17.3.20

Σε καραντίνα δύο χωριά

Σε καθεστώς ολικής καραντίνας έχουν τεθεί δύο χωριά στο Βόιο της Κοζάνης, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως επιβεβαιώνεται και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, που βρίσκονται μεταξύ Κοζάνης και Καστοριάς.

Η Δραγασιά Βοΐου ήδη μετρά έναν θάνατο, αυτό του 90χρονου που κατέληξε σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας και το Βόιο συνολικά δύο, μετά και τον 53χρονο από τη Σιάτιστα. Τα κρούσματα στη Δαμασκηνιά, εκτιμάται ότι είναι πάνω από δέκα.

«Ετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των κατοίκων με φάρμακα και τρόφιμα όσο καιρό χρειαστεί. Έχουν ξεπεράσει τα 10 τα κρούσματα, είναι το hot-spot της χώρας μας, ένα χωριό ηλικιωμένων, το οποίο πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βοΐου, μιλώντας στο Open. Hδη, όπως σημειώνεται, υπάρχει καταγραφή και τηλεφωνική λίστα των κατοίκων και εξετάζεται η ενίσχυση με ψυχολόγους.

Κατά πληροφορίες, περιμετρικά των χωριών θα υπάρχει αστυνομική δύναμη και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών τροφοδοσίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες.


  • Συνολικά στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί 352 κρούσματα. Από αυτά 65 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. 
  • Αυξήθηκαν δε στα 51 τα κρούσματα τα οποία δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 
  • 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σημειώθηκαν μέχρι στιγμής στην Καστοριά.



Η ανακοίνωση του δήμου

«Παρακαλούμε τους κατοίκους της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς ιδιαίτερα αλλά και το σύνολο των δημοτών μας να περιορίζονται στις οικίες τους και να μην μετακινούνται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Για την εξυπηρέτηση των οικισμών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς ο Δήμος διαθέτει συνεργείο το οποίο θα εξυπηρετεί την τροφοδοσία τους με φάρμακα και τρόφιμα. Για την εξυπηρέτησή σας καλέστε στο 6955954030. (αποκλειστικά κάτοικοι των δύο διαμερισμάτων).
Επίσης ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων απαντά στα τηλέφωνα
6944186453
6977975028
6977784850
2465022636
6941436875
Για ανάγκη εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες του δήμου παρακαλώ τηλεφωνήστε στο 2465 350110
Για θέματα υγείας συνεχίζετε να τηλεφωνείτε στο κέντρο Υγείας Τσοτυλίου 2468 350000 και το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας 2465350000 και το 1135 ΕΟΔΥ».


Η απόφαση με την οποία τίθενται σε καραντίνα τα δύο χωριά αναφέρει

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αποφασίζεται:
Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βόιου της Π.Ε. Κοζάνης.
Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των ως άνω χωριών και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βόϊου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων των ως άνω χωριών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των ως άνω χωριών.
Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) για την ενίσχυση του πλησιέστερου, στις ως άνω πληττόμενες περιοχές, Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, με έναν (1) στρατιωτικό ιατρό και έναν (1) νοσηλευτή.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Δευτέρα στις 17:00 μ.μ. και για δύο (2) εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχιση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ