8.9.13

Λόγος & Αντίλογος




Κύριε Μπαιρακτάρη,

Παραβρέθηκα στην ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή της αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ., κ. Πάνου Τσολάκη και ομολογώ ότι έφυγα ενθουσιασμένη και απογοητευμένη ταυτόχρονα. Ενθουσιασμένη γιατί άκουσα και παρακολούθησα, έναν ήρεμο ομιλητή, χωρίς καθόλου έπαρση για τις γνώσεις του, ο οποίος μέσα απο συλλογές φωτογραφιών και αφηγήσεις μας ανέλυσε όλην την ιστορία, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα, όχι μόνον της περιοχής Ντόπλιτσας, αλλά καί όλης της Καστοριάς.

Έμαθα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον τόπο μου, που ομολογώ πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα (αν και κάποιας ηλικίας) και θυμήθηκα και άλλα που λόγω χρόνου τα είχα ξεχάσει ή απλά σκεπάσει με πιο πρόσφατα. Επιβεβαιώθηκα για την αρχική μου επιλογή, να υποστηρίξω την διατήρηση του πρώην στρατ. Μαθιουδάκη, ως μνημείο και την μετατροπή του, με αναπαλαίωση, σε πολιτιστικό χώρο.

Όμως και απογοητευμένη γιατί για άλλη μια φορά διαπίστωσα ότι τον τόπο μας δεν τον αγαπάμε. Είμαστε έτοιμοι, προς χάρη της "αντιπαροχής", να σβήσουμε ολοσχερώς σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας και να προσποιούμαστε πως δεν υπήρξαν καν.

Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος (σημαντικά κτήρια που εκ των υστέρων τα νοσταλγούμε) και δεν αναλογιζόμαστε ποτέ το δικό μας κομμάτι ευθύνης σ'αυτό.

Αναρωτιέμαι, σε μιά αίθουσα γεμάτη κόσμο, ο μοναδικός παρών απο τις αρχές αυτού του τόπου, και αυτός, ως πρώην βουλευτής, ήταν ο κ. Τζηκαλάγιας Ζήσης. Οι υπόλοιποι, Δήμαρχοι, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, ακόμη ίσως και Αστυνομικοί δ/ντές, δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου να ακούσουν τι μπορεί να έχει να πεί ένας Καστοριανός καθηγητής Αρχιτεκτονικής για την περιοχή αυτή που αποτελεί μέρος του Δήμου που διοικούν; Είχαν προσκληθεί και αν ναι, με ποια δικαιολογία το απέφυγαν; Κι όποιος βιαστεί να χαρεί γιατί κάποιος "τους την λέει", έχω να του πώ πως δεν φταίνε αυτοί, αλλά εμείς που τους διατηρούμε εκεί που βρίσκονται.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία. 
Ν.Α.


* * * 

Η ΟΔΟΣ κοινοποίησε την επιστολή στο σωματείο Σπασμένο Ρόδι, το οποίο απέστειλε την ακόλουθη απάντηση:


ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι η εμπεριστατωμένη και ακαδημαϊκή ενημέρωση σε ζητήματα ιστορικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά, αφορά όλους τους δημότες, ασχέτως προσωπικών πεποιθήσεων και απόψεων, για το θέμα της διατήρησης ή μη του πρώην στρ. Μαθιουδάκη, ο σύλλογος έστειλε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, σε κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης και βέβαια επιπλέον και προσωπική (πρόσκληση) προς κάθε αρχή και εξουσία του Δήμου (νυν και πρώην). Δυστυχώς, όπως τονίζει και η κ. Ν.Α., στην ομιλία παραβρέθηκε μόνον ο κ. Τζηκαλάγιας και είχαμε γραπτή ενημέρωση απο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς, κ.κ. Σεραφείμ και από τον Πρ. Πρόεδρο της Βουλής, Πρ Βουλευτή Καστοριάς, κ. Πετσάλνικο Φίλιππο, ότι αδυνατούν να παραβρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2013, αρ. φύλλου 693



Επιλογή σχετικών κειμένων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ