13.12.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Καρναβάλι 2020

Για πρώτη φορά υπήρξαν δυο θεμελιώδεις, περίεργες αλλαγές στην έναρξη του καρναβαλιού 2020, προφανώς στα πλαίσια της πολιτικής της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς: α) Επικεφαλής  της παρέλασης –με την ομάδα του δημάρχου, μια φιγούρα με σκόρδα, κισσούς, πράσινα, χορτάρια, καλαμπόκι ως σύμβολο φαλλού, κέρατα κλπ. Υιοθετεί  ως φαίνεται, επίσημα η νέα δημοτική αρχή την ατεκμηρίωτη εκδοχή ότι στο καστοριανό καρναβάλι όντως οι Καστοριανοί ξόρκιζαν το κακό για να έχουν υγεία και να είναι καρπερά τα χωράφια και τα ζωντανά τους; Με τα σκόρδα, τους φαλλούς, τις κουδούνες, τα τομάρια των ζώων και τα χορτάρια στο κεφάλι, όπως υποστηρίζουν αυτοί που μετέτρεψαν το καρναβάλι σε παγανιστικό βαλκανικό (δήθεν βακχικό) happening και όχι ένα αστικό έθιμο, ένα απλό ξεφάντωμα χαράς και χορού, όπως κυρίως είναι. β) Η άλλη εξαλλαγή είναι ότι η έναρξη της παρέλασης του καρναβαλιού δεν πραγματοποιήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο φορώντας τοπικές ενδυμασίες όπως συνηθίζονταν, αλλά  από μια ολιγάριθμη, κλειστή ομάδα, σχετικών και ασχέτων με το καρναβάλι, του περιγύρου του δημάρχου ως και μελών της πατρικής οικογένειάς του. Οι περισσότεροι με τα κανονικά τους ρούχα, πλην μίας δημοσιογράφου και του επικεφαλής της ομάδας με τα σκόρδα και τα κέρατα.


* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Μετά το πέρας των εκλογών του 2019, τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των βουλευτικών, τα αποτελέσματα των καλπών δημιούργησαν νέες δομές διοίκησης. Όχι ως προς τον τρόπο που ασκείται η εξουσία, αλλά ως προς τα πρόσωπα που την ασκούν. Και η συγκεκριμένη αλλαγή υπήρξε κατά γενική ομολογία καθολική σε όλη την Ελλάδα. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Αυτό συνέβη και στην Καστοριά. Το εκλογικό σώμα της οποίας, επέλεξε για βουλευτή της ΝΔ, τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Ο οποίος, αντιμετωπίσθηκε από την πάλαι ποτέ κραταιά βουλευτή του νομού κ. Μαρία Αντωνίου, στην μεταξύ τους εκλογική μάχη ως το απόλυτο outsider. Οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται, τον αντίκτυπο —αλλά και το “σοκ” της κ. Αντωνίου— που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον, στην ομάδα της κ. Αντωνίου. Η οποία όπως ήταν φυσικό, δεν επέστρεψε στο γραφείο της στην Διεύθυνση Δασών στο κτήριο του Διοικητηρίου, αλλά εντέλει διορίστηκε ως επικεφαλής του “άχρηστου” πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. 

Και μέσω του συγκεκριμένου διορισμού, επιχειρήθηκε από τα εσωκομματικά όργανα του κόμματος της, να απαλύνουν τον “πόνο” του εκλογικού αποτελέσματος. Που την έθετε εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων. Προφανώς, κάποια κεντρικά στελέχη της ΝΔ εισηγήθηκαν την τοποθέτηση της κ. Αντωνίου στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη.

Σκεπτόμενοι (;) πως θα ήταν κρίμα και άδικο —για την ίδια και το κόμμα της— να μην αξιοποιηθεί οποιοσδήποτε πολιτευτής, που δεν κατάφερε να εκλεγεί. «Οι ικανοί πρέπει να αξιοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο», λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία κάτι παραπάνω θα ξέρουν από τους κατοίκους της Καστοριάς, οι οποίοι πλειοψηφικά απογοητευμένοι από την βουλευτική της απόδοση, την οδήγησαν εκτός βουλής.

Ταυτόχρονα με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού βουλευτή του νομού κ. Ζήση Τζηκαλάγια και τον διορισμό της μετακλητού κ. Μαρίας Αντωνίου στο “άχρηστο” γραφείο, οι σχέσεις των δύο φάνηκαν εξ αρχής να μην βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο. Υποθέτω πώς λίγο η άρνηση αποδοχής της εκλογικής της ήττας, λίγο η υπεροπτική πολιτική στάση της (που γίνεται πιο εξωστρεφής από το κουστούμι της λαϊκότητας), λίγο η αδιαφορία που κατά την γνώμη μου δείχνει προς το εκλογικό σώμα που εμπιστεύτηκε το πρόσωπο του κ. Τζηκαλάγια, έχουν δημιουργήσει συνθήκες εσωκομματικού ψυχρού πολέμου.

Βέβαια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που αρχικά είχαν δει με θετικό πρόσημο, μια ενδεχόμενη αγαστή συνεργασία των δύο, προς όφελος της πόλης της Καστοριάς και του νομού γενικότερα. Γρήγορα όμως διαψεύστηκαν. Καθώς από τις πρώτες μέρες της κ. Αντωνίου διαφάνηκε μέσω των ενεργειών της, πως έχει θέσει εκτός κάδρου δράσης της, την Καστοριά.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την απόφασή της να συνοδεύσει ως την Σιάτιστα—αποφεύγοντας επιδεικτικά την Καστοριά— τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για την συνάντηση του με τοπικό ιδιοκτήτη εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Ή την απουσία της από κάθε συζήτηση, πολιτικού χαρακτήρα, με ζητήματα που αφορούσαν την Καστοριά.

Και αν συμμετείχε σε κάποια από αυτές, ήταν “εθιμοτυπικού” χαρακτήρα, απουσίας βέβαια του κ. Ζήση Τζηκαλάγια. Φαίνεται πως προς το παρόν η κ. Αντωνίου έχει ρίξει —πάντα πολιτικά— μαύρη πέτρα στους πολίτες της Καστοριάς. Στάση που περισσότερο μοιάζει με ένα είδος δικής της αποδοκιμασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019. 

Αγνοώντας φυσικά, πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην πόλη της Καστοριάς. Προφανώς και για την ώρα, αρκείται στην πολιτική ματαιοδοξία του παρόντος διορισμού της. Δεν έχω αμφιβολία ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το λάθος ανήκει στον λαό και όχι στην ίδια. 

Παράλληλα με την αλλαγή των βουλευτικών προσώπων του νομού Καστοριάς, επήλθε και αλλαγή στα πρόσωπα της δημοτικής αρχής. Την θέση του τέως πια δημάρχου κ. Ανέστη Αγγελή, που δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος, ανέλαβε ο κ. Κορεντσίδης μέσω των εκλογικών διαδικασιών και την νίκη του συνδυασμού “Ώρα για δουλειές”. Μια ενδεχόμενη βουλευτική νίκη της κ. Αντωνίου, θα έμοιαζε ιδανική και για τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, τον οποίο συνέδεαν στενές σχέσεις με το πολιτικό γραφείο της τέως βουλευτή.

Άλλωστε, δεν είναι κρυφό πως επί σειρά ετών, στενό συγγενικό πρόσωπο του κ. Κορεντσίδη, ανήκε στο στενό περιβάλλον της κ. Αντωνίου και πλέον πλαισιώνει την ομάδα των «ειδικών συνεργατών που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και όχι ρουσφέτια και βολέματα». 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Καρναβάλι 2020
Το μπουλούκι του δημάρχου.

* * *

Πιο ξεκάθαρο δεν μπορεί να γίνει πως είναι «χρήσιμα εργαλεία» και όχι βολέματα. Άλλωστε εξ όσων γνωρίζω, η σχετική συνεργασία γίνεται αφιλοκερδώς. Χωρίς αποζημίωση και μισθούς. Ελπίζω να το καταλαβαίνεις αγαπητή ΟΔΟΣ.

Τα πολιτικά μαθήματα μάλιστα που αποκόμισε από την θητεία του ο στενός συγγενής του κ. Κορεντσίδη δίπλα στην κ. Αντωνίου, υποθέτω θα τα μετέφερε και στον δήμαρχο Καστοριάς. Πως θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά άλλωστε; Για παράδειγμα, πως θα μπορούσαν ικανά στελέχη —νυν και πρώην— να μείνουν εκτός της αυτοδιοίκησης; Με κανέναν τρόπο φυσικά. Έτσι, δημιουργώντας ένα μείγμα παλαιών και νέων ικανών ανθρώπων καταρτίστηκε η δημοτική αρχή.

Και όχι μόνο. Ακόμα και πρόσωπα που υπήρξαν προεκλογικά στον στενό κύκλο του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη, στηρίζοντάς τον με κάθε τρόπο —ο καθένας από το μετερίζι του— δεν έμεινε αναξιοποίητος. Άλλοι όπως για παράδειγμα η κ. Ιωάννα Λούσιου, προσλήφθηκαν ως έμμισθα μέλη της ΔΕΥΑΚ, τα οποία μετά την αδυναμία επέκτασης της σύμβασής τους, πήραν προαγωγή στο δημαρχιακό μέγαρο, δίπλα στον κ. Κορεντσίδη.

Και στην θέση που άφησαν κενή πίσω τους, την αναπλήρωσαν με άλλο ικανό στέλεχος που μέχρι πρότινος κατείχε άμισθη θέση στην δημοτική επιχείρηση “Ορεστειάς”. Ο λόγος γίνεται για την κ. Χρυσούλα Φιλίππου. Ούτε κατά διάνοια φυσικά υπάρχει οποιοδήποτε είδους υπόνοια για την ικανότητά της. 

Απλά και η ίδια αποτελεί ένα από τα γρανάζια «κινητικότητας» των ικανών προσώπων. Όπως επίσης, και κάποια άτομα που προσλαμβάνονται κατά ριπάς στον Δήμο με συγκεκριμένα εργασιακά χαρακτηριστικά, αλλά κανένας δεν τους έχει δει στις θέσεις στις οποίες προσλήφθηκαν.

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ; Η “Ώρα για δουλειές” έχει προκαλέσει κορεσμό στον δημοτικό μηχανισμό με ικανότατους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχουν στην μέση «ούτε ρουσφέτια, ούτε βολέματα». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κορεντσίδη αλλά και τις πράξεις συμβάσεων που ο ίδιος υπογράφει.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Καρναβάλι 2020
Σχετικά: Οι δήμαρχοι της Καστοριάς και η παράδοση


 * * *

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά πρόσωπα που στήριξαν προεκλογικά τον αγώνα του κ. Κορεντσίδη, δεν κατάφεραν να εκλεγούν, αλλά και πάλι αξιοποιούνται. Ως ικανοί βεβαίως, με τις απευθείας αναθέσεις. Και πάλι σε γνώση αν όχι κατ’ εντολή, όπως υποψιάζομαι, του κ. Κορεντσίδη. Για να μην δημιουργούνται κενά και σύγχυση στους αναγνώστες σου. Όλοι θα αξιοποιηθούν, έχοντας ως κορωνίδα το μότο «κανένας ικανός, δεν θα μείνει παραπονεμένος».

Και αν επιχειρήσει οποιοσδήποτε πολίτης να ανατρέξει στην Διαύγεια, θα συμπεράνει πως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη έχει δημιουργήσει έναν μικρό στρατό μετακλητών και συμβασιούχων, που όμοιος του δεν έχει ξανασυναντηθεί σε καμία από τις προηγούμενες αρχές. Όλοι τους ικανοί, ούτε ρουσφέτια, ούτε βολέματα.

Τελευταίο παράδειγμα, αξιοποίησης ικανού ανθρώπου είναι αυτό του τέως αντιδημάρχου Τουρισμού - Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστου Μουρατίδη. Ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του άφησε έργο, όχι αστεία. 

Μπορεί κανείς άλλωστε να ξεχάσει το κοινό δελτίο τύπου με τον κ. Ραϋμόνδο Αλβανό, που εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο πως στην πόλη της Καστοριάς δεν είχαν οι πρόγονοι μας Καστοριανοί εθνική συνείδηση πριν την απελευθέρωσή της; Ένα παράξενο πράγμα: Ελληνική συνείδηση έχουν άλλοι και κανείς δεν τολμά (και ορθά) να το αμφισβητήσει. Αλλά οι παλιοί Καστοριανοί λίγο σε κλωτσοσκούφι ορισμένων μου μοιάζουν. 






Με λίγα λόγια, τι ήθελε να πει ακριβώς για τους παλιούς Καστοριανούς; Πως ήταν Σλάβοι; Πως ήταν Τούρκοι; Απροσδιόριστοι; Τι ακριβώς ήθελε να πει; Πραγματικά, δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτηκε όταν υπέγραφε κάτι τέτοιο ή από ποιον/ποιους κατευθύνθηκε προς μια τέτοια δήλωση ο τέως αντιδήμαρχος. Αν και όλο και κάπου μπορεί να πάει η σκέψη, από την στιγμή που ζούμε στην ίδια πόλη.

Και πάλι, αν τυχόν ο φιλικός ή “ενημερωτικός” του κύκλος —και οι πρόγονοί τους— δεν είχαν συνείδηση, που προσωπικά, δεν το πιστεύω, καλό θα ήταν να κρατήσουν τα ιδεώδη τους για τους εαυτούς τους, αλλά και για τους τόπους καταγωγής τους, συζητώντας τα μεταξύ τους, νιώθοντας περηφάνια.

Αφήνοντας στην άκρη την πόλη της Καστοριάς, την οποία συνεχίζουν να υποβαθμίζουν προσπαθώντας να την εξισώσουν με τα δικά τους μέρη και περιοχές καταγωγής. Και ο νοών νοήτω.

Ποιος Καστοριανός μπορεί να ξεχάσει την εικόνα που είχε η δημοτική αρχή κατά την παρέλαση του καρναβαλιού στο πρώτο έτος της θητείας τους; Έχοντας επιτρέψει την έναρξη της παρέλασης με την παρουσία κισσοφορεμένων και προβιών με σκόρδα και κέρατα, όταν την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Καστοριάς, έκανε παρέλαση με κάζουαλ ντύσιμο;

Ή μήπως μπορεί να ξεχαστεί εύκολα η προθυμία του τέως πλέον αντιδημάρχου Τουρισμού  Πολιτισμού και  (βεβαίως) Διεθνών Σχέσεων, να εισακούσει τους απαράδεκτους που επιθυμούν την παρέλαση στην νότια παραλία, αλλά και την μεταφορά του εορτασμού του καρναβαλιού κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την Πρωτοχρονιά για τουριστικούς λόγους; 

Δεν ξέρω αγαπητή ΟΔΟΣ, τι άποψη φέρεις εσύ για τα παραπάνω θέματα, αλλά ο κ. Χρήστος Μουρατίδης παραμένοντας στο τιμόνι της αντιδημαρχίας που του είχε ανατεθεί από τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, θα είχε ολοκληρώσει την κατά την γνώμη μου καταστροφή του Καστοριανού Καρναβαλιού, που είχαν ξεκινήσει πολλοί προκάτοχοι του, ακούγοντας τους ίδιους λαμπρούς “πολιτιστικούς και πολιτισμικούς συμβούλους”.

Έχοντας λοιπόν απολαύσει επί 17 μήνες την μηνιαία αντιμισθία του αντιδημάρχου των 1.282,00 € (σύνολο δηλαδή 21.794,00 € + τα εκτός έδρας, τις  αποζημιώσεις, συνεδριάσεις κλπ), ο δήμαρχος Καστοριάς αποφάσισε την απομάκρυνσή του από την αντιδημαρχία. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, με κάποιον μαγικό τρόπο ακόμη ένας ικανός άνθρωπος δεν έμεινε αναξιοποίητος. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | 11η Νοεμβρίου
«Καλώ όλους τους πολίτες σε παλλαϊκή συμμετοχή και όσοι συμπολίτες μας έχουν καστοριανή φορεσιά κι επιθυμούν να συμμετέχουν. Καλώ όλους τους κατοίκους της πόλης και ειδικά των οδών Μητροπόλεως και Μανωλάκη, περιοχές που θα πραγματοποιηθεί η “μερική αναπαράσταση”, να σημαιοστολίσουν τα σπίτια τους με την Ελληνική Σημαία» [φωτογραφία fouit.gr].

* * *

Λίγες ημέρες μετά την αντικατάστασή του, ο κ. Χρήστος Μουρατίδης προσλήφθη κε στον Ο.Κα.Να Καστοριάς για τους επόμενους 24 μήνες (!) αμειβόμενος σύμφωνα με τις διατάξεις του φορέα.

Κανείς δεν μένει ανεκμετάλλευτος αγαπητή ΟΔΟΣ, ειδικά όταν μία εκ των συστάσεων που τον ακολουθούν είναι η ικανότητα. Ακόμα και αν δεν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο, αν αποτελεί προσωπική επιτυχία του ίδιου ή είναι αποτέλεσμα τριγωνικών σχέσεων μεταξύ του προαναφερθέντα, του δημάρχου Καστοριάς και κάποιου άλλου. 

Όπως για παράδειγμα της επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη». Γιατί κι’ αυτό το γραφείο, δεν μπορεί, κάτι θα κάνει όλη μέρα μετά το ξαράχνιασμα.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους είναι σε θέση να εντοπίζουν τους ικανούς και να τους αξιοποιούν με κάθε τρόπο. Και πραγματικά μπράβο τους. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1068.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/12/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/12/21

    Μήπως να φύγει κι αυτή ως άλλος "Τριανταφυλλίδης" μιας και απέτυχε να εκλεγεί....;
    Πάντως μέχρι τις επόμενες βολευτικές έχει καιρό για ταξίματα.
    Κάτι καυσόξυλα θα υποσχεθεί στους γέροντες πεσκέσι, κάτι κεράσματα σε πανηγύρια [….] και καμμιά εκδούλευση, άλλωστε το έχει δηλώσει ότι είναι λαικό κορίτσι.....καμμία φωτογραφία κολγκέιτ με τον γλυΚούλη μπάς και τσιμπήσει κανένας μπόσικος....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/12/21

    Μπουρανι όπως λέμε Τύρναβος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ