21.2.21

Λόγος & Αντίλογος

 


«Το κυνήγι της Αλεπούς» 


Ο πλούτος των γνώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογος µε τον πλούτο της τσέπης. Τουλάχιστον εντοπίως. Ρεφραίν άλλωστε της νεοελληνικής πραγματικότητος, καθ' ότι οι πλέον «σπουδαγµένοι» εξορκίσθησαν πάντοτε ως εισάγοντες καινά δαιµόνια. Και πρόσθετα προσόντα βεβαίως. Και αν ήθελες να εισέλθεις στο περιθώριο δεν εχρειάζετο ούτε τον χίπυ να παριστάνεις, ούτε τον αναρχικό. Αρκούσαν κανά-δυό διπλώματα πάρα πάνω ή κανένα σπάνιο ντοκτορά και να, οι πόρτες της ανεργίας ορθάνοικτες.

Η πρακτική αυτή, τώρα θεσμοθετείται. Επιτέλους και εδέησε; Οι τίτλοι σπουδών και η όποια εξειδίκευση θ' αποτελούν αντικειμενικό κριτήριο φορολογήσεως και βεβαίως κατεύθυνση απαγορευτική για τις επερχόμενες γενεές. Φαεινή έμπνευση του φορολογικού νομοσχεδίου, ως εδημοσιεύθη. 

Διότι, «σου λέει ο νοµοθέτης», θα προτιμηθεί ο έχων τα προσόντα. Λες και ζει ο άνθρωπος σε καµιά βορειοαµερικάνικη ή δυτικοευρωπαϊκή χώρα και δεν έχει βιώσει τη σχετική απορροφητικότητα της αγοράς εργασίας εν Ελλάδι. Και σίγουρα ο εµπνευστής του αστείου αυτού δεν αγνοεί τα πράγματα, αλλά κάνει το «παγώνι». Εδώ προσδιορίσαμε νέο κοίτασμα... φράγκων πού χρειάζονται τα κρατικά ταμεία για να τρέφουν τέτοιους εγκεφάλους.

Τώρα η αλήθεια είναι «άλλο τα γράμματα και άλλο είναι η γνώση» όπως διαχωρίζει οξυδερκώς λαϊκή παροιμία. Διότι οι τίτλοι σπουδών ουδέν προσφέρουν στην κατανόηση μιας τέτοιας δημοσιονομικής τακτικής. Εκεί χρειάζεται γνώση άλλων πραγμάτων που δεν παρέχεται πανεπιστημιακώς και επειδή ώσπου να ’ρθει µια τέτοια γνώση πάει το γρόσι, σύμφωνα µε άλλη λαϊκή ρήση, δυο τίτλοι καλών σπουδών και µια γερή ειδικότητα μπορούν, χωρίς να το πολυκαταλάβεις κι όλας, να επισύρουν την ποινή κεφαλικού φόρου και να βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή που πέρασες το κατώφλι κάποιου ΑΕΙ.

Φοροαποφυγή συνεπώς αναμένεται που θα καλλιεργείται από το σχολείο ακόμα. Όπου ο μαθητής έντρομος θα αποφεύγει κάποιο «άριστα» στον έλεγχο διότι θα πέφτει μπούφλος. Αλλά και εκτεταμένη φοροδιαφυγή από ... κρυπτόμενους πλέον επιστήμονες Οι οποίοι, την ώρα κοπής του τιμολογίου θα ψιθυρίζουν στον πελάτη: Κοίτα, κοστολογώ την δουλειά µου ως πολυσπουδαγµένος, αλλά θα σου κόψω απόδειξη ως τενεκές. Θα σου κάνω όμως έκπτωση. Ξέρεις, δεν δηλώνω τους ... τίτλους σπουδών. 
Η γνώση είναι το ύστατον αγαθόν, υποστήριξε ο Σωκράτης. Και ο… πλατωνικός Homo Kraticus συνεπέρανε ότι, ως αγαθόν, πρέπει να φορολογηθεί.

Ένας συνυπεύθυνος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1040.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/2/21

    Είναι ο ορισμός του πολιτικού και ηθικού ξεπεσμού αυτού του τόπου.
    Πραγματικά τέτοια παράσιτα δεν θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις.
    Δυστυχώς άτομα του περιθωρίου και της απαξίωσης... εκλεγμένοι... και μη εκλεγμένοι κάνουν κουμάντο...
    Στην ουσία τακτοποιούν... χρέη από την... επιτυχημένη τους καριέρα στον ιδιωτικό τομέα...
    Είναι οι πλέον αποτυχημένοι που έχουν υπάρξει ποτέ... με αρχηγούς τον Πανευροπανηλιθιο και την κατά φαντασία [....] ..μαζί με όλο το δύσοσμο... κύκλο της...και του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/2/21

    Είναι ώρα να διαλυθεί o μύθος της γούνας που επισκιάζει τα πάντα στην Καστοριά και να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό (το λίγο που έμεινε) της πόλης. Η γούνα δεν υπάρχει και το αποδεικνύει η συμμετοχή στις εκλογές για πρόεδρο του συνδέσμου. Ψήφισαν 29 άτομα!!! Οι μπιλιαρδοροι στα σφαιριστήρια του Χολεβα ήταν περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ