ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΔΗΚΑ.αε.
Λέγεται ότι πολλές φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η επανάληψη αυτή όμως μπορεί να χαρακτηρισθεί είτε σαν φάρσα είτε σαν κωμωδία. Στην περίπτωση όμως των εκλογών της ΕΔΗΚΑ η επανάληψη μπορεί να θυμίζει ρεβάνς ή εκδίκηση, ή ακόμη και τη ρήση που λέει ότι “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”.
Διότι ο απελθών πρόεδρος όσο και να κούρασε ή να μην ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του να δυσαρέστησε, κλπ., κλπ. δεν άξιζε μιας τέτοιας αποχώρησης. Πήρε την ρεβάνς του από την ήττα 11-0 το 2001, επανερχόμενος μετά από 5 χρόνια αποτυχημένης προεδρίας του τέως αντιπροέδρου του, αλλά του δόθηκε η ευκαιρία να αποχωρήσει με ποιο αξιοπρεπή τρόπο.
Ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος που πέρασε από την εταιρεία και ανεξάρτητα από τον τρόπο που λειτουργούσε και διοικούσε, τις δυσαρέσκειες που δημιουργούσε, ήξερε να ελίσσετε να κρατάει ισορροπίες και είχε αυξημένη αντίληψη. Ήταν ο πρόεδρος που τόλμησε να λειτουργήσει το εκθετήριο αλλά κατακρίνεται για το ότι δεν προώθησε το σύστημα λειτουργίας των “κωδικών”. Ήταν αυτός που αρνήθηκε να πληρώσει το άδικο παράλογο και μαχητό πρόστιμο, που επιβλήθηκε στην εταιρεία το 2000, αλλά και δεν αποδέχθηκε, κακώς, το τίμημα του 1,5 εκατομμυρίου € από το ΤΕΙ, για την πώληση του εκθετηρίου στην θέση Φούρκα.
Αυτά φυσικά τα δύο προαναφερθέντα εκλογικά αποτελέσματα δεν θυμίζουν μια υγιή δημοκρατική διαδικασία, αλλά καθεστώτα απολυταρχικά των δύο άκρων. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι καλό για κανένα φορέα ούτε φυσικά και για την ΕΔΗΚΑ.αε. Κάποτε η ΓΕΟΚ αε είχε καθιερώσει το παραταξιακό ψηφοδέλτιο, διότι δεν μπορούσε να εκλέξει διοίκηση, λόγω ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν οι ανώνυμες εταιρείες στην εκλογή διαδικασία, που απαιτεί απόλυτη και όχι σχετική πλειοψηφία, στην εκλογή κάθε συμβούλου. Η ΕΔΗΚΑ αε δεν επέλεξε αυτό το σύστημα στον τύπο, αλλά στην ουσία με τις ομαδοποιήσεις που συμβαίνουν, στο τέλος το αποτέλεσμα καταλήγει το ίδιο με αυτό της επιλογής της διαδικασίας των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.
Με το αποτέλεσμα του 11-0 το 2001 ή του 10-1 στις 21-10-12 είναι σαν να μην υπάρχει διαφορετική γνώμη ή αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι καλό διότι οι πρόεδροι καβαλούν εύκολα το καλάμι, πράγμα που αποβαίνει σε βάρος του εκάστοτε φορέα και στην περίπτωσή μας φυσικά εις βάρος της ΕΔΗΚΑ αε.
Κατά την γενική συνέλευση εκτός των άλλων, τέθηκε το θέμα της καταστρατήγησης του άρθρου 15 παρ.2 του καταστατικού το οποίο προβλέπει ότι: «Το ΔΣ αναθέτει την Γενική Διεύθυνση... σε πρόσωπο ήθους εμπειρίας γνώσεων και ικανοτήτων κλπ...». Η νομική υπηρεσία της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, καθότι όπως δήλωσε, δεν ήταν ενημερωμένη, λόγω πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων της, ο δε απερχόμενος πρόεδρος έδωσε την άσχετη απάντηση, ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό καθότι δεν αναφέρεται ως υποχρεωτικό στο άρθρο.
Με αυτή την λογική σε κανένα άρθρο του καταστατικού δεν αναφέρεται η λέξη υποχρεωτικό, επομένως όλα τα άρθρα κατά την λογική αυτή δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά. Το καταστατικό όμως μιας ανώνυμης εταιρείας λειτουργεί όπως το σύνταγμα του κράτους. Από την “φύση” του ως καταστατικό είναι υποχρεωτικό, όπως και το σύνταγμα. Επομένως υπάρχει καταστρατήγηση αυτής της διάταξης και η νέα διοίκηση πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη της για να μην βάλει την εταιρεία σε περιπέτειες.
Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με προσοχή και αναλυτικό τρόπο σκέψης η νέα διοίκηση είναι η διεκδίκηση των ενοικίων από το ΤΕΙ. Εδώ θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ήταν μεγάλο σφάλμα των προηγούμενων διοικήσεων, που δεν αποδέχθηκαν τα 500 εκ δρχ., ή το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που προσέφερε το ΤΕΙ για την αγορά του κτίσματος στη Φούρκα. Τώρα φυσικά το κτήριο αυτό απαξιώθηκε τόσο πολύ, λόγω κρίσης και θέσης, που εκείνη η ευκαιρία δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπαρουσιασθεί.
Όσο για την διεκδίκηση των ενοικίων από την νέα διοίκηση θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να αναλογισθεί ότι, αν αποφασίσει να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες, υπάρχουν τρείς διαφορετικές παρενέργειες που μπορούν να συμβούν σε βάρος της εταιρείας, που σίγουρα το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη, που προσπαθεί να αποκομίσει από μια μεν νομικά δίκαιη αλλά ηθικά αμφισβητούμενη απόφαση.
Να προσέξουν οι νέοι διοικούντες να μην κάνουν τα ίδια λάθη, που κάνουν επανειλημμένα οι κυβερνώντες στην πατρίδα μας, με τις αποφάσεις που παίρνουν με τον γραμμικό και όχι τον αναλυτικό τρόπο σκέψης. Εξίσωσαν τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης και αντί να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα τα μείωσαν, διότι ο κόσμος στράφηκε σε άλλες μορφές ενέργειας. Τέτοιες αποφάσεις πάρθηκαν και παίρνονται δυστυχώς επανειλημμένα λες και είναι όλοι τους ανεπίδεκτοι μαθήσεως.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτό που είχαν βάλει ως στρατηγικό στόχο οι μειοψηφήσαντες για μια μετοχή, διεκδικητές της διοίκησης στις εκλογές του 2004, που αναφέρονταν στην λογιστικοποίηση των “πακέτων”. Είναι ένα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα, το οποίο μπορεί να αποκτήσει νομιμοφάνεια και να μην διασύρεται η εταιρία και ο κλάδος ακόμη και μέσα στην βουλή.
Υπάρχει φυσικά και ένα άλλο πρόβλημα που εκκολάπτεται και θα πρέπει μάλλον να το αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, αλλά λόγω χώρου θα το αναδείξουμε άλλη φορά δοθείσης ευκαιρίας.
Αυτά λοιπόν στοχαστήκαμε αυτή την βδομάδα ακολουθώντας την επικαιρότητα, για ένα εξωστρεφή κλάδο και μια δραστηριότητα, που έκανε φτωχούς να χορτάσουν και πλούσιους να πεινάσουν, αλλά συνεχίζει να κρατάει όρθια την χειμαζόμενη από την κρίση Καστοριά.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Νοεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 664
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.