16.2.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Στη ζωή ο καθένας μας ζει την δική του αποκάλυψη η οποία συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι πού ζουν και έζησαν περισσότερες αποκαλύψεις. Όσοι δε ισχυριστούν ότι στη ζωή τους δεν βίωσαν καμία αποκάλυψη, αυτοί είναι σαν να μην έζησαν. Εδώ εμείς δεν θα αναφερθούμε φυσικά στην αποκάλυψη του Ιωάννη ούτε σε αποκάλυψη σκανδάλων, ούτε στις προσωπικές αποκαλύψεις των ανθρώπων, αλλά στην αποκάλυψη προτομών συμπολιτών μας, οι οποίοι αγωνίσθηκαν για ελευθερία, ιδανικά, δικαιοσύνη, αξιοκρατία κλπ. Έννοιες που σήμερα στις κοινωνίες του ευδαιμονισμού της υπερκατανάλωσης αλλά και της ανισότητας της αδικίας και της αναξιοκρατίες έχουν ξεχαστεί ή παρεξηγηθεί.

Οι προτομές που στήθηκαν και όπως γράψαμε και την προηγούμενη βδομάδα στην στήλη αυτή, ήταν τριών προσωπικοτήτων που συμβολίζουν όχι μόνο τους πατριωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αλλά και την οικουμενικότητα του Ελληνισμού αφού ο Ίων Δραγούμης ήταν ελληνόφων, ο Αναστάσιος Πηχεών βλαχόφων και η Ευτέρπη Ουζούνη σλαβόφων, άλλα με ελληνική συνείδηση και αγάπη για την πατρίδα και την Μακεδονία.

Ο πρόεδρος του ΜΜΑ Καστοριάς κ. Παπασταύρος, ως ακούραστος νεομακεδονομάχος, αναφέρθηκε στην προσφορά όλων όσων βοήθησαν με τις χορηγίες τους στην δημιουργία των προτομών και όχι μόνο. Μέσα σε όλα δε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημερινή οικονομική κρίση, η οποία συγκρινόμενη με την πείνα του 1941 και την γερμανική κατοχή, που ζήσανε και βίωσαν οι παλαιότεροι, είναι ασήμαντη, ελπίζοντας ότι θα ξεπεραστεί σύντομα.

Σίγουρα μετά από μια άνευ προηγουμένου ευμάρεια, υπερκατανάλωση, εύκολου πλουτισμού μέσω δανεικών και άλλα πολλά, από κάποιες γενιές, που δεν έζησαν πόλεμο δεν γνώρισαν φτώχεια, (κάποιοι δεν δούλεψαν σκληρά ή καθόλου), που θεωρούνταν σχεδόν τα πάντα αυτονόητα, και πολλών άλλων ων ουκ εστίν αριθμός, να φαντάζει η κρίση αυτή, ως η καταστροφή του κόσμου, ή ως η επιβεβαίωση της αποκάλυψης του Ιωάννη.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, για το οποίο ο πρόεδρος στο τέλος της ομιλίας του, μας αποκάλυψε και ένα άλλο μυστικό. Ήταν το βραβείο που επιθυμεί να καθιερώσει ο κύπριος δωρητής Ανδρέας Νικολαίδης, για μαθητές του Λυκείου, που θα γράφουν την καλύτερη έκθεση κάθε χρόνο, γύρω από εθνικά θέματα με επίκεντρο την Μακεδονία.

Ας ελπίσουμε το παράδειγμα αυτού του πατριώτη έλληνα να το μιμηθούν και άλλοι συμπατριώτες μας σε τοπικό επίπεδο και θα φιλοτιμηθούν να επιστρέψουν στην κοινωνία και τη πατρίδα τους, κάτι από το περίσσευμα τους, που το δημιούργησαν εξ’ αιτίας των ανθρώπων αυτών, που αγωνίσθηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, με τόσα αγαθά, που καμία γενιά στο παρελθόν, ούτε στα ποιο παράξενα όνειρά τους θα μπορούσε να φαντασθεί.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ