1.3.23

Λόγος & αντίλογος



Πριν από 4 μήνες απευθύναμε προσωπική επιστολή στον κ. πρωθυπουργό με το αίτημα να ενδιαφερθεί για την συνέχιση της ανασκαφής και την ανάδειξη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου λόγω διακοπής εδώ και τρία χρόνια των ανασκαφών από την αρχή της διακυβερνήσεως της Ν.Δ. η οποία υποτίθεται ότι είναι η παράταξη των έργων και όχι των λόγων. Να γιατί ζητάμε την ανάδειξη του μνημείου αυτού, γιατί είναι από απόψεως ιστορικής σημασίας μεγάλης, ύστερα από τα επίγεια έργα των προγόνων μας, όπως Παρθενώνα, Δελφούς, στάδια, γυμναστήρια, θέατρα κ.λπ. τα οποία λίγα είναι και δεν καλύπτουν όλο τον ελλαδικό πολιτισμό, ο οποίος είναι διάσπαρτος, αφού όλη χώρα είχε τον ίδιο πολιτισμό και είναι η παρακαταθήκη μας. Δυστυχώς μέχρι τώρα, τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι σημερινοί είναι αχάριστοι, γιατί δεν αξιοποίησαν από μικροψία, εντοπιότητα, από τοπικά και άλλα συμφέροντα όλον τον πλούτο που έχουμε, και που φρόντισαν να μας κληροδοτήσουν οι πρόγονοί μας, χωρίς τα έξοδα από πετρέλαιο, αέρια, ρεύμα δωρεάν, να μη χαθούν τα έργα τους και η χώρα να μείνει εσαεί φωτίζουσα. 

Ύστερα από πολλά χρόνια και τυχαία ανακαλύφθηκε στην Βεργίνα ο τάφος του Φιλίππου, ο οποίος είναι σε τέχνη και εκτέλεση ίσος με την μισή ακρόπολη των Αθηνών. Στην Αμφίπολη μπορείτε να φαντασθείτε πόσο σπουδαιότερος σε τέχνη, πολιτισμό, σημασιολογικά θα είναι στην έκτασή του των 500 μέτρων περίβολο με το ανάγλυφο δίμετρο μάρμαρο. Φυσικά τα γνωστά ως τώρα αρχαία μνημεία δεν έκαναν μόνο αυτά δημοφιλή την Ελλάδα για τον πολιτισμό της. Αλλά συνεισέφεραν τα πνευματικά, τα φιλοσοφικά, η επιστήμη, η γλυπτική, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, ποίηση, ρητορική, το δράμα και τόσα άλλα αθάνατα έργα των σοφών μας, υποστηριζόμενα από την γλώσσα την μελιστάλακτη, που προσέφερε περιεχόμενο και ακριβή ορισμό στο κάθε αντικεμενο.

Κατά αρχάς, όλοι οι λαοί της υφηλίου διδάσκονται τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας μας, τον έχουν κάτω από το μαξιλάρι τους και ύστερα ξεκινούν την δική τους ζωή. Η χώρα μας είναι η μάνα της υφηλίου και θα την επισκέπτονται με σεβασμό όλοι οι λαοί. Όλη η υφήλιος, ουρανός και γη είναι μια Ελλάδα. Εμείς πόση ευγνωμοσύνη χρωστάμε στους προγόνους μας; Όχι όσο έπρεπε και πρέπει. Παραμελήσαμε όπως προαναφέραμε εξ αιτίας των παθών μας, κυρίως της διχόνοιας που μας συνοδεύει σ’ όλη την ιστορική τρισχιλιακή ζωή τον διάσπαρτο αθάνατο πλούτο και φτιάχνουμε με επιπολαιότητα νέους χώρους προσωρινής απόλαυσης όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος κ.λπ. με τα χρωματιστά εσώρουχα. Εγκαταλείψαμε την μυθική ιστορία της παλαιάς Θεσσαλίας με τον Αχιλλέα πρωταγωνιστή και τα μνημεία της, την Μακεδονία με τους βασιλείς της και τον πολιτισμό τους, ξεχάσαμε τον βασιλιά των βασιλέων, ο οποίος μετέφερε στις πλάτες του τον πολιτισμό μας στα βάθη της Ασίας και Αφρικής, και ο οποίος αναχαίτισε την μετανάστευση προς την Δύση – Ευρώπη των Ασιατών, όπως παλαιότερα, στις Θερμοπύλες, τον Μαραθώνα και την Σαλαμίνα και η συνεχής πάλη της Μακεδονίας στον Εύξεινο Πόντο. Δυστυχώς χάσαμε μια χώρα Ελληνική, μεγαλύτερη πολλές φορές από την εναπομείνασα χώρα, από λάθη μας σοβαρά μικροψυχίας και εγωισμού. Χάσαμε την Δυτική σημερινή Τουρκία και την Νότια Τουρκία, χάσαμε την Πόλη, την Σμύρνη και αφήσαμε την Τροία με τον Δούρειο Ίππο να σου παρουσιάζει ο Κεμάλ, ως τουρκικό μνημείο. Και σήμερα οι θρασύτατοι Τούρκοι να διεκδικούν όλη την χώρα μας. Και σήμερα αγωνιζόμαστε και πάλι να αναχαιτίσουμε όλα τα κύματα των μεταναστών, για να μη θιγεί η Ευρώπη και οι σημερινοί κάτοικοί της. 

Κυρία υπουργέ του Πολιτισμού, απευθυνόμαστε και στην δική σου αποκλειστική αρμοδιότητα να επισπεύσετε την ανάδειξη του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου το δεύτερο μεγάλο εργοστάσιο του τουρισμού για την χώρα, πρώτα για την ιστορία της και δεύτερον ως δώρο στην ανθρωπότητα για να παύσει να τον σκέπτεται με τον νου, αλλά τον δει επισκεπτόμενος. Και το τρίτο για τον τουρισμό της χώρας ολόκληρης. Επίσης να φροντίσετε να αναδείξετε και την πρώτη κατοικία της Ευρώπης και πατρίδος μας, τον λιμναίο οικισμό της Καστοριάς με τα σημαντικά του έργα της τότε εποχής, χειρονακτικά, τα οποία είμαι βέβαιος πως απετέλεσαν ως μοντέλα της χώρας μας αργότερα. Αξίζει να τον επισκεφτείτε είναι των 7 χιλιάδων χρόνων. Δεν κάναμε δυστυχώς σαν χώρα τίποτε για να γνωρίσουμε τον λιμναίο οικισμό και την ζωή του. Πρέπει με σοβαρό προγραμματισμό, σχεδιασμό όλης της χώρας των διάσπαρτων μνημείων να αναδειχθούν μυθικής ιστορικής σημασίας τόποι. Να ανασκάψουμε και να ανασύρουμε όλα τα πολεμικά όπλα των αρχαίων, ρόπαλο, ακόντιο, το δόρυ, το τόξο, το βέλος, το ξίφος, την σφενδόνη την ασπίδα, την περικεφαλαία τις επιγονατίδες κ.λπ. και να οπλιστούμε ψυχικά με φιλοπατρία, ανδρισμό, θάρρος και όλες τις αρχαίες αρετές, και να μη αγοράζουμε αεροπλάνα, άρματα, φρεγάτες κα άλλα περιττά όπλα χωρίς λόγο από τα  παλιατζίδικα των ξένων ημιάχρηστα ή χρησιμοποιούμενα άδικα και τρώμε τις φέτες των παιδιών μας.

Υ.Γ. Σεβαστή υπουργέ, να αρχίσεις να σκέπτεσαι πώς θα φτιάξουμε τελεφερίκ στο άγιο βουνό τον Όλυμπο, για να γίνουμε και εμείς άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας. Αυτός ο πολιτισμός των προγόνων μας, είναι η αιώνια «διατροφή" μας και έχουμε χρέος να τους τιμήσουμε, να πάμε να συνομιλήσουμε και με τον Δία.

Με τιμή
Νίκος Αχ. Πρώιος
Νοτιομακεδόνας του Σύριζα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1139.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/23

    Τελεφερίκ στον Όλυμπο είναι ιεροσυλία . Ας αφήσουμε και κάτι στις επόμενες γενιές χωρίς να το καταστρέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/3/23

    Μπράβο κύριε Πρόϊε, αυτό λέγεται πατριωτισμός. Τελεφερίκ στον Όλυμπο. Να γεμίσει ο Όλυμπος τακουνάτες ψευδοσελέμπριτις για το ημίγυμνο σέλφι. Υποθέτω ότι εσείς θα καθαρίσετε τις γόπες και τις σακούλες από τα πατατάκια που θα αφήσουν στην κορυφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/3/23

      O Θεός Ζεύς θα μας ρίξει κανένα κεραυνό αν πάμε να βεβηλώσουμε το σπίτι του.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ