26.2.13

Louvre-Lens

Επειδή μία μικρή μικρή πόλη μαστίζεται από την ανεργία δημιούργησαν παράρτημα του Λούβρου





Ο γάλλος πρόεδρος Φ.Ολάντ εγκαινίασε προχθές Τρίτη το Λούβρο-Λανς, ένα παράρτημα του μουσείου του Λούβρου στόχος του οποίου είναι η «αναγέννηση» του Πα-ντε-Καλέ, μιας πρώην περιοχής εξόρυξης άνθρακα, μέσω του πολιτισμού.

Το Λούβρο-Λανς ανοίγει για το κοινό στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Με κόστος κατασκευής πάνω από 150 εκατoμμύρια ευρώ, το νέο μουσείο έχει ως στόχο να προσελκύσει 500.000 επισκέπτες το χρόνο. Δεν έχει όμως δική του συλλογή.

Το Λούβρο του Παρισιού τού έχει δανείσει 205 έργα που χρονολογούνται από την κλασική αρχαιότητα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, για μια έκθεση που θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Ανάμεσα στα έργα που έχει δανείσει το Λούβρο του Παρισιού είναι αριστουργήματα όπως το αναγεννησιακό έργο Η Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και το πορτρέτο του Μπαλτάσαρ Καστιλιόνε του Ραφαήλ.

Η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε την υποβαθμισμένη γαλλική πόλη Λανς, στα  βορειανατολικά σύνορα της Γαλλίας, για να στεγάσει το νέο Λούβρο. Η Λανς, μια πόλη 35.000 ανθρώπων που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μαστίζεται από την ανεργία μετά το κλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου στην περιοχή, το 1990.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 669


5 σχόλια:

  1. ΑΝΕΚΔΟΤΟ26/2/13

    Κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει στην Ελλάδα από το κράτος των Αθηνών.
    Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί παράρτημα-μουσείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών π.χ. στην Καστοριά, να το κτίσουν με 150 εκατομμύρια ευρώ (!!!) και να φιλοξενήσει π.χ. τον «Έφηβο των Αντικυθήρων»;
    Επειδή έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα;
    Ποτέ, ποτέ των ποτών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη Τσαδήλα [facebook]26/2/13

    Το θλιβερό είναι, όχι ότι δεν γνωρίζουμε, αλλά ότι εξακολουθούμε να μην μαθαίνουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/13

    Δεν έχει βρεθεί το αντίδοτο στη θλίψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/2/13

    Σιγά τ' αυγά! Πόσα εκθέματα ελληνικά έχει το Λούβρο...
    Με ξένα κόλλυβα όλοι ξέρουν να κάνουν μνημόσυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/2/13

    Νο 4, ξέρεις γιατί μιλάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ