28.8.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


«Όλα πήγαν καλά!
Άψογη "δουλειά" και φροντίδα από τον γιατρό, κ. Ιωάννη Ράλλη και προετοιμασία για επιστροφή στο σπίτι. Τον ευχαριστώ, όπως επίσης και όλους τους γιατρούς που με φρόντισαν στην Καστοριά.
Ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς, για το ενδιαφέρον, τη συμπαράσταση και τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, που με συγκινούν και με κάνουν να γυρίσω στα καθήκοντά μου, δυνατότερος, δημιουργικότερος και αποτελεσματικότερος για τον τόπο μας. Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο τρέξιμο...
»  

Ιωάννης Κορεντσίδης - ώρα για δουλειά [fb]
* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ως αρκετά ενδιαφέρουσα κρίθηκε η περασμένη εβδομάδα κι αυτό γιατί τα γεγονότα από μόνα τους ήταν πολύ σοβαρά. Μερικά εξ αυτών ερχόμενα από την μακρινή Κίνα, κρίθηκαν ως άκρως απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή κι άλλ’ άκρως ελληνικά αποπνέουν μυρωδιά μπαρουτιού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και μερικά ακόμα κρίθηκαν ως γεγονότα «με οσμή ναφθαλίνης», βγαλμένες από το παλαιοκομματικό χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Όπως το διαχρονικά τηρούμενο «πρωτόκολλο» υποδοχής κάποιου πολιτικού υψηλής βαθμίδας και δη της πρώτης κυβερνητικής γραμμής.

Μέσα από μια διαφορετική οπτική στην τοπική «ειδησεογραφία» που αναπαράγεται από τα τοπικά διαδικτυακά blogs, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη (αλήθεια ποιος λαμπρός συνεργάτης του εμπνέεται από την ελαφρότητα των πρωινάδικων και σκαρφίστηκε ακόμη και την νοσοκομειακή my style rocks φωτογράφιση;) αλλά και να προβληματιστούμε με συνανθρώπους μας, που η επιστροφή στις σπηλιές, φαντάζει να είναι ο διακαής τους σκοπός και πόθος.

Η αναφορά γίνεται αποκλειστικά και μόνο, επειδή κάποιοι τιτάνες της λογικής και γνώστες του ελληνικού συμφέροντος, διοργάνωσαν —δεν γνωρίζω την εξέλιξή της, αν πραγματοποιήθηκε ή όχι— διαμαρτυρία ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και τις στρατιωτικές βάσεις που θα δημιουργηθούν ανά την Ελλάδα. Αγνοώντας παντελώς τον αστάθμητο ανατολίτη γείτονα και την αυξημένη επεκτατική πολιτική που ασκεί εδώ και χρόνια. Πλέον, μετά την σύναψη ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και διαφόρων κρατών πλην της Τουρκίας, έχει αναγάγει τον Ταγίπ, σε νούμερο ένα πρόβλημα για την ειρήνη στην περιοχή.

Αυτά όμως δεν έχουν καμία—μα καμία όμως— σημασία για τους λαμπρούς «επίτροπους της ειρήνης» αλλά και διάφορων «φορέων του λαϊκού κινήματος». Για όλους αυτούς θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να μην μεριμνήσει για την καλύτερη αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά με την «πρώτη στραβή» μέσω ενός θερμού επεισοδίου με τους γείτονες να ξεκινήσουμε να μιλάμε τα οθωμανικά και να χάσουμε κάθε κυριαρχικό δικαίωμά μας. Ή τουλάχιστον την δυνατότητα υπεράσπισής των. Έστω και με την βοήθεια των πολύ «κακών Αμερικανών».

Και δεν έφτανε η παραπάνω διαμαρτυρία έκφρασης του αντιαμερικανισμού ορισμένων συμπολιτών μας (παρόλο που σε πολλούς προκαλεί μειδίαμα εν έτει 2020, ειδικά μετά την συγκυβέρνηση ΣυΡιζ-ΑνΕλ που δεν έκρυψε τα αισθήματά της για τις ΗΠΑ), μια άλλη διαμαρτυρία (!) ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών σταθμών στην γειτονική Σιάτιστα. Ακόμη μία χούφτα ανθρώπων που φαίνεται επιθυμούν επιστροφή στις σπηλιές και θέρμανση με τσακμακόπετρες και άχυρα. Διότι, κάνουν κατανοητό πως τάσσονται υπέρ της λιγνιτοποιημένης παραγωγής ενέργειας από την άκρως οικολογική.

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποι μας, ναι μεν έχουν ευαίσθητες περιβαλλοντολογικές κεραίες, αλλά αποδέχονται την ρυπογόνο καύση του λιγνίτη και τις όποιες συνέπειές του στην υγεία των ανθρώπων. Αντιτάσσονται στην κατασκευή αιολικών πάρκων με αφορμή την «καταστρατήγηση περιβαλλοντικών όρων», αλλά δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σε τεράστιες εκτάσεις της υπαίθρου για την εξαγωγή του λιγνίτη και την μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Μόνο που στην μία περίπτωση —αυτή της κατασκευής αιολικών σταθμών— οι όποιες διορθωτικές περιβαλλοντικές κινήσεις μπορούν να γίνουν —και γίνονται— άμεσα κι αποτελεσματικά από τις «κακές καπιταλιστικές εταιρείες», σε σχέση με την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει γίνει για την εξόρυξη του λιγνίτη και δεν έχει η παραμικρή οικολογική διόρθωση από την υπεύθυνη κρατικοδίαιτη ΔΕΗ.

Παραμερίζοντας τις ιδεολογικές στρεβλώσεις κάποιων, το επόμενο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τα περιγραφικά blogs της πόλης, ήταν η αεροπορική σύνδεση της Καστοριάς με την πρωτεύουσα. Αυτό που κάνει τους περισσότερους να χαμογελάνε με τους βαρύγδουπους τίτλους της είδησης και ακόμη περισσότερο με την ελαφρότητα του σχολιασμού και τις πολιτικές ύβρεις στους εκλεγμένους του νομού, είναι η προχειρότητα και η προσπάθεια εντυπωσιασμού και καθοδήγησης της κοινής γνώμης έτσι ώστε να εξάγουν λάθος συμπεράσματα. 

Διαψεύδοντας μετά από κάποιες μέρες τις δικές τους αναρτήσεις, αρνούμενοι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά και την λανθασμένη άποψη που δημιούργησαν σε όσους τους διαβάζουν. Γιατί με βάση την ελαφρώς επαρχιώτικη νοοτροπία  που τους χαρακτηρίζει, είχαν αντιμετωπίσει κάποτε και τον TAP. Για την τότε ψευδή είδηση πως δεν θα προμηθεύσουν με αέριο την Καστοριά κοκ. Αλλά και πάλι, οι ίδιοι administrators υπέπεσαν σε μια ακόμη ενημερωτική κυβίστηση, έχοντάς την αναγάγει σε κρυφό τους ταλέντο (σύνηθες φαινόμενο στην Καστοριά). 

Και τότε, οι πολιτικοί του νομού είχαν την «τιμητική» τους αποδεχόμενοι αποδοκιμασίες, ειρωνείες, ύβρεις κ.ο.κ. Κανένας απ’ όλους αυτούς, δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Παρά μόνο να αναφέρουν (πώς να κάνουν και διαφορετικά;) πως τελικά η Καστοριά θα ενταχθεί στις προμηθευόμενες περιοχές κατά τον δεύτερο κύκλο εργασιών.

Ευτυχώς αγαπητή ΟΔΟΣ, η επόμενη «έγκαιρη και έγκυρη» ανάρτησή τους που συνήθως αφορά συνταγή μαγειρικής, εμπεριέχει περισσότερες αλήθειες. Και μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1020




4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/8/20

    Μεγάλη μύτη, μεγάλη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/8/20

    Κύριε Σκόρδα θα σας μαλώσει ο φίλος σας ο Κίμωνας, με τον οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό κάνατε πολύ παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/8/20

    «Ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς, για το ενδιαφέρον, τη συμπαράσταση και τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, που με συγκινούν και με κάνουν να γυρίσω στα καθήκοντά μου, δυνατότερος, δημιουργικότερος και αποτελεσματικότερος για τον τόπο μας. Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο τρέξιμο...»

    Ούτε με τη Χούλια, την Αλίκη της Τουρκίας, τέτοια συγκίνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειρήνη29/8/20

    "My style rocks", σωστά γράφεις κ. Γιάννη, ανοικτά τα πόδια, σε δημόσια θέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ