23.1.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Επιχείρηση «ΝΟ ΚΑΚΑ» στην Καστοριά
Χάρτινα φαρασάκια για την απομάκρυνση 
των περιττωμάτων των σκύλων σε 10 σημεία της πόλης
Χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης, για την απομάκρυνση των περιττωμάτων των σκύλων τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων για να παραμένουν καθαροί οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι της περιοχής μας.
Τα ειδικά κουτιά με τα ανακυκλώσιμα φαρασάκια - τα οποία ουσιαστικά καταργούν την πλαστική σακούλα - έχουν τοποθετηθεί σε 10 σημεία της πόλης.«Λέμε ναι στη φιλοζωία, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει σε μήνυμά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άκης Λιάμης, κάνοντας έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες σκυλιών να κάνουν χρήση των φαρασιών και να απομακρύνουν τα περιττώματα των σκύλων τους, με εύκολο και οικολογικό τρόπο.
Φύση – Δρόμοι – Χέρια ΚΑΘΑΡΑ
Δήμος Καστοριάς


“no kaka no erga”


■ Μεγάλο έργο φωτογραφήθηκε και δημιοσιεύθηκε στα τοπικά μουμουέ. Ο αντιδήμαρχος κ. Λιάμης (της καθαριότητας) τοποθέτησε μερικές πινακίδες και ράφια με χαρτοσακκούλες για τη περισυλλογή των ακαθαρσιών των οικόσιτων δεσποζόμενων πια σκύλων, εννοείται από τα αφεντικά τους. 

■ Ένα έργο του «τίποτα» διότι πολύ απλά, οι πολίτες που μάζευαν τα «κακάκια» των σκυλιών τους θα συνεχίσουν να το κάνουν και όσοι δεν το έκαναν πολύ απλά θα συνεχίσουν να μην το κάνουν. 

■ Χώρια που υπάρχουν και τα άπειρα αδέσποτα, που φυσικά, αφοδεύουν όπου τύχει. Χώρια ακόμη που και να μαζέψουν (οι πολίτες) τα κακά των τετράποδων φίλων τους, ψάχνουν να βρουν δοχεία για να τα πετάξουν. 

■ Ένα χαρτομάντηλο,βρε αδελφέ, θες να πετάξεις στο κέντρο της πόλης και δεν βρίσκεις καλαθάκι.

■ Καλό θα ήταν, ο αντιδήμαρχος “no kaka” να τοποθετήσει ατομικά καλάθια απορριμάτων σε κάθε τετράγωνο για να μην ψάχνουμε να βρούμε ένα κάδο σκουπιδιών για να πετάξουμε ένα χαρτάκι. 

■  Μήπως θα έπρεπε, λέμε τώρα, ο «φιλόζωος» αντιδήμαρχος να τυπώσει και έναν χάρτη για να βρίσκουν όσοι θέλουν (βεβαίως βεβαίως) αυτά τα ειδικά κουτιά με τις χαρτοσακκούλες αφού είναι διάσπαρτα ανά την πόλη. Ένα εδώ κι ένα άλλο 2 χιλιόμετρα πιο πέρα. Τα παιδία παίζει τον κρυμμένο θησαυρό. Βάσει του τιμολογίου έχουμε αγοράσει 15 κουτιά και έχουν τοποθετηθεί 10, τα πέντε για πού προορίζονται; 

■ Φυσικά έρχεται και άλλη απορία: των αδέσποτων σκύλων τις ακαθαρσίες που είναι η πλειονότητα, ποιός άραγε τα μαζεύει; Γεμάτα τα πεζοδρόμια από τα περιττώματά τους και οι δρόμοι από τα περιφερόμενα αδέσποτα. Δεν τα ενημερώσατε ότι ήρθε το έργο “no kaka”, ούτε και τα εκπαιδεύσατε (τα αδέσποτα σκυλιά) να το πράττουν τα ίδια, εκεί στο κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στη λεωφόρο των Κύκνων. 

■ Σχεδόν κάθε μήνα πληρώνουμε 12.500 ευρώ για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων. Ενώ αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουμε καν αν είναι τσιπαρισμένα, ελεγμένα και υγιή. 

■ Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Διότι «τόπο» για τους πολίτες δεν πιάνουν. 

■ Ο αντιδήμαρχος της καθαριότητας  αντί να χαίρεται με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ (τον τιμονιέρη) πίνοντας ουζάκια (όπως βλέπουμε στις φώτο που οι ίδιοι δημοσιεύουν), καλό θα ήταν και οι δύο, να μεριμνήσουν για την ασφάλεια του νερού που πίνουμε και αντί να βρίσκει φαεινές ιδέες για τα κακά των σκύλων, να κάνει έργα για τα κακά που συνεχίζουν εν έτει 2022 να πέφτουν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ και στη λίμνη. 

■ Επειδή άλλο «σηκώνουμε τα μανίκια» να κάνουμε έργο κι άλλο, «σηκώνουμε τα μανίκια» για να πίνουμε καφέ ή ούζα. Και να ξεκουραζόμαστε από την πολλή δουλειά του «τίποτα». 

■ Από το "Νo money no honey" που κυριαρχεί στην Καστοριά, τώρα "no kaka".

■ Τα φίλα προσκείμενα μουμουέ που παρουσιάζουν το «τίποτα» (όχι το όλα ή τίποτα) ως έργο μεγάλο και τον εκάστοτε αντιδήμαρχο (που τους έχει στείλει «μέλι») ως δυναμικό, χαρισματικό κλπ. ανάλογα της ποσότητας του βάζου με το μέλι, καλό θα ήταν να αναφέρουν και για τις ματαιώσεις των έργων (των τεραστίων έργων) που ανακοινώνουν περιχαρείς. Επειδή για τα τοπικά «μελωμένα» μουμούδια όλος ο δήμος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο έργων. Στα γραφόμενα τους και στα όνειρα τους. 

■ Ματαίωση του διαγωνισμού του έργου: «Βελτίωση οδού Ορεστείων (από Ψαράδικα έως λύκεια)» αξίας 1.390.000€.

■ Ματαίωση του διαγωνισμού του έργου: «Διαμόρφωση χώρου αθλοπαιδιών Κοινότητας Μεσοποταμίας» αξίας 321.000€.

■ Η αιτιολογία και για τα δύο είναι: «Προτείνεται η ματαίωση της δημοπράτησης του διαγωνισμού λόγω λανθασμένου υπολογισμού του προϋπολογισμού του (λανθασμένος υπολογισμός της μεταφοράς στην τιμή της υπόβασης και βάσης οδοστρωσίας και ασφαλτικής βάσης και στρώσης κυκλοφορίας). Ο προϋπολογισμός θα επαναϋπολογιστεί και θα καθοριστούν νέες ημερομηνίες υποβολής προσφορών και αποσφράγισης.»

■ Δηλαδή αν καταλάβαμε σωστά, «μπουμπούνες» στους μαθηματικούς υπολογισμούς αυτοί που έκαναν το «λάθος». Εν αναμονή λοιπόν του νέου κοστολογίου. Πάνω ή κάτω; Πάνω ή κάτω; 

■ Ματαίωση πριν από μερικούς μήνες και του διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Μελέτη συγκράτησης ολίσθησης επιχώματος δημοτικού δρόμου Τ.Κ Κλεισούρας». Εδώ υπήρχε έλλειψη γνώσης των νέων διατάξεων του νόμου περί «γνωμοδότηση αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου». Αρχές αυτού του μήνα την επανέφεραν πάλι αυτή τη μελέτη (μάλλον τα «τακτοποίησαν» όλα) αξίας 69.291,21€. Για τη μελέτη αυτό το ποσόν. 

■ "no kaka, no war, make love"

■ Επειδή μπήκε ημερολογιακά το καλοκαιράκι (μετεωρολογικά το περιμένουμε ακόμα), με διάθεση χαλαρή και ανέμελη ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης μόνο στην Καστοριά δεν βρίσκεται. Κι άλλα ταξιδάκια προς την πρωτεύουσα διαβάζουμε. Πολλές δουλειές!. Πολύ κουράζεται. Πολλή αγάπη στο Σκαπέρδειο! Να είχαν όλη αυτή την αγάπη και προς τους πολίτες της πόλης, ίσως να βλέπαμε και κανένα έργο – έργο.

■ "Νο kaka - μαμ κακά και νάνι". Το «μαμ» το είδαμε από τις πρώτες μέρες που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους (η νέα –παλιάζουσα πια- δημοτική αρχή. Με χρυσά κουτάλια!

■ Το «νάνι», το βαθύ νάνι όμως, ήρθε με τον χρόνο, όλα στον αυτόματο.

■ Όσο για τα «κακά» τα φανέρωσαν και αυτά τώρα, 5.992,92 € στοίχισαν τα χαρτοσακκουλάκια του αντιδημάρχου “no kaka”. 

Καληνύχτα Ελλάδα 
όπου και να ‘σαι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1129.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/1/23

    όταν οι παλεστές μιλάνε για περιβάλλον, καημένο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ