11.12.22

Άγιον Όρος | Ρωσικά παιχνίδια

 

Χρόνια τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας και το Κρεμλίνο επιδιώκουν να έχουν "ισχυρή παρουσία", ασκώντας έτσι επιρροή στο Άγιον Όρος, με αιχμή τη μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), στην οποία όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα αναρτήθηκε σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας της εποχής των Ρομανώφ, όπου αναγραφόταν η φράση "Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός". Θεωρείται οργάνωση ακροδεξιών φονταμενταλιστών ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες, στο κατειλημμένο κεντρικό συγκρότημα της μονής Εσφιγμένου είναι έντονη η παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση της Ρωσίας είναι να πληγεί το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Το ενδιαφέρον της Ρωσικής Εκκλησίας και του Κρεμλίνου είναι ιδιαίτερα έντονο για τη μονή Παντελεήμονος. Συχνά την επισκέπτονται Ρώσοι επιχειρηματίες, προσφέροντας μεγάλες δωρεές για έργα ανακαίνισης αλλά και Ρώσοι διπλωμάτες, πολιτικοί και αξιωματούχοι. Άλλωστε η μονή Αγίου Παντελεήμονος αποτελεί το "πνευματικό καταφύγιο" του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τελευταία φορά που την επισκέφθηκε ήταν τον Μάιο του 2016 (φωτογραφία) με αφορμή τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή της, χωρίς ωστόσο να παραστεί ο οικουμενικός πατριάρχης, καθώς αρνήθηκε. 

Για να αποκτήσει "σφαίρες επιρροής" στο εσωτερικό της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ρωσική πλευρά εκτιμάται ότι έχει προσφέρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για έργα συντήρησης και αποκατάστασης, κατασκευή παρεκκλησίων και ανακατασκευή καταστραμμένων κτηρίων σε αγιορείτικες μονές. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και προσπάθειες μαζικής εγκατάστασης Ρώσων μοναχών, ώστε να ισχυροποιηθεί η ρωσική παρουσία στη μοναστική κοινότητα. Παρατηρώντας τις ρωσικές κινήσεις και για να αποτρέψει την κάθοδο, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος επέβαλε περιορισμούς επιτρέποντας μόνο το 10% του συνόλου των μοναχών να είναι αλλοδαποί. Σε κάθε περίπτωση, το Πατριαρχείο Μόσχας διεκδικεί μετόχια τα οποία ανήκουν σε ελληνικές μονές. Ζητά τις σκήτες του Προφήτη Ηλία, που ανήκουν στη μονή Παντοκράτορος, αλλά και του Αγίου Ανδρέα, που ανήκουν στη μονή Ιβήρων.


Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος από τις 27 ως τις 29 Μαΐου 2022. Μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί τις μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς η επίσκεψη αυτή καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και την Ρωσία να “απλώνεται” στο Άγιον Όρος. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1124.



6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/12/22

    Ο Πούτιν επισκέφθηκε το Άγιο Όρος το 2016 και αυτό με αφορμή τα 1000 χρόνια από την ίδρυση μιας μονής.

    Αν βρίσκουμε κάτι μεμπτό σ' αυτή την επίσκεψη πού έγινε αρκετά χρόνια μετά την προηγούμενη, τι θα πρέπει να πούμε για μερικούς από την Καστοριά που επισκέπτονται το Άγιο Όρος πολύ συχνότερα και δημοσιεύουν φωτογραφίες για να δούμε ότι πήγανε;

    Τι το μεμπτό υπάρχει να δώσουν οι Ρώσοι χρήματα για αναστήλωση ενός μοναστηριού, ακόμα και αν μένουν Ρώσοι μοναχοί; Μήπως η Ελλάδα φοβάται εισβολή της Ρωσίας στο Άγιο Όρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/12/22

      https://ftp.mivida.gr/2022/05/10/ellada/agio-oros-rosoi-ta-epektatika-sxedia-tou-poutin/

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/12/22

      Και εγώ ο ηλίθιος νόμιζα ότι οι στρατιωτικές βάσεις στην δυτική και ανατολική Ευρώπη ήταν αμερικάνικες.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/12/22

      Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Τι περιμένεις, βάσεις τους Πούτιν ή του Κιμ Γιονγκ Ουν;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/12/22

      Εννοείς στο ΝΑΤΟ και κάτω από την μπότα Yankie. Ελπίζω για σένα ο μύθος που λέγεται Δύση να σε υπερασπίσει όταν θα εισβάλλει ο Ερντογάν και οι βόμβες θα πέφτουν χαλάζι.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος14/12/22

      Η Ελβετία δεν έχει ούτε αμερικανικές, ούτε βάσεις του Πούτιν.

      Αλλά ξέχασα εμείς δεν είμαστε Ελβετία και χρειαζόμαστε τις αμερικανικές βάσεις να μας προστατεύσουν από τους Βορειοκορεάτες.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ