29.8.20

Λόγος & Αντίλογος



Την ιδιαίτερη προσοχή μας αξίζει μία απ' όλες τις σχετικές με τον κορωνοϊό οδηγίες που διαβάζουμε αυτές τις μέρες, όχι ως προς την εφαρμογή της -όλες πρέπει να τις εφαρμόζουμε- αλλ' ως προς αυτό καθαυτό το περιεχόμενό της: "Απαγορεύεται η απόπτυση σε δημόσιους χώρους"!!! 

Σε καιρούς πολιτισμένους υποτίθεται και σε τόπους πολιτισμένους ξαναϋποτίθεται, μια τέτοια οδηγία φαίνεται τελείως άτοπη - δυστυχώς καθόλου άτοπη δεν είναι!

Ξέρετε, στις κρίσιμες στιγμές αποκαλύπτεται η γύμνια μας: όσο άτοπη θα έπρεπε να θεωρείται η οδηγία για συχνό πλύσιμο χεριών, αλλά δεν είναι, τόσο κι άλλο τόσο άτοπη θα 'πρεπε να είναι κι αυτή με το φτύσιμο, μια συνήθεια που οφείλαμε να είχαμε εγκαταλείψει δεκαετίες πριν, μα δεν το κάναμε! 

Φτύναν οι άνθρωποι κάποτε καταγής κι όχι σε χαρτομάντιλα, γιατί δεν υπήρχαν τα χαρτομάντιλα! Φτύνουν και σήμερα καταγής κι ας αποτελεί αυτό απόδειξη του ελλείμματος πολιτισμού τους! 

Σε τόμο αφιερωμένο στο επίπεδο πολιτισμού του σημερινού Έλληνα είχε γράψει ένας σοφός πριν από κάποια χρόνια: "Αν θέλεις να βεβαιωθείς για το επίπεδο πολιτισμού των Ελλήνων, δεν έχεις παρά να μετρήσεις τα γυαλιστερά σημεία στον δρόμο όπου περπατάς και θα καταλάβεις πόσο χαμηλό είναι"! Τα γυαλιστερά και σιχαμερά συμπληρώνουμε εμείς! Τίποτ' άλλο επ' αυτού!

ΥΓ 1: Όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα, έκαναν την εμφάνισή τους πινακίδες που απαγόρευαν την απόπτυση, για να μη ρεζιλευτούν οι ντόπιοι στους ξένους επισκέπτες της χώρας!

ΥΓ 2: Και μόνο η απαγορευτική οδηγία ρεζιλεύει όλους αυτούς στους οποίους απευθύνεται! Γιατί απλώς αποδεικνύει την ύπαρξη μιας συνήθειας που και σιχαμερή και ανθυγιεινή είναι! Κι αυτό δε μας τιμά καθόλου ως λαό!...

 Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 1024.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/8/20

    Να'ταν μόνο το φτύσιμο,....εδώ ουρούν μέρα μεσημέρι στην πόρτα του άλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/9/20

    Να μια ωραία ιδέα που θα αφήσει και κανένα φράγκο στον Δήμο.
    Το ερείπιο του πρώην μεντρεσέ,Δημόσιο ουρητήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνοι που φτύνουν συνεχώς και συστηματικά όπου σταθούν κι όπου βρεθούν είναι όλοι οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές,Πακιστάν,Ινδία... Αν δεν προσέξεις και περνάς από δίπλα τους, μπορεί "να το φας" στα μούτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ