29.4.12

Περί λαθρομεταναστών



Επιστολή συμπαράστασης προς Δήμο Βοΐου

Ευχαριστώ θερμά το Δήμο Βοΐου και προσωπικά τη Δήμαρχο κυρία Ορφανίδου, για την πρόσκληση στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δυστυχώς όμως λόγω υποχρεώσεών μου δεν μπορώ να παραστώ, αφού βρίσκομαι στην Κορυτσά, καλεσμένος του γενικού πρόξενου, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειό μας.
Ένα από τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν ο απαράδεκτος νόμος 4018/11, περί ασύλου των αλλοδαπών, ο οποίος μετέτρεψε τη χώρα μας σε μαγνητικό πεδίο κάθε είδους λαθρομετανάστη. Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει την επομένη των εκλογών. Θα δώσουμε μάχη γι’ αυτό. Όλος αυτός ο συρφετός λαθρομεταναστών που έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα, πρέπει να καθαρίσει. Να συγκεντρωθούν δηλαδή σε κέντρα υποδοχής μεταναστών ή λαθρομεταναστών και μετά από προσωρινή φύλαξη, να δρομολογείται άμεσα η απέλασή τους. Αυτά τα κέντρα υποδοχής όμως είναι αφύσικο να δημιουργηθούν σε παραμεθόριες περιοχές. Δε συνάδει ούτε με την ιστορία μας, ούτε με τον πολιτισμό μας, αλλά κυρίως με τους εθνικούς κινδύνους που εγκυμονούνται για το μέλλον των συνόρων της πατρίδας μας και του τόπου μας ειδικότερα.
Εκατοντάδες ακατοίκητα νησιά και κατά δεύτερο λόγο βραχονησίδες, μπορούν με αυτόν τον τρόπο και κρατική μέριμνα να εποικιστούν. Έτσι βοηθάμε και τον εθνικό σκοπό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που είναι δρόμος για την ανάπτυξη, μέσα από την πρόταση και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα ακατοίκητο νησί δεν έχει ΑΟΖ.
Η Νεάπολη είναι δική μας περιοχή. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στην περιοχή. Μαζί με τους πολίτες, θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο θλιβερό ενδεχόμενο, που θα έχει άμεση συνέπεια την αποσάθρωση του κοινωνικού μας ιστού.
Όλοι μαζί μπορούμε. Ας θυμηθούμε τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη και λόγω των ημερών «…Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ…»!

Με εκτίμηση, 
Ζήσης Τζηκαλάγιας


ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορεστίδος, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώσει τη δημιουργία Κέντρου παραμονής παράνομων μεταναστών, στη Νεάπολη Βοίου Κοζάνης στο Στρατόπεδο «Πόρτη». Το ζήτημα των μεταναστών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά και σπασμωδικά με τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά στο πλαίσιο ενός συ-νολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Ενδεικτικό του πρόχειρου σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών θα γίνει σε έ-ναν ακατάλληλο , για πολιτισμένο κράτος, χώρο διαβίωσης ανθρώπων, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών. Δηλώνει αποφασισμένο να αντισταθεί , με κάθε είδους κινητοποιήσεις της τοπικής Κοινωνίας, σε επιλογές και αποφάσεις που υπονομεύουν το μέλ-λον του τόπου.
Αποφασίζει αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταβεί και να συμμετέχει στο συλλαλητήριο και στις διαδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βοΐου, να καταθέσει την παρούσα απόφαση στη Δήμαρχο Δήμου Βοΐου η οποία στη συνέχεια θα τη επιδώσει στον αρμόδιο Υπουργό.

 * * *

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ορεστίδος σε κατεπείγουσα συνεδρίαση αποφάσισε:
«Να αντισταθεί  δυναμικά  και καθολικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας  κέντρου φιλοξενίας-κράτησης παράνομων αλλοδαπών  στα όρια όχι μόνο του πρώην νομού Καστοριάς αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Να ζητήσει τη γραπτή θέση  και των άλλων δημάρχων της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς αλλά  και της ευρύτερης  περιφέρειας και των φορέων του τόπου (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, επικεφαλής μειοψηφιών σε δήμους και περιφέρεια, κ.α.) για την αποδοχή ή μη  μίας τέτοιας απόφασης της κυβέρνησης».


ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης την απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στη Νεάπολη Κοζάνης.
Η αιφνιδιαστική λήψη απόφασης για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή θέμα, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής και την τοπική κοινωνία, είναι προφανές ότι δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερσυγκέντρωσης και διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας και συνιστά αποσπασματική, προσωρινή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πρωτοβουλία.
Τόσο το Αστυνομικό προσωπικό, όσο και οι πολίτες της περιοχής μας έχουν αποδείξει ότι ΔΕΝ διακατέχονται από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, γι’ αυτό άλλωστε και συμβιώνουν αρμονικά με μεγάλο αριθμό μεταναστών όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει σήμερα να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας και τους προβληματισμούς μας, αναφορικά με:
• Την επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αναδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των υπευθύνων που δεν κατάφεραν να καταστήσουν σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ανάγκη θέσπισης νέας, αποτελεσματικής κοινής Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
• Την βεβιασμένη επιλογή ενός εγκαταλελειμμένου χώρου, ο οποίος – μη διαθέτοντας καμιά υποδομή – δεν είναι δυνατόν να πληρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, ως χώρος υποδοχής συνανθρώπων μας που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας, χωρίς προηγούμενα να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφαλούς κράτησης.
Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εκ προοιμίου αντίθετοι στη ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων, πόσο μάλλον όταν αυτά αποτελούν αναμφίβολα και εθνικά προβλήματα που απειλούν την κοινωνική μας συνοχή.
Έχουμε όμως την άποψη ότι, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αποτελούν προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού, ώστε να είναι σε θέση να δώσουν συνολική απάντηση στο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο.
Απαιτείται, λοιπόν, προηγούμενα:
• η ανά την επικράτεια επισταμένη αναζήτηση των κατάλληλων εκείνων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών, οι οποίοι όμως επιβάλλεται να πληρούν απόλυτα τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους που θα κρατούνται-φιλοξενούνται, όσο και για τους Αστυνομικούς που θα αναλάβουν τη φύλαξή τους, αλλά και για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες ότι η πολιτεία τους διασφαλίζει το αγαθό της ασφάλειας
• να ληφθεί μέριμνα ώστε, η λειτουργία τέτοιων κέντρων για τα οποία θα απαιτείται η αποκλειστική ενασχόληση ικανού αριθμού προσωπικού, δεν θα αποβαίνει σε βάρος της Αστυνόμευσης των περιοχών στις οποίες αυτά θα λειτουργούν.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Νεάπολη της Π.Ε. Κοζάνης χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και κυρίως με την αυτοδιοίκηση.
Επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις, που αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να ανταποκρίνονται σε όλα τα προαπαιτούμενα για την τεκμηρίωση μιας τέτοιας απόφασης. Τέτοια προαπαιτούμενα είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μία οικονομοτεχνική μελέτη του προτεινόμενου χώρου υποδοχής, η διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών καθώς επίσης οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των παράνομων μεταναστών.
Είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο «Πόρτη» στη Νεάπολη δεν διασφαλίζεται κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα, τη στιγμή που μιλάμε για ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με διαλυμένες και παλαιές εγκαταστάσεις.
Η κοινωνία της Νεάπολης και του Βοΐου γενικότερα δεν έχουν πεισθεί από τις αιτιάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι ο τόπος τους, που ημέρα με την ημέρα εγκαταλείπεται από τους κατοίκους και οδηγείται σε μαρασμό, δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως τόπος τιμωρίας και εξορίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο Βυζάντιο όχι μόνο τιμούσαν τους Ακρίτες αλλά τους χορηγούσαν επιπλέον προνόμια και κίνητρα για να παραμείνουν στις ακριτικές περιοχές ως φύλακες των συνόρων.
Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης για τη δημιουργία Κέντρου υποδοχής μεταναστών όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά απλά θα το μεταθέσει από την Αθήνα στην περιοχή μας.
Τονίσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους ρατσισμού και ξενοφοβίας. Το έχουν άλλωστε εδώ και χρόνια αποδείξει με την ενσωμάτωση χιλιάδων μεταναστών. Αρκεί αυτό να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας από όλους μας.

Σαν τα σκουπίδια..

Όπως καμία περιοχή στην Ελλάδα δεν δέχεται να φιλοξενήσει ΧΥΤΑ (αλλά για την χωματερή της σωπαίνει) έτσι και με τα ανθρώπινα σκουπίδια – τους μετανάστες.
Ανατριχιάζω στην ιδέα των στρατοπέδων (εντάξει: «χώροι φιλοξενίας», ο ευφημισμός) αλλά εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση, είναι «μια κάποια λύση». Όμως πιστοί στην θεωρητική αρχή “not in my own backyard” (όχι στην δική μου αυλή) όλοι οι Έλληνες θέλουν να τους μαντρώσουν «κάπου αλλού», δηλαδή πουθενά.
Αυτά για τα ανθρώπινα απορρίμματα που η πείνα και η ανέχεια ξέβρασαν στις ακτές μας.
Όλο και πιο συχνά, τελευταία, ντρέπομαι που υπάρχω.

Νίκος Δήμου
doncat.blogspot.com


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 29 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 635 


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος30/4/12

    Σαν τον Δήμου και εγώ, όλο και πιο συχνά, τελευταία, ντρέπομαι που ζω στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ