26.6.13

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013



Οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών μας εξέπληξαν. Δεν ξέρω αν θα συνεχίζονται και τη στιγμή που αυτές οι σκέψεις θα δουν το φως της δημοσιότητας. Σε μια περίοδο όπου η ανεργία ξεπέρασε το 30% και η φτώχεια έχει εξαπλωθεί σε πρωτόγνωρους ρυθμούς, δεν θα περιμέναμε αιτήματα και πρακτικές της περιόδου που θέλουμε να εξαλείψουμε, να αναβιώνουν και πάλι.
Πριν από λίγες ημέρες είχα μόλις ολοκληρώσει την ομιλία μου σε μια συνάντηση αγροτών σε μια γειτονική αγροτική κωμόπολη της Χαλκιδικής. Οι ερωτήσεις είχαν εξαντληθεί και είχα αρχίσει να αποσυνδέω τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της ομιλίας μου, όταν με πλησίασε ένας αγρότης.
Καταγράφω τη στιχομυθία.
-Κύριε Καθηγητά εσείς δεν είστε συνάδελφος με τον Υπουργό;,
-Ναι, ήμουν πριν από 3 χρόνια.
-Εντάξει, αλλά θα τον ξέρετε καλά φαντάζομαι. Τι άνθρωπος είναι;
-Τον γνώριζα ως ένα εξαιρετικό συνάδελφο με πολύ καλό ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο αλλά δεν ήμουν στον κύκλο των στενών του φίλων ή συνεργατών. Γιατί με ρωτάτε;.
-Σας ρωτάω για να μου πείτε που μπορούμε να τον πατήσουμε!. Ποια είναι η αδυναμία του. Είμαι αγρότης συνδικαλιστής που συμμετέχει σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
 Έμεινα άφωνος για λίγο, αλλά σύντομα συνήλθα.
-Αγαπητέ μου δεν ξέρω τι έχεις κατά νου, αλλά νομίζω πως στα 40 και πλέον χρόνια που παρακολουθώ τα αγροτικά θέματα με έρευνα και διδασκαλία, δεν υπήρξε καλύτερος Υπουργός Γεωργίας που να γνωρίζει τα προβλήματα και να αγωνίζεται για να τα επιλύσει. Βέβαια δεν εξαρτάται από έναν και μόνο άνθρωπο η επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου και μάλιστα μετά από τη συσσώρευση τόσων προβλημάτων από λανθασμένους χειρισμούς και παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές.
Διάβασα τα αιτήματα που έχετε διατυπώσει. Αναπαράγουν κυρίως αιτήματα του παρελθόντος. Ζητάτε ασπιρίνες για να γιατρέψετε τη μεγάλη αρρώστια που δημιουργεί όλα τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Φοβάμαι και πως δεν την γνωρίζετε. Το μεγάλο πρόβλημα του αγροτικού χώρου είναι το σύστημα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Ο καθένας μικρός και αδύναμος παραγωγός διαπραγματεύεται από θέση πλήρους αδυναμίας τη διάθεση της παραγωγής του. Με εικονικά παραστατικά (για να πάρετε λίγη παραπάνω επιστροφή στον ΦΠΑ), με συντεχνίες φωρτοεκφορτωτών, με μεταχρονολογημένες και συχνά ακάλυπτες επιταγές και άλλα τεχνάσματα, οι τιμές καταλήγουν στον καταναλωτή πενταπλάσιες της τιμής που διαθέσατε την παραγωγή σας.
Το κύριο αίτημά σας έπρεπε να είναι η δημοπράτηση των αγροτικών προϊόντων και η δημιουργία αγορών παραγωγών και όχι μεταπρατών όπως είναι οι σημερινές λαϊκές αγορές όπου οι παραγωγοί αποτελούν το 10-15% των πωλητών. Ο Βέλγος συνάδελφός σας πουλάει την παραγωγή του σε συνεταιριστικά δημοπρατήρια και εισπράττει το αντίτιμο 10 ημέρες μετά την πώληση.
-Σοβαρά κ. Καθηγητά; Αυτά που λέτε τα ακούω για πρώτη φορά. Γιατί δεν μας τα λένε αυτά οι Γεωπόνοι;
-Θα μου επιτρέψεις να σταματήσω εδώ την κουβέντα γιατί ανοίγουμε ένα ακόμη μεγάλο θέμα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2013, αρ. φύλλου 683


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ