26.4.12

ΟΔΟΣ: Δημοσιογραφικά [και άλλα]

Μετά από ένσταση (αίτηση θεραπείας) που άσκησε η ΟΔΟΣ προς τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παντελή Καψή καθώς και στην Γενική Γραμματεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για την παράλειψη της εφημερίδας από τις λίστες των νομαρχιακών εβδομαδιαίων εφημερίδων της Καστοριάς που δικαιούνται σύμφωνα με τον (αμφιλεγόμενο) νόμο 3548/2007 να καταχωρούν συγκεκριμένες δημοσιεύσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα που καταχωρήθηκαν σε πρόσφατη υπουργική απόφαση (4167/21-2-2012 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας ΦΕΚ 412/22-2-2012) εκδόθηκε σε σύντομο ομολογουμένως χρόνο, αφού έγινε δεκτή η ένσταση, συμπληρωματική υπουργική απόφαση αρ. 6698 /19 Μαρτίου 2012 (ΦΕΚ 808/ 19-3-2012), με βάση την οποία, και άλλες εφημερίδες της Καστοριάς, όπως και η ΟΔΟΣ περιλαμβάνονται πλέον στο κατάλογο των νομαρχιακών εφημερίδων στις οποίες θα πρέπει να διανέμονται με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης οι σχετικές καταχωρήσεις του Δημοσίου με την ευρύτερη έννοια του όρου. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ένα νόμο της εποχής του τότε παντοδύναμου κ. Θεοδ. Ρουσόπουλου στο υπουργείο Τύπου, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ εξ αιτίας του οποίου ο περιφερειακός τύπος τέθηκε σε διωγμό. Ώστε να αναμένεται η εκλογίκευση του νόμου αυτού, αν όχι η κατάργησή του.

Εν πάση περιπτώσει, η θετική είδηση ως υπόθεση αυστηρά της ΟΔΟΥ, θα περνούσε στα τυπικά ή και στα παραλειπόμενα, αν δεν είχε προηγηθεί αρχικά τουλάχιστον μια πρωτοφανής για την δεοντολογία εκστρατεία παραπληροφόρησης από άλλη εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς. Η οποία, στις αρχές Μαρτίου με πρόσχημα την «είδηση» της δικής της συμμετοχής της στην λίστα, προέβη σε σειρά βαρύτατων λαθών, αφού στο πλαίσιο ενός αθέμιτου ανταγωνισμού, έφθασε στο σημείο σε πρωτοσέλιδό της να κηρύξει εκτός… νόμου τις άλλες εφημερίδες και μεταξύ αυτών την ΟΔΟ.

Η δημοσιογραφική ύλη και το περιεχόμενο της ΟΔΟΥ, ασφαλώς και αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Ωστόσο η επαγγελματική διάσταση της εφημερίδας, όχι μόνο προστατεύεται απ όσα δικαιώματα αντιστοιχούν σε κάθε οικονομική και προσωπική δραστηριότητα βιοπορισμού, μεταξύ άλλων όμως και από την νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τις διατάξεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Έπρεπε να απειληθούν δικαστικά μέτρα, ώστε στο αμέσως επόμενο φύλλο της, η εν λόγω εφημερίδα να αποκαταστήσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τα πράγματα.

Έτσι μετά την σύντομη δικαίωση της ΟΔΟΥ, το ολίσθημα της «καζούρας» και των συκοφαντιών, κατέρρευσε διπλά. Αυτή την φορά λόγω της έκδοσης συμπληρωματικής υπουργικής απόφασης με την οποία αποκαθίστανται αδικίες και παροράματα.

Ελπίζεται ότι το πάθημα, γίνεται μάθημα, ώστε σε μια επόμενη περίσταση, όσοι καλούνται να διαχειριστούν την «χαρά» τους, θα το κάνουν με περισσότερη περίσκεψη και υπευθυνότητα. Και προπαντός με διάκριση της είδησης από την αθέμιτη προσβολή απόλυτων δικαιωμάτων «συναδέλφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ