ΟΔΟΣ 18.9.2014 | 756 |
«Γουνοφόρα ζώα, περιβάλλον και ανάπτυξη»
Αγαπητέ κ. Διευθυντά,
Στο υπ’ αριθμόν φύλλο 756/18.9.2014 και στον «Λόγο και αντίλογο» (σελ 9-10) της εγκρίτου εφημερίδος σας, υπάρχει μια σαφής, σωστή και αξιόλογος αναφορά στα «Γουνοφόρα ζώα, περιβάλλον και ανάπτυξη» του αγαπητού και γνωστού συναδέλφου μου, καθηγητή κ. Δαουτόπουλου, στην οποία περιγράφονται τα σημαντικά στοιχεία και προοπτικές για τα γουνοφόρα ζώα που αποτελούν την ζωή και ελπίδα για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας Καστοριάς.
Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να καταγράψω μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις μου στα όσα και εγώ κατά καιρούς έγραψα στην ΟΔΟ γι’ αυτό και άλλα θέματα που απασχολούν την πόλη μας, χωρίς να μπορώ πάντοτε να συναγωνισθώ τον αγαπητό συμπατριώτη μας Δρ. Πηχιών.
Έτσι είναι σωστό το δικαιολογημένο παράπονο του κ. Δαουτόπουλου στον παραλληλισμό των όψιμων οικολόγων κτλ. που τους χαρακτήριζαν παλαιότερα ότι εμφορούνταν από αριστερές ιδέες και ήταν θιασώτες του σοβιετικού καθεστώτος. Αυτά πέρασαν και δεν πρέπει να επανέλθουν στην ελληνική κοινωνία διότι αλλοίμονό μας.
Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο συνάδελφος κ. Δαουτόπουλος για την μικρή μονάδα στο χωριό του διότι αν όλα τα σπίτια των χωρικών είχαν μια τέτοια μονάδα θα ήταν ως το κοτέτσι για τις κότες ή τα κουνέλια που διατρέφαμε στην κατοχή και έτσι σωθήκαμε.
Έχω γράψει και άλλοτε ότι η τοπική κατεργασία των παραγομένων δερμάτων πρέπει να είναι πολλαπλάσια (χιλιαπλάσια) των εξαγόμενων, γεγονός που θα ήταν η τελική οικονομική λύση της παροδικής (πιστεύω και ελπίζω) δυσπραγίας του νομού μας και όλων όσων έχουν σωστές εγκαταστάσεις στον άξονα Καστοριά-Σιάτιστα και των πέριξ αυτών χωρίων θα γνωρίσουν πάλι δόξες και εκ προοιμίου συμφωνώ με τον κ. καθηγητή. Τούτο δε διότι είναι εις όλους γνωστόν ότι ένα πρωτογενές προϊόν έχει υποδεκαπλάσια αξία του κατεργασμένου. Δεν παριστάνω και ούτε είμαι οικονομολόγος.
Ως παράδειγμα αναφέρω ότι στην πενταετία 1935-1940 το μεταλλείο χρωμίτου του πατέρα μου στο Μανιάκι, ενώ πωλούνταν ακατέργαστο 50 λίρες (χρυσές) ο τόνος, το κατεργασμένο (χρωμιοχάλυβας) είχε 1.000 λίρες (προστιθέμενη αξία) αλλά δυστυχώς η συσσωρευθείσα ποσότητα των 15.000 τόνων που προορίζονταν να πωληθεί στην Αγγλία ανηρπάγει, σε μια νύχτα από το Μανιάκι και από εκεί πήγε στη Γερμανία (μέσω Αμυνταίου) για να φτιάξει ο Χίτλερ τα τανκς του χωρίς να μας δώσει ούτε μία λίρα. Την ίδια μοίρα είχαμε και στην αγωγή μας μεταπολεμικώς στο Πρωτοδικείο Φλωρίνης όπου εκδικάσθηκε η αγωγή μας. Την παραπάνω αναλογία ακατέργαστης και κατεργασμένης πρώτης ύλης, γνωρίζουν οι πανάξιοι εργάτες και έμποροι της γούνας και θα πρέπει για αυτό να μην πωλούνται όλα τα ζώα ως δέρματα, αλλά ως έτοιμα παλτά, καπέλα, αξεσουάρ κτλ. Ορθώς λοιπόν ο κ. Δαουτόπουλος κάνει την ίδια με εμένα υπόδειξη.
Με τα παραπάνω δεν κάνω μάθημα στους πανάξιους γουναράδες μας, αλλά εκφράζω μια γνώμη παρόμοια με τον κ. Δαουτόπουλο. Η γνώμη αυτή προϋποθέτει την μεγάλη αύξηση της παραγωγής ζωοτροφών για τα υπάρχοντα και μελλούμενα να δημιουργηθούν εκτροφεία η οποία προσκρούει στην έλλειψη ή ανεπαρκή ποσότητα τμήματος των ζωοτροφών που είναι το πρωτεϊνικό μέρος αυτών. Πάνω σε αυτό το πρόβλημα που είναι μεγάλο και πολυδαίδαλο, δεν θα αναφερθώ, ούτε ακροθιγώς στο σημείωμά μου αυτό, διότι θα αναγκασθώ να κάνω χημικές και βιοχημικές αναλύσεις και πάνω σ’ αυτές τις αναφορές θα καταλήξω σε μια ανίερη επισκόπηση ενός πολύπλοκου προβλήματος. Το αφήνουμε λοιπόν αυτό για τους επαΐοντες λέγοντας μόνο, ότι οι πρωτεΐνες για τα γουνοφόρα ζώα είναι βασικό στοιχείο της διατροφής αυτών με μεγάλες διακυμάνσεις ποιότητας και ποικιλότητες προέλευσης και κατεργασίας, πέραν του εμπλουτισμού αυτών με ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλα διατροφικά συστατικά.
Κλείνω λοιπόν το σημείωμά μου αυτό με το «δια ταύτα», να αυξηθεί η παραγωγή ευθηνών ζωοτροφών ώστε να έχουμε ευθηνό κόστος διατροφής και επομένως αύξηση του εξ αυτών κέρδους για τους καστοριανούς γουναράδες και ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.
Με τιμή,
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
καθηγητής πανεπιστημίων ΑΠΘ, Γάνδης, Βελγίου, Τριπόλεως, Λιβύης και πανεπιστημίου Νίχον Τόκυο Ιαπωνίας
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 760
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.