ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761 |
Οι κατά καιρούς κάτοχοι των τίτλων και διαχειριστές αξιωμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καστοριά, σε Δήμο αλλά και Περιφέρεια, συνηθίζουν να τονίζουν, ότι επιζητούν και δεν ενοχλούνται από την κριτική. Εκτός βέβαια κι’ αν δεν είναι καλοπροαίρετη, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση, όπως διευκρινίζουν, απλά δεν της δίνουν σημασία.
Βεβαίως το γεγονός ότι το κίνητρο της κριτικής είναι κατά βάση άσχετο με την ουσία της, και ότι σ’ αυτή είναι που πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους, είναι ζήτημα το οποίο εδώ και πολλά, μα πολλά χρόνια δεν φαίνεται να απασχολεί τους τοπικούς «άρχοντες». Δεδομένου ότι αν υιοθετηθεί η σχετική γενίκευση και απλούστευση θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα κόμματα, τα κατ’ εξοχήν κακόβουλα, κακόπιστα, κακοπροαίρετα και υστερόβουλα fora στην κριτική τους έναντι των αντιπάλων τους, δεν θα έπρεπε λογικά να έχουν καμμιά αξιοπιστία.
Αυτός είναι λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της πόλης για παράδειγμα, οδηγήθηκαν στο σημείο, με την κορύφωση της απελπιστικής κατάστασης και δυσοσμίας της λίμνης, να μπορούν να απολαμβάνουν μαζί με τους κατά καιρούς υπεύθυνους, τα αποτελέσματα της «καλοπροαίρετης» και εύπιστης κριτικής. Και όσων επί πολλά χρόνια τώρα, εντελώς άκριτα, προπαγάνδιζαν ως απλοί αναμεταδότες την καλή, άριστη σχεδόν κατάσταση των νερών της λίμνης.
Συνεπώς, ακόμη και αν τους τελευταίους μήνες η λίμνη μύριζε και έζεχνε, αυτό αν μη τι άλλο συνέβαινε σε μια Καστοριά, πρωτεύουσα της καλόπιστης και καλοπροαίρετης, της εποικοδομητικής – με προτάσεις και όχι αρνήσεις, κριτικής. Άλλως ειπείν, δεν ήταν δα και τόσο μεγάλο κακό που ο ασθενής απεβίωσε, αφού η επέμβαση είχε πετύχει.
Και αυτό σύμφωνα βεβαίως με τις μελέτες, αναλύσεις και τα συμπεράσματα των «ειδικών». Χωρίς ποτέ, ούτε οι υπεύθυνοι, ούτε οι φορείς της κριτικής να σταθούν με επιφύλαξη ή με προβληματισμό και ανησυχία στο φαινόμενο της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης της λίμνης της Καστοριάς.
Το εντυπωσιακό, σχεδόν εξοργιστικό είναι ότι όπως και πάλι «άκριτα» ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την κατάσταση της λίμνης, πραγματοποιήθηκε «ευρεία» σύσκεψη, τοπικών παραγόντων εξουσίας, η οποία -λέει η ανακοίνωση- βρήκε την λίμνη απολύτως κατάλληλη. Διότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις των παραμέτρων της που μελετήθηκαν, η κατάστασή της είναι μια χαρά.
Τώρα ποιες είναι αυτές οι παράμετροι, αν δηλαδή τα νερά της είναι κατάλληλα ως κρέμα καραμελέ, ή για πόση ή για κολύμβηση, ή για θανατηφόρο κοκτέηλ, κανείς δεν μοιάζει να προβληματίστηκε. Ούτε άλλωστε και από το γεγονός ότι παρά τα άριστα αποτελέσματα, οι φορείς της τοπικής εξουσίας, αναζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών στην Αθήνα. Προφανώς για να γίνει λίμνη από καθαρή, κρυστάλλινη, κύπελλο να πιεις το νερό της να δροσιστείς.
ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761 |
Έτσι τελευταίο καταγεγραμμένο θύμα αυτής της ωδής στην καλή προαίρεση και την καλή πίστη, αποδείχθηκε ατυχώς ο ίδιος ο κ. δήμαρχος Καστοριάς. Χωρίς να έχει βεβαίως δημαρχιακή ευθύνη για όσα (δεν) έγιναν στο παρελθόν, με αφορμή το πρόβλημα θέλοντας προφανώς ταυτοχρόνως να καθησυχάσει τους κατοίκους της Καστοριάς, ελάχιστες ημέρες πριν και ενώ η λίμνη δεν συγκρατούσε πια ούτε στα προσχήματα την πρωτοφανή κατάστασή της, ο ίδιος την χαρακτήρισε καθαρή, καθαρότατη, ένα βήμα, πριν τα νερά της, γίνουν… κρυστάλλινα. Χωρίς βεβαίως η κάλλιστη διάθεση του, να βοηθήσει σε τίποτε την λίμνη. Ούτε τους λιμνάζοντες.
Για την ΟΔΟ, η διαρκής επίκληση της σημασίας, μόνο της καλοπροαίρετης κριτικής αποτελεί ψευδοδίλημμα. Ταπεινό πρόσχημα επαρχιωτισμού και εσωστρέφειας, αφορμή συναλλαγής των τοπικών ΜΜΕ με την εκάστοτε «εξουσία» και τεκμήριο ανησυχητικής οπισθοδρόμησης. Δείγμα και δήγμα αντιδημοκρατικής προληπτικής φίμωσης.
Μόνο όταν για κάποιο λόγο εκδηλωθούν επιδημίες ίσως αρχίσουν να προβληματίζονται κάποιοι, αν δεν αποδώσουν το κακό, σε θέλημα Θεού, ή δολιοφθορά. Και καθόλου στο ότι ακόμη και σήμερα, λήμματα οικοδομών της Καστοριάς δεν οδηγούνται στο δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΚ, αλλά απ’ ευθείας στην λίμνη, που ήδη από χρόνια δηλητηριάζεται από τα φυτοφάρμακα της αγνής ελληνικής υπαίθρου και της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Με τις έννοιες αυτές, η ενέργεια ανώνυμου συμπολίτη και αναγνώστη της ΟΔΟΥ να διατυπώσει τις απόψεις και τις κριτικές του για τα δημοτικά πράγματα τα οποία φαίνεται να παρακολουθεί συστηματικά πίσω από την επωνυμία «Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος» (του γάλλου ιππότη που έμεινε στην Ιστορία για την συμμετοχή του στην Δ’ Σταυροφορία και προπαντός για την ιστορική καταγραφή της που οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη), στέλνοντας την επιστολή του, που η εφημερίδα επέλεξε για το σημερινό της κύριο άρθρο, αποτελεί -μαζί με τις δύο προηγούμενες επιστολές που δημοσίευσε η ΟΔΟΣ για την κατάσταση του Γηροκομείου (συμπεριλαμβάνεται και το απαντητικό σχόλιο εργαζόμενης)- από τα πιο ευχάριστα που παρατηρήθηκαν τελευταία στην Καστοριά και ειδικά στο επίπεδο του δημόσιου λόγου.
Ο «Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος» με άνεση και συνείδηση αλλά και με χαρακτηριστική αυτοπεποίθηση, δείχνει να εκφράζει και από την πλευρά των συμπολιτών απόψεις και ανησυχίες, ομολογουμένως αντίστοιχες με τις θέσεις της ΟΔΟΥ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με πολλούς άλλους που ανήκουν στο σκεπτόμενο αναγνωστικό κοινό της Καστοριάς. Αρκεί όμως αυτό σε μια πόλη, βυθισμένη στις επαναπαυμένες συνειδήσεις της;
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Οκτωβρίου 2015, αρ. 761.
Σχετικό κείμενο: Το μήνυμα στον τοίχο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.