ΟΔΟΣ 2.10.2014 | 758 |
Ξεκινούν από αύριο Παρασκευή βράδυ οι επαφές της Europa Nostra (Ε.Ν.), της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΛΛ.ΕΤ.) με τον Δήμο Καστοριάς. Μέχρι που η εφημερίδα “έκλεινε” την ύλη του φύλλου αυτού, δεν είχε γίνει σαφές αν πραγματοποιούνταν συναντήσεις και με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την πόλη της Καστοριάς. Ωστόσο στο στάδιο αυτό, συναντήσεις με άλλους φορείς, δεν θεωρούνται κάτι πολύ πιθανό και σε κάθε περίπτωση, ότι δεν θεωρείται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί οτιδήποτε περισσότερο, ή πιο ουσιαστικό από μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη.
Όπως αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσε η ΟΔΟΣ στο περασμένο φύλλο, που υπογράφεται από τον κ. Βασίλη Τσεμάνη που κατάγεται από την Καστοριά (γιος του παλιού δημάρχου Σαράντη Τσεμάνη) είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία είναι αντιπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, και όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ήταν πριν από περίπου ένα έτος που πρωτοστάτησε στην παρουσίαση της ιδέας για την υποψηφιότητα και την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Καστοριάς, ώστε να συμπεριληφθεί στα σχετικά προγράμματα των μνημείων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, σκοπός της επίσκεψης είναι η συνεργασία της E.N. και της ΕΛΛ. ΕΤ. με τις δημοτικές αρχές της πόλης της Καστοριάς (και ενδεχομένως με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) για το μείζον πρόγραμμα προστασίας των «μνημείων» της πόλεως (αρχοντικά και σπίτια σε κίνδυνο, κ.λ. π), κυρίως στις προστατευόμενες περιοχές Ντουλτσό και Απόζαρι (Πρόγραμμα 7 Most Endangered - 2014, της Europa Nostra). Για το πρόγραμμα αυτό η Καστοριά επιλέχθηκε από την Ε.Ν. μεταξύ πολλών άλλων υποψηφιοτήτων, στην Βιέννη τον περασμένο Μάιο του 2014.
Η έναρξη των διαδικασιών υπαγωγής της Καστοριάς στα προγράμματα της Europa Nostra αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την πόλη και τους ανθρώπους της. Γεγονός είναι ότι η προσπάθεια προετοιμασίας της υποψηφιότητας της Καστοριάς που συντονίστηκε από την π. δημοτική αρχή του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, που στέφθηκε με επιτυχία πριν τις εκλογές, αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την νέα δημοτική αρχή. Και αυτό είναι επιτυχία που πρέπει να αναγνωριστεί στην τέως δημοτική αρχή, έστω κι’ αν θα ταίριαζε το μάλλον πικρό σχόλιο, ότι δεν χρειάζεται δα και μεγάλη προσπάθεια, ικανότητα ή προετοιμασία για να παρουσιαστούν και να πείσουν για την κακή, ελεεινή κατάστασή τους τα μνημεία της πόλης.
Η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής, στην έναρξη της θητείας της οποίας συμπίπτει η άφιξη των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας, χωρίς αμφιβολία είναι μεγάλη. Όχι μόνο για την ουσία της, αλλά και δεδομένου ότι η ευκαιρία της Καστοριάς, μπορεί να είναι και μοναδική ή ακόμη και οριακή. Μιας και η κατάσταση της πόλης και πολλών από τα μνημεία της, δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια, μπορεί να χαρακτηρισθεί άθλια έως απερίγραπτη.
Όμως με ένα παρελθόν κατασπατάλησης τεράστιων πόρων χωρίς καθόλου αποτελέσματα, ή με αποτελέσματα χωρίς αντοχή στον χρόνο, πρέπει να γίνει συνείδηση, πώς ο Δήμος Καστοριάς, δεν προσέρχεται προς το παρόν σαν παράγοντας της λύσης του προβλήματος, αλλά ως μέρος του προβλήματος, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει προκαταβολικά δεκτό και ανεκτό από τους εμπλεκόμενους και τον θιγόμενο Δήμο Καστοριάς.
Το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου είναι νέα και δεν έχει να απολογηθεί για το παρελθόν της, βοηθά στο να προσέλθει στις συναντήσεις με πλήρη αυτογνωσία, με ειλικρίνεια και προπαντός πραγματική διάθεση για την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Με την διαφορά ότι, αντίθετα σε ό,τι άλλο είχαν συνηθίσει, η ευκαιρία αυτή, δεν θα είναι ποτέ πια λευκή επιταγή.
Με την έννοια αυτή, ελπίζεται ότι ο Δήμος Καστοριάς ούτε σήμερα, αλλά ούτε στο μέλλον δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ανεξέλεγκτα τα πιθανά κονδύλια των προγραμμάτων.
Απομένει η δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή ο οποίος ωστόσο προεκλογικά τουλάχιστον, προφανώς επειδή δεν είχε την κατάλληλη ενημέρωση, ερωτηθείς σχετικά τότε, προτίμησε να οχυρωθεί πίσω από απλουστεύσεις και εξισώσεις του πολιτικού στυλ, που επικρίνει κάθε μη κυβερνητική οργάνωση. Αργότερα, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο όχι αργά, φρόντισε να ανακρούσει πρύμνα. Και να που πλέον φέρεται έτοιμος να εκπροσωπήσει τον Δήμο Καστοριάς, στις πρώτες αυτές επαφές με τους αρμοδίους. Από τώρα οι προσδοκίες θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πράξη.
Παρεμπιπτόντως η δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή, θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρες θέσεις σε μια σειρά ζητημάτων. Ας γίνει μετά την πλήρη ενημέρωσή της για τα τεράστια ανοικτά προβλήματα της περιοχής, που σχετίζονται ονομαστικά μόνο με τα μνημεία της και την ιστορία της πόλης, στην πραγματικότητα όμως αφορούν την ποιότητα της ζωής στο σήμερα και στο αύριο, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης.
Όπως είναι στο ζήτημα αξιοποίησης του στρατώνα «Μαθιουδάκη» αν και εφ’ όσον τελικά η επιχείρηση σωτηρίας του κτηρίου από την κατεδάφιση δικαιωθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού η νέα δημοτική αρχή και ο κ. Ανέστης Αγγελής καταγράφει ήδη ένα σημαντικό σφάλμα στρατηγικής.
Χωρίς να έχουν ακόμη καλά-καλά στεγνώσει οι τυπωμένες ή να έχουν ξεχαστεί οι προφορικές προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, που με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο, ρητά και κατηγορηματικά δεσμεύτηκαν να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά (*), οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες, και δη αμαχητί, η υπόθεση της Σχολής θεωρείται προκαταβολικά μια χαμένη υπόθεση για τον ίδιο, όχι μόνο ξενίζουν αλλά και προκαλούν δυσφορία.
Πώς είναι δυνατό να το παραδέχεται αυτό ο πρώτος δημότης της πόλης; Παρά ταύτα, έχει τον χρόνο, όπως έκανε αντίστοιχα και στις περιπτώσεις των άλλων ζητημάτων (Europa Nostra και Μαθιουδάκη) αφού αντιληφθεί την μέγιστη σημασία που έχει η λειτουργία της Σχολής, για την Καστοριά και το μέλλον της, να αντιληφθεί το λάθος της βιασύνης του, να δηλώσει παρασυρμένος από υποβολιμαίες ερωτήσεις, προκαταβολικά παραιτημένος από ένα θέμα που δεν του ανήκει για να το ευτελίζει με αυτό τον τρόπο.
Διότι μετά τους Δ. Παπουλίδη, Ι. Τσαμίση και Ε. Χατζησυμεωνίδη, είναι ο 4ος κατά σειρά δήμαρχος που καλείται να υπερασπιστεί τα ώριμα αιτήματα της Καστοριάς σαν κι αυτό, αλλά ο πρώτος που θέλησε προκαταβολικά να απέλθει το πικρόν ποτήριο της ευθύνης.
Η ΟΔΟΣ εύχεται να αποδειχθεί ένα ακόμη απλό λάθος πρόωρης τοποθέτησης του κ. δημάρχου. Που διαθέτει την αναγκαία πολιτική εμπειρία να αναγνωρίζει ακόμη και την ανασκευή των τοποθετήσεων.
Ωστόσο –για να επανέλθει ο σχολιασμός στο κύριο θέμα– κι’ αν ακόμη συγχωρούνται τα λάθη σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (και ήδη παρατηρούνται ορισμένες ενέργειες, αποφάσεις, επιλογές ή και αποκλεισμοί που προβληματίζουν), στο ζήτημα της Europa Nostra ούτε ο Δήμος Καστοριάς ως αυτοδιοικητικός οργανισμός σε επίπεδο μόνιμων στελεχών και τεχνοκρατών, ούτε η δημοτική αρχή σε επίπεδο εκλεγμένου δημάρχου πλειοψηφίας αλλά και μειοψηφιών, έχουν καιρό για χάσιμο.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια, κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι η Καστοριά θα αποκτήσει σημασία αντάξια άλλων πόλεων, όπως ενδεικτικά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, αλλά αν μη τι άλλο θα εξασφαλίσει ένα επίπεδο καθημερινότητας στους μονίμους κατοίκους. Συνεπώς έφθασε η ώρα, και ιδού η Ρόδος.
* * *
(*) Δελτίο Τύπου της 30.4.14
του πολιτικού γραφείου του νέου πλέον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδ.Καρυπίδη:
Επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Θεόδωρου Καρυπίδη, στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καστοριάς.
Το εγκαταλελειμμένο πλέον -πρόσφατα ανακαινισθέν- κτήριο του παλαιού Α' Γυμνασίου Καστοριάς στο οποίο προβλεπόταν η εγκατάσταση του Πανεπιστημιακού τμήματος αρχιτεκτονικής-αναπαλαίωσης μνημείων και παραδοσιακών κτηρίων, επισκέφθηκε ο Θεόδωρος Καρυπίδης με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ Σωτήριο Αδαμόπουλο και άλλα μέλη του συνδυασμού του.
Ο κ.Καρυπίδης έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι η μεταφορά της σχολής από την Καστοριά στην Κοζάνη αποτελεί μεγάλη αδικία που θα πρέπει να επανορθωθεί άμεσα, κάτι για το οποίο ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα αγωνισθεί να πετύχει από την κεντρική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση που έγινε με τα μέλη του συνδυασμού της Καστοριάς «Ανατροπή-Δημιουργία», τονίστηκε η αναγκαιότητα, όχι μόνο για επαναφορά της Πανεπιστημιακής Σχολής στην Καστοριά, αλλά και για την επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο το οποίο είχε προβλεφθεί από την αρχική μελέτη σκοπιμότητας.
Η Καστοριά αποτελεί ιδανικό τόπο για τη λειτουργία Σχολής με αντικείμενο την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων και μνημείων, παρέχοντας ένα ζωντανό «εργαστήριο» μελέτης και πρακτικής εφαρμογής στους φοιτητές της, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ίδιους και για το επίπεδο της Σχολής, αλλά και για την ίδια την πόλη που θα ευεργετηθεί ποικιλοτρόπως με τις μελέτες και εργασίες των φοιτητών και καθηγητών της. Παράλληλα δε, με τις δραστηριότητες της η Σχολή, θα κάνει περισσότερο γνωστή την Καστοριά διεθνώς, ως μία σπάνια «πόλη-μνημείο» του Βυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, με πρόσθετα οφέλη για τον τόπο και την τουριστική του ανάπτυξη.
Η σημερινή ντροπιαστική εικόνα εγκατάλειψης στο χώρο και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής που κόστισαν πανάκριβα στον Έλληνα .
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758.
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
- ΟΔΟΣ: Επτά
- ΣΑΣΑΣ ΤΖΗΜΑΚΑ-ΝΑΤΣΙΝΑ: Η πόλη μας το αξίζει
- ΟΔΟΣ: Το Ντακάρ | οι ξένοι | τα λεφτά & το Χο Τσι Μινχ
- Αρχιτεκτονική
- Το Βήμα: Πώς φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα
- ΟΔΟΣ: Το μοναδικό όπλο της Καστοριάς στην διεκδίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής
- Στρατόπεδο "Μαθιουδάκη"
- ΟΔΟΣ: Ελπίδα για διάσωση
- ΟΔΟΣ: Ρηχά επιχειρήματα βαθιά ανησυχία
- Πάνος Τσολάκης: «Σύντομα οι απόγονοι μας θα μας οικτίρουν…»
Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και όχι αραλίκι και φιγούρα. Αμέτρητα ποσά έχουν έρθει από την Ευρώπη για προγράμματα, αλλά τα διαχειρίζονταν μπαταξήδες, γι' αυτό πιάσαμε πάτο. Αν είχαν φιλότιμο, η Ελλάδα τώρα θα ήταν μια κούκλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δούμε τι θα γίνει τώρα. Γιατί τόσα χρόνια πληρώναμε τα κερατιάτικα όσων έκαναν πολύ τους μάγκες και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν τόσο οι γνωστοί μεγάλοι όσο το άγνωστο παρασκήνιο. Το οποίο βέβαια έπαιρνε αέρα από τους πρώτους, αλλά υποχωρούσαμε κι εμείς αδικαιολόγητα, σαν κορόιδα, και τ' αφήναμε να κάνει κουμάντο για τις τύχες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά που δεν αφίχθησαν τώρα οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας... Ούτε νερό δεν θα επιτρεπόταν να πιουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή