20.3.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Γιατί εδώ στην βαθιά αρχόντισσα Καστοριά και μέσω της σχολής πολιτικών παραγόντων, εξάγονται διπλωματούχοι πολιτικοί (όχι αστεία) που μπορεί στα χέρια τους να χρεώνονται δημοτικές επιχειρήσεις με μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά καθησυχάζουν το κοινό τους πως θα αποπληρωθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση.


Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού προσωπικού που υπηρέτησε στο παρελθόν, υπηρετεί στο παρόν και ενδεχομένως που θα υπηρετήσει στο μέλλον –εκτός αν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή– την πόλη της Καστοριάς αλλά και του νομού, έχουν κριθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Απόλυτα δικαιολογημένα τις περισσότερες φορές που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Διότι τα ερεθίσματα προς αυτήν την κατεύθυνση, δόθηκαν τόσο από τον τρόπο των ασκούμενων πολιτικών, όσο και των παραγόμενων αποτελεσμάτων. Που αν μη τι άλλο, όχι μόνο δεν κατάφεραν να βάλουν φρένο στον κατήφορο της Καστοριάς, αλλά έδωσαν περισσότερη ώθηση προς την τελμάτωση. 

Μπορεί να μην είχε ουσιαστική σημασία στην κρίση του εκλογικού σώματος αν οι πολιτικοί όλων των βαθμίδων που διετέλεσαν κατά το παρελθόν αξιωματούχοι, έφεραν τις απαραίτητες γνώσεις άσκησης πολιτικής. Όμως, διανύοντας τον 21ο αιώνα, αυτές φαντάζουν ως μονόδρομος. Τουλάχιστον για την πόλη της Καστοριάς, εφόσον όλοι όσοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης, έχουν σκοπό να ανατρέψουν την βαλτωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή στην στιγμή. Σε τομείς που αποτελούν ουσιαστικά την ραχοκοκαλιά σε μια επαρχιακή κοινωνία και δεν μπορούν να είναι άλλοι από την εύρεση εργασίας, την καθημερινότητα των πολιτών, την πολιτισμική ανάπτυξη.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί παραβλέψει το γεγονός πως η έλλειψη πολιτικής διαπαιδαγώγησης των εκπροσώπων του παρελθόντος, έφερε σταδιακά και σε βάθος χρόνου, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Καστοριά. Τα οποία δεν διαφαίνεται να μπορούν είναι διαφορετικά σε ορίζοντα αρκετών χρόνων ακόμα, γιατί επί της ουσίας το εκλογικό σώμα συνεχίζει να επιλέγει τους πολιτικούς αντιπροσώπους του με τα ίδια κριτήρια που τους επέλεγε στο παρελθόν. Όταν του αρκούσε η εκπροσώπησή του από ανθρώπους με κριτήρια όπως οι γνωριμίες, η κοινωνική αναγνωρισιμότητα (τοπικοί celebrities), οι κοινωνικές σχέσεις κ.ο.κ.

Ή εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων, που πραγματικά φέρουν τα ελάχιστα πολιτικά προαπαιτούμενα (ή εφόδια), να ασχοληθούν με τα κοινά λόγω της δύσοσμης επικρατούσας κατάστασης. Και αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, όταν απλά συνειδητοποιήσει την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε θεσμικές θέσεις εδώ και μία δεκαετία, τουλάχιστον.

Και αυτό μόνο ως ενθαρρυντικό δεν θα μπορούσε να εκληφθεί, όταν η απαιτούμενη ριζική επανεκκίνηση μοιάζει να είναι μονόδρομος. Καθώς κάθε είδους πολιτικού επανασχεδιασμού, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τα ίδια και τα ίδια (μα τα ίδια) πρόσωπα που φέρουν συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές και δεν μοιάζουν πρόθυμα επί του παρόντος να τις αλλάξουν.

Και γιατί να τις αλλάξουν άλλωστε, από την στιγμή που επιλέγονται από το εκλογικό σώμα για αυτά τα ελάχιστα που του προσφέρουν και φαίνεται να συμβιβάζεται με αυτά; Εξάλλου, κάθε εκ βαθέως αλλαγή που απαιτείται, πρέπει να συνοδεύεται και από περισσότερη δουλειά. Και ποιος από όλους τους αιρετούς θα ήθελε κάτι τέτοιο; Μάλλον ελάχιστοι αν όχι κανένας από αυτούς. Καθώς και μέσω της προσωπικής ματιάς να το δει κανείς, ιδανικό φαντάζει το σλόγκαν «λιγότερες ώρες εργασίες, με τον ίδιο ή μεγαλύτερο μισθό». Οι αιρετοί γιατί να διαχωρίζουν την θέση τους από αυτό; Κορόιδα είναι; Φυσικά και τα ερωτήματα είναι ρητορικά αγαπητή ΟΔΟΣ.

Από την στιγμή μάλιστα που πολλοί εκ των αιρετών χωρίς να αυτοσαρκάζονται, αντιθέτως βαυκαλίζονται πως είναι πολιτικοί με την πραγματική έννοια του όρου, γιατί να μην αρχίσουν να το πιστεύουν και οι ίδιοι σιγά-σιγά; Από την στιγμή που κατάφεραν να πείσουν γι’ αυτό το εκλογικό σώμα, για ποιον λόγο να μην καταφέρουν να πείσουν και τους εαυτούς τους;

Ένα τέτοιο παράδειγμα πολιτικού (;) όπως αυτοσυστήνεται, φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Πέτρος Τόσκος. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, τουλάχιστον. Όπως έπραξε, όντας φιλοξενούμενος σε τοπική τηλεοπτική καναλάρα και υπό συνθήκες ακραίας δημοσιογραφικής πίεσης (not). Όπου λίγο πολύ αναφέρθηκε και στο βαθύ πολιτικό υπόβαθρό του μέσω της ενασχόλησής του με κομματικούς φορείς (ξεχνώντας να τους αναφέρει) όσο φυσικά δεν τελούσε από θέση εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου.

Διαβεβαιώνοντας παράλληλα το «ευρύ κοινό που τον παρακολουθούσε» (sic) πως οι λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Καστοριάς θα βρεθούν μέσω των γνωριμιών, που έχει κάνει (και) στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης του με την πολιτική! «Τους πολιτικούς του φίλους τους ρώτησε ο κ. Τόσκος αν θέλουν και μπορούν να τον βοηθήσουν για το χρέος προς την ΔΕΗ που δημιουργήθηκε επί δικής του θητείας;», αναρωτήθηκαν ορισμένοι και φαντάζει σχεδόν σίγουρο πως το ίδιο ερώτημα "βασάνισε" εσωτερικά την δημοσιογράφο.

Και είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς η δημοσιογράφος συγκρατήθηκε και δεν ρώτησε τον κ. Τόσκο αν θα πρέπει να αποδοθούν προσωπικές ευθύνες στον ίδιο για το συγκεκριμένο χρέος ορισμένων εκατομμυρίων, και αν θα πρέπει να αποπληρωθεί τόσο από τον ίδιο (ή όποιους άλλους εμπλεκόμενους), όπως σχεδόν απαιτήθηκε από μέλη του συνδυασμού του σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όπως εκείνα αναφέρουν για την περίπτωση της "Μακεδνός" επί θητείας του πρώην δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή.

Όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ την απάντηση του πολιτικού (προ πάντων) κ. Τόσκου γιατί η δημοσιογράφος απλά δεν έκανε μια τόσο απλή ερώτηση. Προφανώς θα σκεφτόταν κάτι άλλο εκείνη την στιγμή, παρά τα όσα έλεγε ο φιλοξενούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, αλλά αυτό εσένα και τους αναγνώστες σου να σε απασχολεί.

Γιατί εδώ στην βαθιά αρχόντισσα Καστοριά και μέσω της σχολής πολιτικών παραγόντων, εξάγονται διπλωματούχοι πολιτικοί (όχι αστεία) που μπορεί στα χέρια τους να χρεώνονται δημοτικές επιχειρήσεις με μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά καθησυχάζουν το κοινό τους πως θα αποπληρωθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση (και κατά επέκταση από τους φορολογούμενους) και όχι από τους πραγματικούς δημιουργούς των οφειλών. Και έχοντας τέτοιους πολιτικούς βράχους, η Καστοριά δεν έχει να φοβάται το παραμικρό. Άλλωστε, λεφτά των άλλων υπάρχουν. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.







5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/3/24

    Αν έχεις πίστη στην κυρα Δέσποινα αυτή κάνει θαύματα. Μεχρι και τα λεφτά εξαφανίζονται από την τσέπη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/3/24

      Φτού κακά τέτοια λόγια θές να βγεί ο άλλος/η και να σου την βγει λέγοντας σου τσιτάτα περί εξυπνακισμών και άλλα τινά…;;!!
      Απαπαπα, άσε τις ιερές αγελάδες της πόλης ήσυχες και μην τις ενοχλείς με δηκτικά σχόλια…..

      Έρρωσο και σχολίαζε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/3/24

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος22/3/24

      Ας βγει κ. Αγιασοφίτη, εχω να του πω πολλά. Γνωρίζω τον εν λόγω κυριο από μικρο κακκομαθημένο παιδί. Δεν άλλαξε καθόλου. Οταν ημασταν προσκοπάκια το έπαιζε μεγάλοςκαι τσαμπουκας, φυσικά κάτω από την ομπρέλα του θείου (τοπικός έφορος) και του αδερφού (αρχηγός ομάδας.)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/3/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ