28.11.22

«Νέος Ανακρέων»

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | οικία Χριστοπούλου
Το αρχοντικό την δεκαετία του ‘30


Συντήρηση της οικίας του Αθανασίου Χριστοπούλου


Την ένταξη της πράξης "Συντήρηση αρχοντικού Χριστόπουλου στην Καστοριά", υπέγραψε ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Κασαπίδης την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου. Δικαιούχος είναι ο δήμος Καστοριάς, με την πράξη χωρικά να αφορά στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της πόλης της Καστοριάς. Μέσω των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν, το κτήριο προορίζεται να λειτουργήσει ως χώρος αφιερωμένος στον καστοριανό ποιητή στο αρχοντικό του οποίου γεννήθηκε. 

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο εσωτερικό του αρχοντικού, όπου ταυτόχρονα με την ανακάλυψη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του κτηρίου, θα ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του ποιητή και καθώς και με τη βιβλιογραφία που σχετίζεται με την ιστορία και την αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Καστοριάς. Το συνολικό ποσό της επιλέξιμης δαπάνης, ανέρχεται σε 1.200.000,00€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).  

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο «νέος Ανακρέων» κατά τον Γεώργιο Σακελλάριο γεννήθηκε στην Καστοριά το Μάρτιο του 1772.  Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στο λύκειο του Βουκουρεστίου, όπου είχε μεταναστεύσει ο κληρικός πατέρας το 1780, όταν ο Αθανάσιος ήταν οκτώ ετών, πιεζόμενος από οικονομική ένδεια αλλά και από τις συνθήκες δουλείας στην Καστοριά. Πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και μπορεί να θεωρηθεί Φαναριώτης από εκλεκτική συγγένεια. Απεβίωσε στο Βουκουρέστι 19 Ιανουαρίου 1847. Ήταν ποιητής, νομικός, ανώτατος δικαστικός, θεατρικός συγγραφέας, λόγιος και Φιλικός. Για το ποιητικό του έργο χαρακτηρίζεται «πρόδρομος» (μαζί με τον Ιωάννη Βηλαρά και τον Ρήγα Βελεστινλή) επειδή θεωρείται ότι, με τη χρήση της δημοτικής γλώσσας, άνοιξε νέους ποιητικούς δρόμους. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πραγματείες σε θέματα γλωσσικά, πολιτικά, φιλοσοφικά και φυσικών επιστημών, πολλές από τις οποίες όμως δεν έχουν σωθεί. Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, ο Δημήτριος Βερναρδάκης, ο Εμμανουήλ Ροΐδης κ.α. μίλησαν με πολύ επαινετικά λόγια για τη λυρική του προσφορά και τέλος το 1891 ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε σχέδιο δοκιμίου για τον Αθανάσιο Χριστόπουλο. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1121.


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ