24.3.23

ΟΔΟΣ: Ετούτη η ΔΕΘ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 15.9.2022 | 1140


Eτούτη η ΔΕΘ θα είναι οριστικά η τελευταία στην διάρκεια της οποίας, πολιτικοί παράγοντες της περιφέρειας και προπαντός της Καστοριάς, που αφορά την περιοχή, είχαν την ευκαιρία να διατρέξουν τις εκδηλώσεις. Ως φωτογραφικοί παρατρεχάμενοι. 


Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας άνοιγαν οι πύλες της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η κοσμοσυρροή παραγόντων από όλη την χώρα και προπαντός πολιτικών παραγόντων από την Βόρεια Ελλάδα, προϊόντων από το ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών αλλά —κακά τα ψέματα— και υποπροϊόντων και παρασίτων από τα αβαθή, όπως άλλωστε συνηθίζεται κάθε χρονιά, έβαζε τις πινελιές της στο πολιτικά υπανάπτυκτο και αναχρονιστικό σκηνικό. 

Εμπορικές εκθέσεις που μετά τον αγιασμό τους, αναγορεύονται σε μείζον πολιτικό γεγονός, για κυβέρνηση και ακολούθως μετά από μια εβδομάδα ή και αργότερα για τα άλλα κόμματα, αλλά και για τα κόκκινα συνδικάτα, είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς αλλού εκτός από κάτι χώρες των Βαλκανίων ή και την Τουρκία. 

Αυτά σε συνδυασμό με την ευρύτερη έξοδο από την εποχή των περιορισμών λόγω της πανδημίας, και την δυναμική παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που μέσω των δημόσιων εξαγγελιών – αναλύσεων και απαντήσεων σε κατάμεστες αίθουσες στο Βελίδειο, στους χώρους της ΔΕΘ, στην πολύωρη συνέντευξη τύπου που βρέθηκε αναμφίβολα στο επίκεντρο, φιλοτέχνησαν την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, επιβαρυμένης από το διεθνές σκηνικό και πρωτοφανούς.

Προεκλογικής περιόδου που θα είναι ιδιάζουσα. Μακρά σε διάρκεια ως την Άνοιξη για την κεντρική πολιτική σκηνή. Για την ίδια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα άλλα κόμματα, εν όψει του ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Και επομένως ο επερχόμενος χειμώνας, που αναμένεται να είναι βαρύς, ψυχρός και ασήκωτος εξ αιτίας της εκδικητικής και εχθρικής στάσης της Ρωσίας έναντι στην Ευρώπη και τους λαούς της, σχετικά με την διάθεση των καυσίμων και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που δυναμιτίζει την κυβερνητική σταθερότητα στις επόμενες εκλογές, θα δοκιμάσει τους όλους και τους άπαντες. Και θα ξεπαγιάσει τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων. 

Με τον πρωθυπουργό να θέλει να ξεγυμνώσει τις αδυναμίες των άλλων πολιτικών κομμάτων τα οποία ομνύουν στην απλή αναλογική, ώστε στο τέλος, τα μηνύματα και διλήμματα στην εκλογική βάση, να είναι κάπως άχαρα αλλά απολύτως σαφή: Μητσοτάκης ή χάος. Πίσω στο 1974-1975 και λόγω των κρίσιμων καταστάσεων στα ελληνοτουρκικά. 

Μόνο που οι εκδηλώσεις της ΔΕΘ στις οποίες μετείχε ο πρωθυπουργός και η προεκλογική περίοδος είναι καταστάσεις ξεχωριστές και για αρκετούς άλλους λόγους. Όπως για παράδειγμα ότι ετούτη η ΔΕΘ θα είναι οριστικά η τελευταία στην διάρκεια της οποίας, πολιτικοί παράγοντες της περιφέρειας και προπαντός της Καστοριάς, που αφορά την περιοχή, είχαν την ευκαιρία να διατρέξουν τις εκδηλώσεις. Ως φωτογραφικοί παρατρεχάμενοι. Ως κομπάρσοι των πολιτικών κλιμακίων και ειδικά της κλειστής ομάδας που περιέβαλε τον πρωθυπουργό. Ή κάποιους από τους επιφανείς υπουργούς. 

* * *



Ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος 827 μέτρα και 160 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2009. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ. Τα ΗΑΕ είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, των Ηνωμένων Εθνών, του Ισλαμικού Συμβουλίου, του ΟΠΕΚ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι μια ομοσπονδία επτά εμιράτων (Άμπου Ντάμπι, Ατζμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ Καουάιν, Ρας αλ-Κάιμα, Σάρτζα, Φουτζάιρα), κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου και η οικονομία τους είναι η 5η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή, με ΑΕΠ 501 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει από την πολιτική ηγεσία το μεγαλόπνοο έργο-project "Centennial 2071" για να καταστήσει τα ΗΑΕ την καλύτερη χώρα στον κόσμο έως το 2071. Το έργο βασίζεται σε τέσσερις πτυχές και συγκεκριμένα: εκπαίδευση, οικονομία, κυβερνητική ανάπτυξη και κοινοτική συνοχή. Οι στόχοι του οράματος του έργου, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης με έμφαση στην προηγμένη τεχνολογία και τη μηχανική, αλλά και την ενστάλαξη ενός συστήματος ηθικών αξιών των Εμιράτων στις μελλοντικές γενιές.


Εμπορικές εκθέσεις που μετά τον αγιασμό τους, αναγορεύονται σε μείζον πολιτικό γεγονός, για κυβέρνηση και ακολούθως μετά από μια εβδομάδα ή και αργότερα για τα άλλα κόμματα, αλλά και για τα κόκκινα συνδικάτα, είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς αλλού εκτός από κάτι χώρες των Βαλκανίων ή και την Τουρκία. 


* * *

Θα είναι ακόμη μια ΔΕΘ, προεκλογική και για την τοπική αυτοδιοίκηση της Καστοριάς. Γι’ αυτό και στην διάρκεια των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, γέμισαν ασφυκτικά οι αίθουσες και προκλήθηκε το αδιαχώρητο. Μνηστήρες και μνηστές, κυρίες και κύριοι, κάθε είδους διάκρισης και στόχευσης, ειδικά από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, σαν υποψήφιοι να μετέχουν σε κάποιο τηλεοπτικό παιγνίδι και έκαναν την ακρόασή τους, έτρεχαν όπου υπήρχαν φωτογραφικοί φακοί για να αποθανατιστούν μαζί με κάποιο διακεκριμένο πολιτικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής. 

Περιγραφές κάνουν λόγο για κωμικοτραγικές σκηνές στις οποίες ο μεν κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά με «πυγμή και αποφασιστικότητα» διεκδικούσε την επιβολή και προβολή της εκλεγμένης πρωτοκαθεδρίας του. 

Ενώ άλλοι και βασικά οι υπόλοιποι, με πρώτη και πιο χαρακτηριστική την ίδια την κυρία Μαρία Αντωνίου, τέως βουλευτή Καστοριάς, προσπαθούσαν να χωρέσουν στις φωτογραφίες. Είτε στο κάδρο του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά, άλλοτε ως δήθεν επιστήθιοι του καταστροφικού —για την Καστοριά— πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης και στο στενό του μάλιστα πυρήνα. 

Είτε οπουδήποτε θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μερικά διαδικτυακά «κλικ» περιέργειας. Μάλιστα σε κάποια φωτογραφία χειραψίας του πρωθυπουργού με την κυρία Μαρία Αντωνίου, την οποία περιέργως διένειμαν, μοιάζει σαν να μη την γνωρίζει —αν και αυτό προφανώς δεν ισχύει.
 
Εν τω μεταξύ την ίδια χρονική περίοδο, οι κάτοικοι της Καστοριάς, έχοντας επιστρέψει από τις θερινές τους διακοπές, περιγράφουν στις μεταξύ τους συζητήσεις και αναφορές, τις μεγάλες διαφορές των περισσότερων αστικών κέντρων της Ελλάδος με την εδώ περιοχή. Πόσο μάλλον που καθώς η νύχτα μεγαλώνει, εντυπωσιάζει η ερημιά. 

Ειδικά όσοι βρέθηκαν στα κατ’ εξοχήν τουριστικά θέρετρα, νησιωτικά ή αμιγώς αστικά στην ηπειρωτική χώρα ξαφνιάστηκαν. Καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πόλεις και περιοχές, σε ανάπτυξη, πόλεις περιποιημένες, φροντισμένες, αναβαθμιζόμενες και προοδευμένες όπου εκτελείται έργο. 

Όπου οι κάτοικοι ζουν με αξιοπρέπεια την καθημερινότητα. Όπου υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και αναβαθμίζεται διαρκώς η ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων. Όπου καταγράφεται ανάπτυξη και ευημερία. Σε αντίθεση με την Καστοριά που είναι στον πάτο. 

Και μάλιστα τις ίδιες ημέρες που η περιοχή πνιγόταν και πνίγεται κάθε βράδυ από στίφη κουνουπιών, κάνοντας την δύσκολη ζωή των μονίμων κατοίκων ακόμη χειρότερη και ακόμη πιο απεχθή τον βάλτο που μάγκωσε η Καστοριά. Πιο πικρό το ποτήρι της επιστροφής από τις διακοπές. 

Και να σκεφθεί κανείς ότι για το πρόβλημα των κουνουπιών διατέθηκαν —υποτίθεται— τεράστια χρηματικά κονδύλια για την δήθεν αντιμετώπισή του, ενώ τα στίφη τους αποδεικνύουν ότι οι τοπικοί εκλεγμένοι και άλλοι παράγοντες είναι ανίκανοι να επιλύσουν. 

Και ενώ στην περιοχή κανείς δεν συζητά, δεν αναλογίζεται, δεν προβληματίζεται, δεν διεκδικεί και δεν ευθύνεται για τις πιθανά δυσχερέστατες συνθήκες του χειμώνα που ακολουθεί. Και ανησυχεί όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, πλην Τουρκίας, Ρωσίας και... Καστοριάς. 


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 15.9.2022 | 1140 | σ.5


Οπότε η τελευταία για πολλούς ΔΕΘ, έμοιαζε σανίδα «σωτηρίας» αν εξασφάλιζαν μια φωτογραφία. Με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που πάντως έχει ακόμη μπροστά του μερικούς μήνες, μήπως και μπορέσει να κάνει κάτι ουσιαστικό, να κερδίζει το πρώτο βραβείο αμετροέπειας στην φετινή ΔΕΘ. 


* * *

Διότι —θα πρέπει να μην διαθέτουν ούτε και στοιχειώδη αντίληψη οι συνεργάτες του που έχουν την ευθύνη των αναρτήσεων του— ενώ, σε διάρκειας ολίγων δευτερολέπτων βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, ασθμαίνων προσεγγίζει τον πρωθυπουργό που βαδίζει ταχέως και κάποιος τον πληροφορεί ότι πρόκειται για τον δήμαρχο Καστοριάς με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει και σε αυτόν (όπως και σε δεκάδες άλλους) «ξέρω – ξέρω σου χρωστάω μια επίσκεψη» σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Καστοριάς δεν ανακοινώνει μόνο, υπαινικτικά και… μαχητικά με τον χαρακτηριστικό πληθυντικό του Λικινίου ότι «έχουμε να του θέσουμε πολλά προβλήματα». Αλλά ότι ο πρωθυπουργός τον... ενημέρωσε (!) για την πρόθεσή του να επισκεφθεί και μάλιστα σύντομα την Καστοριά.

Ναι αυτό ακριβώς αναρτήθηκε. Πρωθυπουργός ενημερώνει δήμαρχο. Πάλι καλά που οι σύμβουλοί του δεν έγραψαν ότι σύστησαν τον πρωθυπουργό στον δήμαρχο και αυτός απάντησε «ξέρω – ξέρω».
Μόνο που ποτέ καμμιά περιοχή δεν κέρδισε τίποτε με την πρακτική του παρατρεχάμενου. Αλλά με προγραμματισμό, όραμα, ικανότητα και την στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα. 

αμιά περιοχή δεν κέρδισε εξαγοράζοντας τα ΜΜΕ που αναλαμβάνουν, εξωνημένα όντας, το έργο όχι της ενημέρωσης, αλλά της εξημέρωσης. Διότι αυτό το τριτοκοσμικό, ρωσοτουρκικού τύπου περιβάλλον, στις δημοκρατίες, δεν αντέχει για πολύ χρόνο. Και κάπως έτσι συνέβη και στην Καστοριά. 

Με τους πολίτες και κατοίκους της να διαπιστώνουν άναυδοι ότι ο τόπος ευημερεί κατά τους πληρωμένους κονδυλοφόρους και μόνο, ούτε οι ίδιοι οι εκλεγμένοι δεν το ισχυρίζονται καλά-καλά αυτό πλέον. Ότι στην πραγματικότητα βυθίζεται στην παρακμή. Και ότι η Καστοριά εισέρχεται στην τελευταία χρονιά της κυβερνητικής θητείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την βασική προεκλογική χρονιά, χωρίς κανένα, μα κανένα έργο και απολύτως τίποτε να μη γίνεται, καμιά σανίδα σωτηρίας.

Οι πολίτες στο ίδιο έργο θεατές να παρακολουθούν τον αγώνα πολιτικής επιβίωσης ή επικράτησης των ίδιων και των ίδιων. Που είναι οι υπεύθυνοι. 

Σε μια περιοχή που κανείς δεν διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ανελλιπώς κάθε βράδυ αρχηγός πολιτικού κόμματος και δη… κοινοβουλευτικού, μέσω τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, δεν κάνει μόνο φιλορωσική προπαγάνδα, όταν δεν πουλά το ανακουφιστικόν. Αλλά καλεί δημοσίως τους Έλληνες σε παράδοση στον ρώσο κατακτητή για να μη κρυώσουν τον χειμώνα. Ούτε ο Τσολάκογλου δεν έκανε κάτι αντίστοιχο. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1140.



* * *




Για την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Καστοριά με ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύντομη συνάντηση μας στη ΔΕΘ… Τα ζητήματα που έχουμε να του θέσουμε φυσικά δεν είναι λίγα!
Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς


Ναι αυτό ακριβώς αναρτήθηκε. Πρωθυπουργός ενημερώνει δήμαρχο. Πάλι καλά που οι σύμβουλοι του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη δεν έγραψαν ότι σύστησαν τον πρωθυπουργό στον δήμαρχο και αυτός απάντησε «ξέρω – ξέρω». Mόνο που ποτέ καμμιά περιοχή δεν κέρδισε τίποτε με την πρακτική του παρατρεχάμενου. Αλλά με προγραμματισμό, όραμα, ικανότητα και την στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1140.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ