17.4.12

ΟΔΟΣ: Γειτονιές της Χαλκηδόνας

ΒΙΒΛΙΟ

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ
Γειτονιές της Χαλκηδόνας
Μικρασιατική Κωνσταντινούπολη


Εκδόσεις Τσουκάτου (τηλ. 2108817341, tsoukatou.gr), Αθήνα 2011, σελ.260

Στα άγια χώματα της αντίπερα της Κωνσταντινούπολης, παραλιακής -κυρίως- Μικράς Ασίας όπου βρίσκεται η Χαλκηδόνα, στις ακτές της Προποντίδας, αλλά και στα κάπως ενδότερα όπου εκτείνονται οι «γειτονιές» της, καθώς και στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου, ταξιδεύει τον αναγνώστη με δυναμικό τρόπο, στο νέο του βιβλίο ο ιστορικός, συγγρα- φέας και αναλυτής κ. Θρασύβουλος Παπαστρατής, (δικηγόρος) φίλος και συστηματικός συνεργάτης της ΟΔΟΥ.

Το βιβλίο, με τον τίτλο «Γειτονιές της Χαλκηδόνας- Μικρασιατική Κωνσταντινούπολη» εκδόθηκε από τις τις «εκδόσεις Τσουκάτου» το 2011 σε επιμελημένη έκδοση 300 περίπου σελίδων συνολικά.
Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύτιμες από κάθε άποψη και ιδίως για τον ιστορικό και μελετητή του μέλλοντος, ιστορικές προσεγγίσεις της συγκεκριμένης περιφέρειας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

Με μια ιδιαίτερα προσεκτική παρουσίαση του πολύμορφου και πολυεθνικού υπόβαθρου της περιοχής, από τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Βαλκάνιους κατοίκους, και φυσικά τους Έλληνες που ήκμασαν στην Μικρά Ασία για 3.000 χρόνια με έμφαση στην ανθηρή νεοελληνική ρωμαίϊκη παρουσία -από την οποία απέμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες ψυχών- ο συγγραφέας εντυπωσιάζει για το πλήθος και την ακρίβεια των πληροφοριών που παραθέτει.

Ευρισκόμενη στην αγκαλιά, ίσως και την σκιά της Πόλης, η αντίπερα του Βοσπόρου και στην Μικρά Ασία όχθη, σπάνια αποτέλεσε θέμα χωριστής μελέτης και παρουσίασης. Έτσι το έργο του κ. Θ. Παπαστρατή με την αντικειμενικότητα, πληρότητα και συστηματικότη- τα που το χαρακτηρίζει, ανήκει ήδη στην πολύτιμη βιβλιογραφία, όχι μόνο για την μελέτη των ελληνικών θεμάτων αλλά και της ιστορίας των κοινοτήτων καθώς και την γεωστρατηγική σημασία της περιοχής από την αρχαιότητα, ως τις μέρες μας.

Με έμφαση στα εκπαιδευτικά κτήρια και τα θρησκευτικά μνημεία των κοινοτήτων της Χαλκηδόνας και των γειτονιών της από την Αρετσού ως το Σκούταρι, η παρουσίαση κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη.  Αναμφίβολα, αιχμαλωτίζουν τα κεφάλαια, οι φωτογραφίες και τα στοιχεία για τους Ρωμηούς, που ακόμη και σήμερα εκπλήσσουν για το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα της αισθητικής και της καλλιέργειας που όπως προδίδεται διέθεταν. Κα-θώς και τον κοσμοπολίτικο ελληνισμό τους. Ώ- σπου ήλθε ο ξεριζωμός και η σύγχρονη Ελλάδα περιωρίστηκε στις σημερινές περίπου διαστάσεις της και στην εσωστρέφειά της.


Έργα του ιδίου:
Αναζήτηση (ποίηση) Αθήνα 1985. Στην Πόλη και στη Θράκη…, Ρήσος, Αθήνα 1994. Τα πρόσωπα της Κομοτηνής, Σάλη, Αλεξανδρούπολη 1997. Επταλόφου Βοσπορίδος Οδοιπορία, Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 1999. Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου, Τσουκάτου, Αθήνα 2001, Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, Τσουκάτου, Αθήνα 2003. Γειτονιές του Βοσπόρου, Τσουκάτου, Αθήνα 2005. Από τη Γκιουμουλτζίνα στην Τρεμπλίνκα… Ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής, ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 2010. Οι Εβραίοι της Καβάλας. Προσεγγίσεις μιας μεγάλης ιστορίας, Συλλογές, Αθήνα 2010. Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη… Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, Αθήνα 2010.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Φεβρουαρίου 2012, αρ. φύλλου 627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ