21.3.23

Το Σκάκι

 


«Θέλω να τα πω»


Ήθελα να γράψω,

■ Για ακόμα μια φορά, τα όσα συμβαίνουν εδώ στην πόλη μας αλλά και στη χώρα μας.

Ήθελα να γράψω,

■ Για την δυσωδία των σκανδάλων που μας πνίγουν, για τις κακοποιήσεις παιδιών, για τις γυναικοκτονίες, για τις υποκλοπές και το κουκούλωμα τους από την κυβέρνηση.

Ήθελα να γράψω,

■ Για το καλάθι του νοικοκυριού που πανηγυρίζει ο υπουργός ενώ από την πλάγια πόρτα επιδοτείται χρεωκοπημένος «επιχειρηματίας» με εκατομμύρια και για τον γείτονα κυβερνητικό βουλευτή που προσπαθεί να «τακτοποιήσει» τα δάνεια του ενώ έχει αγοράσει κόκκινα δάνεια με ψίχουλα και ζητάει εκατομμύρια. 

Ήθελα να γράψω,

■ Για τα λεφτά που σκορπιούνται απλόχερα από τον δήμο σε συλλόγους, αθλητικά σωματεία, σε εκδηλώσεις πολιτιστικές επειδή ο πολιτισμός εδώ στην Αρχόντισσα είναι ανέκαθεν, «πολύς», άσχετα αν δεν έχει χώρο να στεγαστεί.

Ήθελα να γράψω,

■ Για ακόμα μια φορά, για την ανωνυμία της διαύγειας σε προσλήψεις ειδικών συμβούλων δημάρχου, σε αποζημιώσεις πολιτών από ατυχήματα και σε αποζημιώσεις πολιτών από κακοκαιρίες, από τον δήμο Καστοριάς. Ανώνυμα πάντα.

Ήθελα να γράψω,

■ Για την πολιτική σαπίλα σε όλα τα τοπικά επίπεδα που φωτογραφίζεται σε πολιτικές συναντήσεις, σε τοπικές και εθνικές εορτές και «σκοτώνεται» για τη θέση που θα καθίσει για το «φαίνεσθαι».

Ήθελα να γράψω,

■ Για τα «αόρατα» μεγάλα έργα της δημοτικής αρχής, για τα ψέματα και τις υποσχέσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, με αποσκοπό την αρπαγή των ψήφων μας. Για το τίποτα.

Ήθελα να γράψω, 

■ Για τις τακτικές χρηματικές εισφορές του δήμου προς τα μουμουέ, τοπικά και πανελλαδικά, δήθεν για την τουριστική προβολή της πόλης μας. Για το «καλόπιασμά τους».

Ήθελα να γράψω,

■ Για την ανύπαρκτη δημοτική μειοψηφία που χειροκροτεί την δημοτική αρχή και αφού την επομένη ενημερώνεται ότι, έκανε λάθος, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Για την υποκρισία της.

Ήθελα να γράψω, 

■ Για την εκκλησία και το έργο της που δεν βολεύεται στους μικρούς πολύτιμους ερμητικά κλειστούς ναούς της Καστοριάς και ζητάει φανταχτερούς ναούς προς οικονομικό όφελος.

Ήθελα να γράψω, 

Αλλά...

■ Ένα μήνυμα από Ιταλία μεριά με σταμάτησε, «ο Μάρκο δεν άντεξε, έφυγε χτες τη νύχτα».

Ο Μάρκο που αγαπούσε τη Συλβάνα του και την Ελλάδα.

Ένας αγαπημένος φίλος, ένας καλός άνθρωπος έφυγε, μέσα σε δύο μήνες. Απρόσμενο τέλος.

Πρώτη σκέψη: να πάνε να [….] όλα! Αγανάκτηση. Θλίψη. 
«Είναι παλιό το λιμάνι, 
δεν μπορώ πια να περιμένω
Ούτε τον φίλο που έφυγε 
στο νησί με τα πεύκα,
Ούτε τον φίλο που έφυγε 
στο νησί με τα πλατάνια,
Ούτε τον φίλο που έφυγε 
για τ’ ανοιχτά.»
Καλό Παράδεισο
φίλε αγαπημένε
Σε όποια θάλασσα
αρμενίζεις.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1150.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

12 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/3/23

  Στη συντάκτρια της στήλης,
  η οποία επέλεξε το Θ’ από το “Μυθιστόρημα” του Γιώργου Σεφέρη,
  για να αποχαιρετίσει τον φίλο της,
  αφιερώνω το ΚΔ’ αυτού του έργου,
  για να της εκφράσω ευγενή αισθήματα.

  Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης σήμερα.


  Ἐδῶ τελειώνουν τὰ ἔργα τῆς θάλασσας, τὰ ἔργα τῆς ἀγάπης.
  Ἐκεῖνοι ποὺ κάποτε θὰ ζήσουν ἐδῶ ποὺ τελειώνουμε
  ἂν τύχει καὶ μαυρίσει στὴ μνήμη τους τὸ αἷμα καὶ ξεχειλίσει
  ἂς μὴ μᾶς ξεχάσουν, τὶς ἀδύναμες ψυχὲς μέσα στ᾿ ἀσφοδίλια,
  ἂς γυρίσουν πρὸς τὸ ἔρεβος τὰ κεφάλια τῶν θυμάτων:
  Ἐμεῖς ποὺ τίποτε δὲν εἴχαμε θὰ τοὺς διδάξουμε τὴ γαλήνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος22/3/23

  Θα βγει ο σεβασμιώτατος να χειροκροτήσει το υπέροχο αυτό βίντεο που δημιουργήθηκε από το επιμελητήριο Καστοριάς για την προώθηση των τοπικών προϊόντα και έχει την χυδαία ατμόσφαιρα σοφτ πορνό με το κοριτσάκι και τον κύριο σούγκαρντάντι;
  Αυτή είναι η βυζαντινή Καστοριά του Πάσχα που θέλετε σεβασμιώτατε, να την χαίρεστε.
  Συγχαρητήρια στο επιμελητήριο, στο επόμενο επεισόδιο να είναι εντελώς γυμνό το κορίτσι και να έχουμε μπει στα προκαταρκτικά.
  Ίχνος ήθους και συνειδητοποίησης της πραγματικότητας, μηδέν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος22/3/23

   Συγγνώμη ρε φίλε και πού κολλάει ο δεσπότης σε μια διαφήμιση για τα φασόλια και τους μεζέδες;;;; Μέσα σ όλα πρέπει να είναι; Έλεος πια σαρακοστιάτικα!
   Κατά τα άλλα δεν έχω πρόβλημα με την άποψη σου.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/23

   Όχι και σοφτ πορνό ρε φίλε. Το καλοκαίρι στην νότια παραλία δείχνουν πολύ περισσότερα. Εγώ θεωρώ το βίντεο εντελώς ερασιτεχνικό, πληκτικό και εντελώς ακατάλληλο για διαφήμιση, αλλά είναι πολύ μακρυά από αυτό που ισχυρίζεσαι.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/23

   Η κοινωνία χάλασε. Χρειαζόμαστε αστυνομία ηθών όπως στο Ιράν.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/23

   ο δεσπότης δεν κολλάει σε μια διαφήμιση για τα φασόλια και τους μεζέδες, αλλά καλά θα έκανε να μήν κολάει και στα υπόλειπα που δεν είναι δικαιοδοσία του, όπως πχ. ο τουρισμός, τα σχολεία, το περιβάλλον κλπ. κλπ.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/3/23

   Τι σχέση έχει ο σεβασμιώτατος με το διαφημιστικό βίντεο; Δεν γύρισαν το βίντεο σε εκκλησία για να χρειάζεται άδεια από τον μητροπολίτη.

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος23/3/23

   Τώρα τι δουλειά έχει ο δεσπότης με το βίντεο μόνο ο Ύψιστος ξέρει.

   Διαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/23

   Ενώ στα υπόλειπα που ανακατεύεται έχει δουλειά. Η Θεός τιμάται στην εκκλησία κύριοι και όχι στα φαγοπότια και στα πανηγύρια.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος23/3/23

  Το Επιμελητήριο που έχει την ευθύνη αυτής της παραγωγής έχει αναλάβει και την προβολή της βυζαντινής αρχόντισσας με τις ευλογίες του δέσποτα, να βλέπει με ποιους πορεύεται και με ποιους κάνει κολεγιά για το μέλλον αυτού του τόπου. Όταν μιλάει για το πόσο κακό κάνει ο δημόσιος λόγος σήμερα ας αναλογιστεί πόσο κακό κάνουν αυτές οι εικόνες και αυτά τα πρότυπα που υπογράφει θεσμικά κάποιος από τους στενούς του συνεργάτες.
  Να ξέρουμε τι λέμε, ποιοι είμαστε και με ποιους πάμε σ΄αυτή την μικρή κοινωνία, που το who is who του καθενός είναι γνωστό, ειδικά εκείνων που έχουν βαρύ παρελθόν με ποινικό μητρώο. Αλλά πού να τα ξέρει ο δέσποτας αυτά, αν είχε έστω και έναν σωστό άνθρωπο δίπλα του δεν θα έπεφτε σε τόσα ατοπήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος24/3/23

   Δεν χρειάζεται κάποιος συμβούλους για να του πουν να μην φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος24/3/23

   Ένας ιερωμένος οποιασδήποτε βαθμίδας πληρώνεται για τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και όχι για να αναμιγνύεται σε υποθέσεις που δεν τον αφορούν.

   Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ