19.8.12

ΟΔΟΣ: Η Γούνα κινδυνεύει να γίνει μια ακόμη χαμένη υπόθεση




Άμεση και δυναμική ήταν η αντίδραση του «Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς» στην αιφνίδια και αινιγματική πρόταση του «Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών» να του ζητήσει να αποσυρθεί, δεδομένου ότι με την πρόταση που απηύθυνε, στην πραγματικότητα του ζήτησε να προσχωρήσει σε προειλημμένες και μονομερείς αποφάσεις που τον αγνοούν πλήρως.

Αφορμή στάθηκε η «πρόταση» για την κατάργηση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, που έγινε με προβοκατόρικα χαρακτηριστικά, μιας και η κατάργηση κρύβεται πίσω από λέξεις και happenings, και μοιάζει να είναι ο βασικός στόχος.

Η πλήρης απάντηση του Συνδέσμου Γουνοποιών, δημοσιεύεται στην συνέχεια και από την ανάγνωσή της, εντυπωσιάζει η φρασεολογία σε ασυνήθιστους τόνους που πιστοποιούν την ενόχληση. Αλλά και το εύρος του ρήγματος που διευρύνεται εξ αιτίας των διασπαστικών κινήσεων στις σχέσεις του κόσμου των γουνοποιών. Από τους οποίος αποσκίρτησαν, πριν μερικά χρόνια, όσοι σχημάτισαν τελικά τον φορέα που έκτοτε διοργανώνει την έκθεσή του στην Αθήνα, στερώντας σε ένα βαθμό από την Καστοριά, δηλαδή από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, την διεθνή εμβέλεια που της ανήκει, χάρη στην ισχυρή παράδοση και την συμβολή της Καστοριάς στο παγκόσμιο εμπόριο της Γούνας.

Μάλιστα για την προσωπική επιβεβαίωσή τους, μερικοί επιχειρηματίες, προβάλλονται συστηματικά με αθώα φωτογραφικά ρεπορτάζ και αφιερώματα με πανηγυρικούς τίτλους, που εγκωμιάζουν το αδιαμφισβήτητο εμπορικό δαιμόνιό τους, και έχουν αισθητική μεσημβρινής εκπομπής κους-κους με τις οποίες οι τηλεθεατές, μαθαίνοντας ακόμη και τις πιο άχρηστες λεπτομέρειες, αισθάνονται μέρος της show biz. Έτσι συμβαίνει με αυτούς, καθώς αποσκοπούν στο να προκαλέσουν «συμμετοχική ικανοποίηση» στον αναγνώστη και θεατή από το ξένο κλέος, και τα ακόμη πιο ξένα κέρδη. Από τα οποία ο θεατής-αναγνώστης δεν έχει κανένα συμφέρον, και η Καστοριά κανένα μέρισμα.

Και να που τώρα, στην προσπάθεια να ελεγχθεί πλήρως η Γουνοποιΐα, απ’ όσους θεωρούν… εαυτούς μοναδικούς δικαιούχους της Γούνας, και όλους τους υπόλοιπους παρωνυχίδες, αλλά και να δικαιολογηθεί η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα σε άλλο εκθεσιακό χώρο (ένδειξη ανεπαρκών αποτελεσμάτων μέχρι τώρα) ζητούν όσα στην πρότασή τους αναφέρουν, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις στην Καστοριά, όχι μόνο στον Σύνδεσμο Γουνοποιών, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, που διαπιστώνει μέρα με την μέρα ότι η Γούνα κινδυνεύει να γίνει μια ακόμη χαμένη υπόθεση.


* * * 


Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς
«Ο Προφήτης Ηλίας»


Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Ο Πρόεδρος του Σ.Γ.Κ. κ. Καλλισθένη Ηρακλή, χρονική περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στη Δημοπρασία της Φινλανδίας, έλαβε γνώση ότι ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ. ανακοίνωσε την καινούρια πρόταση για την σωτηρία του κλάδου της γούνας και της Καστοριάς, Σιάτιστας, δηλαδή :
1) Τη διοργάνωση της Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας στην Καστοριά το Σεπτέμβριο.
2) Τη διοργάνωση Διεθνούς Εβδομάδας Ειδικών προσφορών στην Καστοριά – Σιάτιστα τον Ιανουάριο.
3) Τη διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Αθήνα το Μάρτιο, αποσκοπώντας με αυτόν τον προγραμματισμό στην πλήρη κατοχύρωση των συμφερόντων των γουνοποιών της περιοχής αλλά και των Εκθετών της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς.
Μετά την επιστροφή του στην Καστοριά ενημέρωσε το Δ.Σ. σχετικά με την συγκεκριμένη συνέντευξη και το Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. έχει να αναφέρει τα ακόλουθα:
Έχοντας υπ’ όψιν μας την αναλυτική πρόταση του Σ.Ε.Γ., καταγγέλλουμε καταρχήν τις μονομερείς και βεβιασμένες ενέργειες του Σ.Ε.Γ., ο οποίος διασπαστικά προς τον κλάδο από την ίδρυσή του, ποτέ δε σεβάστηκε την αρχή των συνεργασιών και συμφερόντων του κλάδου, διότι δεν έλαβε ποτέ υπόψιν του το συνδικαλιστικό όργανο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», το βάθος λειτουργίας αυτού του οργάνου, την ουσιαστική του υπόσταση και την θετικότατη προσφορά στα δρώμενα της περιοχής είτε αυτά αναφέρονται σε συνδικαλιστικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα αυτού του τόπου, όπως και τους άλλους Συνδέσμους της περιοχής.

Διασπαστικά και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τα συμφέροντα όλων των γουνοποιών της περιοχής, προσπαθεί να διοργανώσει μια Έκθεση Γούνας στην Αθήνα, εκβιαστικά των ολίγων και επίδοξων, για συγκεκριμένα συμφέροντα, αποκλείοντας τους μεσαίους και μικρούς βιοτέχνες από το σημαντικότερο γεγονός του κλάδου μας, το γεγονός που εδώ και 37 χρόνια τους δίνει το δικαίωμα και την ελπίδα να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο ίδιο τους το σπίτι.
Η ελαφρότητα με την οποία επιχειρείται από την πλευρά των ολίγων, να σβήσουν και να αφανίσουν τον τόπο που και τους εξέθρεψε και τους ανέδειξε με μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχει κατοχυρώσει αυτή η περιοχή, από την πλευρά μας θεωρούμε ότι είναι χρέος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», να διαφυλάξει και να αναδείξει την πόλη μας αλλά και τη Σιάτιστα και να συνεχίσει να διοργανώνει και μάλιστα σε καινούριο εκθεσιακό χώρο την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, στα πλαίσια των συνεργασιών, φιλοξένησε στα γραφεία του τη Συντονιστική Επιτροπή του κλάδου, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του κλάδου. Η κορυφαία πρότασή μας της συνένωσης των συνδικαλιστικών οργάνων της Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα Σύνδεσμο , φαίνεται ότι ενόχλησε τον Σ.Ε.Γ., ο οποίος ούτως ή άλλως με τη γνωστή τακτική της διάσπασης προσπαθεί για άλλη μια φορά να υπονομεύσει αυτή την πρόταση. Το «διαίρει και βασίλευε» είμαστε σίγουροι ότι οι βιοτέχνες της Καστοριάς και της Σιάτιστας δεν θα αφήσουν να περάσει, γιατί ξέρουν ότι το συμφέρον τους είναι στην πόλη της Καστοριάς και της Σιάτιστας που αναδείχθηκε το μοναδικό παραγωγικό κέντρο της Δυτικής Ευρώπης με κορυφαίο γεγονός τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες εντός της νομοθετημένης περιοχής, της προβολής και προώθησης των γουναρικών.

Η διάσπαση αυτών των εκδηλώσεων χρονικά σε τρεις περιόδους, αποπροσανατολίζει το πελατειακό μας κοινό και δεν διασφαλίζει καθόλου τη συμμετοχή τους, με το σκεπτικό ότι η διοργάνωση στην Αθήνα προσπαθεί να καλύψει τις ατέλειες κατά την άποψή τους των αποστάσεων, του κόστους, του περιβάλλοντος, κ.λ.π. με τη σημαντική σημείωση ότι ο κλάδος της γούνας δεν είναι κλάδος τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λ.π. και δεν έχει ανάγκη τέτοιων προσφορών που προσπαθούν να εγκαινιάσουν με αυτές τις ανυπόστατες προτάσεις τους.

Να επισημάνουμε βέβαια ότι οι προτάσεις αυτές είναι τόσο πρόχειρες και δεν τυγχάνουν καμίας ισχυρής βάσης μιας και τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας, προετοιμάζονται φτιάχνοντας τα νέα μοντέλα για τη συμμετοχή τους στις Διεθνείς Εκθέσεις. Με ποιον τρόπο βέβαια θα συμπέσουν αυτές κατά την άποψή τους εκποιήσεις των γουναρικών μόνο αυτοί μπορούν να μας το εξηγήσουν.
Σαλόνι Γούνας ο Σύνδεσμος Γουνοποιών προσπάθησε τον μήνα Σεπτέμβριο να το διοργανώσει, δεν υπήρξε όμως ανταπόκριση από τους γουνοποιούς της περιοχής, μιας και οι συνάδελφοι μας προσπαθούν στην περίοδο αυτή να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές όπου υπάρχουν τουρίστες (όπως νησιά κ.λ.π).

Καταληκτικά λοιπόν προτείνουμε αυτά που χρόνια προσπαθούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα κυρίως των μικρών και μεσαίων γουνοποιών της περιοχής: Την απρόσκοπτη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην πόλη της Καστοριάς, γεγονός σημαντικό για την περιοχή μας, μιας και ο θεσμός αυτός ανέδειξε την περιοχή για 37 ολόκληρα χρόνια ως το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γουναρικών μαζί με τη Σιάτιστα.
Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου και μεγάλου εκθεσιακού χώρου που να διασφαλίζει τις διεθνείς προδιαγραφές, γεγονός για τον οποίο ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίησή του διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή όλων των βιοτεχνών της περιοχής στη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς δίχως να τους διαχωρίζει σε μικρούς και μεγάλους.
Ισχυροποίηση των Νόμων και θεσμών για την παραμονή των γουνοποιών σε αυτή τη μοναδική περιοχή σε ότι αφορά την επεξεργασία των γουναρικών αλλά και της ενίσχυσης του κλάδου, με την επισήμανση ότι μιας και υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά δεν μπορεί οι κύριοι αυτοί να απολαμβάνουν όλων αυτών των ενισχύσεων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά να θέλουν να διασφαλίσουν συμμετοχή μόνο για τον εαυτό τους στην Αθήνα.

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρο στη Δυτική Μακεδονία και μόνο.
Όχι διάσπαση των εκδηλώσεων χρονικά μιας και όλες αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Καστοριάς, απορρίπτοντας κατηγορηματικά βέβαια τις ιδέες περί προσφορών κ.λ.π.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς έχει πάντα ως στόχο την ενότητα του κλάδου και την πρόοδο και ευημερία της περιοχής μας και ότι θέλει πίστη και τόλμη όταν υπηρετείς τα κοινά και αυτό εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να πράξουμε, δίδοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να επιδιώκουμε να αλλοιώσουμε και να υπονομεύσουμε την πορεία αυτού του τόπου και αυτό εξαρτάται από το δεσμό της γούνας για να πετύχουμε κάτι καλό για τον τόπο μας.

Εκ της Διοικήσεως του ΣΓΚ


Σχετικά κείμενα:


4 σχόλια:

  1. egres zafiris22/11/12

    ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΡΗΣΗ ΛΕΕΙ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ [.....] ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ Σ.Ε.Γ. ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ. Ο Σ.Ε.Γ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ. ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΓΟΥΝΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΓΡΕΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χ. Π.25/11/12

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΗΜΕΙΟ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΙΣΑΞΙΟΙ.

    Έτσι συμβαίνει με αυτούς, καθώς αποσκοπούν στο να προκαλέσουν «συμμετοχική ικανοποίηση» στον αναγνώστη και θεατή από το ξένο κλέος, και τα ακόμη πιο ξένα κέρδη. Από τα οποία ο θεατής-αναγνώστης δεν έχει κανένα συμφέρον, και η Καστοριά κανένα μέρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/12

    Εσυ καλα τα λες Ζαφιρη... Ακουει κανεις ;;; Μιλαει κανεις ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/11/12

    H Έκθεση Γούνας πρέπει να μείνει στην Καστοριά. Πρέπει όλοι να σταματήσουμε την μεταφορά της στην Αθήνα. Θα θεωρηθεί ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ