19.7.20

ΟΔΟΣ: Σάββατο | Κυριακή


ΟΔΟΣ: 12.12.2019 | 1013


Σάββατο


Από άποψη προσέλευσης μέτρια ήταν τελικά η επιτυχία της δημοτικής εκδήλωσης (αρμόδια αντιδημαρχία πολιτισμού) για την αφή των φώτων του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Ομονοίας. Μιας εκδήλωσης που είχε παραδοσιακό στίγμα εμπνευσμένο αρκετά αυθεντικά από την παλιά Καστοριά.

Η προσμονή για την μουσική συναυλία που ήταν προγραμματισμένη την επόμενη κιόλας ημέρα (Κυριακή), όπως και το γεγονός ότι Σάββατο απόγευμα δεν είναι αρκετά εύκολο να κινητοποιήσεις πλήθη, είναι βασικοί παράγοντες. Σε συνδυασμό βεβαίως με την γενικότερη υποβάθμιση του παλιού κέντρου. 

Χάθηκε ίσως μια ακόμη ευκαιρία να αναβαθμιστεί η εκτίμηση για το παλιό αστικό κέντρο της Καστοριάς, κάτι που θα συνέβαινε εάν οργάνωναν την συναυλία Χατζηγιάννη εκεί. Στην πλατεία Ομονοίας δηλαδή. 

Οι δικαιολογίες που μπορούν να επικαλούνται (πχ έλλειψη χώρων στάθμευσης κλπ) είναι απλές δικαιολογίες. Πόσοι χώροι στάθμευσης εξασφαλίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους;



ΟΔΟΣ: 12.12.2019 | 1013



Κυριακή


Ασφαλώς φαντασμαγορική ήταν η συναυλία του Μ. Χατζηγιάννη στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας, την επόμενη ημέρα. Που προκάλεσε κοσμοσυρροή, φαινόμενο σπάνιο για την Καστοριά. 

Η επιτυχία ασφαλώς και δεν πρέπει να εμπνεύσει μυθοποιήσεις κιόλας. Ούτε πρέπει να παρουσιάζονται ως προσωποποιημένες επιτυχίες της δημοτικής αρχής. Πρώτα διότι τον κόσμο δεν τον συγκέντρωσαν οι ίδιοι. Αν αποσκοπούν σε πολιτική αξιοποίηση, ας δοκιμάσουν να οργανώσουν οι ίδιοι μια τέτοια συγκέντρωση. Και δεύτερον επειδή η εκδήλωση ήταν δωρεάν. Αν υπήρχε εισιτήριο, τότε προφανώς θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Βεβαίως το σκοτάδι που επικράτησε τις επόμενες νύχτες στα εμπορικά περίπτερα στην «Μαγική Λιμνοπολιτεία» αποδεικνύει την απειρία και την βιασύνη των πανηγυρισμών. 

Όμως οι σχετικά επιτυχείς εκδηλώσεις, είναι ενδείξεις ότι τελικά το καλό αποτέλεσμα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Όπως και ότι η πόλη της Καστοριάς δείχνει να απομακρύνεται από την καταπιεστική επίδραση της σλαβίζουσας μουσικής. Και ορισμένων που μεμονωμένα ή σωματειακά μονοπωλούν τα πολιτιστικά και στρεβλώνουν την παράδοση της πόλης. Καλή κατ’ αρχήν ένδειξη. Και με την έννοια αυτή, θετική η ιδέα για συναυλία του Μιχ. Χατζηγιάννη στην Καστοριά. Η συγκέντρωση τόσου πλήθους πιστοποιεί την ανάγκη του να ξεφύγει από την πνιγηρή ατμόσφαιρα των βαλκανικών χάλκινων που μονοπωλεί και αλωνίζει.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 12 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1013


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/7/20

    Αγγελή τους έκανες μάγκες με τα προγράμματα interekt που τους άφησες προίκα. Φέτος να δούμε τι θα κάνουνε... Θα τα ρίξουν στον Κορωνιο και δε θα κάνουν τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ