Ως απάντηση στο άρθρο της εφημερίδας «Οδός» (05.11.2015), σχετικά με το επίμαχο θέμα της Κρατικής Bιβλιοθήκης και των συνεπακόλουθων προβληματισμών, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
1) Η υποτιμητική χρήση του όρου κοινότητα στερείται νοήματος και ουσίας. Να υπενθυμίσω έννοιες όπως επιστημονική, διεθνής, ευρωπαϊκή κοινότητα κ.τ.λ.
2) Προσωπικά αφιερώματα δεν έχω την ανάγκη ούτε και τη διάθεση να δημοσιεύω. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποια δημοσιογραφικά άρθρα λαμβάνουν μορφή μικροπρεπούς προσωπικής επίθεσης και αναίτιου (ή αιτιολογημένου) εμπαιγμού.
3) Η Καστοριά δεν είναι πόλη των ακαμάτων. Αντιθέτως, σε αυτή ζουν επιστήμονες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, φοιτητές και λοιποί πολίτες.
4) Οι κατηγορίες περί μη ιδρύσεως της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά λόγω διαμαρτυριών κάποιων γονέων μαθητών Γυμνασίου, μόνο αβάσιμες (αν όχι κάτι χειρότερο) μπορούν να χαρακτηριστούν.
5) Η πρόταση για στέγαση της Κρατικής Βιβλιοθήκης στο 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης της Καστοριάς. Θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί μία οριστική απάντηση στο ζήτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ώστε τελικά αυτό να μην αναχθεί απλώς σε έναν ατέρμονο και αποπροσανατολιστικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο. Σε περίπτωση που υπάρχουν απτά στοιχεία (και όχι ασαφείς υποσχεσεολογίες) που αποδεικνύουν την πρόθεση της Περιφέρειας και του αρμόδιου Υπουργείου για την ίδρυσή της, πολύ καλώς να ορίσει. Ειδάλλως, χρειάζεται το θέμα αυτό να λάβει τέλος και το υπάρχον κτίριο να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός θα μπορούσε να είναι (ύστερα από ομόφωνη, επαναλαμβάνω, απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου) η ίδρυση Μητροπολιτικού και Πνευματικού Κέντρου, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιοθήκης στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου.
6) Το εν λόγω κτίριο πληροί τις προδιαγραφές, ενώ για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του έχει δαπανηθεί, ήδη, ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό. Επιτυγχάνεται, έτσι, με καταλυτικό τρόπο η ανάδειξη και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς. Παρόμοιας αντιμετώπισης και χρήσης πρέπει να τύχουν και τα υπόλοιπα ανεκμετάλλευτα κτίρια (αρχοντικά και μη) που ανήκουν στην περιουσία του Δ. Καστοριάς, ξεκινώντας είτε από εκείνα για τα οποία υπάρχουν τίτλοι, είτε από εκείνα για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι, χωρίς να τίθεται θέμα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης. Αυτό αποτελεί πάγια και υπεύθυνη θέση τόσο δική μου όσο και άλλων μελών του Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου.
7) Η αξιοποίηση στο έπακρο του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και λοιπών κοινοτικών και μη κονδυλίων αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης, ειδικά σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Με αρωγό την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και διεκδικητές τόσο τους Βουλευτές όσο και τους άλλους Αιρετούς, σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια (των οποίων η γνωμοδοτική, σε αυτό το επίπεδο, ικανότητα πρέπει να συνυπολογίζεται σοβαρά και να μην αμφισβητείται), καθίσταται εφικτό να απορροφηθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές ενισχύσεις που αναλογούν στο Δήμο μας και να μετατραπούν σε έργα πνοής. Μάλιστα, σε πολύ πρόσφατη επιστολή προς το Δήμαρχο κ. Αγγελή (κατόπιν δικής του παραίνεσης) παρέθεσα προτάσεις έργων εναρμονισμένες με τις κατευθυντήριες γραμμές του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Είναι διαθέσιμη, εφ’ όσον ζητηθεί από την εφημερίδα σας.
8) Το άρθρο είναι σε όλη του την έκταση διανθισμένο με περίτεχνους, φιλολογικής φύσεως και υπόστασης, χαρακτηρισμούς, έμμεσους ή άμεσους, εναντίον εμού και των προθέσεών μου (οι οποίες, προτιμότερο θα ήταν να αφεθούν στην κρίση των πολιτών). Αφ’ ενός, αναδεικνύουν τη ρητορική δεινότητα του συγγραφέα. Αφ’ ετέρου, δυστυχώς, καταφέρνουν να πλήξουν, όχι φυσικά τη «δημόσια εικόνα» μου, αλλά την προσπάθειά μου να εκπροσωπώ επάξια το Συμβούλιο του οποίου την τιμή έχω να προεδρεύω, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμά μου ως μέλους της Δημοτικής Αρχής του κ. Αγγελή να υπερασπίζομαι τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις που, απολύτως λογικά και δημοκρατικά, ορισμένες φορές, διαφέρουν από αυτές άλλων αιρετών μελών της πλειοψηφίας.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να τοποθετηθώ. Ελπίζω από την «αντιπαράθεσή» μας να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Με εκτίμηση,
Ευανθία Σιστοβάρη
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καστοριάς
* * *
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ καταχωρεί -όπως πάντα ευχαρίστως- την απαντητική επιστολή της προέδρου της δημοτικής «κοινότητας» Καστοριάς και δημοτικής συμβούλου κ. Ευ. Σιστοβάρη, αν και μεγάλο μέρος της, αφιερώνεται χωρίς λόγο σε προσωπικά στοιχεία. Η ΟΔΟΣ ανταποκρινόμενη σ’ αυτό που αναφέρει η δημοτική σύμβουλος στην παρ. 7, ζητεί από την κ. Σιστοβάρη να παραχωρήσει αντίγραφο της επιστολής, που όπως η ίδια αναφέρει απέστειλε στον δήμαρχο Καστοριάς, με προτάσεις για υλοποίηση που αφορούν την πόλη.
Εννοείται ότι από πλευράς «ΟΔΟΥ» δεν υπάρχει καμμία πρόθεση για «προσωπικά αφιερώματα» στην δημοτική σύμβουλο. Υπάρχει διάθεση όμως για κριτική πράξεων και παραλείψεων. Μάλιστα εγείρεται απορία από πού εξάγει το συμπέρασμά της η κ. Σιστοβάρη ιδίως από την στιγμή που η εφημερίδα (ακριβώς αυτό) το φαινόμενο της οικειοποίησης και προσωποποίησης των δημοτικών ζητημάτων καυτηρίασε στο απαντώμενο πρωτοσέλιδο. Ωστόσο, αν πράγματι ένας εκλεγμένος -όπως η ίδια- δεν έχει όπως αναφέρει «την διάθεση να δημοσιεύει», αυτό είναι ένα ζήτημα. Που και πάλι δεν αφορά την εφημερίδα. Πάντως η διαφορά μεταξύ κεφιών και καθηκόντων δεν είναι ακριβώς δυσδιάκριτη.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες της απάντησης σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ, πέρα από τις αυτονόητες ευχές (και πάλι στην παρ. 7) η πόλη της Καστοριάς περιμένει να δει και αποτελέσματα. Μέχρι τότε δεν μπορεί να μείνει χωρίς σχολιασμό η απαράδεκτη παραίτηση από την απαίτηση του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολικό κτήριο της Παναγίας Κουμπελίδικης, καθώς ως τέτοια γίνεται αντιληπτή η πρόταση για την μεταφορά της Κρατικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο που προορίζεται για Σχολή. Είτε η πρόταση αυτή είναι προσωπική είτε στηρίζεται σε ομόφωνη απόφαση της δημοτικής «κοινότητας» Καστοριάς. Θα πρέπει να τα βρουν στο δημοτικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως συμβεί το ίδιο, στην δημοτική πλειοψηφία του κ. Α. Αγγελή.
Δεν είναι ευρέως ή σε όλους γνωστό, τι ακριβώς έπρατταν οι σημερινοί εκλεγμένοι και εκλεγμένες την κρίσιμη χρονική περίοδο για το ζήτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όταν δηλαδή με πάθος αλλά και μανία ίσως κάποιοι -και κάποιες- πολέμησαν σε βάρος των συμφερόντων της Καστοριάς. Η ΟΔΟΣ όμως, επαναλαμβάνει την θέση ότι ακραίες, ίσως και ελαφρώς υστερικές αντιδράσεις 2-3 καθηγητών και μερικών γονέων και γυναικόπαιδων, συνέβαλαν καθοριστικά στην υπονόμευση της Σχολής. Και προκαλεί απορία ο αντίλογος της κ. δημοτικής προέδρου –αν και τότε δεν ήταν εκλεγμένη.
Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές απ’ αυτές που συνηθίζουν οι αξιωματούχοι, για όσο καιρό είναι.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 814
Σχετικά:
ΟΔΟΣ: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.