1.9.13

ΟΔΟΣ: Το επιτυχημένο αποτέλεσμα ενός οράματος


ΟΔΟΣ 16.5.2013 | 692


"Σε πείσμα των Σειρήνων που επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να απομακρύνουν την γούνα και τις εκθέσεις από την Καστοριά, μετατρέποντας την υπόθεση της γουνεμπορίας σε κάτι ακαθόριστο, πλανόδιο και μετακινούμενο, σαν περιοδεύοντας θίασος, 
ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς επιμένει να κρατάει
και δείχνει ότι μπορεί να κρατήσει την γούνα 
και την Διεθνή της Έκθεση στην περιοχή της Καστοριάς"


ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ  κατασκευάστηκε από τα θεμέλια και την βάση του και παραδόθηκε «με το κλειδί στο χέρι» το νέο εκθεσιακό κέντρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας».
Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύγχρονο οικοδομημένο χώρο που αναπτύσσεται σε χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων εφοδιασμένο με άνετες αίθουσες και πλήρη εκθεσιακή υποδομή, εξοπλισμό. Σε χώρο που μπορεί να ανταποκριθεί στις πιο απαιτητικές, σύγχρονες και αυξημένες απαιτήσεις, διεθνών εκθέσεων. Δεν βρίσκεται βέβαια στην πόλη της Καστοριάς, αλλά κάπου κοντά στον αερολιμένα και το Άργος Ορεστικό, κοντά στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού και στην βιομηχανική περιοχή. Στοιχεία που ελπίζεται να συμβάλλουν στην προσβασιμότητα με τα χερσαία μεταφορικά μέσα καθώς και αεροπορικώς. Και στην δυνατότητα του χώρου να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την περιοχή και την ανάπτυξη της με την διάθεση του χώρου για άλλες δραστηριότητες.

Σε αυτό το κτήριο πραγματοποιήθηκε η 38η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς από τις 9 έως τις 12 Μαΐου οπότε και στις πρωτοφανείς εποχές της κρίσης, ήταν αναμενόμενο να ελκύσει τα φώτα δημοσιότητας του παγκόσμιου γουνεμπορίου ως ένα αδιαμφισβήτητο εμπορικό γεγονός που θα μπορούσε να είναι και παγκοσμίως πρώτο ακόμη και ένα κανονικό happening. Κάτι σαν τον καλύτερο μαραθώνιο της γούνας.

Η πέρα από κάθε επιφύλαξη και ανησυχία επιτυχία της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε και ομολογείται απ’ όλους, αφού η έκθεση πέτυχε πλήρως τους εμπορικούς στόχους της, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών και οδήγησε στην σύναψη συμφωνιών, είναι γεγονότα τα οποία προκάλεσαν έκπληξη στους περισσότερους. Δικαιώνουν όμως πλήρως όσους επέμειναν στην παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης στην περιοχή Καστοριάς και εργάστηκαν για την αναβάθμισή της. Αποστομώνουν ταυτόχρονα τις Κασσάνδρες και τις μεμψιμοιρίες αυτών που έμειναν τόσο άναυδοι, ώστε δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν ούτε την είδηση της εμπορικής επιτυχίας.

Το εγχείρημα αποδεικνύει την ζωτικότητα της εμπορίας γούνας και την μεγάλη σημασία της, για την Καστοριά και την τοπική κοινωνία. Όχι μόνο κατά το παρελθόν αλλά για το παρόν και προπαντός το μέλλον. Μετά από αρκετά χρόνια βαθειάς ύφεσης του κλάδου και μεταστροφής της τοπικής οικονομίας σε δευτερεύοντες (ή συμπληρωματικούς) και τριτεύοντες ακόμη κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως η παροχή υπηρεσιών, ή ακόμη και παρασιτικές ασχολίες όπως ο…  δανεισμός, τα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια, η γούνα της Καστοριάς δείχνει και πάλι τον δρόμο. Αποδεικνύει ότι σε εποχές με ιδιαίτερες και λεπτές ισορροπίες μεταξύ επιβίωσης και κατάρρευσης, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, το ελεύθερο εμπόριο και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να συμβάλλουν σε ένα νέο ξεκίνημα.

Όπως και στις μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας που περιμένουν τους επόμενους μήνες μια πρώτη ελπίδα, έτσι και στην Καστοριά με την γούνα το ίδιο αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας, για μικρά και δειλά ακόμη, αλλά ορατά βήματα, θα μπορούσε να αποτελεί την στρατηγική του κλάδου και της πολιτείας.

Μπορεί στον κόσμο της γουνεμπορίας και της γουνεργασίας να παρατηρούνται σημαντικά και μεγάλα προβλήματα, (ανεργία, χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφάλιση -«Μανωλάδα χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα βυρσοδεψία και τις φάρμες της Καστοριάς- συρρίκνωση του αριθμού των τεχνιτών, αδιαφορία των νέων ανθρώπων, άγνοια, εχθρικό οικολογικό κίνημα), αλλά αυτά παρατηρούνται και σε άλλους τομείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής όπως στον αγροτικό. Και μπορούν να αντιμετωπισθούν σχετικά σύντομα, αρκεί να οργανωθεί εκστρατεία για την επιστροφή της γούνας σε μαζικές μορφές παρουσίας στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Υστερα από 2-3 χρόνια πανελλήνιου χάους που ξεκίνησε αφ’ ότου κατέστη σαφές ότι το πάρτυ με τα δανεικά, τα αγύριστα και τα ξένα τέλειωσε και ότι δεν θα μπορούσε πια να συνεχίσει να επιβιώνει ο κόσμος στις καφετέριες της νότιας παραλίας, με τις επιδοτήσεις, τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια και με τους παχυλούς δανεισμένους από το υποθηκευμένο μέλλον των επομένων γενεών μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την λεηλατημένη και καταχρασθείσα υπεραξία του παρελθόντος της Καστοριάς, μιας και το «πείσμα» των παρασιτικών αντιλήψεων άρχισε επιτέλους να υποχωρεί, τώρα είναι η ευκαιρία να επαναπροσεγγιστούν και σχεδιασθούν από την αρχή οι στρατηγικές της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Να γλυτώσει επιτέλους η Καστοριά από την ακαθόριστη απαίτηση για εύκολο, άφθονο και δανεικό χρήμα και να εμπνευστούν, να ενθαρρυνθούν απλά πράγματα και ξεχασμένες αξίες: η προσπάθεια, η εργασία και η εμπορικότητα ως μοχλοί τόσο για την ιδιωτική οικονομία, όσο και για την διαμόρφωση ενός σαφούς κοινωνικού στίγματος. Να ξαναβρεί η Καστοριά την θέση και την αξία της στον χάρτη των πόλεων και περιοχών, στις οποίες η θέληση και η δουλειά αποτελούσαν τις μοναδικές εξηγήσεις αληθινών θαυμάτων.

Τα οποία για την γούνα ξεκίνησαν από τα απλά και περιφρονημένα αποκόμματα, για να ακολουθήσει στην συνέχεια μια σταδιακή, άλλοτε ομαλή και φυσιολογική και κάποτε απότομη και αιφνίδια εκτόξευση στην επιτυχία και ακολούθως η προσγείωση και σε μερικές περιπτώσεις, περίπου η κατάρρευση.

Το αν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτόν τον νέο στόχο πολιτικοί και οικονομικοί φορείς, με τα σημερινά δεδομένα παραμένει το μεγάλο ερώτημα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να απαντηθεί ποιος είναι ο κόσμος που οραματίζονται οι βουλευτές της Καστοριάς. Απέτυχαν κάθε στόχο σε σχέση με τις σχολές, μοιάζει να συνθλίβεται και ο τουρισμός κάτω από την πίεση της κρίσης. Ενώ υπάρχει ο φόβος ότι αν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν τέλος πάντων, οι απαντήσεις αυτές ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Και αυτά για να επεκταθεί το ερώτημα σε Επιμελητήριο, Περιφέρεια και Δήμους, διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι αν μη τι άλλο δεν αξιοποιείται η ώθηση που υπάρχει στο σημαντικό ιστορικό και οικονομικό φορτίο της Καστοριάς με την γούνα, από την γούνα.

Επομένως το επιτυχημένο αποτέλεσμα του οράματος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και το δημιουργικό πείσμα των παραγόντων του, για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού χώρου στην Καστοριά, παρουσιάζει πλεονεκτήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τον κόσμο της γούνας (εμπόρους, εργάτες και το υπόλοιπο δίκτυο), αλλά στο σύνολό της την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Έχει δηλαδή αντίκτυπο και χαρακτηριστικά πατριωτισμού, ρομαντισμού, εθελοντισμού και φιλαλληλίας.

Σε πείσμα των Σειρήνων που επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να απομακρύνουν την γούνα και τις εκθέσεις από την Καστοριά, μετατρέποντας την υπόθεση της γουνεμπορίας σε κάτι ακαθόριστο, πλανόδιο και μετακινούμενο, σαν περιοδεύοντας θίασος, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς επιμένει να κρατάει και δείχνει ότι μπορεί να κρατήσει την γούνα και την Διεθνή της Έκθεση στην περιοχή της Καστοριάς.

Αντιλαμβάνεται τις άδικες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η οριστική αποκοπή της Εκθέσεως από την Καστοριά, ιδιαίτερα σε περίοδο κατά την οποία ήδη από αρκετά χρόνια η παραγωγή έχει σε μεγάλο βαθμό μεταναστεύσει, εξ αιτίας της αναζήτησης συγκεκριμένων επιχειρήσεων φθηνών χεριών, σε συνθήκες που είναι ακαθόριστες και μπορεί να μην διαφέρουν σημαντικά από τις Μανωλάδες της Ηλείας ή των φυτειών καπνού στην Αμαζονία 400 χρόνια πριν. Προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ρυθμούς ανεργίας που παρόμοιους δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος, από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Για την ΟΔΟ, το ζήτημα είναι σαφές: Όσοι βασίζουν την επιβίωση, τα εργοστάσια, τις καταθέσεις, το εμπορικό ισοζύγιό τους, σε μερικές δε περιπτώσεις ακόμη και τα λούσα και τις επιδείξεις, τις πολυτέλειες και αρκετές υπερβολές, στο δανεικό χρήμα των τραπεζών και προπαντός στα ρυθμισμένα και χαρισμένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, εκτός από τις άλλες υποχρεώσεις τους, οφείλουν, αν μη τι άλλο ως αντιδάνειο στην Καστοριά, να υποστηρίζουν την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η απαίτηση αυτή δεν είναι θεωρητική ή ηθική και απλά πατριωτική, αλλά σαφής και αυτονόητη, μετρήσιμη και ρευστοποιημένη που ωστόσο όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, υποτιμάται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2013, αρ. φύλλου 692


Επιλογή σχετικών κειμένων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ