29.4.12

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Απίστευτες επιπολαιότητες




Η πολιτική «εξουσία» αποφασίζει και διατάζει. Παραμονές εθνικών εκλογών. Με έκπληξη ακούσαμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει σκέψη να γίνει «στρατόπεδο» μεταναστών σε χώρο του στρατού στη Νεάπολη της Κοζάνης. Απόφαση λένε του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σημερινός Υπουργός ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) και προφανώς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (σημερινός Υπουργός ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος). Εάν είναι αληθινή η είδηση αυτή θα πρόκειται περί πολιτικού θράσους άνευ προηγουμένου . Σε εποχές που χειμάζεται οικονομικά η πατρίδα να τίθεται θέμα πρακτικά απαξίωσης των εθνικών συνόρων!    

Η απόφαση αυτή θα καταστρέψει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Θα διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός που με αγώνα σώσαμε με πολέμους και αίμα. Στην Νεάπολη Κοζάνης, την Καστοριά, την Σιάτιστα, το Άργος Ορεστικό, την ίδια την Κοζάνη. Μέσω της Εγνατίας οδού το πρόβλημα θα πάει παντού. Από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Σε λίγες ώρες θα πηγαινοέρχονται άτυχοι ξένοι σε 200-300 χιλιόμετρα δρόμων χωρίς έλεγχο. Ούτε μεραρχίες στρατού θα μπορούν να προστατεύσουν το τοπικό πληθυσμό, ειδικά τα χωριά, όχι 20-30 αστυνομικά αυτοκίνητα. Από την Ήπειρο μέχρι την Θεσσαλονίκη. Θα υπάρχει πρόβλημα στη διακίνηση αυτών των ανθρώπων, ακόμα και στην μεταφορά τους και σε όσους τους επισκέπτονται. Το πήγαινε έλα των μεταφορικών μέσων μόνο, φθάνει. Λεωφορεία, ταξί, Ι.Χ. , ακόμα και αεροπλάνα θα είναι σε συνεχή κίνδυνο. Χωρίς να φταίνε σαν άνθρωποι οι λαθρομετανάστες και οι νόμιμοι μετανάστες. Αλλά μια πολιτική ηγεσία χαμηλού επιπέδου.
   
Χωρίς «περιβαλλοντολογική» μελέτη για τους ανθρώπους της περιοχής που μιλάμε, απαγορεύεται κάθε σκέψη για στρατόπεδο «προσφύγων». Εδώ γίνεται αγώνας για να σωθούν οι αρκούδες της περιοχής (50-100 ζώα) και τα μανιτάρια και 1000 άνθρωποι θα εγκατασταθούν δίπλα σε κωμόπολη 2000 κατοίκων, την Νεάπολη Κοζάνης, στα όρια του Νομού Καστοριάς, δίπλα στην Πίνδο, τα Αλβανικά πολύπαθα σύνορα. Στο διαμάντι της Καστοριάς. Στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας.
   
Πρόσφατα λεηλατήθηκαν κατοικίες στο Τρίλοφο – χωριό του Γράμμου. Αλβανοί λάθρο-επισκέπτες; Πήραν ακόμα και τα παράθυρα και τις πόρτες σπιτιών. Τα σύνορα είναι 500 μέτρα μακριά. Η Νεάπολη Κοζάνης απέχει από την Καστοριά είκοσι λεπτά  με το αυτοκίνητο με την Νέα Εγνατία, που σύντομα θα φθάνει στην Κορυτσά της Αλβανίας. Μάθαμε ότι απομακρύνθηκε και ένας λόχος ΛΟΚ που προστάτευε τα βουνά. Ότι θα καταργηθεί ο στρατός στο Άργος Ορεστικό.
   
Να σωθεί η Αθήνα, όλοι το καταλαβαίνουμε και το απαιτούμε. Όχι όμως τέτοια ηλιθιότητα. Να καταστραφεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Ελλάδος. Ο χώρος που χάθηκε τόσο αίμα στο εμφύλιο πόλεμο με τους αντάρτες. Βαριά η ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, αν έχει προχωρήσει και μάλιστα σε ταχύρυθμη λύση. Χωρίς να ερωτηθεί καν η τοπική κοινωνία. Τα δάνεια, δάνεια και οι Παπανδρέου Παπανδρέου, αλλά σπιθαμή γης δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο αποφάσεων από ανθρώπους που ζουν μακριά.

Στον νομό Κοζάνης και Καστοριάς κάθε ανάπτυξη θα σταματήσει. Κάθε επένδυση θα σταματήσει . Ο τουρισμός θα βουλιάξει. Πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να σκεφθεί να φτιάξει τέτοιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην καρδιά των συνόρων της Ελλάδας. Μιας χώρας με άπειρες βραχονησίδες και τόπους άγονους που εύκολα μπορεί να ελεγχθούν, από αέρα, θάλασσα και δρόμους. Ονόματα σαν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Άννας Διαμαντοπούλου, Φίλιππου Πετσάλνικου, Ελευθέριου Οικονόμου (προέρχεται από την Αστυνομία) θα φέρουν ευθύνη μεγάλη, αν επιτρέψουν τέτοια γεγονότα.

Κάθε πολιτική απόφαση από εδώ και πέρα -ας το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία- πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης. Όχι άλλες επιπολαιότητες. Χρειάζονται μελέτες για τις επιπτώσεις που θα ‘χουν τέτοια σχέδια στην κοινωνία της περιοχής. Όχι άλλες αυτοκαταστροφές. Όχι άλλες αυτοκτονίες. Δεν έχει το δικαίωμα η πολιτική εξουσία να αποφασίζει ερήμην των κατοίκων μιας περιοχής, ιδίως σε τόσο σοβαρά θέματα, παραμονή εκλογών.
   
Στην Γαλλία, στο Καλαί, ο στρατός επενέβη για να διαλύσει τέτοια στρατόπεδα. Ο δικός μας στρατός τι κάνει; Η Αστυνομία είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις πρέπει να αντιδράσουν. Ελπίζω και εύχομαι μετά την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, να βρεθούν μόνιμες λύσεις σε τέτοια θέματα με εθνική και πανευρωπαϊκή διάσταση.

Όταν ρώτησα κάποτε έναν κάτοικο της μακρινής Ιεροπηγής, κοντά στα Αλβανικά σύνορα, ποιος πολιτικός αρχηγός τους έχει επισκεφθεί τελευταία φορά, μου απάντησε: ο Αντώνης Σαμαράς το 1992, πριν είκοσι χρόνια, σαν Υπουργός Εξωτερικών. Με τέτοιο ενδιαφέρον για τα σύνορα μας, τα στρατόπεδα των προσφύγων μας έλειπαν! «Έλεος», φώναξε η δήμαρχος Βοίου, κα. Ορφανίδου, στην τηλεόραση, για μια απόφαση που ούτε ο περιφερειάρχης φαίνεται ότι γνώριζε, ούτε οι βουλευτές της περιοχής, ούτε οι δήμαρχοι των κοντινών πόλεων – ειδικά στην Καστοριά. Συνέχισε με το «Μολών Λαβέ» που είπαν και άλλοι γνήσιοι Έλληνες πιο πριν!
Ο κόσμος του Βορρά δεν χαρίζεται. Έχει περάσει πολλά. Ας ρίξει κανείς μια ματιά στην Ιστορία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 635







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ