1.3.20

Πρόσωπα 2019 [6]


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019

Σάσα Νάτσινα - Τζημάκα

Χορηγίες των πραγματικών και ανιδιοτελών ανθρώπων



[+] Η περιοχή της Καστοριάς, ιδιαίτερα τα τελευταία (πολλά όμως) χρόνια, δεν φημίζεται και δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τις χορηγίες των κατοίκων της. Ο λόγος αφορά τους χορηγούς όταν αφιερώνουν και αφιερώνουν ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας χρόνο και οικονομικά μέσα. Για να είναι ακριβέστερο το σχόλιο θα αρκούσε να παρατηρηθεί ότι σε πλήρη αντιστροφή εννοιών και αποστολών στην Καστοριά είναι δυστυχώς το κοινωνικό σύνολο που διαδραματίζει την αποστολή του χορηγού —όχι πάντοτε αλλά συνήθως— ιδίως προς τους πολιτικούς της περιοχής. Αλλά και προς τους αετονύχηδες. Χορηγοί πολίτες, που μεταφορικά και κυριολεκτικά επιχορηγούν με υποστήριξη και αρωγή, πολιτικά αστέγους, επαγγελματικά άεργους ή απλά αδιάφορους, πολιτιστικά κενούς, πνευματικά μέτριους και τελικά ανεύθυνους και αναποτελεσματικούς εκλεγμένους. Και όχι μόνο τέτοιους.

Γνωστά πράγματα, η Καστοριά σε ρόλο ΟΑΕΔ, πιστωτικού ιδρύματος, πλυντηρίου, εφαλτηρίου, μαζί με τα ξερά, καμμιά φορά καίγονται στην πράξη και τα χλωρά προϊόντα της δημόσιας ζωής. Σε ένα τόπο που σύλλογοι, πολιτικοί και ιδιοτελείς ελεύθεροι σκοπευτές συχνά εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κοινωνικού συνόλου για έκφραση και καταχρώνται τα μέσα, προπαντός οικονομικά αλλά και τεχνικά που η πολιτεία τους εμπιστεύεται, υπάρχουν ακόμη πολίτες και συλλογικοί φορείς, πολιτικοί και όχι που εργάζονται με ζήλο και ανιδιοτέλεια για το γενικό καλό. Ασυνείδητα ή όχι, εκεί πάντα στοχεύει η πραγματική χορηγία.

Για αυτά τα χαρακτηριστικά οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ, επέλεξαν και υπέδειξαν για τα θετικά γνωρίσματα και την σημειολογία που συντηρεί και εξιδανικεύει η κυρία Σάσα Νάτσινα - Τζημάκα που κατάγεται από το Βογατσικό και με τον σύζυγό της ιατρό καθηγητή του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Νάτσινα κινούνται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βογατσικού, ενώ προσπαθούν να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για τα κράτη και τον κόσμο, πραγματοποιώντας μεγάλες εμβληματικές περιηγήσεις ανά την υφήλιο, συλλέγοντας εμπειρίες.

Αθόρυβα πίσω στο Βογατσικό στην διάρκεια των ετήσιων Δραγουμείων που διοργανώνονται κάθε Αύγουστο από τον Σύλλογο Γυναικών Βογατσικού "Η Βογατσιώτισσα", που έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 2006 από τον αείμνηστο και πρόωρα χαμένο ιατρό και καθηγητή Χρυσόστομο Τζημάκα, αγαπημένο αδελφό της κ. Σάσας Νάτσινα - Τζημάκα, οργάνωσε και φέτος όπως και κάθε χρονιά από τότε, θεατρική παράσταση στη μνήμη του.

Τα Δραγούμεια είναι μια σειρά εκδηλώσεων στο Βογατσικό που η πραγματοποίησή τους, στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν επαναφέρει μόνο μνήμες, ούτε συντηρεί απλά την αγάπη ιδιαίτερα των Βογατσιωτών για τον τόπο καταγωγής τους, βοηθώντας στην αλληλογνωριμία των συμπατριωτών όπου και εάν κατοικούν σήμερα. Συμβάλλει στην ετήσια προσδοκία για καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα, ιστορική έρευνα και ανάλυση, σύσφιξη σχέσεων και διάσωση της ιδιαίτερης βογατσιώτικης ταυτότητας. Χωρίς φανφάρες και δίχως τάσεις επιβολής στους άλλους και τους τριγύρω.


Η κ. Σ. Τζημάκα-Νάτσινα, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Νίκος Δραγούμης ο ζωγράφος 1874-1933», που πραγματοποιήθηκαν στο αρχοντικό Βέργου στις 9 Απριλίου 2016  [φωτογραφία: Ελ.Μπλιάγκα]


Η κυρία Σάσα Τζημάκα Νάτσινα, δεν περιορίζεται απλά στην χορηγία με τον σύζυγό της. Παρά συμμετέχουν ενεργά και ζυμώνονται με τους συμπατριώτες τους, αφιερώνοντας αμέτρητο χρόνο, μεγάλο μεράκι και τα οικονομικά μέσα της θεατρικής σκηνής που περιλαμβάνεται στα Δραγούμεια, με αναζήτηση της σκηνοθεσίας, της ενδυματολογίας, των ηθοποιών, μουσικών και την επιλογή των έργων.

Μετά από ιδιαίτερα επιτυχημένες και με απήχηση θεατρικές παραστάσεις, τα προηγούμενα χρόνια, τον περασμένο Αύγουστο, στο Βογατσικό η θεατρική ομάδα των νέων στην καθιερωμένη βραδιά θεάτρου που αφιερώνεται στη μνήμη του Χρυσόστομου Τζημάκα. παρουσίασε την Λυσιστράτη, γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη. η οποία μετά την υπέρ της ειρήνης στασίαση έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε... στο Βογατσικό [σχετικά "εδώ"]. Στην παράσταση συνέπραξε (εκτός από την σκηνοθεσία) ως ηθοποιός και η κ. Σάσα Τζημάκα, με πάντοτε συμπαραστάτη της τον σύζυγό της, ενώ οι ηθοποιοί κατόρθωσαν να χαρίσουν στο κοινό ψυχαγωγία και χαμόγελο. Και έτσι με την Λυσιστράτη που επέδραμε στο Βογατσικό, αναβίωσαν επί σκηνής πρόσωπα και γεγονότα του παλιού Βογατσικού με επιτυχία.

Η παράσταση χαρακτηριζόταν για την ιδιαίτερη προφορά των Βογατσιωτών που εμφατικά χρησιμοποίησε η παραγωγή, επαναφέροντας μνήμες για πρόσωπα και καταστάσεις του Βογατσικού με αποτέλεσμα να ευθυμούν θεατές και ηθοποιοί. Ήταν επιθυμία του Χρ. Τζημάκα να παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή του Βογατσικού έργο με τύπους χαρακτηριστικούς του Βογατσικού αναβιώνοντας ανέκδοτες ιστορίες. Τελικά το πέτυχε η αδελφή του, με μια από τις χορηγίες των πραγματικών και ανιδιοτελών ανθρώπων, που ευτυχώς υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ανάμεσά μας. Έστω και για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την αυλαία της θεατρικής παράστασης "Όταν η Λυσιστράτη ήρθε στο Βογατσικό ", που ανέβηκε στα Δραγούμεια 2019. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ