1.1.21

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς

Με μεγάλη έκπληξη και εξίσου μεγάλη λύπη, διαβάζω στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ΟΔΟΣ, ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς διακόπτει τη συνδρομή της με την εφημερίδα. Η εφημερίδα κάνει λόγο για αστήρικτες, αντιφατικές δικαιολογίες, με τις οποίες επιχειρείται να τιμωρηθεί και να φιμωθεί για την κριτική που ασκεί. 

Έχοντας σχετικά πρόσφατα διαβάσει το βιβλίο του κ. Ρ. Αλβανού, σχετικά με την Ιστορία των Σλαβοφώνων και των Προσφύγων της Καστοριάς, πόνημα που βασίστηκε σε μεγάλο του μέρος στην έρευνα που έγινε στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ειδικότερα στο αρχείο της εφημερίδας "Καστορία", αδυνατώ να κατανοήσω οποιοδήποτε σκεπτικό οδηγεί στη διακοπή της συνδρομής μιας δημοτικής βιβλιοθήκης σε οποιαδήποτε εφημερίδα του τόπου, καθώς η οφειλή διατήρησης των συνδρομών αυτών δεν είναι απέναντι στις εφημερίδες, αλλά απέναντι στους δημότες Καστοριάς, σημερινούς και μελλοντικούς. 

Θέλω ειλικρινά να πιστεύω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και όχι για συνειδητή απόφαση και επιλογή της Δημοτικής Αρχής και ως παρεξήγηση αναμένω να λυθεί άμεσα. 

* * * 

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για παρεξήγηση τελικά... Η Διαύγεια με τις αναρτημένες αποφάσεις ["εδώ"] περί αναθέσεων υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής του Δήμου, δίνει απάντηση στο ερώτημά μου. Από το σύνολο νομίζω των μέσων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η Οδός απούσα... Αναρωτιέμαι, οι δημοσιογράφοι των υπολοίπων μέσων πώς το ερμηνεύουν; Πώς το σχολιάζουν; Το σχολιάζουν καταρχάς;

Γιώργος Πάνος


Σημείωση της ΟΔΟΥ:
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (η διακοπή της συνδρομής στην δημοτική Βιβλιοθήκη μετά από 22 χρόνια), αλλά είναι εξέλιξη της σοβαρότερης απόπειρας φίμωσης της ελευθεροτυπίας και του κριτικού τύπου που ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε ποτέ στην Καστοριά από δημοτική αρχή.


Σχετικά:

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/1/21

    Πέτρος και Αντώνης τα μεγάλα κομμάτια της πίτας όπως πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/1/21

    Φέτος ο Δήμαρχος θα μπορούσε να αποφύγει τα 12.670€ σε Δημοσιογράφους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/1/21

      Δεν είναι μόνο 12.670€ σε Δημοσιογράφους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
      Αυτά είναι μόνο του τελευταίου μήνα!!!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/1/21

      Η Τέταρτη Εξουσία τρώει καλά, και φαίνεται....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/1/21

      Τώρα που δε θα γίνουν εκδηλώσεις άλλες να προβάλουν θα γυρίσουν τα λεφτά πισω; Τον Αντώνη τον βλέπει άραγε κάνεις ή τζάμπα πληρωνεται;

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/1/21

    Οι υπόλοιποι 'δημοσιογράφοι' των μέσων,σιτίζονται εν πρυτανείω...άλλωστε όταν τρώμε δεν μιλάμε!!!!
    Το 'χω γράψει πολλές φορές και εδώ κι αλλού, η επανάστασις του '21 δεν τελείωσε,συνεχίζεται...

    Έρρωσθε οι μπουκωμένοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/1/21

    Πατώντας στη Διαύγεια θα δείτε πως το Κastoria 93.00fm άλλαξε ιδιοκτήτη σύντροφοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Chrysoula Patronou-Papaterpou [fb]1/1/21

    Και δική μου απορία: όλοι οι άλλοι δημοσιογράφοι αλλά και οι εκπαιδευτικοί γενικά, ασχέτως πεποιθήσεων, δεν αντιδρούν καθόλου σε μία τέτοιου είδους φίμωση τύπου; Όλα, αμάσητα τα καταπίνουμε; Θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο σε κάποιον άλλο δήμο; Στην Κοζάνη, για παράδειγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. George Panos [fb]1/1/21

      Το πραγματικά αδιανόητο είναι ότι ακόμη και από πλευράς τακτικής "συνετισμού" αν θελήσει να το κοιτάξει κανείς, στην εποχή του διαδικτύου είναι πραγματικά ανόητο να θεωρεί κάποιος ότι η διακοπή μιας συνδρομής μπορεί να αποτελεί πλήγμα για την εφημερίδα, την όποια εφημερίδα, το τονίζω. Πλήγμα ωστόσο αποτελεί σίγουρα για την εικόνα εκείνων που πήραν την απόφαση και δεν εξηγούν το σκεπτικό της. Αν το θέμα δεν είναι οικονομικό, που δεν μπορεί να είναι, τότε τι είναι;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/1/21

      Ηλίου φαεινότερο τι συμβαίνει! Το επισημαίνει εξ άλλου η "Οδός": "απόπειρας φίμωσης της ελευθεροτυπίας και του κριτικού τύπου που ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε ποτέ στην Καστοριά από δημοτική αρχή".

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/1/21

      Είναι σήμα για τους υπόλοιπους. Δέστε τι θα σας συμβεί αν τολμήσετε να δημοσιεύσετε κάτι πού δεν μου αρέσει.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/1/21

      Οι υπόλοιποι διοικούν την Καστοριά, τι δεν έχετε καταλάβει; αυτός που ψηφίστηκε είναι η βιτρίνα τους, σκεφτείτε κ λίγο.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος1/1/21

    Είναι Φασισμός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργος Χατζηδημητρίου [fb]2/1/21

    Η λογική Πέτσα σε μικρή κλίμακα... Θα προσπαθήσουμε να μη περάσει ανώδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ