17.10.22

ΟΔΟΣ: Στην Γη της Επαγγελίας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.2.2022 | 1114


Γενικά, η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά, διδάσκει ότι νόμος και δίκαιο, δίκαιο και τάξη είναι ό,τι αρέσει στον Άδωνι! Μόνο αυτός μπορεί να διαμαρτύρεται και να φωνασκεί. Πετάει ο όνος; Και βέβαια, πετάει, απαιτεί και απαντά η Νέα Δημοκρατία.


Στην Καστοριά για την Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της, εκλεγμένα - θεσμικά ή απλά κομματικά, τα γεγονότα είναι απλά, flat. Δεν χρειάζονται εμβάθυνση, ούτε περαιτέρω ανάλυση. Επαναπαυμένοι στις δάφνες των εκλογών του 2019, νομίζουν ότι το όνειρο θα κρατήσει για πάντα. 

Έτσι με αφορμή τα επεισόδια της Καστοριάς στην προηγούμενη εβδομάδα, απέδειξαν ότι νόμος για αυτούς είναι το δίκιο του Αδώνιδος. Του Γεωργιάδη εννοείται. Για παράδειγμα: Φωνάζει δυνατά (τσιριχτά μερικές φορές) ο Άδωνις; Έχει δίκιο να το κάνει, αν έχει στο στόχαστρό του τον ΣυΡιζΑ, το ΚινΑλ εσχάτως και τους συναφείς. 

Από την άλλη, σιωπά ο Άδωνις, δεν φωνάζει; —Τότε πρέπει να ηχήσει σιωπητήριο και για όλους τους υπόλοιπους. Γενικά, η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά, διδάσκει ότι νόμος και δίκαιο, δίκαιο και τάξη είναι ό,τι αρέσει στον Άδωνι! Μόνο αυτός μπορεί να διαμαρτύρεται και να φωνασκεί. Πετάει ο όνος; Και βέβαια, πετάει, απαιτεί και απαντά η Νέα Δημοκρατία.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης; στην Καστοριά (και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας) στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, η πόλη έγινε άνω – κάτω. Σαν ενέσκυψε το σχέδιο συναγερμού "Ξενοκράτης", έκλεισαν ή περιορίστηκαν δρόμοι από την διέλευση των κοινών θνητών της Καστοριάς, ενώ από την προηγουμένη κι’ όλας ημέρα, δεσμεύτηκαν θέσεις στάθμευσης με επιμέλεια της Τροχαίας (!) απέναντι από τα κομματικά γραφεία, στην οδό Μητροπόλεως! 

Μη τυχόν και δυσχερανθεί η από – επιβίβαση του υψηλού επισκέπτη, ενός ακόμη εξοχότατου υπουργού, που όμως θα πήγαινε στα γραφεία κόμματος. Και γενικά επικράτησε μια αναστάτωση αντάξια της άφιξης ενός ακόμη πολιτικού μεσσία στην Γη της Επαγγελίας την Καστοριά – Χαναάν. 

Που λογικά, οι επίσημοι έδειξαν ότι οι υπήκοοι, ο λαουτζίκος, θα όφειλαν να υποδεχθούν τον υπουργό της κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει ακόμη απολύτως τίποτε για την Καστοριά, μετά Βαΐων και κλάδων. Σαν να μη πέρασε μια μέρα από το 2019! Βαλκανικό και τριτοκοσμικό ταυτόχρονα το σκηνικό.

Όμως αντ’ αυτών και των Ωσαννά, μερικές δεκάδες συγκεντρωμένων πολιτών έξω από το διοικητήριο, υποδέχθηκαν με διαμαρτυρίες και γιουχαϊσματα τον υπουργό. Της λαϊκής —αν μη τι άλλο— δεξιάς. Από το φυτώριο του «χέρι-χέρι» με τον Καρατζαφέρη κι’ αυτός και μπράβο του.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών τους, δεν ήταν η καθυστέρηση της κυβέρνησης, στην παράδοση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών στόχων που ως... γνωστό (δεν) εκτελούνται για την Καστοριά. Έργα από την ευγνωμονούσα για την αφοσίωση της περιοχής στην κεντροδεξιά παράταξη, κυβέρνηση, που άνοιξε τους κρουνούς θέσεων εργασίας και των κερδών. Α, και που υπερασπίζεται το όνομα της Μακεδονίας —για να μη ξεχνιόμαστε.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Σε πρώτο πλάνο η αμηχανία. Κοζατσάνη - Κασαπίδης - Γεωργιάδης και οι λοιποί.
Στο βάθος ο λαός που προσπερνούν βιαστικά.


Κι’ όμως, σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες, αντί ο υπουργός επισκέπτης να σταθεί και ακούσει για τα προβλήματα του κόσμου, αντέδρασε σπασμωδικά. Ποιος; Ο πλέον φωνακλάς πολιτικός των τελευταίων δεκαετιών, ο τελάλης της Νέας Δημοκρατίας, δυσαρεστήθηκε από τις διαμαρτυρίες, όσων είχαν το θάρρος να αψηφήσουν την γενικευμένη παθητικότητα των κατοίκων της Καστοριάς και να υψώσουν λίγο τον τόνο της φωνής τους.


* * *


Αλλά, οι ενοχλητικοί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα πανάκριβα καύσιμα και την αστρονομική ακρίβεια των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Και το γεγονός ότι σε μια βόρεια εσχατιά της Ελλάδος, την οποία οι κυβερνήσεις συστηματικά και διαχρονικά μεταχειρίζονται ως αισχατιά, οι περισσότεροι κάτοικοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος για θέρμανση και ενέργεια, προφανώς δε και στον εξακοντισμό των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με την κυβέρνηση να μη κάνει τίποτε στην ουσία για να μειώσει τις συνέπειες σε ειδικές περιοχές όπως την Καστοριά. 

Το εάν η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια ή περιφερειακή ή προσωρινή, δεν έχει βέβαια καμμιά απολύτως σημασία, πρώτον διότι οι εκλεγμένοι κυβερνητικοί οφείλουν να εφαρμόζουν πολιτικές που δεν προκαλούν αδιέξοδο στους κατοίκους και πολίτες. Το δε δεύτερον, διότι η αύξηση των τιμών είναι το κερασάκι στην τούρτα των ανατιμήσεων και της απόγνωσης της Καστοριάς. Στο κάτω-κάτω της γραφής, υπόλογη είναι η παρούσα κυβέρνηση και όχι η προηγούμενη.

Κι’ όμως, σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες, αντί ο υπουργός επισκέπτης να σταθεί και ακούσει για τα προβλήματα του κόσμου, αντέδρασε σπασμωδικά. Ποιος; Ο πλέον φωνακλάς πολιτικός των τελευταίων δεκαετιών, ο τελάλης της Νέας Δημοκρατίας, δυσαρεστήθηκε από τις διαμαρτυρίες, όσων είχαν το θάρρος να αψηφήσουν την γενικευμένη παθητικότητα των κατοίκων της Καστοριάς και να υψώσουν λίγο τον τόνο της φωνής τους. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός, αντέδρασε με ειρωνείες (!) απέναντι στον κόσμο. Για να αποστομώσει, τις διαμαρτυρίες των πολιτών… επικαλέστηκε ότι ο ίδιος πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, που είναι από μόνη της παχυλή και παράγει αξιακά πολιτικά παχύδερμα αδιαφορίας, δεν εισπράττει παρά «μηδέν» ευρώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για υπουργική αποζημίωση. Και έτσι με μιας, με αυτή την απάντηση τα προβλήματα όλα λύθηκαν. Οι κάτοικοι της Καστοριάς, πείστηκαν ότι είναι και ο Άδωνις ένας σαν κι αυτούς. 

Κοντά του ήταν όλοι όσοι αποζητούσαν μια λάμψη από την τηλεοπτική κυρίως πολιτική του ακτινοβολία. Ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έδειχνε αμήχανος για την «κακή» εικόνα ανυπακοής των ασεβών που χαλούσαν την μόστρα. 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, έμοιαζε αδιάφορος για όσα απασχολούν τον κόσμο έξω από την Κοζάνη. Κάποιοι δήμαρχοι – επισκέπτες, κομματικά στελέχη, γνωστοί παρατρεχάμενοι και ενημερωτές της κοινής γνώμης – χειροκροτητές, επαγγελματίες θιασώτες της εκάστοτε επικρατούσας πολιτικής τάξης: Παλιά ΠαΣοΚ, μετά Νέα Δημοκρατία, μετά Καμμένος, μετά ΣυΡιζΑ κ.ο.κ. και με κλεφτές ματιές στην Χρυσή Αυγή που διαθέτει και εγχώριο Φύρερ με την μπαγκέτα. Όλοι σφύριζαν αδιάφορα. 

Και πανταχού παρούσα, αλλά στα προβλήματα ή τις λύσεις απούσα, η κυρία Μαρία Αντωνίου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη (μιας πρωτοβουλίας ΣυΡιζΑ που εξελίσσεται σε απόστημα) με τα ανάλογα του πολιτικού της μεγέθους διάσημα σε κομψό και ακριβό ρουχισμό, με τον αέρα των Αθηνών και όχι απλά της Σαλονίκης, να αποφεύγει την κατάσταση με τους διαμαρτυρόμενους στο διοικητήριο. Καθώς δεν εθεάθη εκεί. 

Κανείς από τους συνοδούς, χειροκροτητές δεν είχε να πει οτιδήποτε για τις διαμαρτυρίες. «Καλώς έχειν» παντού. Επιπλέον τα ειρωνικά σχόλια του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, που από το 2019 λησμόνησε τις κορώνες περί Μακεδονίας και όχι μόνο, λίγο απείχαν από το φάσμα της πολιτικής απάθειας. Και το στυλ της Μαρίας Αντουανέτας, εν έτει 2022, κυρίαρχο παντού. Λαός και Κολωνάκι στην Καστοριά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Oι επίσημοι έδειξαν ότι οι υπήκοοι, ο λαουτζίκος, θα όφειλαν να υποδεχθούν τον υπουργό της κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει ακόμη απολύτως τίποτε για την Καστοριά, μετά Βαΐων και κλάδων. Σαν να μη πέρασε μια μέρα από το 2019! Βαλκανικό και τριτοκοσμικό ταυτόχρονα το σκηνικό.


* * *


Ήταν όλοι τους άλλωστε, πολύ ευτυχισμένοι, διότι ανακοινώθηκε η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα μετά την θερμή υποδοχή του υπουργού ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για την έναρξη των έργων φυσικού αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά και με υποσχέσεις ότι μέσα στο 2022, θα γίνουν και οι πρώτες συνδέσεις, ενώ σε τελικό στάδιο, περίπου 7.000 νοικοκυριά θα συνδεθούν. Μακάρι και είθε. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι γι’ αυτό καθ’ εαυτό. 

Όμως οι πανηγυρισμοί δεν είχαν τελειωμό! Σαν να έγινε η Ανάσταση! Καμμία ψυχραιμία και χωρίς ενσυναίσθηση που είναι νεολογισμός της μόδας για να περιγραφεί η αναισθησία ή η ασυνειδησία. Πάλι καλά που δεν υποστήριξαν ότι η Καστοριά, χάρη στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, αλλάζει και πάλι εποχή και περνάει στην παγκόσμια πρωτοπορία. 

Όχι φυσικά ότι δεν είναι κάτι θετικό αυτό που έγινε. Δεν είναι όμως κοσμογονία. Και δεν σώζει την Καστοριά. Δεν αρμόζει και δεν αξίζει να ερίζουν για την πατρότητα ή μητρότητα της επιτυχίας, βουλευτές νυν ή τέως. Ειδικά την εποχή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν και αυτές εξακοντιστεί στα ύψη, δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες και δοξολογίες. 

Μάλιστα με δεδομένο δε ότι η επέκταση του φυσικού αερίου συμβαίνει περίπου 30 χρόνια αφ’ ότου άλλες πόλεις και περιοχές της Βορείου Ελλάδος (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σέρρες…) θερμαίνονται φθηνά από την τηλεθέρμανση έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εξοικονομήσει πολλές χιλιάδων ευρώ τα νοικοκυριά, αυτό που θα μπορούσαν να πράξουν οι θριαμβολογούντες, με πρώτο τον υπουργό, είναι να ζητήσουν συγνώμη. 

Συγνώμη για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις τους. Όλων των πολιτικών διαχρονικά. Που οδήγησαν την Καστοριά στο περιθώριο και την έκαναν ουραγό της Δυτικής Μακεδονίας. 

Κι’ όμως για μια ακόμη φορά, απέδειξαν ότι η τροχιά τους είναι σε πορεία αποξένωσης από τον σφυγμό της κοινωνίας και τις αγωνίες των πολιτών. Σε αποδρομή εάν δεν το έχουν κατανοήσει. 

Και οι αντιδράσεις τους στις εύλογες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, προσβολή για όλους. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1114.



* * *


Παντεσπάνι



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μπορεί να μην πρόλαβε να αφιχθεί η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη κυρία Μαρία Αντωνίου, στην σημερινή άφιξη και "θερμή" υποδοχή του υπουργού κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη στο διοικητήριο της Καστοριάς, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε στόχος έντονων διαμαρτυριών πολιτών· είδηση που έκανε τον γύρο της Ελλάδος. 

Ωστόσο, παρούσα φάνηκε να είναι η νοοτροπία της Μαρίας Αντουανέττας στην Καστοριά, αφού λίγο έλειψε να ακουστεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να προτρέπει τον κόσμο που διαμαρτυρόταν να τραφεί με παντεσπάνι αντί για ψωμί, και να πάει διακοπές στους Τροπικούς για να μη κρυώνει τον χειμώνα στην Καστοριά από τα πανάκριβα καύσιμα και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ούτε τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, το άστρο άρχισε να ξεφτίζει και στην Καστοριά και θα πρέπει να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες, όπως και οι εκπρόσωποί τους στην Καστοριά. Να απομακρυνθούν από καθεστωτικές συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Σήμερα στην Καστοριά, φάνηκε ότι ο κόσμος πάντως δεν πήγε στον Άδωνι για καφέ.


* * *


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/10/22

    "Ευχαριστώ από βάθους καρδίας τον Πρωθυπουργό μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που υιοθέτησε ΑΜΕΣΑ το όραμά μου από τον Σεπτέμβριο του 2019!."
    Παιδιά, φέρτε το βυτίο με το σάλιο. Το ξόδεψε όλο ο Ζήσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/10/22

    Αν αληθεύει η είδηση ότι ο Τομεάρχης της ΝΔ στην Καστοριά, παύθηκε γιατί δεν άρεσε στο κόμμα ότι είχε άποψη και την εξέφρασε αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική στο ρεύμα, τότε μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό της πολιτικής.
    Τα κομματικά στελέχη οφείλουν να αφουγκράζονται την κοινωνία, να πιέζουν το κόμμα όταν είναι κυβέρνηση να διορθώνει τα κακώς κείμενα και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Αν θέλουμε κλακαδόρους και yesmen τότε ποιος ο λόγος να αφιερώσει ο οποιοσδήποτε χρόνο και χρήμα για να τοποθετηθεί σε μια θέση;
    Και το τοπικό κόμμα γιατί δεν προέβει σε καμία δημόσια τοποθέτηση να διαψεύσει την είδηση, αν αυτή δεν ισχύει, ή να πάρει αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες αν είναι αληθής;
    Από το fb του Προέδρου, βλέπω τη διαγραφή να την παίρνει συστημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/10/22

    Ότι και να λές εσύ ο Ζήσης έχει εκλεγεί δυό φορές, ζεί ζωάρα με τα ταξίδια του τα εκτός έδρας, τις διαμονές στα ξενοδοχεία των Αθηνών, τις ατέλειες για κρατικό αυτοκίνητο, στα 67 του συνταξάρα λόγω εκλογής δυό φορών και κάτσε εσύ κι εγώ να δουλεύουμε 35 χρόνια για σύνταξη και να τρέχουμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις.......και ασφαλώς όχι μόνο ο Ζήσης αλλά και κάθε εκλεγμένος βολευτής!!!!
    Και τα χρόνια περνάνε οι δεκαετίες κυλάνε οι καταστάσεις χειροτερευουν, ο τόπος ερημώνει όταν άλλες χώρες πολύ χειρότερες μας τώρα τις βλέπουμε με τα κυάλια...

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/10/22

      Το σενάριο να εκλεγεί ένας από τους δύο ξανά, αποδεικνύει τη νοημοσύνη αυτού του λαού και την ποιοτητα του κόμματος που εκπροσωπουν. Αυτοί καλά κάνουν και μας δουλεύουν στα μούτρα μας. Ηλιθιοι σίγουρα δεν είναι, το αντίθετο! Δε θα κατάφερναν πολλοί να κάνουν κάτι τέτοιο με αυτά τα προσόντα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/10/22

      Και τι να κάνουμε δηλαδή; Επειδή οι κάφροι τον ψηφίζουν εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τις πράξεις του;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/10/22

      Εεε ναί κρίνε τον. Το ίδιο λέμε. Όσο και να τον κρίνεις αυτός και ο κάθε πολιτικάντης έχουν εξασφαλισθεί και την κριτική την ακούνε βερεσέ.....

      Έρρωσθε κρινόμενοι και μη

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ