναστοχαζόμαστε στην στήλη του στοχαστή.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Φεβρουαρίου 2012, αρ. φύλλου 627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ