28.11.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ

Τα πρωτοσέλιδα μετά την φρικτή αποκάλυψη στην Μπούτσα:
«Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» (με μία μικρή διαφορά): 
Η Αριστερά και η Δεξιά στην Γαλλία συμφωνούν: "Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας". Η Αριστερά και η Δεξιά στην Ελλάδα συμφωνούν: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". 


Στην ΔΕΥΑΚ που προΐσταται ο κ. Τόσκος, το δημοτικό “νοικοκύρεμα” που τόσο πολύ διαφήμιζε ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Κορεντσίδης, φαίνεται πως δεν πήγε και τόσο καλά. 


Το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Καστοριάς, έχει επικρατήσει δημοτική βουβαμάρα. Θαρρείς πως με κάποιον μαγικό τρόπο, μπήκαν σε mute mode. Οι εποχές των πάλαι ποτέ ακόμη και φλύαρων μελών της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη που φιγούραραν στις δημοσιεύσεις των περισσότερων τοπικών ενημερωτικών (;) blogs και εφημερίδων, είτε μέσω υπερβολικά αισιόδοξων δηλώσεων είτε μέσω ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων, φαίνεται πως έχουν περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό για εκείνους.

Αυτό εν μέρει δεν θα ήταν απαραίτητα αρνητικό αν αποτελούσε εξ αρχής την πολιτική στάση της δημοτικής αρχής “Ώρα για δουλειά” από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και έπειτα. Πόσο δε, αν αυτή την στάση, την ακολουθούσαν και πολιτικές πράξεις με αντίκτυπο στην πόλη της Καστοριάς. Με εκείνον τον τρόπο δεν θα επαλήθευαν και διάφορα κλισέ που αρέσουν στην κοινωνία όπως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», «να μιλάς λίγο και να πράττεις πολλά» και άλλα τέτοια γλυκανάλατα της νεοελληνικής τα οποία φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στην προκειμένη περίπτωση.

Αντί αυτού η πλειοψηφία των στελεχών της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, ήταν πολιτικά –και όχι μόνο– λαλίστατοι. Σαν να είχαν κάποιου είδους λεκτικό vertigo επιδιδόμενοι σε ακούσια συρροή λαθών. Από την αρχή της θητείας τους φάνηκαν να μην είναι ικανοί να συγκρατήσουν την ορμή των υπέρμετρων πολιτικών τους φιλοδοξιών, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο γνωστικό υπόβαθρο.

Σαφώς και δεν είναι ανεπιθύμητο να έχει κανείς τις προσωπικές του φιλοδοξίες αλλά και να εκφράζει την αισιοδοξία του. Με την προϋπόθεση να τηρείται το στοιχειώδες μέτρο που είναι κοινωνικά ανεκτό και αποδεκτό. Όμως τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της δημοτικής αρχής συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του κ. Κορεντσίδη φαίνεται να μην τήρησαν σε κανένα σημείο και καμία περίπτωση οποιοδήποτε είδος πολιτικής συστολής. Έτσι, κατέληξαν στο σημείο μετά από δυόμιση χρόνια θητείας να μοιάζουν με κρυπτόμενους δημοτικούς που άρχισαν να συνειδητοποιούν πως όσα πολυπληθή και υπεραισιόδοξα δήλωναν στην αρχή, έχουν μείνει απλά στα λόγια, έχοντας υλοποιήσει τα ελάχιστα, αν όχι το απόλυτο τίποτα – σε σύγκριση με τις υποσχέσεις τους.

Έχοντας διανύσει επαρκές χρονικό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής θητείας του κ. Κορεντσίδη και των συνεργατών του, η πλειοψηφία των πολιτών έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί τσιτάτα όπως «όπου ακούς για πολλά κεράσια να κρατάς μικρό καλάθι», «όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτα», «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλα λόγια μην λες» και διάφορα άλλα τέτοια νεοελληνικής κοψιάς που τα δημοτικά στελέχη φαίνεται να τα επιβεβαιώνουν για την ώρα.

Ο αντίκτυπος του δημοτικού ανορθολογισμού των στελεχών της “Ώρας για δουλειά” άρχισε πλέον να γίνεται αισθητός ακόμη και στους πιο φανατικούς του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη. Οι οποίοι ανέμεναν με προσμονή την μεταμόρφωση του ευρύτερου Δήμου Καστοριάς, από τον τοπικό “μάγο της φυλής”. Μόνο που τα αποτελέσματα της διοίκησης του, απέχουν κατά πολύ από όσα είχε ανακοινώσει προεκλογικά μαζί με τα στελέχη που τον πλαισίωναν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

Έτσι, μετά από τις υποσχέσεις για τo δημοτικό οικονομικό “νοικοκύρεμα” που επιχείρησε μέσω της οριζόντιας αύξησης των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος που το τοπικό κοινό καλοδέχτηκε χωρίς ουδεμία αντίδραση πλην της δικής σου αγαπητή ΟΔΟΣ και διάφορες άλλες περικοπές (βλ. αναμετάδοση ΜΕΤ) με σκοπό την οικονομική εξυγίανση (!) του Δήμου άκουσε πριν λίγες εβδομάδες τον πρόεδρο της Δ. Ε.Υ.Α. Καστοριάς κ. Πέτρο Τόσκο να μιλά σε ραδιοφωνικό παραγωγό της πόλης αναφερόμενος στην επιχείρηση της οποίας προεδρεύει.

Σίγουρα οι πολίτες δεν άκουσαν για το έργο αλλαγής του δικτύου ύδρευσης που ενδεχομένως να περίμεναν αλλά τουλάχιστον έλαβαν δημοσίως διαβεβαιώσεις πως το έργο θα πραγματοποιηθεί ... κάποια στιγμή. Και ας είχε ανακοινωθεί στις αρχές του Καλοκαιριού του 2020. Ενδεχομένως να χρειάζονται και άλλα θρησκευτικά, ιστορικά και αλυτρωτικά πανό που θα αναλάβουν τον ρόλο των επικλήσεων και δεήσεων, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το κατά πόσο θα εισακουστούν.

* * *


Είπαν



Το μεγάλο έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης από ΔΕΥΑΚ [10.000.000,00 € ] θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες [τέλη Ιουλίου 2020]. Μετά από 40 χρόνια αντικαθιστάται το δίκτυο ύδρευσης της πόλης και θα έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο. Μέσα σε αυτό θα μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία θα έρθουν να δυναμώσουν αυτήν την αναπτυξιακή πορεία που θέλουμε. Βέβαια μέσα από τέτοια έργα μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς  
συνέντευξη στον κ. Α. Παραρά | 14 Ιουλίου 2020 
«Ξέχασαν» να αναφέρουν ότι το έργο ανήκει στην θητεία του πρ. δημάρχου Ανέστη Αγγελή.


* * *

Και αν το πολυσυζητημένο έργο αλλαγής των παλιών και ανθυγιεινών σωληνώσεων ύδρευσης φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά στον θεϊκό παράγοντα, τα χρέη της δημοτικής επιχείρησης προς την ΔΕΗ σύμφωνα με τον ίδιο αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ευρώ αποκλειστικά από εφαρμογή δικών του πολιτικών επιλογών. Ή ακόμα καλύτερα, επειδή ο ίδιος πιστεύει πως κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος θα προβεί σε διαγραφή χρεών προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτήν την δημοτική επιχείρηση, της οποίας προΐσταται ο κ. Τόσκος, το δημοτικό “νοικοκύρεμα” που τόσο πολύ διαφήμιζε ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Κορεντσίδης, φαίνεται πως δεν πήγε και τόσο καλά. Και καλά θα ήταν ο δήμαρχος Καστοριάς κάποια στιγμή να ρωτηθεί από τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης προς ενημέρωση των δημοτών για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα χρέους της επιχείρησης. Που παρά τις όποιες πρόσκαιρες διαβεβαιώσεις του νυν προέδρου της για πάγωμα αυξήσεων των τιμολογίων ύδρευσης, φαντάζει αρκετά πιθανό το συγκεκριμένο βάρος να μετακυλήσει στις πλάτες των πολιτών.

Εκτός και αν στις προθέσεις του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς είναι η επανάληψη ευχών, προσευχών και επικλήσεων στα θεία για επίλυση και αυτού του ζητήματος. Μια πρώτη καλή ευκαιρία φαντάζει η τοποθέτηση πανό στο κτήριο που στεγάζεται η επιχείρηση κατά την διάρκεια των ερχόμενων εορτασμών της Αναστάσεως. Θα έχει και κάποιου είδους συμβολικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη ανάρτηση. Απλά καλό θα ήταν ο κ. Τόσκος να ακούσει και τους πολίτες που σιγοψιθυρίζουν την μυθική αισωπική έκφραση «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Και αν όλα αυτά τα χαριτωμένα ανήκουν στα πεπραγμένα μερικών στελεχών της τρέχουσας “μαγικής” δημοτικής αρχής, ο επικεφαλής της κ. Κορεντσίδης φαίνεται πως συνεχίζει απομονωμένος στον μικρόκοσμο του Σκαπέρδειου μεγάρου. Μεταξύ των χρυσοπληρωμένων ειδικών του συμβούλων που παραμένει άγνωστο αν είναι και εκείνοι που τον συμβουλεύουν να απέχει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Καθώς δεν είναι κρυφό πως όλο και περισσότερο προτιμά να απέχει.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις πραγματικές του προθέσεις, αν και οι περισσότεροι ερμηνεύουν την στάση του ως αποτέλεσμα «σνομπαρίσματος» τόσο προς τα δικά του στελέχη που φαίνεται ορισμένα να του έχουν γυρίσει την πλάτη, όσο και για πιθανή απαξίωση των υπόλοιπων εναπομεινάντων δημοτικών συνδυασμών. Και κυρίως προς το πρόσωπο της κ. Σπύρου με την οποία έρχεται σε συχνές δημοτικές αντιπαραθέσεις.

Μάλιστα σε μια από τις τελευταίες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, η καθοδήγηση του κ. Κορεντσίδη από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο –που προφανώς ανήκει στον στενό κύκλο των ειδικών συνεργατών– με την μορφή “σκονακίων” ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Που για όσους είχαν την τύχη-ατυχία να την παρακολουθήσουν και να υποπέσει στη αντίληψη τους η συγκεκριμένη άτυπη παρέμβαση του ειδικού συνεργάτη του κ. Κορεντσίδη, μόνο ως εξόφθαλμη και κακόγουστη θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν.


Όσο για τις τελευταίες μεταδόσεις του δημάρχου Καστοριάς σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης και σε τηλεοπτικό της Δυτικής Μακεδονίας, οι ενδιαφερόμενοι δημότες δεν άκουσαν τίποτα περισσότερο από όσα είχε ενημερωθεί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Που παρά τις διαβεβαιώσεις για την παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στην πόλη της Καστοριάς με ταυτόχρονη ανακοίνωση ένταξης έργων στο "Αντώνης Τρίτσης", ο κ. Κορεντσίδης στα τέλη του Μαρτίου ανακοίνωσε ξανά και ξανά, τα ίδια έργα.

Με την διαφορά αυτήν την φορά, πως προσέθεσε ακόμη μια χάντρα στο δημοτικό κομπολόι των υποσχέσεων. Που δεν είναι άλλη από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Καστοριάς το ερχόμενο Φθινόπωρο (!) Μοιράζοντας για ακόμη μια φορά καθρεφτάκια στους τοπικούς ιθαγενείς πιστεύοντας πως ο ίδιος θα καταφέρει να τους πείσει σαν να ήταν μάγος της φυλής. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1119.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ