21.5.16

ΟΔΟΣ: Πρώτη πράξη ανακούφισης


ΟΔΟΣ 14.1.2016 | 819

Ύστερα από πολύμηνη περίοδο εσωστρέφειας και αμφιταλαντεύσεων στην Νέα Δημοκρατία που συνδυάστηκε κυρίως με την εποχή της προσωρινής (μεταβατικής) προεδρίας του κ. Ευαγγέλου Μεϊμαράκη, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής τα πράγματα ίσως και (επιτέλους) να αλλάζουν.

Η περίοδος ομφαλοσκόπησης που προηγήθηκε στην Νέα Δημοκρατία συνέβαλε καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν σε πανελλήνιο επίπεδο με τις ήττες της κεντροδεξιάς. Και την διαρκή εκλογική επικράτηση δυνάμεων και προσώπων έκφρασης του εθνικολαϊκιστικού πολιτικού χώρου και της αριστεράς τύπου ΣυΡιζΑ που παραπέμπει σε αντίστοιχα κινήματα και καταστάσεις της Νότιας Αμερικής. Το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά στο πολιτικό φάσμα, βρέθηκε κενός χώρος που κλήθηκε να καταλάβει η Ένωση Κεντρώων του κ. Β. Λεβέντη, ο οποίος από την μια ημέρα στην άλλη μεταμορφώθηκε σε εγγυητή του πολιτικού συστήματος και της νηφαλιότητας, είναι μια μόνο πτυχή του προβλήματος.

Η κατάσταση αυτή, από χρόνια τώρα, επιβεβαιώνεται και στην Καστοριά με την εκλογή των βουλευτών της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να ανανεώσει το πολιτικό της δυναμικό.  Έτσι η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη πράξη ανακούφισης του πολιτικού συστήματος.

Πρώτη πράξη ανακούφισης του πολιτικού συστήματος που προκάλεσε -και θα προκαλέσει- τόσες αναταράξεις ειδικά στα εσωκομματικά, ώστε ακόμη και η κ. Μαρία Αντωνίου, βουλευτής της Ν.Δ. στην Καστοριά, η οποία αδιάψευστα ταυτίσθηκε με το στυλ και την πολιτική ουσία του λεγόμενου «καραμανλικού» χώρου που εκπροσώπησε ο κ. Ευαγ. Μεϊμαράκης, περιέλαβε στην ανακοίνωση της αμέσως μετά το αποτέλεσμα της π. Κυριακής, επινίκιες νότες για την «κεντροδεξιά» ανάταση.

Και να διοχετεύσει... φωτογραφίες της στο παρελθόν, από το παρελθόν, με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ενέργειες επιδερμικής προσέγγισης του ισχυρού πολιτικού φαινομένου της ΝΔ, που όχι μόνο αφορούν την πολιτική νοημοσύνη των ψηφοφόρων του κόμματος στην Καστοριά, αλλά και πιστοποιούν την ύπαρξη ενός μεγάλου πολιτικού χάσματος.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και γιος τ. πρωθυπουργού, είναι ο πρώτος πολιτικός γόνος που γεννά την ελπίδα ότι δεν είναι απλά ο πορφυρογέννητος του daddy και ότι αντίθετα ο ίδιος κομίζει αυτοτελή πολιτική σκέψη και λόγο που είναι συμβατός με την σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά: Ελευθερία και φιλελευθερισμός με τις ριζοσπαστικές αναστολές του ιδρυτικού χάρτη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς στοιχεία του λαϊκισμού.

Η επιλογή του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, με μια άνετη νίκη έναντι του κ. Ευαγγέλου Μεϊμαράκη, σε επίπεδο προσδοκιών και στίγματος αποκαθιστά την Νέα Δημοκρατία ως τον κύριο πολιτικό φορέα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς του σύγχρονου πολιτικού λόγου στην Ελλάδα και μάλιστα σε περίοδο που υπήρχε όσο ποτέ άλλοτε μια τέτοια ανάγκη, ήταν δηλαδή ζήτημα ζωής ή θανάτου. Όχι μόνο για την ίδια την Νέα Δημοκρατία αλλά και για το πολιτικό σύστημα, το οποίο ήδη ενοχλήθηκε σε βαθμό που προκάλεσε επιθέσεις σε βάρος του.

Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία αποκτά την πρώτη πραγματική ευκαιρία εκσυγχρονισμού της ύστερα από μια περίοδο στασιμότητας. Αντίστοιχη ευκαιρία με αυτή που είχε σε πανελλήνιο επίπεδο το ΠαΣοΚ , αλλά δεν αξιοποίησε, με την προεδρία του κ. Κ. Σημίτη αρχικά και στην συνέχεια του κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, που όμως υπονομεύθηκε ανοικτά.

Μια πολιτική ανάταση που είναι πολύ εύκολα αντιληπτή στην Καστοριά με το μοντέλο της κ. Μαρίας Αντωνίου να εμφανίζει ήδη στοιχεία κλονισμού. Ομολογουμένως στην καρδιά του χειμώνα με τις πρώϊμες Αλκυονίδες, μια πραγματική ανοιξιάτικη ημέρα εν μέσω μνημονίων, ασφαλιστικού και του στρόβιλου των αδιεξόδων που επιφέρει η αβάσταχτη ελαφρότητα της συγκυρίας του 2015.

Μαζί μοιάζει να ξεπερνιέται η απίστευτα παθητική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας τύπου Κώστα Καραμανλή και του ξεπερασμένου μοτίβου ιδιοκτησιακής αντίληψης του κόμματος, με επικεφαλής ένα πολιτικό ομοίωμα Βούδα που λατρεύτηκε, άγνωστο όμως γιατί και για ποιο ακριβώς λόγο, ως η σιωπηλή ήρεμη δύναμη και εγγύηση.

Με εκπρόσωπο τον συμπαθή αλλά οπωσδήποτε πολιτικά αποδυναμωμένο κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν ξεπέρασε εγκαίρως και επαρκώς το στυλ του μυστακοφόρου μαγκάκου λαϊκού δεξιού της παλιάς εποχής. Στην ήττα του πάντως χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν σημαντικά και συγκυρίες όπως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η αντίδραση στην υπόγεια δράση της αυτοαποκαλούμενης καραμανλικής πτέρυγας, την οποία χρεώθηκε ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, η εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της πολιτικής ιδιοφυίας του αυθεντικού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πολύ εγκαίρως και πάντως πριν το 1980, αντιλήφθηκε την μακροσκοπική σημασία της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο του Κέντρου ώστε να καλύπτει το φάσμα της Κεντροδεξιάς. Ενέργεια στην οποία οφείλεται αποκλειστικά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συρρικνώθηκε στον πολιτικό χάρτη στα χρόνια της παρούσας κρίσης, όπως αντίθετα συνέβη με το ΠαΣοΚ στο οποίο κυριάρχησαν μοιραία τυχοδιωκτικές και κληρονομικές ροπές.

Σε μια εποχή προφητών και προφητειών, αξίζει για μια ακόμη φορά η αναγνώριση της αντοχής των κύριων πολιτικών επιλογών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με αυτό που σήμερα οχυρώνεται πίσω από τον ψευδεπίγραφο όρο «καραμανλισμός» που αποτελεί αποκύημα φαντασίας της μετριότητας για να διατηρηθεί στα εσωκομματικά πράγματα. Κάτι που βιώνεται για πολλά χρόνια τώρα πια και στην Καστοριά. Ώστε μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών να αποκαλύπτεται ότι ο όρος "καραμανλικός" αφορά τον κ. Κώστα Καραμανλή και όχι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην Καστοριά πάντα μαζί με την νέα πνοή που ακολουθεί την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να αποσυρθεί το παλαιοκομματικό κατεστημένο της εφησυχαστικής Νιρβάνα. Και η απαίτηση που υπάρχει είναι για άμεση και τολμηρή ανανέωση, όχι απλά ή μόνο προσώπων, αλλά και αντιλήψεων και πρακτικής στον κομματικό μηχανισμό. Ώστε να είναι και πάλι η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα εξουσίας, πολιτικός φορέας της ευρωπαϊκής ελπίδας για την Ελλάδα, τις ελευθερίες, την οικονομική ανάκαμψη και στην Καστοριά.

Δύσκολα στοιχήματα για τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, που πρέπει να ξεπεράσει με μαεστρία και σωφροσύνη τις παγίδες που θα του στηθούν, ώστε να μην αντισυσπειρώσει δυνάμεις που αντιστέκονται. Όμως από ένα νέο πολιτικό αρχηγό, που είχε το θάρρος να διαφοροποιηθεί δημόσια και ανοικτά, μη υπερψηφίζοντας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, για λόγους πολιτικούς και τεκμηριωμένους, στ’ αλήθεια μπορεί να στηριχθούν μεγάλες ελπίδες.
Μέχρι τότε οι Βούδες της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να αναπαύονται ήσυχοι.



* * *


Με μικρά και πλάγια στοιχεία οι εκλογές του Δεκεμβρίου 2015

Π.Ε. Καστοριάς

Μητσοτάκης 1293 (56,84%)
Μεϊμαράκης 982 (43,16%)
Μεϊμαράκης 912
Μητσοτάκης 751
Τζιτζικώστας 697
Γεωργιάδης 303

Καστοριά κεντρικά

Μητσοτάκης 322
Μεϊμαράκης 254
Μεϊμαράκης 403
Μητσοτάκης 314
Τζιτζικώστας 207
Γεωργιάδης 135

Καστοριά ΚΕΠ

Μητσοτάκης 166
Μεϊμαράκης 138
Μεϊμαράκης 142
Μητσοτάκης 92
Τζιτζικώστας 71
Γεωργιάδης 53

Άργος Ορεστικό

Μητσοτάκης 242
Μεϊμαράκης 166
Μεϊμαράκης 147
Μητσοτάκης 141
Τζιτζικώστας 125
Γεωργιάδης 44

Μανιάκοι

Μητσοτάκης 153
Μεϊμαράκης 77
Μεϊμαράκης 73
Μητσοτάκης 74
Τζιτζικώστας 88
Γεωργιάδης 51

Μεσοποταμία

Μητσοτάκης 134
Μεϊμαράκης 126
Μεϊμαράκης 108
Τζιτζικώστας 92
Μητσοτάκης 75
Γεωργιάδης 29

Βογατσικό

Μητσοτάκης 40
Μεϊμαράκης 25
Μεϊμαράκης 32
Μητσοτάκης 13
Τζιτζικώστας 11
Γεωργιάδης 12

Κορησός

Μητσοτάκης 64
Mεϊμαράκης 56
Μεϊμαράκης 49
Τζιτζικώστας 36
Μητσοτάκης 36
Γεωργιάδης 17

Νεστόριο

Μεϊμαράκης 33
Μητσοτάκης 31
Τζιτζικώστας 32
Μητσοτάκης 21
Μεϊμαράκης 19
Γεωργιάδης 2

Διποταμία

Μητσοτάκης 61
Μεϊμαράκης 50
Τζιτζικώστας 54
Μεϊμαράκης 32
Μητσοτάκης 21
Γεωργιάδης 11

Τοιχιό

Μητσοτάκης 25
Μεϊμαράκης 23
Μεϊμαράκης 22
Μητσοτάκης 22
Τζιτζικώστας 11
Γεωργιάδης 1

Πεντάβρυσος

Μητσοτάκης 55
Μεϊμαράκης 34
Μεϊμαράκης 27
Μητσοτάκης 32
Τζιτζικώστας 42
Γεωργιάδης 1


Στο 100% όλων των εκλογικών τμημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε ποσοστό 52,43% και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης 47,57%. Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά ψήφισαν 330.501 άτομα, εκ των οποίων τα 173.297 επέλεξαν τον κ.Μητσοτάκη, ενώ 157.224 τον κ.Μεϊμαράκη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 819.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ