14.2.13

ΟΔΟΣ: Εξελίξεις


ΠΕΡΙΠΟΥ δέκα μήνες από τον Δεκέμβριο του 2011 και το πρωτοφανές περιστατικό της λαθρανασκαφής μέσα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού, και δίπλα από την εκκλησία της Αναλήψεως, αρχίζει η διαδικασία της κύριας ανάκρισης. Προηγήθηκε η διενέργεια έρευνας, που διήρκεσε μερικούς μήνες μέχρι να καταλήξει σε απαγγελία κατηγορίας σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Για αρχή ίσως, καθώς πληροφορίες και φήμες εμπλέκουν κι’ άλλα πρόσωπα στην υπόθεση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΩΟ και αγγελικά πλασμένο κόσμο μας, (δυστυχώς) τίποτε το εντελώς ασυνήθιστο μέχρι εδώ. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πατριώτες αρχαιοκάπηλους που εμπορεύονται τα μνημεία της.  Ωστόσο, πρόκειται για σπάνια περίπτωση προσωπικής εμπλοκής (πάντοτε σύμφωνα με την  σε βαθμό κακουργήματος δίωξη που ασκήθηκε) δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καστοριάς και ταυτόχρονα αξιωματούχου της πλειοψηφίας και των πολιτών, ο οποίος φέρεται να έδρασε με την χρήση δημοτικών μηχανημάτων. Αν και ο ίδιος αρνήθηκε την εμπλοκή του, υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία που δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Η έρευνα θα δείξει και φυσικά ο ίδιος προστατεύεται από το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή.


ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ χώρο όπου βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή της Ευρώπης (φωτό), αυτός και αυτοί, που έσκαβαν με περισσό θράσος προφανώς δεν έψαχναν και δεν βρήκαν πατάτες, αλλά αρχαία. Πόσα και ποια, -αν βρήκαν- για την ώρα δεν θα είναι εύκολο να το μάθει κάποιος. Εκτός κι’ αν σπάσει η σιωπή για την τεράστια αρχαιολογική καταστροφή που ούτως ή άλλως προκλήθηκε.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ  ότι τις πρώτες εβδομάδες επιχειρήθηκε με τον πιο πρωτοφανή τρόπο να περιθωριοποιηθούν οι μάρτυρες. Κανείς θεατής δεν θα ξεχάσει τα όσα διαδραματίσθηκαν σε live συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας φραστικά τουλάχιστον προπηλακίστηκε ο ένας από τους έως τότε γνωστούς μάρτυρες.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ πρωτάκουστο είναι ότι, παρασχέθηκε πλήρης και περίπου ανεπιφύλακτη, αλλά και προκαταβολική κάλυψη από τον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς στον αξιωματούχο του, με αποτέλεσμα να γίνει χωρίς λόγο μέρος του προβλήματος άλλου, το οποίο κατέστησε πρόβλημα και για την Καστοριά. Ενώ θα μπορούσε να τον απαλλάξει, τουλάχιστον από το διακεκριμένο επιπλέον αξίωμα του, για όσο διαρκέσει η ανάκριση και να τον αποκαταστήσει, αν και εφ’ όσον κριθεί ότι δεν έχει ανάμειξη στην λεηλασία του δημοτικού και αρχαιολογικού πλούτου. Αλλά και στην κατάχρηση των δημοτικών μέσων. Για τα οποία εντύπωση προκαλείται από το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό αν διατάχθηκε ποτέ διοικητική έρευνα για τον λόγο που βρέθηκαν στον χώρο της ανασκαφής.

ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ στο τέλος, κάποιοι κοιμούνται ήσυχοι και κάποιοι άλλοι χάνουν τον ύπνο τους. Αρκεί να είναι οι σωστοί στο κάθε πλευρό.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 662



Σχετικά κείμενα:

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/2/13

    Το "τεκμήριο της αθωότητας" δεν απαλλάσει από την υποχρέωση της παραίτησης για λόγους ηθικής τάξεως ιδίως όταν πρόκειται για Δημόσιους Άνδρες...
    Αλλα φαίνεται ο α ν δ ρ ι σ μ ό ς είναι ο μόνος που θάφτηκε μέσα στους λάκκους που ανοίχτηκαν...

    πριγκηψ Πιότρ Κροπότκιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/13

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ
    σας παρακαλώ να παραπέμψετε και στις σχετικές με το θέμα δημοσιεύσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γούντυ ο τρυποκάρυδος14/2/13

    Φιλαράκι karditsa.........
    Τι έγινε τώρα; Θύμωσες και δε μας μιλάς? Όλοι μαζί κι η καρδίτσα χώρια? Δε λέει.........
    Έλα ρε, δεν έχετε αρχαία στην πατρίδα σου να σε νιάζει κι αυτό το θέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αρχόντισσα Καστοριά14/2/13

    Η πολιτική παρακμή στο ζενίθ της. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, φαίνεται, θα είναι η μόνη που θα μείνει γραμμένη με μελανά στοιχεία στην Ιστορία της Καστοριάς, για την πτώση του πολιτικού ήθους Πρώτη φορά στην Ιστορία της Καστοριάς η ταυτότητα των Καστοριανών, ταυτίζεται με στοιχεία του αγοραίου υπο-κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/2/13

    Σκάπτε ένδον... Τρουπiοκάρ'δε!

    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστίνα14/2/13

    Ωραία τα λες, Πιοτρ, περί ανδρισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γούντυ ο τρυποκάρυδος14/2/13

    Σιγά καρντίτσα με τα αρχαία, γιατί συχνά δυστυχώς και τα σοφά λόγια δεν ερμηνεύονται με ακρίβεια και εφαρμόζονται διαφορετικά από ό,τι εννοούσαν αυτοί που τα είπαν. Το ίδιο ρητό μπορεί να ισχυριστούν και οι της λαθρανασκαφής υπεύθυνοι !
    Και σε παρακαλώ ειλικρινά, μη με λες Τρουπιοκάρ'δο, γιατί μου θυμίζει τρύπια καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γούντυ ο τρυποκάρυδος14/2/13

    Ευχαριστώ πάντως που απάντησες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/2/13

    @ Χριστίνα
    Μήπως καλοπιάνεις τον Πρίγκηψ;
    Όση πείρα κι αν έχεις στους άντρες, λέέέμε τώρα, ας μη βιαζόμαστε να γενικεύουμε. Ίσα ίσα, η ανάληψη των ευθυνών δείχνει ανδρισμό και όχι οι υπεκφυγές και η παραίτηση. Σαν εκείνο που λέγαν οι παλιοί "μην είδατε τον Παναή;" ;;;;;
    Κι αν αυτό εννοούσες, ας τόλεγες ξεκάθαρα για να μη παρεξηγούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/2/13

    "Αυτοί" έσκαφταν ό ξ ω τρυποκάρυδε!
    Εσύ σκάπτε ένδον (αυτό που εννοείς εννοώ...)
    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γούντυ ο τρυποκάρυδος14/2/13

    Φιλαράκι, και το Δισπηλιό "ένδον" της Καστοριάς είναι. Τεσπα, χαλάλ να σε γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Xrhstos15/2/13

    H Xristina apo poy sas proekyjeq? thw fantasiaw?. h...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/2/13

    Xristinaki.......
    Den tha apantisis ston Xrhstos?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος16/2/13

    Γεια στο στόμα σου, Καστοριανή Αρχόντισα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/2/13

    Πότε θα γίνει το Δικαστήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος21/2/13

    Όποιος γνωρίζει κάτι για την εξέλιξη της υπόθεσης ας μας δώσει στοιχεία.
    Θα το κουκουλώσουν ή θα λειτουργήσει επιτέλους η δικαιοσύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/2/13

    "Προηγήθηκε η διενέργεια έρευνας, που διήρκεσε μερικούς μήνες μέχρι να καταλήξει σε απαγγελία κατηγορίας σε συγκεκριμένο πρόσωπο" αναφέρει το άρθρο της ΟΔΟΥ.
    Άρα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα δικαστεί, αργά ή γρήγορα. Φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ