9.3.20

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2019


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019

2019

οδοστρωτήρας για την πολιτική

ο σώζων εαυτόν σωθήτω


ΤΟ 2019 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ στην τοπική (και εθνική) ιστορία ως έτος ορόσημο. Η συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣυΡιζΑ παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αποτελεί ενδεχόμενα το πιο καθοριστικό γεγονός της τελευταίας δεκαετίας. Ίσως και πιο σημαντικό από την εθνική χρεοκοπία.

ΔΙΟΤΙ ενώ αυτή αντιμετωπίζεται, η αναγνώριση –με την βούλα της Ελλάδος «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας στην «Βόρειο Μακεδονία», επιφέρει γροθιά στο στομάχι μιας ιστορίας που διαρκεί περισσότερα από 100 χρόνια. Για την Καστοριά, οι όροι ταμπού αυτής της συμφωνίας, υποχρεώνει σε αναθεωρητισμούς και διπλές σκέψεις που χρειάζονται άφθονο ιστορικό χρόνο για την ανάλυσή τους και την έρευνα των συνεπειών τους, που δεν προοινωνίζουν κάτι θετικό.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο δρόμος για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που με αφετηρία τον Μάϊο, τις δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές εκλογές οδήγησαν εν τέλει στις εκλογές του Ιουλίου 2019 με την πλήρη επανόρθωση της Κεντροδεξιάς σε πανελλήνια κλίμακα και όχι απλά στα «κάστρα» της, στα οποία περιλαμβάνεται η Καστοριά, μονοπώλησε, μονοδρόμησε για την ακρίβεια το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, προς την πολιτική πρωτίστως.

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η εκλογή και πάλι του κ. Ζήση Τζηκαλάγια και το σοκ της ήττας της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, η καθιέρωση της κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου ως της ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας της Αριστεράς με συμπάθειες ευρύτερα. Η ήττα του τέως περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδώρου Καρυπίδη και η συνολική απόσυρση όσων (παρά τις σοβαρές μεταξύ τους διαφορές) είχαν συμπράξει ατομικά μαζί του συγκροτώντας την εκπροσώπηση στην Καστοριά, και η επικράτηση του κ. Γεωργίου Κασαπίδη που θεωρείται αρκετά συντηρητικός και προβλέψιμος.


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019


Η νίκη του κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου στο Νεστόριο που δείχνει να αγκυλώνεται, όπως και η σημαντική επιτυχία του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στον Δήμο της Καστοριάς, απηχούν με διαφορετικό τρόπο την ίδια απόγνωση, που φαίνεται να είναι μια γενικευμένη κατάσταση. Και ανησυχητική. Η επανεκλογή πάλι του κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου στο Άργος Ορεστικό με την μη αναμενόμενη –υπό άλλες συνθήκες– ενίσχυση του ίδιου που αύξησε τα ποσοστά του, πιστοποιούν τα παράλληλα σύμπαντα μιας περιοχής όπως της Καστοριάς, που απλώς ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΑΝ και άλλα πρόσωπα, μη αμιγώς πολιτικά, αλλά κατά κανόνα δημόσια –με την ευρεία έννοια– που προσέλκυσαν την προτίμηση των φίλων και αναγνωστών της ΟΔΟΥ (περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες όπως το Νοσοκομείο, τα Σχολεία, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Μητρόπολη, ο ΝΟΚ, η ΔΟΥ, ακόμη και η Μητροπολιτική Όπερα, κ.ο.κ.) οι συντριπτικά περισσότεροι υπέδειξαν πολιτικά. Ψήφισαν πολιτικά. Με αποτέλεσμα περιοδική, αν όχι ετήσια ανακύκλωση ορισμένων συγκεκριμένων προσώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΥΠΗΡΞΑΝ βέβαια και πρόσωπα από τον κόσμο των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της δράσης, του αθλητισμού που ξεχώρισαν και υποδείχθηκαν.

ΩΣΤΟΣΟ  το 2019 έτος αποδείχθηκε έτος οδοστρωτήρας για την πολιτική. Αρκεί να μην ισοπεδώσει την ίδια την ελπίδα. Ευτυχές το 2020!


-  = θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
+ = αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/3/20

    Τότε τι παραπονιέστε συνέχεια; Ούτε ένας παπάς στα "πρόσωπα" της ΟΔΟΥ, όπως παλιά. Κι ας ήταν κι η χρονιά που ένα τέκνο της Καστοριάς έγινε κοτζάμ Μητροπολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ