10.2.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ
Πόσο λαμπρό μπορεί να είναι το μέλλον μιας πόλης, όταν η γραφικότητα κυριαρχεί; Τι μέλλον μπορούν να έχουν οι κάτοικοι μιας πόλης, όταν δεν γνωρίζουν τα βασικά για τον τόπο τους. Ας ενημερώσει κάποιος τους αρμοδίους, τους συλλόγους και στους λάτρεις της Καστοριάς, ότι δεν υπάρχει «πλατεία Ντολτσό». 

(Και θα ήταν καλό να απαλλαγεί η ιστορική πλατεία από αυτό το θλιβερό θέαμα με το καράβι)


Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τουριστικά κάποιες γειτονικές πόλεις. Αλλά ως εκεί.



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Αφορμή για την έναρξη της εβδομαδιαίας στήλης στάθηκε η τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και τα όσα δήλωσε σε αυτή σε τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας. Για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Καστοριάς μετά την δημοσιοποίηση νέου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο ίδιος στην αρχή της τοποθέτησής του, έκανε λόγο για «μη άρση του συναγερμού και διατήρηση των ανακοινωθέντων μέτρων», παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νεότερα κρούσματα που εμφανίστηκαν και πάλι στον ευρύτερο δήμο Καστοριάς. Αφήνοντας να εννοηθεί, πως πραγματικά πιστεύει στην ύπαρξη των ανακοινωθέντων κρουσμάτων και υποστηρίζει την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Στην συνέχεια της ίδιας συνέντευξής του έδειξε να κινείται σε λογική βάση απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν την άφιξη τουριστών (!!!), όπως και αν επέστρεψαν στην κανονικότητα οι πολίτες μέσω της παρουσίας τους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάνοντας λόγο «πως η τοπική οικονομία δυστυχώς δεν θα μπορέσει να αποφύγει τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής και τουριστικής ύφεσης».

Όλα αυτά βέβαια, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζουν εκλεγμένοι του συνδυασμού "Ώρα για δουλειά", που περισσότερο πλησιάζουν στις συνομωσίες, παρά ακουμπάνε στην δύσκολη πραγματικότητα. Αυτό που αφήνεται να πλανάται στην Καστοριά μέσω τέτοιων τοποθετήσεων και με την σειρά του να παραπλανά τους δημότες της πόλης. Διότι είναι διάχυτη η υπόνοια πως κάποιο «σκοτεινό κέντρο» έχει βάλει στο στόχαστρο του την Καστοριά, ανακοινώνοντας τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό. Με σκοπό τί άλλο φυσικά; Να στερήσουν από την Καστοριά τους λιγοστούς καλοκαιρινούς τουρίστες της. 

Ουσιαστικά, έχουν δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κύκλο εκφραστών τέτοιων απόψεων, που αμφισβητεί εδώ και αρκετό καιρό τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την περιοχή της Καστοριάς, προσπαθώντας να θίξει την εγκυρότητα του φορέα. Ο αντίλογος τους σχετίζεται με πιθανή απόκρυψη κρουσμάτων που εκδηλώνονται και δεν ανακοινώνονται (!!!) σε πολυπληθέστερες περιοχές ανά την Ελλάδα. 

Ζητώντας τί αγαπητή ΟΔΟΣ; Να μην ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ στην Καστοριά τα εντοπισμένα κρούσματα; Προτιμούν δηλαδή το μαγείρεμα των κρουσμάτων για να προσελκύσουν τους λιγοστούς επισκέπτες, και το φθινόπωρο να βρεθεί η τοπική κοινωνία εντός ενός κακού αποτελέσματος; Δεν μπορώ επ’ ουδενί να αντιληφθώ τέτοιου είδους τοποθετήσεις, ειδικότερα όταν αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα λόγια του επικεφαλής και δημάρχου κ. Κορεντσίδη. 

Έχει χαθεί η αρχική δημοτική συνοχή και σ’ αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Ιδίως όταν εκφράζονται από τα πλέον επίσημα δημοτικά χείλη και συσχετίζουν τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με την τουριστική δύναμη της πόλης. Τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν πως η Καστοριά έχει καλή κατάταξη στον άτυπο πίνακα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς; 



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ
(Επίσης θα ήταν καλό να απαλλαγεί η ιστορική πλατεία και από τους τενεκέδες)

* * *

Τι κομμάτι της τουριστικής πίτας έχουν στο μυαλό τους πως ανήκει στην Καστοριά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ορισμένοι κατηγορούν τους αρμόδιους (που ανακοινώνουν τα θετικά κρούσματα ανά την επικράτεια) για τον φόβο με το δήθεν τουριστικό πλήγμα που θα υποστεί ο συγκεκριμένος κλάδος στην Καστοριά; Ειδικότερα τώρα, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, που όπως διαφαίνεται όσοι Έλληνες έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, θα προτιμήσουν αποκλειστικά κλασσικούς παραθαλάσσιους προορισμούς παρά εναλλακτικούς όπως την πόλη της Καστοριάς. Τί είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν πως γίνεται σκοπίμως από τον ΕΟΔΥ για να πλήξει αποκλειστικά την Καστοριά; 

Μια πιθανή απάντηση που θα καταλάβαινε κανείς τι έχουν στο μυαλό τους όταν εκφράζουν τέτοιες ακραίες απόψεις, θα ήταν να ξεκαθαρίσουν την στάση τους στην ύπαρξη ή όχι και άλλων δαιμονικών σεναρίων, όπως των ψεκασμών.

Γιατί, αυτό που μαθαίνουμε και κατανοούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα γενικότερα, γίνεται μόνο και μόνο επειδή αναφέρονται αριθμοί. Αριθμός αφιχθέντων τουριστών αλλά και χαμένο εισόδημα από την υγειονομική κρίση. 

Δηλαδή πιστεύεις αγαπητή ΟΔΟΣ, πως αν η τοπική οικονομία στηριζόταν αποκλειστικά στον τουρισμό, δεν θα έβγαιναν με αριθμούς και στοιχεία να μιλήσουν για την ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα της; Ποιο ήταν το εισόδημα που εισπράχθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την περασμένη χρονιά στην Καστοριά; Ποιος ήταν ο αριθμός των τουριστών που άφησαν την θάλασσα και προτίμησαν τον ορεινό και λιμναίο τουριστικό προορισμό της Καστοριάς; 

Που αν εξαιρέσει κανείς την μαζική προσέλευση επισκεπτών κατά την διάρκεια του Ρίβερ πάρτυ στο Νεστόριο, τότε θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως η τουριστική προσέλευση στην Καστοριά ήταν, είναι και θα είναι κάτι παραπάνω από υποτονική κατά τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορούμε να ανταγωνιστούμε τουριστικά κάποιες γειτονικές πόλεις. Αλλά ως εκεί.

Όχι πως φταίει αποκλειστικά η συγκεκριμένη δημοτική αρχή. Φαίνεται πως και όλοι οι προηγούμενοι προτιμούσαν να εθελοτυφλούν μπροστά στην πραγματικά ισχνή τουριστική προσέλευση προσπαθώντας να ανακαλύψουν εξωτερικούς εχθρούς. Ίσως δηλαδή και φαντάσματα. Απλά και η τωρινή δημοτική αρχή φαίνεται ότι πίστεψε και πως ακόμη πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει την ως τώρα τουριστική προσέλευση, παρασέρνοντας μάλιστα και τους εμπλεκόμενους φορείς μέσω των φρούδων ελπίδων για τουριστική ανάπτυξη. 

Αναλογιζόμενος λοιπόν κανείς, τα τεράστια ποσά που έχουν σπαταληθεί όλα αυτά τα χρόνια για «τουριστική προβολή και διαφήμιση», θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ποσά που δαπανήθηκαν με εκείνα που εισπράχθηκαν είναι προκλητικά δυσανάλογα και απογοητευτικά. Και αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους. Μόνο που οι ιθύνοντες, εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένοι στην λάθος μετάφραση και για την τουριστική δυσκαμψία της Καστοριάς. Ακόμα και με την ελάχιστη συμβολή της στην τοπική οικονομία.

Από όλα τα παραπάνω αγαπητή ΟΔΟΣ, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η διγλωσσία έχει αρπάξει την σειρά της από το αρχικά αδιαίρετο και συμπαγές δημοτικό μπλοκ. Όταν μάλιστα τοποθετούνται σε καίρια υγειονομικά ζητήματα που αφορούν τον δήμο Καστοριάς, αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο ορατό. Και δεν θα αργήσει η ώρα που η συγκεκριμένη δημοτική αρχή θα μοιάζει όλο και περισσότερο με Βαβέλ. Παρόλο βέβαια που εξακολουθούν να βολεύουν ημετέρους ακόμα και σε θέσεις Καθαριότητας, για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος από την προεκλογική προσπάθεια για την νίκη του συνδυασμού "Ώρα για δουλειά". 

Όλοι φαίνεται πως θα πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα της δημοτικής διαχείρισης υπό τον συγκεκριμένο επικεφαλής. Αρκεί, να φανεί και πόσοι από αυτούς θα δουλεύουν στους τομείς που προσλαμβάνονται και δεν θα ανήκουν στα εποχιακά ευνοημένους και αποσπασμένους σε κάποιο γραφείο.

Το μόνο που φαίνεται να έχει στέρεες βάσεις μέχρι την ανατροπή είναι η καλή χημεία που έχει η δημοτική αρχή με τα τοπικά ενημερωτικά μίντια όλων των μορφών. Στην περίπτωση μάλιστα που κάποιος τρίτος παρατηρούσε την συγκεκριμένη σχέση, ήταν πολύ πιθανό να μιλούσε και για ενδεχόμενη χειραγώγηση του τοπικού ενημερωτικού τοπίου. Άποψη από την οποία διαχωρίζω φυσικά την θέση μου.

Και δεν θα γινόταν καμία τέτοια αναφορά, αν η δημοτική αρχή δεν εξέδιδε ανακοίνωση-απάντηση στα όσα υποστήριξε με επιστολή της ο συνδυασμός της κ. Κ. Σπύρου. Που εδώ που τα λέμε από τον τίτλο και μόνο της δημοτικής ανακοίνωσης, περισσότερο στην Χιονάτη και τους 7 νάνους παρέπεμπε, παρά σε πολιτική αντιπαράθεση με τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Μεταξύ των άλλων ο λαμπρός συντάκτης της δημοτικής απάντησης, στοχοποίησε και πάλι την ΟΔΟ και τους αρθρογράφους της για την κριτική την οποία ασκούν.

Κάνοντας για ακόμη μια φορά κατανοητό πως έχουν δυσανεξία στην ουσιαστική κριτική των έργων (;) και ημερών τους. Η οποία ως δια μαγείας λείπει από τα υπόλοιπα ΜΜΕ της πόλης. Τυχαίο θα είναι αγαπητή ΟΔΟΣ. Περίμενε να περάσει ένας χρόνος από την ανάληψη της διαχείρισης του δήμου από τον συγκεκριμένο συνδυασμό και μετά πού ξέρεις; Μπορεί να διαβάσεις ή ν’ ακούσεις πως ασκήθηκε κριτική και από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Ως τότε, να αρκείσαι στην «έμπνευση» που δίνει ο δήμαρχος σε όλους τους δημότες. Ακόμα και σε σένα για να ασκείς κριτική.

Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτόταν ο συγκεκριμένος δημοτικός κειμενογράφος, επικοινωνιολόγος, συντάκτης. Ούτε αν ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης είχε γνώση του περιεχομένου της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται το γεγονός, πως μπορεί να ήταν ενημερωμένος αλλά να μην είναι σε θέση να δείξει την απαραίτητη κατανόηση των όσων γράφονται. 

Το ένα βλέπεις δεν αποκλείει το άλλο αγαπητή ΟΔΟΣ. Μοιάζοντας για ακόμη μια φορά εκτεθειμένος στους δημότες Καστοριάς από το κλίμα τρομοκράτησης που εκδηλώθηκε. Και πραγματικά μπράβο του.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1038


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/2/21

    Εγώ διαφωνώ, το καραβάκι Ορεστειας χαραμίζεται δίπλα στο ΔΗΝΑΚ... Θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στον Αρλεκίνο και στον Καλαμποκά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/21

    Ο Κανιεμπα να πάρει θέση επί του θέματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/2/21

    Ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος (χαιρετα μου τον πλάτανο) τώρα που μετακομίζει ας επιλέξει την πόλη μας... Έχουμε πολλά κουτσουρεμενο πλατάνια... Και ίδιες συνήθειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/2/21

    Οι γονείς των μαθητών, γνωστού μ[....]ύ της πόλης, γιατί αργούν να κάνουν καταγγελίες..??? Θα περιμένουν να περάσουν 20 χρόνια..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/2/21

    Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς δημιουργεί ο Δήμος Άργους Ορεστικου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ