19.2.21

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Ο πολιτισμός μπορεί να ανθίσει πάλι στην Καστοριά»

«Παραμένω στην Αθήνα που πλήττεται από χιονόπτωση και στο κέντρο που διαμένω, γεγονός που δεν συνέβη ποτέ ξανά σε αυτόν τον βαθμό για απροσδιόριστα πολλές δεκαετίες. Επιμένω και προσπαθώ εδώ για πολλά, για το καλό του τόπου μας. Σήμερα είχα τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση:

α) Η παραχώρηση του Ξενία στο ΥΠ.ΠΟ για αξιοποίηση από το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ακόμη και εάν απαιτηθεί χρηματικό τίμημα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.

β) Η απολιγνιτοποίηση θα φέρει πόρους και στην Καστοριά για ένταξη έργων για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Γι' αυτό ως γνωστόν έχει ετοιμότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά το πεδίο είναι ανοικτό και για προτάσεις από άλλους φορείς.

γ) Το ΥΠ.ΠΟ μπορεί να συνδράμει οικονομικά στην αποκατάσταση διατηρητέων οικιών που ανήκουν σε ιδιώτες ή και σε δημοσίους φορείς. Αρκεί να υποβάλλονται μελέτες και προτάσεις.

δ) Έθεσα το θέμα της αποκατάστασης-αναστήλωσης του Πνευματικού Κέντρου. Η κ. υπουργός δήλωσε πως θα στηρίξει την ένταξη σε χρηματοδότηση, εφ’ όσον ο Δήμος Καστοριάς φέρει μελέτη.

ε)Το ΥΠ.ΠΟ θα συνδράμει στο ξεπέρασμα δυσκολιών που τυχόν συναντήσει ο Δήμος Καστοριάς, εφ’ όσον επανεκκινήσει την ξεχασμένη πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και της Europa Nostra. Η δημοτική αρχή Χατζησυμεωνίδη είχε αφήσει σε καλό σημείο το έργο που θα ανέπλαθε μία γειτονιά στο Ντουλτσό και μία στο Απόζαρι».

Ζήσης Τζηκαλάγιας


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/2/21

    Ονανί, ονανά ............. Λααα λα λα λα λα λα λαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/21

    Ναι..άλλαξε πλευρό να μην πιαστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/2/21

    Europa nostra; Μάλλον cosa nostra ήθελε να γράψει.
    Αυτό αρμόζει στην πολιτική μαφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ