10.7.13

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 7.3.2013 | 682

Ανοιξιάτικες σκέψεις!

Κύριε διευθυντά.

Στο φύλλο 682 της «ΟΔΟΣ» της 7.3.2013 διάβασα μια επιστολή που με αφορά, του Αναστάση Πηχιών τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα. Είμαστε φίλοι. Στην επιστολή του υπάρχουν δυο σημεία για τα οποία έχω διαφορετική εικόνα.

Το πρώτο είναι ιστορικό. Αφορά «την εξαφάνιση» του αγορασμένου από τον Καραμανλή πετροχημικού εργοστασίου. Αν δεν ήταν ο Αναστάσης, και ήταν κάποιος άλλος, θα επέμενα για την άποψη μου. Όμως το ακέραιο του χαρακτήρα του και τα χρόνια που γνωρίζω ότι εξασθενούν την μνήμη μου, με κάνουν να αναρωτιέμαι για την αλήθεια της πρότασής μου. Η εκδοχή μου είναι ότι το εργοστάσιο κατασκευάστηκε πράγματι επί Καραμανλή, άρχισαν αντιδράσεις από «οικολόγους» για το που θα πρέπει να τοποθετηθεί – πρόβλημα που έπρεπε να είναι λυμένο πριν από την παραγγελία – πιέστηκε ο Καραμανλής από τους έμπορους και τις πολυεθνικές, το αποθήκευσε και ησύχασε. Το ΠΑΣΟΚ το αξιοποίησε αλλά ελληνικά, το πούλησε για παλιοσίδερα! Οι δυο εκδοχές είναι τόσο κοντά, που αν το βάρος πέφτει περισσότερο στη Ν.Δ., ή στο ΠΑΣΟΚ με αφήνει αδιάφορο. Την ίδια ακριβώς βιομηχανική πολιτική εφάρμοσαν.

Το δεύτερο είναι πολιτικό. Ο Αναστάσης υποστηρίζει ότι κάθε κρατικό, είναι λάθος, και μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να γίνει βιομηχανία στην Ελλάδα. Για να τεκμηριώσει τις απόψεις του, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ σοσιαλιστικό, που ούτε λίγο ούτε πολύ εφάρμοζε στην Ελλάδα τα «πενταετή βιομηχανικά προγράμματα του Στάλιν». Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1981, η βιομηχανία ήταν διαλυμένη. Με την μνήμη που με απομένει θυμάμαι ότι κυριαρχούσε η λέξη προβληματική. Οι βιομηχανικές εταιρείες, (Πειραϊκή – Πατραϊκή, Πυρκάλ, ΧΡΩΠΕΙ…), για να αναφέρω τις πιο μεγάλες, βρίσκονταν υπό κατάρρευση, που θα είχε σαν αποτέλεσμα να παρασύρουν τις τράπεζες, (στις οποίες ήταν χρεωμένες ως τα μπούνια) στη χρεωκοπία.

Ο Παπανδρέου σοφίστηκε τον «σοσιαλισμό αλλά ΠΑΣΟΚ». Πρότεινε κοινωνικοποίηση των μπατηρημένων εταιρειών, και έμπλεξε σε ιδεολογική αντιπαράθεση το ΚΚΕ που ήθελε κρατικοποίηση. Οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, και ο κόσμος της αριστεράς παρασυρθήκαμε σ’ αυτό το παιχνίδι υψηλού επιπέδου, που για τους αστούς [Παπανδρέου – Καραμανλή] σήμαινε μόνο μια απάτη, ένα ξεγέλασμα του κόσμου, έτσι που να σωθούν οι τράπεζες με τα χρήματα ημών, των εργαζομένων. Το πέτυχε!

Γνωρίζει ο αγαπητός Αναστάσης ότι το καθεστώς του Παπανδρέου δεν ήταν σοσιαλιστικό, κάπως αλλιώς έπρεπε να λέγεται …

Από τον εμφύλιο και μετά, οι ιδιώτες είχαν κάθε ελευθερία να κάνουν βιομηχανία. Πήραν κολοσσιαία ποσά, από τις πολεμικές αποζημιώσεις και το σχέδιο Μάρσαλ. Δεν δημιούργησαν βιομηχανία. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε ένας βιομήχανος που να έκανε με δικά του λεφτά βιομηχανία. Ακόμη και αυτοί που πήραν του κόσμου τα δάνεια, - τα οποία δεν επέστρεψαν, - δεν έκαναν βιομηχανία, βίλες στο Σούνιο, στα ελληνικά νησιά και στα διεθνή θέρετρα έκαναν…  Οι βιομηχανίες που στάθηκαν, και αποδίδουν μέχρι σήμερα είναι οι κρατικές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

Αγαπητέ Αναστάση,

Κανένας δεν εμποδίζει τους ιδιώτες να κάνουν βιομηχανία. Με δικά τους χρήματα να κάνουν ότι θέλουν.  Εμείς θα τους ενισχύσουμε. Θα πρέπει όμως να έχουν πλάνο ανάπτυξης, να μην μπορούν να πάρουν τα κεφάλαια, που με θυσίες τα μαζεύουμε, και να τα κάνουν δικές τους επενδύσεις στη Βουλγαρία.

Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε την εξουσία.  Η γραφειοκρατία και η διαφθορά, που βρίσκεται όποια πέτρα κι’ αν σηκώσεις, ΠΑΣΟΚο ΝΔημοκρατικό παιδί είναι... Στο σημερινό στάδιο που βρισκόμαστε, δεν μπαίνει πρώτος στόχος ο σοσιαλισμός. Ένα σωστό, ορθολογικό Κράτος θέλουμε να κτίσουμε, που να είναι θεμελιωμένο στην παράδοση λογικής που μεταδώσαμε στη Δύση, στην αναζήτηση, την έρευνα και την επιστήμη.

Να αποφύγουμε την νοοτροπία του αγά και του κοτζαμπάση, που τόσο πολέμησαν οι πρόγονοί μας αγαπητέ Αναστάση.
Ένα Κράτος που να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν θα είναι ο κυνηγός πάση θυσία του κέρδους. Ένα Κράτος που θα μας αφήνει ανοιχτό το δρόμο για τον Σοσιαλισμό που ονειρευόμαστε…
Δύσκολος δρόμος. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε μαζί μας τον Αναστάση. Η ευθεία και έντιμη κριτική του είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε μερικούς σκοπέλους, που ξέρουμε ότι θα υπάρχουν...

Με εκτίμηση
Περδίκκας Παπακώστας
Συνταξιούχος χημικός
Ατομική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλλέργη 21. Νέο Φάληρο / Πειραιάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 686

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/7/13

    Ποιο σοσιαλισμό και (μετά συγχωρήσεως) πράσινα άλογα κύριε Παπακώστα. Χιλιοδοκιμασμένες αποτυχυμένες συνταγές ρομαντικών, ιδεολόγων, μα και λαοπλάνων δημαγωγών που μόνο στη θεωρία μπορούν να εφαρμοστούν. Πόσοι ακόμη χιλιάδες νεκροί θα πρέπει να 'ναι στους τροχούς και που άραγε θα βρεθούν οι ζωντανοί για να δώσουν το αίμα τους την σήμερον ημέρα που καλλιεργείται ο άκρατος ατομικισμός και έχουν ισοπεδοθεί όλες οι συλλογικές ανθρώπινες αξίες. Και που; Σε έναν τόπο που η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ταυτόσημα και συνώνυμα της υπόστασής του; Συγνώμη για την απαισιοδοξία μου αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη αυτά είναι ρομαντικές αφέλειες και απορώ πόθεν η δική σας φαιδρή αισιοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Π.Τ.10/7/13

    Κύριε/κυρία πρώτε/η Ανώνυμε/η
    με την άδεια σου, να σε φέρω ένα παράδειγμα πόθεν η δική μου αισιοδοξία (ο κ. Παπακώστας μπορεί να απαντήσει αργότερα)
    Είπα λοιπόν να διαβάσω κάποιο άλλο σχόλιο, για να ξεφύγω από τον σχολιασμό που συνεχίζεται για τα εκκλησιαστικά και διαβάζοντας το δικό σου ήρθε μπροστά μου το επώνυμο του Δεσπότη μας!
    Να μη σκεφτώ ότι ο Θεός θέλησε να με κάνει να γελάσω μέσα στην γενική κατήφεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/7/13

    @1
    ama thes aisiodoxia na pas sthn allh anarthsh, tou B. Tsemanh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/7/13

    Αγαπητέ/ή #2 (Π.Τ.), χαίρομαι που σου έγινα αιτία αισιοδοξίας έστω και με πικρόγλυκο χαμόγελο και εύχομαι στο τέλος να μείνει για όλους μας μόνο η γλύκα.
    Αγαπητέ/ή #3, για σένα θα μπορούσα να αισιοδοξώ εάν έγραφες με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά τα Greeklish σου στην κυριολεξία με κατέθλιψαν. Απεχθές σημείο των καιρών και αυτό το άχαρο χούι. Τυχαίο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Π.Τ.10/7/13

    Ανώνυμε, με εξέπληξες ευχάριστα με την κατανόησή σου! Συμφωνούν οι απόψεις μας. Περισσότερο από όλα μου άρεσε η ευχή σου.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λ. Π.10/7/13

    Αυτό πάλι το "ατομική συνιστώσα" ανήκει στη νέα ορολογία;
    Δηλαδή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά τι είναι;
    η συνισταμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ