7.12.11

Κάποτε στην Καστοριά [στήλη]

Το «πετρέλαιο» της Καστοριάς είναι ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός του τουρισμού

 Είναι αλήθεια ότι η Καστοριά την τελευταία δεκαετία έκανε ένα άλμα στον τουρισμό δίχως όμως να εκμεταλλευτεί ορθολογικά σε όλο του το βάθος, αυτό που λέγεται στην γλώσσα των ειδικών ‘‘τουριστικό προϊόν’’. Σήμερα η Καστοριά διαθέτει τουριστικές υποδομές, αξιοθέατα φυσικές καλλονές κλπ., που θα μπορούσαν να κρατήσουν τους επισκέπτες μία ολόκληρη εβδομάδα, χωρίς ο επισκέπτης να αισθάνεται πλήξη. Είναι δε τόσο κοντά η Βεργίνα, τα Μετέωρα, οι Πρέσπες, το Νυμφαίο, οι Αρένες, το Νόστιμο και τόσα άλλα αξιοθέατα, που με μια αυθημερόν διαδρομή σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη, θα έκανε την εβδομαδιαία παραμονή τόσο σύντομη που δεν θα επαρκούσε.
Δυστυχώς όμως τόσο τα προαναφερθέντα όσο και τα άλλα αξιοθέατα, όπως ο λιμναίος οικισμός, η σπηλιά του δράκου, το αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο το μουσείο μακεδονικού αγώνα, το απολιθωμένο δάσος, ο γύρος με το καραβάκι, η Μαυριώτισσα, οι βυζαντινές εκκλησίες τα αρχοντικά, κωπηλασία, κανό, καγιάκ, ορειβασία και τόσα άλλα πράγματα, δεν ήταν ικανά να αφυπνίσουν κανένα επιχειρηματία ή οργανισμό να μετατρέψει τον λιμνάζοντα αυτόν θησαυρό σε πηγή πλούτου, τόσο για τον νομό όσο και για την περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας.
Αντιθέτως είδαμε και ακούμε για ξενοδοχεία σχεδόν κλειστά, άλλα έτοιμα να κλείσουν ή να πωλούνται, η ανεργία να σπάει όλα τα ρεκόρ και η τοπική κοινωνία να τα δέχεται όλα αυτά παθητικά, όπως παθητικά δέχθηκε τις προσπάθειες το 2003 και 2005 της αξιοποίησης του αεροδρομίου με πτήσεις τσάρτερ, όχι μόνο από τον Ρωσία αλλά ακόμη και από τη Κίνα. Πάντως αν και το εγχείρημα τότε σαμποταρίστηκε ήταν μια αιτία να καθιερωθεί το αεροδρόμιο ως διεθνές και σήμερα να είναι έτοιμο να δεχθεί πτήσεις τσάρτερ από την Γερμανία.

Είναι αλήθεια ότι ο γερμανικός λαός είναι ο πιο πολυταξιδεμένος στην Ευρώπη. Είναι πολύ κοντά σε μας, τον γνωρίζουμε και μας γνωρίζει πολύ καλά και ανεξάρτητα από αυτά που γράφουν και διαβάζουμε σε δημοσιογραφικά έντυπα, μας αγαπούν και μας θαυμάζουν κυρίως λόγω των αρχαίων μας προγόνων και της βυζαντινής αυτοκρατορίας, περισσότερο από κάθε άλλον λαό αφού:
• Ο Όθων β΄ παντρεύτηκε την βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, κόρη του αυτοκράτορα Ρωμανού Β’.
• Ο Φρειδερίκος Β΄(1712-1786) λάτρης της αρχαίας Ελλάδας επέβαλε την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε όλα τα σχολεία της χώρας του, ήταν μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης με θέμα την κλασσική Ελλάδα και επί των ημερών του το Βερολίνο μετατράπηκε από ΄΄Σπάρτη΄΄ σε ‘’Αθήνα του Σπρέε’’.
• Από το 1816 όλα τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ήταν εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα, ακόμη και οι πολυώροφες λαϊκές πολυκατοικίες του Βερολίνου που χτίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, διαμορφώθηκαν κατά τα κλασικιστικά πρότυπα.
• Το Βερολίνο φιλοξενεί όλο το αρχείο του Αριστοτέλη, υπάρχουν δε ατέλειωτα προγράμματα κλασσικών σπουδών (αρχαία ελληνικά, αρχαία ιστορία, αρχαία ελληνική γραμματεία, αρχαιολογία κτλ.), έρευνα που γίνεται καθημερινά και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες με θέμα την Ελλάδα.

Έφτασαν λοιπόν κάποιες πληροφορίες στην στήλη μας ότι, μια γερμανική επιχείρηση θέλει να επενδύσει τουριστικά στην Καστοριά. Ίσως αυτό να ακούγεται λίγο παράξενο δεν είναι όμως καθόλου, αφού υπάρχουν και εδώ ανήσυχοι άνθρωποι, που σπούδασαν στην Γερμάνια και λόγω της κρίσης σκέφτηκαν ότι μια τέτοια συνεργασία είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας, όχι μόνο να ανασάνει οικονομικά αλλά ίσως να απογειωθεί με τις προοπτικές που υπάρχουν.
Η Γερμανία λοιπόν, κατά το σκεπτικό της επιχείρησης αυτής, έχει 15.000 τουριστικά γραφεία. Μέσο όρο κάθε γραφείο μπορεί να κάνει μια εγγραφή τον χρόνο (2-3άτομα), ήτοι 2,1 τουρίστες το κάθε τουριστικό γραφείο, που μεταφράζεται σε 30.000 άτομα τον χρόνο. Αν υποθέσουμε ότι κάθε τουρίστας έμμεσα και άμεσα θα ξοδέψει 500 € κατά κεφαλή, αυτό μεταφράζεται σε 15.000.000 ευρώ το χρόνο. Εκτός αυτών η επιχείρηση αυτή έχει δικό της δίκτυο πωλητών τουριστικών πακέτων σε όλο τον κόσμο, μέσα από το οποίο θα προωθήσει και την Καστοριά ως τόπο προορισμού. Όλα αυτά μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία στην εστίαση στην κατανάλωση, κλπ., καθώς και ενεργοποίηση των διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου, για το οποίο εκατομμύρια ευρώ επένδυσε και ξόδεψε ο έλληνας και ευρωπαίος φορολογούμενος.
Ελπίζουμε ότι οι φορείς της πόλης και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση να αντιληφθούν το μέγεθος και την αξία αυτού του εγχειρήματος και να μην εφησυχάσει, όπως πριν δέκα χρόνια περίπου, πριν την ολυμπιάδα, που όλοι πλέαμε σε πελάγη ευτυχίας, νομίζοντας ότι το ποτάμι είναι αστέρευτο και θα κατεβάζει συνέχεια κούτσουρα. Να όμως που οι εποχές των παχιών αγελάδων πέρασαν και τώρα θα περάσουμε την εποχή των ισχνών γι΄ αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμαι τα πάντα και τίποτε να μην αφήνουμε να πάει χαμένο.

Η βιοτεχνία της γούνας έπαψε πλέον να είναι η κυρία πηγή εσόδου για την πόλη, όχι μόνο νομοτελειακά αλλά και με ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν ήταν έτοιμη να σηκώσει το βάρος μιας ραγδαίας εξελισσόμενης οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα σήμερα ο κλάδος αυτός να κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την γνώση.
Να όμως που ο Θεός, η φύση ή η θεά τύχη, όπως θέλετε πέστε το, προίκισε την Καστοριά με φυσικές καλλονές και μνημεία, με αρχαία ιστορικά, βυζαντινά και άλλα αξιοθέατα και αφού έγιναν και από την πολιτεία κάποια αξιόλογα έργα, έτσι ώστε σήμερα η Καστοριά να αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, που αν αξιοποιηθεί προωθηθεί και διαφημισθεί κατάλληλα, μπορεί να αλλάξει άρδην τη μοίρα αυτού του τόπου. Να λοιπόν μια ευκαιρία των νέων ηγεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα και να γράψουν ιστορία στην προσπάθεια της αναγέννησης αυτού του τόπου.
Εδώ θα πρέπει να δείξουν οι σχετικά πρόσφατα εκλεγέντες παράγοντες του τόπου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, πόσο σοβαρά έχουν πάρει τον ρόλο τους, ώστε να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια για το καλό των πολιτών, που τους επέλεξε να τους υπηρετήσουν και μετά για το προσωπικό τους συμφέρον, καθότι θα είναι αυτοί που θα έχουν βάλει την σφραγίδα τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Εμείς πάντως χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε ότι οι προκαταλήψεις οι μεμψιμοιρίες αντιζηλίες θα παρακαμφθούν και οι τοπικοί παράγοντες θα βοηθήσουν με το παραπάνω, διότι πρόκειται για μια προσπάθεια που θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται και απειλείται ακόμη και η συνοχή της.

Ο στοχαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ