26.3.20

Λόγος & Αντίλογος




Γιατί κύριε περιφερειάρχη τόσος εφησυχασμός;


Μεταφέρω ακριβώς την στιχομυθία από την 25-3-20 τηλεοπτική εκπομπή [κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού]:

Ερώτηση δημοσιογράφων: Κύριε.Κασαπίδη πραγματικά έχει παρατηρηθεί ότι στην Καστοριά έχουν αρκετά κρούσματα, έχουμε 12 γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσοκομείο που έχουν νοσήσει και έχουμε και νεκρούς μαζί με το νεώτερο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δεν πρέπει να παρθούν εξτρά μέτρα λοιπόν στη Καστοριά; Τι ακριβώς έχει συμβεί στην ιχνηλάτηση του ιού;

Γ. Κασαπίδης: Όπως φαίνεται και από τις έρευνες που έχουμε κάνει και εμείς, από τις υπηρεσίες μας, σε συνεργασία με τους γιατρούς του νοσοκομείου, φαίνεται ότι ο ιός ξέφυγε από το νοσοκομείο της Καστοριάς. Εκεί δυστυχώς ο πρώτος νεκρός της πατρίδας μας ο… (κατονομάζεται... ατυχώς το θύμα ενώ δεν θα έπρεπε), που ήταν και παρασκευαστής εκεί στο νοσοκομείο, χωρίς να το ξέρει ο άνθρωπος, προσβλήθηκε και κατόπιν διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας του ιού. Έκτοτε φαίνεται ότι έχει εξαπλωθεί το μόλυσμα και στο προσωπικό του νοσοκομείου σε 12 εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αλλά συνολικά και σε όλο το νοσοκομείο συνολικά σε 14 συνανθρώπους μας . (Το πραγματικό νούμερο βέβαια είναι 17 πολίτες συν 12 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, επιπλέον τα άγνωστα κρούσματα που είναι διαπιστωμένα σε ιδιωτικά εργαστήρια). Στο νοσοκομείο υπάρχει ένα μόλυσμα και ταλαιπωρεί το προσωπικό και από κει τους πολίτες.

Εκτός από το σοβαρό ηθικό ατόπημα που προκύπτει για τη βεβήλωση της μνήμης του πρώτου θύματος συμπατριώτη μας στη χώρα, που ο κ. περιφερειάρχης τον καταγράφει στην ιστορία ως τον αίτιο όσων συμβαίνουν στην Καστοριά και ευρύτερα στην Δ. Μακεδονία (χωρίς βεβαίως να του αποδίδει πρόθεση), όμως αποτελεί εξόφθαλμη διαστρέβλωση της αλήθειας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ο ασθενής -ο- για την Καστοριά.

Προσπαθεί να υποβαθμίσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στη περιοχή αυτή της Δ. Μακεδονίας το ποσοστό των νοσηλευομένων αντιστοιχεί στο 20% επί του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας, ένας (1) ασθενής ανά 2.000 κατοίκους, όταν η αναλογία στη χώρα είναι ένας (1) ανά 74.000 κατοίκους, ενώ το ποσοστό θανάτων φτάνει σ το 20% των πανελλαδικών !

Προκύπτουν επίσης οι παρακάτω εύλογοι προβληματισμοί:

-Γιατί αποσιωπάται η πραγματική αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα της μεταφοράς και διασποράς του ιού, καθώς και οι εγκληματικές παραλήψεις που οδήγησαν στην εξάπλωση και στην μη έγκαιρη αντιμετώπισή του;

-Γιατί ενώ σύσσωμοι οι θεσμικοί φορείς, της Π. Ενότητας και των Δήμων συμπεριλαμβανομένων, ζητούσαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε σχέση μ’ αυτά που λαμβάνονταν σε εθνικό επίπεδο, ο περιφερειάρχης επέμενε σε μία λογική υποβάθμισης της σοβαρότητας της κατάσταση και εξέπεμπε στίγμα διαφωνίας και διαφορετικής εκτίμησης;

-Γιατί ακόμη και τώρα με τις τόσο σοβαρότατες αρνητικές εξελίξεις προσπαθεί να πείσει ότι δεν συμβαίνει τίποτε το διαφορετικό από την υπόλοιπη χώρα, παραπληροφορεί για την αιτία που προκάλεσε το οξυμένο πρόβλημα στην περιοχή Καστοριάς, παραμένοντας επικίνδυνα καθησυχαστικός;

Και μέσα σε όλα αυτά, ενοχοποιείται μια μονάδα υγείας (το Νοσοκομείο Καστοριάς), αμφισβητώντας έμμεσα το ρόλο του, αφού του αποδίδεται η ευθύνη της διασποράς, υποσκάπτοντας ουσιαστικά την επάρκειά του με απτές αποδείξεις περί αυτού, Ενώ οι υποσχέσεις για την ενίσχυσή του σε προσωπικό παραμένουν κενό γράμμα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κ. περιφερειάρχη! Και αυτό σας το είχαμε έγκαιρα επισημάνει!
Επιτέλους εκτιμήστε με ρεαλισμό την κατάσταση και παραμερίστε την αγωνία σας να μην χρεωθεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα παραλήψεις.( Δύο φορές μέσα σε μία δίλεπτη παρουσία σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι, λίγες μέρες πριν, αυτό που περισσότερο σας ενδιέφερε ν’ άκουστεί ήταν «πόσο καλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση»!).

Όσοι ανησυχούμε για τους χειρισμούς σας και της κυβέρνησης δεν είμαστε αντικυβερνητικοί. Δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Θέλουμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων!

Εδώ και χτες, έστω και με καθυστέρηση:
-Εφαρμογή προσαρμοσμένων μέτρων σε απόλυτη συσχέτιση με το μέγεθος της αναλογικής εξάπλωσης του ιού στην Περιφέρειά μας, συγκριτικά με τη χώρα.
-Άμεση ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα του Νοσοκομείου της Καστοριάς αλλά και των υπολοίπων της Δ. Μακεδονίας. Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη!

Η αναγνώριση της χαλαρής αντιμετώπισης του προβλήματος από μέρους σας μέχρι σήμερα, εγκαταλείποντας τη μέχρι τώρα στάση εφησυχασμού, θα αποτελέσει πράξη αυτοκριτικής και ανάληψης ύψιστης πολιτικής ευθύνης απέναντι σ’ ένα ζήτημα ζωής… και θανάτου… για τη Δυτική Μακεδονία, για την χώρα μας!

Γιάννης Στρατάκης
Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας
του συνδυασμού “Ελπίδα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ