20.11.22

Βιβλίο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

«Μικρασίας γραφές: 
52+1 συγγραφείς γράφουν για τη Μικρασία»

Κυκλοφόρησε η συλλογική έκδοση με τίτλο «Μικρασίας γραφές: 52+1 συγγραφείς γράφουν για τη Μικρασία», με λογοτεχνικά κείμενα εμπνευσμένα από τη Μικρασία. Άνθρωποι των γραμμάτων από όλη την Ελλάδα γράφουν κείμενα εμπνευσμένα από τη Μικρασία, αναδεικνύοντας τα ιστορικά γεγονότα και τις αλλαγές που αυτά έφεραν σε όλους τους τομείς της ζωής. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό της Κοζάνης "Παρέμβαση", με τη συμμετοχή του δήμου Κοζάνης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της μικρασιατικής καταστροφής και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του προσφυγικού ελληνισμού της Μικρασίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Παρέμβαση".

* * *

Κυκλοφόρησαν επίσης τα πρακτικά της ημερίδας με τίτλο «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη από την "Παρέμβαση» τον περασμένο Δεκέμβριο. Το βιβλίο περιλαμβάνει εισηγήσεις με αναφορά στην επίδραση του μακροχρόνιου ελληνικού πολιτισμού της Ιωνίας στον ελλαδικό χώρο, μελέτες σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή, τα καινούρια ήθη και τις γνώσεις που έφεραν μαζί τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την υποδοχή από τον ντόπιο πληθυσμό και την ενσωμάτωσή τους, ειδική αναφορά στις αλλαγές που έφεραν σε όλους τους τομείς της ζωής: Στην κοινωνία, τον τοπικό πληθυσμό, την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την πολιτική, τα επαγγέλματα, τον δημογραφικό εμπλουτισμό και την τόνωση του ελληνικού φρονήματος. 

Genocide

Η λέξη "γενοκτονία" (genocide) εισήχθηκε στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τον Πολωνό μετανάστη νομικό Ραφαέλ Λέμκιν - ένα αμάλγαμα της ελληνικής λέξης "genos" ("γενιά ή φυλή") και της λατινικής λέξης "cide" ("δολοφονία"). Πρόσφυγας ο ίδιος, ο Δρ. Λέμκιν απέδωσε την ιδέα στις φοιτητικές του μέ-ρες στη νομική σχολή της πολωνικής πόλης Λβοβ (η σημερινή Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, που δέχθηκε πρόσφατα επιθέσεις από τη Ρωσία) ως απάντηση σε μια ενδοομαδική σύγκρουση, με την ελπίδα να δημιουργήσει μια κατηγορία εγκλήματος υπό το διεθνές δίκαιο που θα προστατεύει ομάδες πληθυσμού. 
Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1944 στο βιβλίο του "Axis Rule" και τον επόμενο χρόνο, λόγω της επιμονής του Δρ. Λέμκιν, έγινε μέρος της δίκης της Νυρεμβέργης ως παράδειγμα εγκλήματος πολέμου. 
Ο Ν. Σαραντάκος ισχυρίζεται ότι η πρώτη επίσημη χρήση του όρου δεν έγινε σε σχέση με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά σε σχέση με τον Ελληνικό Εμφύλιο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 7-3-1948 σε ψήφισμα μιας διεθνούς επιτροπής που κατήγγειλε την απαγωγή ελληνοπαίδων από κομμουνιστές. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1125.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ