9.6.13

ΟΔΟΣ: «Σχολική αγωγή» ΙΙ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ με τίτλο «Σχολική αγωγή» πλαισιωμένο από την φωτογραφία με την αντεστραμμένη ελληνική σημαία στο προαύλιο του σχολείου στην Καστοριά, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό σχόλια αναγνωστών που καταδίκαζαν το περιστατικό και ζητούσαν πληροφορίες.

ΩΣΤΟΣΟ είναι γεγονός ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, για το κρούσμα που δεν κολάκευε κανένα, δεν είχαν ευθύνη, ούτε καν γνώση τα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Αφού με μια άμεση αντίδραση της διευθύντριας του 4ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς κ. Αγνής Κανδύλη η σημαία επανήλθε στην θέση της.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ μόλις διάβασε το σχόλιο της ΟΔΟΥ για την αντεστραμμένη σημαία στον περίβολο του σχολείου, έσπευσε να επισκεφθεί την εφημερίδα και να  διευκρινίσει ότι η σημαία είχε πέσει (τελικά) θύμα εξωσχολικών στοιχείων (μόνιμο πρόβλημα της σχολικής μονάδας που βρίσκεται σε πολυσύχναστη περιοχή) χωρίς να γίνει εγκαίρως αντιληπτή η ενέργειά τους. Πάντως οι εξηγήσεις είναι επαρκείς και πειστικές αφού με ακαριαία αντίδραση αποκαταστάθηκε το εθνικό σύμβολο. Και έτσι δεν έμειναν για πολύ τα πάνω-κάτω.

Σχετικό κείμενο:

14 σχόλια:

  1. Βασίλειος13/6/13

    Αν και συνήθως δύσκολα δικαιολογούμε τους δασκάλους σε τέτοιες αβλεψίες, η άμεση ανταπόκριση της διευθύντριας στην επισήμανση της "Οδού" μπορεί να σχολιαστεί θετικά.
    Προς τιμήν της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελενη Κ.15/6/13

    Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία Κανδύλη για την πρότυπη συμπεριφορά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/13

    @2
    Πράγματι έκανε ένα πολύ καλό μάθημα συμπεριφοράς η δασκάλα, γιατί δεν αντέδρασε παρορμητικά αλλά κόσμια και είχε συν-εν-νόηση με την Εφημερίδα.
    Αντιθέτως, μου προκάλεσε θλίψη η περίπτωση εκπαιδευτικού ο οποίος εδίωξε ποινικά Εκδότη για σχόλιο ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕ, αλλά ο ίδιος θεώρησε ότι τον αφορά προσωπικά, σαν να μην υπάρχει άλλος επί γης με τα ίδια χαρακτηριστικά.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα από ατομικό γίνεται κοινωνικό και εξαρτάται από το ποιο μάθημα θέλει να διδάξει ο δάσκαλος και ποιο πρότυπο να αφήσει.
    Μηδένα προ του τέλους μακάριζε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/6/13

    Στον «Βασίλειο» και την «Ελένη Κ.»
    «…το απαράδεκτο θέαμα να δέχονται την σημαία στον ιστό του 4ου δημοτικού σχολείου να κυματίζει ΕΠΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ, ανάποδα…» γράφει ο κ. Μπαϊρακτάρης.
    Άρα η κυρία Διευθύντρια ευαισθητοποιήθηκε μόλις έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό με τη κυκλοφορία της εφημερίδας.
    Δε γνωρίζουμε, καθότι δεν απάντησε γραπτώς (γιατί άραγε;)στην εφημερίδα, γιατί «ΕΠΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» δεν έκανε τίποτε απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/6/13

    Σου προκάλεσε θλίψη η περίπτωση εκπαιδευτικού που προσφεύγει στην Δικαιοσύνη για να υποστηρίξει την αξιοπρέπειά του, σε ένα Δικαστήριο που τον δικαιώνει;
    Παράξενες ιδέες αν είσαι εκπαιδευτικός, και δίνεις αγωγή στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/6/13

    @5
    Διαστρέφεις τα λόγια μου.
    Μιλάς για αξιοπρέπεια. Νομικός μπορεί να το πει και προσωπικότητα, κύρος, θιγέν γόητρο κ.τ.τ.
    Μιλώ για εγωισμό και μάλιστα υπερφίαλο, από την στιγμή που δεν κατονομάζεται, αλλά φαντάζεται ότι εννοεί αυτόν (έστω και με αποχρώσες ενδείξεις).
    Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να φθάσουν στο Δικαστήριο, με ό,τι ψυχοφθόρο αυτό συνεπάγεται και για τους δύο, δεν πιστεύω ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συνεξήγησης και καταλλαγής. Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, για να μιλάμε για δικαίωση.
    Η θλίψη μου προκλήθηκε γιατί πιστεύω ότι η Παιδεία έχει άμεση σχέση με τον Λόγο και όχι με το ένστικτο.
    Γι' αυτό δεν καταργείται η επιχειρηματολογία από την παροιμία "χωριό που φαίνεται..." και μάλιστα σε τόσο σοβαρές περιπτώσεις.
    Θα μπορούσα βέβαια να σου υπενθυμίσω ότι είναι μεγάλο κρίμα σε μια τόσο μικρή κοινωνία να δηλητηριάζονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις από τις παρορμήσεις ή να εξετάσω το θέμα της ελευθερίας του Τύπου ή το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της έκφρασης. Τότε όμως θα ήταν σαν να γράφω έκθεση ιδεών... αλλά να μην κουράζω άλλο την ευγενεία σας.
    Τέλος, μην ανησυχείς... μπορεί οι ιδέες μου να είναι παρά-ξενες, αλλά κανένα παιδί δεν πήρε αγωγή από εμένα. Ευτυχώς και ομολογουμένως, υπάρχουν καλύτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συκοφάντησε όποιον θέλεις φωτογραφίζοντας, αρκεί να μην τον κατονομάζεις!17/6/13

    Αν η ΟΔΟΣ (επιτρέψτε μου κ. Μπαϊρακτάρη) π.χ. έγραφε ο Δεσπότης που κάνει αυτό αυτό και αυτό (συκοφαντικά και αναληθή), που έκανε αυτά αυτά και αυτά (συκοφαντικά και αναληθή) με τη μονή Αγίων Αναργύρων, κλπ κλπ…
    Θα μιλούσες για ελευθερία του Τύπου;; Για το ανθρώπινο δικαίωμα έκφρασης του κ. Μπαϊρακτάρη να συκοφαντεί κατ’ εξακολούθηση;; Αφού δεν κατονομάζει ποιον Δεσπότη εννοεί;
    Και αν συρθεί στα Δικαστήρια και ισχυριστεί ότι εννοούσε άλλο Δεσπότη και όχι της Καστοριάς, θα πρέπει να γίνει δεκτό από το Δικαστήριο;
    Αν βρίσω εγώ τώρα εδώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μου επιτρέψετε το συκοφαντικό σχολιασμό, επειδή δεν τον κατονομάζω;;!! Και αν με σύρουν στα Δικαστήρια, και επειδή θα ισχυριστώ ότι εννοούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα με υποστηρίζουν;; !! Και θα μιλούν μάλιστα και περί φίμωσης του Τύπου στην Καστοριά;;;!!!
    Επειδή ζούμε σε μια μικρή κοινωνία (άρα ξέρουμε και τα τοπικά ΜΜΕ), μπορεί ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος, πολιτικός ή πολίτης που εκφράζεται δημοσίως, να δηλητηριάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις των πολιτών, και όταν ο προσβαλλόμενος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, για να προστατευτεί, είναι υπερφίαλος εγωιστής;;;;
    (Τ’αντίθετο, επειδή ζούμε σε μικρή κοινωνία, πρέπει να προσφεύγει κανείς σε Δικαστήρια. Στις μεγαλουπόλεις λίγο το κακό, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος).
    Αφαιρείς, τελικά, το δικαίωμα της υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψης ενός ανθρώπου, και εκτός της κατηγορίας ως «υπερφίαλου εγωιστή», επιπλέον τον ειρωνεύεσαι…
    Κρίμα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/6/13

    @7
    Αγαπητέ/ή, αφήνω στους αναγνώστες να κρίνουν εάν είναι δυνατόν να διαλεχθεί κανείς με κάποιον την ώρα που εκφράζεται με τέτοιο οργίλο ύφος.
    Προσωπικά δηλώνω αδυναμία και κάνω τρεις επισημάνσεις.
    1) Υποθετικοί συλλογισμοί δεν οδηγούν πάντοτε σε ορθό συμπέρασμα. Περιττά τόσα "αν"...
    2) Για το συγκεκριμένο παράδειγμά σου μπορείς να διαβάσεις τα τριακόσια σχόλια στη σχετική ανάρτηση. Μέχρι στιγμής πάντως ούτε ο Μητροπολίτης ούτε ο Ηγούμενος υπέβαλαν καμία μήνυση.
    3) Όταν ως υ π ο ψ ή φ ι ο ς βουλευτής δεν αντέχει κάποιος ένα σχόλιο (και όχι κατ' εξακολούθησιν, όπως διατείνεσαι), τί πρέπει να κάνει εν ενεργεία; Επομένως, είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων για την ανεκτικότητά τους οι κ.κ.
    Φ. Πετσάλνικος, Μ. Αντωνίου, Ευ. Διαμαντόπουλος, Μ. Χατζησυμεωνίδης, Ειρ. Μισκία και κορυφαίος του Χορού ο Νώντας Τσίγκας, στον οποίον δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την βαθειά μου ευγνωμοσύνη, γιατί εξήντλησε όλη την υπομονή του (στο σχολιασμό για το δέντρο).
    Για άλλη μια φορά, δεν ειρωνεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/6/13

    Δηλαδή, έπρεπε να γραφτεί στην εφημερίδα το αποτρόπαιο θέαμα της ανάποδης σημαίας, για να πράξει η διευθύντρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος18/6/13

    Εκτός θέματος.
    Σκόπιμη η απόκλιση.
    Κάποιος φοβάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/6/13

    Ποιος φοβάται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος18/6/13

    Και τι φοβάται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος18/6/13

    @ 10, 11, 12

    Με αυτά που λέτε δείχνετε να θέλετε να τα ξέρετε όλα, να τα ελέγχετε όλα, να τα δικαιούσθε όλα...
    Τί ωφελήσει άνθρωπον ...

    Φιλάκια αντί για σκαμπιλάκια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος18/6/13

    @10
    Εσύ τι είσαι; Άεργος "ψυχολόγος" που βγήκες στην πιάτσα και τους βλέπεις όλους σαν άρρωστους;
    Κοιτάξου πρώτα στον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ