7.12.11

Scrabble

Το 2000 ιδρύθηκε στην Καστοριά ο πρώτος όμιλος Σκραμπλ (Scrabble) στην Ελλάδα. Ο κύριος σκοπός του ήταν ο ορισμός και η ανάπτυξη του  παιχνιδιού λέξεων Scrabble στην αγωνιστική του μορφή και όχι μόνο, πράγμα που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού.
Πράγματι, ο όμιλος Σκραμπλ Καστοριάς την τελευταία δεκαετία α) δημιούργησε κανόνες και όρους με τους οποίους σήμερα παίζεται το αγωνιστικό σκραμπλ στη χώρα, β) διέδωσε το σκραμπλ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν με βοήθειά του ως σήμερα 3 ακόμη όμιλοι στη χώρα, γ) διοργάνωσε τα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα, με πρώτο το 2005 στο Πόρτο Καρράς, δ) λειτουργεί αδιαλείπτως με εσωτερικά πρωταθλήματα και τουρνουά, ε) έκανε εκδόσεις λεξικών-βοηθημάτων καθώς και της εφημερίδας «Λόγια» (2001-2006).
Το δημοφιλές λεξιλογικό παιχνίδι που παίζεται συχνά στο σπίτι, σε παραλίες και καφετέριες απέκτησε νέα χροιά και δυναμική. Στα πρότυπα του εξωτερικού και με έμφαση στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας, το παιχνίδι στήθηκε, ορίστηκε και αναπτύχθηκε προσφέροντας ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι-ενασχόληση.
Τα συστατικά του  παιχνιδιού σκραμπλ είναι κυρίως τρία: η τεχνική, η γνώση λέξεων και η τύχη, όλα σε κυμαινόμενο ποσοστό. Δεν υπάρχει κάποια απαιτούμενη τάση ή ταλέντο για την ασχολία με το παιχνίδι: αρκεί η όρεξη και η εξάσκηση. Έχει δε παρατηρηθεί ότι οι παίκτες βελτιώνονται σημαντικά στην ορθογραφία και αποκτούν ευαισθησία  στη χρήση της γλώσσας. Το ηλικιακό εύρος των παικτών που ασχολούνται είναι μεγάλο, από νέους 18-20 ετών έως ηλικιωμένους.
Σήμερα στη χώρα διοργανώνονται ανοιχτά τουρνουά κατά τη διάρκεια του έτους, το ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενώ ο αριθμός των παικτών που ασχολούνται αυξάνεται συνεχώς. Ακόμη εντύπωση κάνει το φιλικό κλίμα και η αφοσίωση των παικτών στο αντικείμενο.
Ο όμιλος Καστοριάς στεγάζεται σε χώρο του ιδρύματος Καλλισθένης (Βασ. Κωνσταντίνου & XV Μεραρχίας) και λειτουργεί συστηματικά 4 ημέρες την εβδομάδα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο για παιχνίδια, συνεύρεση, ψυχαγωγία. Για τους αρχαρίους οργανώνεται πρόγραμμα εκμάθησης, οι ώρες προσαρμόζονται στις ανάγκες των παικτών και δεν υπάρχει οικονομική συνδρομή για τους νέους παίκτες.

Περισσότερα:
Όμιλος Σκραμπλ Καστοριάς, τηλ. 2467023030, 6977982449, scrabblegreek@yahoo.gr

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
http://www.scrabblegreek.blogspot.com/
http://www.greekscrabble.gr/

Σχετικές εκδόσεις:


  • Οι Λέξεις 2-8 Γραμμάτων, Χρήστος Τζήμας-Γιάννης Παπαβλασίου, 2011
  • 7γράμματες λέξεις Νέων Ελληνικών, Χρ. Τζήμας, 2006
  • 2γράμματες και 3 γράμματες ΛέξειςΝέων Ελληνικών, ΟΣΚ 2006
  • Λεξομανής (Wordfreak), Stefan Fatsis, 2007
  • Εφημερίδα «Λόγια», ΟΣΚ 2001-2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ