2.5.22

ΟΔΟΣ: Ν [orth] [ότια]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.6.2021 | 1085


Ως "κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών" στο Euro 2021 από την πλευρά της γειτονικής χώρας, Βόρεια Μακεδονία πλέον, καταγγέλθηκε το γεγονός ότι στις (κατακόκκινες όσο και η σημαία της Τουρκίας) φανέλες της εθνικής της ομάδας ποδοσφαίρου και σε άλλα διακριτικά της συμμετοχής της, αναγράφεται ως ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας "Μακεδονία". 


Η είδηση "έπαιξε" λίγο στα εθνικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στις εφημερίδες, στο τέλος της προηγούμενη εβδομάδος. Όμως απορροφήθηκε από την επικαιρότητα των συναντήσεων κορυφής στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των υποτονικών αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της διπλωματικής της ηγεσίας από τον υπουργό κ. Νικόλαο Δένδια τονίσθηκε για μια ακόμη φορά πως «η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 και υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας»  και πως θα πρέπει αυτή να τηρείται. Στην συνέχεια το θέμα θεωρήθηκε λήξαν για την κυβέρνηση.

Όπως περίπου  ήταν αναμενόμενο, ο σχετικός θόρυβος λίγο τάραξε τις ησυχίες και τις απολαύσεις της εξουσίας στο πολιτικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδος σε Μακεδονία, τις περιφερειακές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας και πολύ πιο κοντά στην Καστοριά. Όπου ειδικότερα η κατάσταση πιστοποιεί ότι, εάν υπάρχουν πράγματι θύλακες προπαγάνδας και μηχανισμοί αποσταθεροποίησης, όλοι αυτοί καραδοκούν την λήξη των μέτρων για την πανδημία, ώστε να αρχίσουν τους χορούς και τα πανηγύρια. Και μέσω αυτών την προπαγάνδα.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.6.2021 | 1085


Διότι αν πιστεύει κάποιος ότι στην εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας με τις κόκκινες μπλούζες δρουν στο πρωτάθλημα Euro με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, δίχως εγγυήσεις από μια υπέρτερη δύναμη, μάλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικός. 


Βέβαια η χρονική συγκυρία του πρόσφατου συμβάντος με το Euro 2021 με ανοικτά τα ελληνοτουρκικά μέτωπα και την οικονομία, μόλις να συγκρατεί κλειστές τις ανοικτές της πληγές, σε συνδυασμό με την κόπωση του πληθυσμού από τις συνέπειες της πανδημίας και τον πολύμηνο εγκλεισμό του, είναι πραγματική συνθήκη που δεν ευνοεί δυναμικές αντιδράσεις. Με την διαφορά ότι σαφείς είναι οι ενδείξεις (και σε υψηλά κλιμάκια ασφαλώς θα υπάρχουν αποδείξεις και πληροφορίες), πως πίσω από κάθε επιχείρηση συρρίκνωσης του φρονήματος και του αποτυπώματος του ελληνισμού, ακόμη και στα προβλήματα με τα Σκόπια, βρίσκονται πλέον η Ρωσία σε ένα δεύτερο πλάνο και κυρίως η Τουρκία. 

Που με προσεκτικές πολιτικές προωθεί την απίσχναση της Ελλάδος για να επιβάλλει στην χώρα και τους Έλληνες το αίσθημα της duty free πολιορκητικής υποτέλειας σε μια σύγχρονη Υψηλή Πύλη. Μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία, που θα λειτουργεί στο επίπεδο της περιφερειακής ηγεμονίας. Οπότε, με αυτή την λογική, εάν βεβαίως δεν απέχει από την πραγματικότητα, κάθε υποβάθμιση της σχετικής σημειολογίας μοιάζει με άσκηση εθελούσιας τύφλωσης ή αυτοχειρίας. 

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο αναπόφευκτα περιλαμβάνεται η οικονομική και κοινωνική παρακμή της Καστοριάς και σε δεύτερο χρόνο, της Δυτικής Μακεδονίας.  Όπως και να προσεγγιστεί το συγκεκριμένο θέμα για τα ελληνοτουρκικά και ελληνοσκοπιανά, δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. 


ΟΔΟΣ το βήμα της Καστοριάς | Μακεδονία


Γι' αυτό στην Καστοριά, όσοι αποφασίζουν και δημόσια τοποθετούνται για τα εθνικά, τοπικά, πολιτιστικά ζητήματα καθώς και για την τοπική ιστορία και το μέλλον της περιοχής, θα πρέπει να γνωρίζουν προκαταβολικά ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και καθόλου απλή.



Διότι αν πιστεύει κάποιος ότι στην εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας με τις κόκκινες μπλούζες δρουν στο πρωτάθλημα Euro με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, δίχως εγγυήσεις από μια υπέρτερη δύναμη, μάλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικός.

Οι Τούρκοι δεν βγάζουν μόνο τα γεωτρύπανα της στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε απλώς ασκούν πιέσεις στην Κύπρο και εκτελούν παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά είναι αυτοί που  ενισχύουν τους αδιάλλακτους και την ονομασία "Μακεδονία" στα βόρεια σύνορα της χώρας. Και έτσι οι χωρίς ψυχή αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόσφατη πρόκληση των Σκοπίων, την εκθέτουν.  

Καθώς αναμένεται (εκτιμάται) ότι αμέσως μετά την πρώτη εξομάλυνση της κατάστασης από το κύμα της πανδημίας, η περιοχή θα υποστεί για μια ακόμη φορά τα κύματα και τις ορδές της προπαγάνδας, μέσα στο ελληνικό έδαφος όλα αυτά, μέσα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς να μετατρέπεται και πάλι σε πεδίο καθαρής προπαγάνδας, με στόχο σε αυτό το στάδιο, το φρόνημα και την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού.  

Γι’ αυτό και η παθητική ή ακριβέστερα αδιάφορη στάση της Καστοριάς, από τα δημόσια πρόσωπα, αξιωματούχους, τους ιδιώτες και τα ΜΜΕ ως τα σωματεία και ειδικά αυτά που από τον τίτλο και το καταστατικό τους είναι επιφορτισμένα με την παρουσίαση και υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, δεν δικαιολογείται. 

Ασφαλώς και η… επιστράτευση, τα συλλαλητήρια, το ζώσιμο των αρμάτων, δεν είναι οι αντιδράσεις που συνιστώνται, αλλά είναι καθήκον της κυβέρνησης, των κομμάτων, των δήμων και της Περιφέρειας, του… άχρηστου σε όλα και για μια ακόμη φορά γραφείου του πρωθυπουργού να ενημερώσουν υπεύθυνα την κοινή γνώμη και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.  



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Νεαροί φίλαθλοι με περικεφαλαίες με τη ένδειξη "Μακεδονία" υποστηρίζουν ένθερμα την "μακεδονική" ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Euro 2021. - Αναγνώστης της ΟΔΟΥ, κατέγραψε στο GPS travel application του iphone κινητού του το 2013, στο παγκόσμιας κυκλοφορίας και υψηλού κύρους "National Geographic Society" να εμφανίζει την Καστοριά ως τμήμα των κράτους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" υπό την σημαία τους. Ένα χρόνο πριν, τοπικός παραδοσιακός σύλλογος που χρηματοδοτείται από τον Δήμο Καστοριάς, προσκάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Προφήτη Ηλία υπό την ιαχή «Ve tsekame!».

* * *

Με αφορμή πάντα το πρόσφατο περιστατικό στο Euro 2021, από έλληνες αξιωματούχους (κυρίως κυβερνητικά στελέχη) αναφέρθηκε επίσης, δίκην μασάζ της ελληνικής κοινής γνώμης ότι, η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις και αντιρρήσεις στην Ελλάδα, καθώς με αυτήν διαφωνεί πλήρως «και ορθώς» η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την έχει καταγγείλει η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, νυν κυβέρνηση, η οποία μάλιστα την καταψήφισε στο σύνολό της όταν αυτή κατατέθηκε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019. 

Και ότι επειδή στις 13 Ιουνίου 2021, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας απέστειλε επιστολή με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γειτονικής χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα λυθεί το πρόβλημα. Ότι δήθεν θα ιδρώσει το αυτί των αρμοδίων και υπευθύνων στα Σκόπια και των αφεντικών τους σε Μόσχα και Άγκυρα. 

Επίσης αναφέρθηκε πως αξίζει να αισθάνεται ήσυχος ο Έλληνας παντού και ειδικότερα στην Μακεδονία, διότι οι πολιτικοί του προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα.


ΟΔΟΣ το βήμα της Καστοριάς | Μακεδονία
Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
Македонски традиција и фолклор на фестивали во Костур  Настапите се одржаа на покана на македонс- киот конзулат во Солун и во организација на локалните власти и организации од Грција.
«Μακεδονική παράδοση και λαογραφία στο " Φεστιβάλ της Κόστουρ"  (σ.σ. "Βαλκανικό Φεστιβάλ της Καστοριάς 2019"). Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόσκληση του Προξενείου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και με την οργάνωση των τοπικών αρχών και οργανισμών στην Ελλάδα.

ΟΔΟΣ το βήμα της Καστοριάς | Βαλκανικό φεστιβάλ
 Η κ. Μαρία Αντωνίου είχε δηλώσει κατά την παρουσίασή της στο βαλκανικό φεστιβάλ τα εξής: «Η τέχνη δεν έχει όρια και σύνορα. Αποτελεί διαχρονικά μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης του ανθρώπου, που ξεπερνά σύνορα, εθνικότητες, θρησκεύματα και χιλιομετρικές αποστάσεις

* * *

Ενώ στην πραγματικότητα και ακριβώς αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα μεν Σκόπια, αφού πέτυχαν την είσοδό τους στην ευρωατλαντική συμμαχία και έλαβαν το καθεστώς που επιζητούσαν στον δρόμο τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρχισαν να ξεδιπλώνουν σιγά-σιγά, συντεταγμένα και διατεταγμένα, τα πραγματικά τους σχέδια. Την στρατηγική της πολιορκίας της Ελλάδας για την ασφυξία του ζωτικού της χώρου, στο άμεσο μέλλον. Που είναι σχέδια γνωστά και από τα οποία ποτέ δεν παραιτήθηκαν.

Πόσο μάλλον που αποδεδειγμένα διαδραματίζουν τον τουρκικό Δούρειο Ίππο, αφού ωθώντας την Ελλάδα σε αντιδράσεις, ρηματικές διακοινώσεις και απλές δηλώσεις, την εμφανίζουν στον διεθνή παράγοντα ως προβληματική, παραπονιάρα κρατική οντότητα που με τις εντελώς επιδερμικές της αντιδράσεις ενισχύει τις αναθεωρητικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την πλήρη σύμπλευση των Σκοπών με αυτές.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει στην πιο ανώδυνη περίπτωση, διότι στην πιο πιθανή —και πάντως καθόλου αποκλειόμενη— είναι να τα ενεργεί αυτά ως στρατηγική εντολοδόχος της Τουρκίας. Για την απόδειξη ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο ή αποσπασματικό, αξίζει να αναφερθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο 12 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε με αφοπλιστικό και ωμό θράσος: «Το ΦΦM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφ’ όσον η ΦΦM δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Ανακοίνωσε δηλαδή το όργιο προπαγάνδας που αναμένεται να εξαπολυθεί με το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των υγειονομικών περιορισμών.

Γι’ αυτό στην Καστοριά, όσοι αποφασίζουν και δημόσια τοποθετούνται για τα εθνικά, τοπικά, πολιτιστικά ζητήματα καθώς και για την τοπική ιστορία και το μέλλον της περιοχής, θα πρέπει να γνωρίζουν προκαταβολικά ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και καθόλου απλή. Και ότι η προβληματική και κακή κατά κοινή ομολογία των σημερινών κυβερνητικών παραγόντων, δεν μπορεί να αποτελεί αιώνια τροχοπέδη για την χάραξη στρατηγικής στην αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων. Στους εδώ, αναλογεί αν μη τι άλλο η ευθύνη να αντιληφθούν ότι δεν συμφέρει στον τόπο και το μέλλον του, ο εκπολιτισμός προπαγάνδας.


North = Βόρεια

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1085.


* * *


Ζόραν Ζάεφ: «Της Μακεδονίας» 

Στο στάδιο του Άμστερνταμ για να παρακολουθήσει τον αγώνα της χώρας του με την Ολλανδία βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Ο «μακεδόνας» πρωθυπουργός – αν και τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της εθνικής στο Euro, «τη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA» – έκανε μία ανάρτηση μέσα από το γήπεδο στα social media, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα παραμένει. 
«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ, ο οποίος παρέλειψε να αναφέρει το «Βόρεια».
Για τα επίμαχα αρχικά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για τις πρόσφατες προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο του υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και της ΕΠΟ προς την UEFA, αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.
Η ανάρτηση που έρχεται ως συνέχεια άλλων αντίστοιχων κινήσεων το τελευταίο διάστημα, έφθασε εντός λίγων δευτερολέπτων στο Μαξίμου, με την αντίδραση να συνοψίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, στη φράση «ώς εδώ και μη παρέκει». Ενδεικτικό πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θύμισε –διόλου τυχαία– ποιες ήταν οι διαφωνίες της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος είπε πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει τις βασικότερες αντιρρήσεις της στο θέμα «γλώσσα και ταυτότητα», που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα. Τέλος τους αγώνες που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, "MRT", χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα, οι σχολιαστές της κάνουν λόγο συνεχώς για "εθνική της Μακεδονίας" και αποκαλούσαν τη χώρα "Μακεδονία".
-Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει ως εξής: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας στο Euro 2020 στο ποδόσφαιρο. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Σας θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας προ της έγκρισης της συμφωνίας ήταν η χρήση του όρου «μακεδονικός» σε ό,τι αφορά στην γλώσσα και την ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος, που θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Ούτως ή άλλως η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1085.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/22

    Ο Ζήσης είχε μισθώσει και πούλμαν για να παραστούν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας, πριν ξαναμπεί στη Βουλή. Τον ψήφισαν ο Αρχιμουσικός και λοιποί Πατριώτες μπήκε στη Βουλή και δεν έβγαλε άχνα για τη Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/5/22

      Παιδιά, για καζίνο στα Μπίτολα

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος3/5/22

      Είστε σίγουροι ότι το λεωφορείο πήγε στην διαδήλωση και όχι προς βορράν σε κάποιον άγιο οίκο;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ