24.10.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.2.2022 | 1114

Η πόλη της Καστοριάς είχε την πολιτική «τύχη» να την επισκεφτούν εντός μικρού χρονικού διαστήματος -μικρότερο του μηνός- δύο επικεφαλής υπουργείων και πολλά στελέχη που πλαισίωναν την κάθε κυβερνητική αποστολή. Από την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη δεν προέκυψε οποιοδήποτε πολιτικό αποτέλεσμα πέρα από τα ανακυκλώσιμα βυζαντινά “κλισέ” που αντάλλαξαν οι τοπικοί φορείς και οι δημοσιογράφοι (;) με την υφυπουργό.

Το τέλος της συγκεκριμένης επίσκεψης δεν άφησε αρκετά αισιόδοξα και στοχευμένα πολιτικά μηνύματα που να απαντούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, παρά τις από κοινού προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς φορείς –κυρίως κυβερνητικούς–για να πείσουν για αντίθετα αποτελέσματα. Εκείνο που αποτυπώθηκε στην σκέψη των περισσοτέρων είναι πως οι οποιοσδήποτε κυβερνητικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να συμβούν στην πόλη της Καστοριάς, απλά μετατέθηκαν προς ενδεχόμενη εφαρμογή απροσδιόριστα κάποτε στο μέλλον.

Αποδεικνύοντας φορά την φορά πως το πολιτικό προσωπικό της πόλης –ίσως και του ευρύτερου νομού αλλά ειδικά της πόλης– είναι κατώτερο των πολιτικών περιστάσεων. Μοιάζει περισσότερο να μην μπορεί να ακολουθήσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από αυτές. Δίνοντας χώρο σε μειοψηφίες επαγγελματικών και κοινωνικών κλάδων να οργανώνονται πίσω από το μανδύα οποιουδήποτε πολιτικού φορέα ώστε να εκφράσει την “αγανάκτηση” του. Και οι μνήμες από τις πρόσφατες πλατείες αγανακτισμένων δεν έχουν ξεθωριάσει ακόμα, αφού τα αποτελέσματα τους φάνηκαν την περασμένη δεκαετία, φτάνοντας ορισμένα ως και τις τρέχουσες μέρες.

Και από την Καστοριά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το λούμπεν κομμάτι του εκλογικού σώματος, εκφρασμένο μέσω των γνωστών δήθεν αντισυστημικών κομματικών φορέων. Τα οποία κάνουν γνωστή την πολιτική τους παρουσία κάθε φορά που δίνεται πολιτικο-οικονομική αφορμή για κοινωνική αναταραχή. Εξάλλου, η βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου το είχε δηλώσει ξεκάθαρα: «Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά». Και είναι πολύ πιθανό, η βουλευτής να μην αναφερόταν στην εκπροσώπηση της Αριστεράς μόνο από το δικό της κόμμα, αλλά από το σύνολο των κομμάτων που ανήκουν ιδεολογικά στην ευρύτερη Αριστερά.

Έτσι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, η συγκέντρωση μερίδας επαγγελματιών αγροκτηνοτρόφων και ορισμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που παρευρέθηκαν στον χώρο για να εκφράσουν τα παράπονα τους για τις κυβερνητικές επιλογές καπελώθηκε από τοπικά στελέχη κομματικών φορέων. Και αυτό εκφράστηκε από τα περισσότερα πανελλήνια ΜΜΕ που ιδεολογικά πρόσκεινται σε συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, αναπαράγοντας μάλιστα και σχετικές διαδικτυακές αναρτήσεις από τον τοπικό πολιτευτή του ΜΕΡΑ25 κ. Μόσχο.

Πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Στα μάτια μου, κάθε είδους ειρηνική διαμαρτυρία για τις κυβερνητικές επιλογές –όποια και να είναι η σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησης– είναι αναγκαία και αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα. Και αυτό γιατί συνήθως τα κυβερνητικά στελέχη με το πέρασμα των ετών στην εξουσία απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες μέρους της κοινωνίας. Είναι ανάλογο εκείνου που επικαλούνται πολλοί πως «χάνουν την επαφή με την κοινωνία». Και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους.

Αυτό όμως που συνέβη στον ευρύτερο χώρο της Αντιπεριφέρειας κατά την άφιξη του υπουργού Γεωργιάδη, ξεπέρασε ακόμα και την ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικού αγώνα ερασιτεχνικού κατηγοριών και χαμηλού επιπέδου. Κατάφεραν με λίγα λόγια να υποβαθμίσουν την προσπάθειά τους ώστε να ακουστούν και να συζητηθούν τα αιτήματα τους με τον αναρμόδιο υπουργό. Επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει γραφεί αρκετές φορές για την επικράτηση του επαρχιωτισμού σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Προσωπικώς με αφήνουν αδιάφορο ακόμα και οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονταν με τα όσα δήλωνε ο κ. Γεωργιάδης για το κλίμα αποδοκιμασιών και γιουχαϊσμάτων εντός του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας. Περισσότερο το αίσθημα της τοπικής κοινωνικής ντροπής ήταν αυτό που κυριάρχησε στους περισσότερους από όσους παρακολούθησαν την συγκεκριμένη ένταση παρά κάποιου είδους επιβεβαίωσης του αντικυβερνητικού ενστίκτου τους.

Και για αυτήν την τοπική κοινωνική υποβάθμιση που εκφράστηκε δημόσια με αυτόν τρόπο ευθύνονται συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι στην μικρή κοινωνία της Καστοριάς είναι γνωστοί και μόνο ως αυθόρμητοι δεν μπορούν να θεωρηθούν. Απεναντίας έδωσαν το δικαίωμα στο μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας να τους κρίνει ως υποκινητές της έντασης και των αγριοφωνάρων.

Οι ίδιοι βέβαια μπορεί να ένιωσαν υπερήφανοι για το αντικυβερνητικό μπούλινγκ που ενδεχομένως να θεωρούν πως έκαναν στον κ. Γεωργιάδη, αλλά μέσω της στήλης δεν επιχειρείται ποτέ οποιοδήποτε είδος ειδικής ανάλυσης. Αν αυτός ο τρόπος είναι που εκφράζει και τους υπόλοιπους που εκπροσωπούσαν, δεν πέφτει σε κανέναν τρίτο ο λόγος. Όταν έρθει η ώρα να κάνουν ταμείο τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ας αναζητήσουν τις ευθύνες στα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.

Εκείνο όμως που πραγματικά προκάλεσε αρκετές απορίες στους δημότες της Καστοριάς που δεν συμμετείχαν σε αυτό το υποβαθμισμένο μπλοκ διαμαρτυριών, ήταν το γεγονός πως ο δήμαρχος Καστοριάς τους εξίσωσε με όσους γιούχαραν και αποδοκίμασαν τον υπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη που τον συνόδευαν. Όταν κατά την διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης του σε τοπικό ραδιόφωνο δήλωσε πως «αυτή η “διαμαρτυρία” δεν εξέφρασε μόνο τον συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, αλλά το σύνολο των πολιτών».

Αγαπητή ΟΔΟΣ, μπορείς να εξηγήσεις με ποιο δικαίωμα ο δήμαρχος Καστοριάς εξίσωσε το σύνολο των πολιτών με την συγκεκριμένη άναρχη, θορυβώδη και αγενή μειοψηφία; Με ποιο κριτήριο έγινε από μέρους του κ. Κορεντσίδη η συγκεκριμένη ταύτιση και μάλιστα εκφραζόμενη δημόσια; Να μου επιτρέψεις αγαπητή ΟΔΟΣ, αλλά αν δεν ένιωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς την παραμικρή συστολή –στα όρια της ντροπής– για την συγκεκριμένη “υποδοχή”, μπορούν οι δημότες δικαίως να υποθέσουν πως ο κ. Κορεντσίδης ένιωθε ένας από τους φωνακλάδες αγρότες ντυμένος με σακάκι;

Ποιος εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Καστοριάς να εκφραστεί με αυτόν τρόπο για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας; Αν ήταν τα πράγματα όπως υποστηρίζει ο κ. Κορεντσίδης, γιατί δεν παρευρέθηκαν κατά χιλιάδες οι Καστοριανοί στον τόπο της “διαμαρτυρίας” αλλά μόνο μερικές δεκάδες αγροτών;

Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται την πλειοψηφία στην κοινωνία της Καστοριάς ο δήμαρχος; Για πόσο ακόμα έχει σκοπό να υποβαθμίζει τους πολίτες της Καστοριάς είτε αυτοί αποτέλεσαν ψηφοφόρους του είτε όχι; Και για ποιον λόγο τα αιτήματα –ενδεχομένως δίκαια– των αγροτών να αποτελούν ευρύτερα κοινωνικά αιτήματα που αφορούν όλους τους Καστοριανούς;

Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι αγαπητή ΟΔΟΣ. Για παράδειγμα, τα προβλήματα του κλάδου της γουνοποιίας, αποτελούν και προβλήματα των αγροτών; Τα ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκάστοτε επαγγελματική ομάδα αποτελούν και πρόβλημα των αγροτών και τούμπαλιν; Τι ακριβώς θέλει να καταφέρει ο κ. Κορεντσίδης; Μπορεί να το εξηγήσει στην τοπική κοινωνία;

Μπορεί κάποιο από τα υπέρλαμπρα στελέχη που τον πλαισιώνουν να τον ενημερώσει πως από την στιγμή που φέρει τον τίτλο του δημάρχου δεν μπορεί να εξισώνει επαγγελματικές και άλλες ομάδες με το σύνολο των δημοτών; Πραγματικά δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο κ. Κορεντσίδης ή ποιος τον συμβουλεύει ώστε να κάνει τέτοιου είδους απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις.

Αυτό όμως που στα σίγουρα θα πρέπει να καταλάβει είναι πως η πόλη της Καστοριάς δεν χρειάζεται πολιτικά πρόσωπα που τάσσονται υπέρ των γιουχαϊσμάτων και των ύβρεων. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο του.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com



Φωτογραφία: Επάνω ο Άδωνις Γεωργιάδης ο υπουργός, κάτω ο Άγιος Ιωάννης ο βαπτιστής (Λεονάρντο ντα Βίντσι 1452-1519, Μουσείο του Λούβρου).

 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1114.

Σχετικά:



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/10/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/10/22

    Αποτελεί παράδοση στην Καστοριά δεκαετίες τώρα όλοι οι τοπικοί πολιτικοί ταγοί (εκλεγμένοι..) να υπόσχονται αλλά να μην πράττουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και όλους αυτούς που επισκέπτονται την Καστοριά της κεντρικής εκάστοτε κυβέρνησης. Λόγια λόγια λόγια φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες και τίποτα δεν γίνεται. Μου θυμίζει πολλά χρόνια πρίν μια τηλεοπτική εκπομπή του ΤηλεΑστυ και την [….] [….] 'δημοσιογράφο' ήθελα να πώ Μαρία Σόκαλη και καλεσμένο έναν ρασοφόρο 'μοναχό' Μάξιμο. Η εκπομπή πραγματεύοταν την Δευτέρα Παρουσία και η οποία θα συνέβαινε στις 25 Μαρτίου 2018 στις 12 τα μεσάνυχτα (μμμππρρρ....να δώ την [….] πεθερά μου να μου χτυπάει την εξώθυρα.....!!!!!) κατά τον θεομπαίχτη αγύρτη ρασοφόρο.....!!!! Βέβαια μέχρι στιγμής δεν μας έχει τύχει ούτε Δευτέρα Παρουσία ούτε Δευτέρα Απουσία αλλά σάμπως θα γίνουν αυτά που υπόσχεται ο Γιάνης και οι λοιποί......;;;!!!
    Έρρωσθε παρόντες και απόντες
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ