16.12.21

Το Σκάκι

 


“Σιωπηρή, άσπρη μέρα ξέξασπρη”



■ Πέρασε και αυτός ο χιονιάς που τα έκανε όλα κάτασπρα, σκέπασε, προς στιγμή, τα προβλήματα της Καστοριάς και άρχισαν πάλι οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο: «ρομαντικός περίπατος στη χιονισμένη Καστοριά», «στα λευκά η αρχόντισσα», «η πανέμορφη λευκή Καστοριά», κι εμείς να σκεφτόμαστε πόσο πετρέλαιο θα κάψουμε εξαιτίας της κακοκαιρίας, πόσο ηλεκτρικό ρεύμα θα καταναλώσουμε και πόσο θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, πώς θα κυκλοφορήσουμε στα παγωμένα επικίνδυνα πεζοδρόμια και να προσέχουμε και τις σωλήνες του νερού μήπως και «σπάσουν» λόγω παγετού. 

■ Ο κρατικός μηχανισμός, αν και «σε πλήρη ετοιμότητα» καθώς περίμενε εδώ και μία εβδομάδα την κακοκαιρία, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό: Κλειστές οι μεγάλες εθνικές οδοί. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές γειτονιές στην πρωτεύουσα της χώρας, σε νησιά, σε επαρχιακές πόλεις και χωριά. Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία λὀγω των προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση. Η Μήδεια πραγματικά τους «έφαγε» [σχετικά "εδώ" και "εδώ"]

■ Η δημοτική αρχή της πόλης μας να τα βλέπει πάλι (έτσι την συμφέρει) όλα «παραμυθένια» και (πάλι!) να φωτογραφίζεται μέσα σε αγροτικά οχήματα και με τα φτυάρια στο χέρι. Με αφορμή τις χιονοπτώσεις να «οραματίζεται» τον top χειμωνιάτικο τουριστικό προορισμό και να «ρίχνει»  τα ευρώπουλα για τουριστική προβολή και σε τουριστικούς συμβούλους.

■ Όπως και τον τουριστικό σύμβουλο που εν μέσω πανδημίας προσέλαβε (ο δήμαρχος) στα τέλη του καλοκαιριού για έξι μήνες, και τον ακριβοπλήρωσε για να τους φτιάξει ένα φάκελο με τουριστικές συμβουλές και τέλος του χρόνου που τελείωσε η υπηρεσία του, θα πρέπει να τους τον υπέβαλε. Φυσικά δε θα μάθουμε, εμείς οι πολίτες που τον πληρώσαμε, το περιεχόμενο του «συμβουλευτικού τουριστικού» αυτού φακέλου, όπως δεν έχουμε μάθει και πολλά ακόμη που έχουμε πληρώσει, όπως μελέτες για διάφορα κτήρια. Πολλές μελέτες όμως. 

■ Ο τουρισμός οφείλουν να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι είναι συνδεδεμένος  και με τον πολιτισμό. Χωρίς πολιτιστικά έργα δεν πρέπει να «σκορπιέται» τόσο χρήμα για τουριστική προβολή και μάλιστα, εν μέσω αυτής της πανδημίας που δε μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα έπρεπε η δημοτική αρχή της Καστοριάς να είχε διαθέσει χρήματα για έργα πολιτισμού μέσα σε αυτή τη χρονική στιγμή και με το τέλος της πανδημίας να είχε κάτι να προσφέρει, πρώτα σε εμάς τους πολίτες της πόλης.

■ Φαίνεται όμως η «Ώρα για δουλειά» δεν έχει πολλή ώρα για δουλειά στον πολιτισμό, αν και προεκλογικά έγραφαν:  «Αξιοποίηση πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο της περιοχής επιβάλλουν στο Δήμο να καταστεί ο Τουρισμός Προμετωπίδα Ανάπτυξης της περιοχής». (Τότε ήταν της «περιοχής», μετά τους βγήκε «top παγκόσμιος τουριστικός προορισμός»). 

■ Έχει περάσει ήδη ενάμιση χρόνος και ακόμα δεν είδαμε τίποτα στην «Αξιοποίηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς» εκτός από τις  καμμένες λάμπες φωταγώγησης της Κουμπελίδικης.

■ Είκοσι χρόνια πέρασαν χωρίς να έχει πολιτιστικό κέντρο η Καστοριά, σιωπή. Άλλα τόσα χρόνια πέρασαν με το Ξενία, τα Λουτρά, το νεοκλασσικό του Τσαμίση, της Αίγλης, του Παλιού Νοσοκομείου, το  αρχοντικό του Αθ. Χριστόπουλου. Όπως και η άλλοτε πλούσια και νυν αδιάφορη δημοτική βιβλιοθήκη, που φέρει ειρωνικά το όνομα τού ποιητή ξεχασμένη και καλώς «τακτοποιημένη» κι αυτή.

■ Παραμένουν κλειστοί οι βυζαντινοί ναοί, που για να τους επισκεφθεί κάποιος θα πρέπει να τηλεφωνεί, και εφ’ όσον τα καταφέρει, να κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.

■ Το στρατόπεδο "Μαθιουδάκη" εγκαταλελειμμένο και αυτό στη φθορά του χρόνου μετά από ένα μεγάλο αγώνα των πολιτών, εναντίον της τοπικής εξουσίας και των ΜΜΕ, που δεν ήθελαν τη διάσωσή του. Ποιος δε θυμάται τι έλεγε, τότε, η κυρία Αντωνίου. Και ποιος θυμάται αν έχει πει κάτι σχετικό για την αξιοποίησή του, σήμερα, ο κύριος Κορεντσίδης. Η σιωπή «κόκκαλα τσακίζει». 

■ Πριν τρία χρόνια, με πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε στο «Μαθιουδάκη» έκθεση φωτογραφίας. Για τρεις μέρες με αχνά φωτισμένα την είσοδο και κάποια παράθυρα του κτηρίου να αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι «κάτι» πάει να γίνει. Με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής του κ. Αγγελή. Από τότε μούγγα. 

■ Ναι, οι πολίτες το έσωσαν, όταν κάποιοι εκλεγμένοι, αλλά και φορείς του τόπου, προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κατεδαφιστεί, κι αν δε γινόταν αυτό,  ήθελαν να το «ρίξουν στη λήθη» και ο χρόνος να κάνει το έργο τους.

■ Τότε σημειώθηκαν και οι γνωστές (πάλι από τους ίδιους κύκλους) "τρικλοποδιές" με την Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς στο γυμνάσιο της Κουμπελίδικης, που ο επίλογός της γράφεται αυτές τις ημέρες, με την «πρωτοβουλία-ταφόπλακα Κορεντσίδη» για μετεγκατάσταση σχολικών δευτεροβάθμιων μονάδων στο προβλεπόμενο για την σχολή κτήριο ["εδώ" και "εδώ"], καθώς και η κραυγαλέα, όλο νόημα απουσία του, από την τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δηλαδή το μέλλον και της Καστοριάς.

■ Ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας από την αρχή ήταν ξεκάθαρος με το Μαθιουδάκη και υποστήριζε την διάσωσή του. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε τη θέση της και η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Και οι δύο προσχώρησαν στην κίνηση των Καστοριανών για τη διάσωσή του. 

■ Ελπίζεται ότι οι δύο βουλευτές θυμούνται σήμερα, τον αγώνα που έδωσαν οι πολίτες και θα πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για την αξιοποίησή του. Αν και σίγουρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν το «άχρηστο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη». Πάλι.

■ Εξάλλου, εκείνη η νικηφόρος κίνηση των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα συνεισέφεραν και οικονομικά για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Καστοριάς, αποδεικνύοντας το θρίαμβο της Δημοκρατίας, ενάντια στην πολιτική αλαζονεία. 

■ Κάποιοι τότε, έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλη, και  σιώπησαν. Σιωπούν και σήμερα με σηκωμένα μανίκια.

* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι | Κορεντσίδης
Μαθιουδάκη;


* * *

■ Μήπως θα πρέπει σιγά-σιγά αλλά όχι δειλά-δειλά, να οργανωθούν και πάλι όλοι αυτοί που έσωσαν το κτήριο και να αρχίσουν να απαιτούν την αξιοποίηση του;  

■ Όταν διαβάσαμε στην Οδό, στις αρχές Φεβρουαρίου, το εξαιρετικό κείμενο της κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, εκείνο το «Άραγε;» ["εδώ"], στο οποίο αναρωτιόταν αν θα μας δοθεί αρκετός χρόνος ζωής ακόμη για να γευτούμε επιτέλους κάποια χαρά στην Καστοριά, αναπτέρωσε και πάλι τις ελπίδες μας ότι, μετά τη δική της φωνή αγωνίας για τον πολιτισμό στην Καστοριά, θα ακολουθούσαν και άλλες φωνές. 

■ Καθώς η Καστοριά δε μειονεκτεί, οι κάτοικοί της είναι καλλιεργημένοι, ο τόπος είναι πλούσιος σε δημιουργούς, συγγραφείς, πολιτιστικούς συλλόγους, ανθρώπων που νοιάζονται και την αγαπούν πραγματικά.

■ Και ελπίζεται να μην «πέσει» σιωπή, τουλάχιστον από τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της Καστοριάς, αλλά τουναντίον, θα υψωθούν κι άλλες φωνές  και θα ενωθούν για την σωτηρία της πόλης.

Καληνύχτα Ελλάδα 
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1068
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.




6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/12/21

    Η χειρότερη Δημοτική Αρχή που έχει περάσει σύμφωνα με Πρόεδρο των Εμπειροτεχνων Νομού Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/12/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/12/21

    Να δούμε πότε θα απαλλαγεί ο τόπος από εσάς [....] Έχετε φτάσει στο σημείο να φοβάται ο άνθρωπος να σας κάνει χειραψία [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/12/21

    Όχι τον έναν. Όχι τους 19 εκλεγμένους. Και όλους όσους έβαλαν το ονοματάκι τους στην ώρα καλή για δουλειά, ούτε σε συλλόγους σταυρό. Πόσο μάλλον σε νέα δημοτικά ψηφοδέλτια. Κατρακύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/12/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/12/21

    [....] Κρίμα ρε μπαγασα που δεν είναι καλοκαίρι θα είχες ξεπουλήσει... ούτε ένα πεπόνι δεν σου είχε μείνει... ααα το σωστό... είναι σωστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ