3.1.13

ΟΔΟΣ: Τρία


ΟΔΟΣ 4.10.2012 | 660


Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς τρία χρόνια από την (επιδιωκόμενη) εκλογική ήττα της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου 2009 -για την οποία ο ίδιος, με την προεκλογική τακτική του έκανε ότι μπορούσε ώστε να έλθει μια ώρα... νωρίτερα.

Όχι βέβαια για να αποφύγει το βάρος των σκανδάλων που άρχισαν να αποκαλύπτονται το 2007 με ρυθμούς καταιγισμού χωρίς ωστόσο να ιδρώνει το αυτί κανενός. Αλλά προπαντός διότι είχε ήδη πειστεί για την επικείμενη οικονομική πανωλεθρία και την απειλούμενη κοινωνική διασάλευση. Έτσι αμέσως μετά την συντριβή στις εκλογές, διεκπεραίωσε με ταχύτητα αστραπής τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου της Ν.Δ. Έκτοτε αποσύρθηκε παραμένοντας απλός βουλευτής και οικοδομώντας το προφίλ του Νέστωρα της παράταξης. Τις ενέργειες αυτές, ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία Γεώργιος Παπανδρέου, χαρακτήριζε διαρκώς ως «λιποταξία».

Ωστόσο, παρά τις αποτυχίες της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, δεν είναι λίγοι όσοι νοσταλγούν εκείνες τις εποχές της ανεμελιάς. Στην Καστοριά ιδιαίτερα, η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια της. Μετά την μαζική διασπορά των παραδοσιακών ψηφοφόρων της κατά τις τελευταίες εκλογές του 2012 στους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και στην Χρυσή Αυγή, στο τέλος αυτής της περιόδου που άνοιξε με την εκλογή νέας, πραγματικά... αθόρυβης τοπικής βουλευτού (με πολιτικούς όρους η εκλογή της προς το παρόν παραμένει ανεξήγητη), και μετά τον χειμώνα που έρχεται δεν είναι καθόλου απίθανο να θυμούνται με νοσταλγία χαμένου παραδείσου το πολιτικό τοπίο πριν το 2009.

Ήταν μια φορά και έναν καιρό που η Καστοριά είχε την πολυτέλεια να διαθέτει με αφθονία τον πολύτιμο χρόνο σε πειραματισμούς. Όπως έγινε ακόμη πιο πριν, με την κάπως αλεξιπτωτική εκλογή της τότε βουλευτή κ. Παρασκευής Μπουζάλη αλλά και την δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Τσαμίση.
Η οποία αν και είχε την τιμή και την ευθύνη της τελευταίας αυτοδιοικητικής αυθυπαρξίας της πόλης, όσα έκανε δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες της Καστοριάς, αλλά ούτε και με το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού της. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αποτυχίας ήταν η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου Δήμου, εκλογής ακόμη και προσώπων που με δυσκολία πάντως συγκρατούν την αποστροφή και την περιφρόνησή τους για την Καστοριά. Και αυτό είναι δυστυχώς το ακόμη χειρότερο: ενέπνευσαν και επέτρεψαν την ανυποληψία της πόλης.

Ταυτόχρονα συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την παλινόρθωση του ΠαΣοΚ των Παπανδρέου, με πρόεδρο και νέο πρωθυπουργό τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Τι κι’ αν κανείς δεν ήταν απολύτως έτοιμος να απαντήσει στο ερώτημα «τι δουλειά έκανε» ως… απλός πολίτης ο νέος (τότε) πρωθυπουργός, ούτε κάν «τι σπούδασε» έστω;

Όλοι γνώριζαν όμως ότι ήταν γιος και εγγονός πρωθυπουργού, δηλαδή διάδοχος και συνεχιστής πολιτικής δυναστείας -που όμοια της ίσως και να μην υπάρχει πουθενά στον κόσμο, και οπωσδήποτε πάντως δεν υπήρξε ποτέ σε δημοκρατική χώρα. Όπως στην Καστοριά, όλοι γνώριζαν -μέχρι και οι πέτρες- ότι ο παντοδύναμος βουλευτής του ΠαΣοΚ στον νομό κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ήταν προσωπικός φίλος του από τα παλιά, και επί πλέον εκ των στενότερων συνεργατών αλλά και συνομιλητών του (οπότε εξηγείται το θαύμα που ακολούθησε).

Εκείνες τις ημέρες της νίκης του ΠαΣοΚ των Παπανδρέου, μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού είχε επιλέξει το κόμμα αυτό, όχι για το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», που είχε δημόσια παραδεχτεί αρκετό καιρό πριν τις εκλογές ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου. Αλλά για το απίστευτο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», που αποτελούσε την σύγχρονη εκδοχή του «Τσοβόλα δώστα όλα», του πατέρα του και ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρόκειται για την μερίδα εκείνη του ελληνικού λαού -υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες- που είτε ως υπάλληλοι (μόνιμοι ή συμβασιούχοι) στον ευρύτατο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, είτε ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, «συνταξιούχοι», και επιδοματούχοι βιομήχανοι, έμποροι ή και απλοί επαγγελματίες, συγκροτούσαν το πελατειακό κράτος που οικοδόμησε η πολιτική διαφθορά. Δεν είχαν καταλάβει καθόλου όλοι αυτοί, ότι οι παλιές συνήθειές τους είχαν φέρει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Υπήρχαν και στην Καστοριά τέτοιοι. Συνωστίζονταν στα πολιτικά γραφεία των επιφανέστερων πολιτικών, και κατά κανόνα εκ περιτροπής.

Ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου γνώριζε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με ασυγχώρητη καθυστέρηση πολλών μηνών, εξήγγειλε μερικά μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα ουδέποτε εφάρμοσε, διότι απλά δεν μπορούσε να αλλάξει την τριτοκοσμική νοοτροπία. Μοιάζει να πίστευε στο βάθος (ίσως και λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου αυτού του επί των ημερών του, τουριστικού ομίλου με την επωνυμία «Σοσιαλιστική Διεθνής»), ότι η παγκόσμια οικονομία και η διεθνής πολιτική τάξη θα υποκλιθούν μπροστά στην δύναμη της Ιστορίας και την γονιδιακή γοητεία των Παπανδρέου.

Αντί να προωθηθούν αλλαγές, εξαπατούσαν τους δανειστές και τους εταίρους της χώρας. Άλλωστε όλοι θυμούνται τις ασυγχώρητες σκηνές, με την κομματική αφρόκρεμα του ΠαΣοΚ, (με επικεφαλής την σύζυγο του Γεράσιμου Αρσένη κυρία Λούκα Κατσέλη) να εγγυάται τότε την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς, και όσων κρατικών πλοκάμων της Λερναίας Ύδρας είχε κατορθώσει να ιδιωτικοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (Κ. Καραμανλή). Είναι γεγονός ότι όλα αυτά, τρία χρόνια μετά, εκτός από ρομαντικά μοιάζουν πλέον σουρεαλιστικά. Σχεδόν απίστευτα. Επειδή τα τρία αυτά χρόνια άλλαξαν δραματικά το τοπίο στην Ελλάδα.

Και έθεσαν στο περιθώριο κάθε εξέλιξης και κάθε ελπίδας, την Καστοριά, για μια ακόμη φορά. Κατά την διάρκεια αυτής της 3ετίας, ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Φίλιππος Πετσάλινικος ήταν τάχα διαρκώς απορροφημένος από τα υψηλά πολιτειακά του καθήκοντα, τα οποία κέρδισε χάρη στο πολιτικό εκτόπισμα και την ισχύ που του εξασφάλιζε η σχέση του με τους Παπανδρέου. Έτσι η παράλυση της τοπικής κοινωνίας μονιμοποιήθηκε.

Η Καστοριά ακούστηκε 2-3 φορές στο πανελλήνιο, μόνο για την αδήλωτη πισίνα του, για τα σκανδαλώδη δάνεια και τις ακόμη πιο σκανδαλώδεις ρυθμίσεις των χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για το αινιγματικό πάρκο της Εθνικής Συμφιλίωσης που εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση ολκής.

Ο ίδιος μετά την συντριβή του ΠαΣοΚ στις πρώτες εκλογές της φετινής Άνοιξης, απέσυρε άρον-άρον την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του. Αντί ωστόσο να αποσυρθεί, ήδη ανακοίνωσε ότι άνοιξε πολιτικό γραφείο (!) ανταποκρινόμενος στην ευθύνη και την... κοινωνική απαίτηση μετά από τόσα χρόνια σχέσεων εμπιστοσύνης προς τον λαό της Καστοριάς. Προφανώς εκεί θα επωάζεται η πολιτική σκέψη που θα αφήσει ως παρακαταθήκη. Μπορεί να συσταθεί και ίδρυμα. Κανείς δεν ξέρει.

Όχι, δεν είναι κομμένη σκηνή από το Metropolis, ούτε από το οne day after, αλλά η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την φήμη ότι επιβιώνει ακόμη το πολιτικό είδος των νοσταλγών της δυναστείας Παπανδρέου, και ιδιαίτερα του τελευταίου Γεωργίου Παπανδρέου, τον οποίο μέσω τέτοιων γραφείων θα πλασάρουν κάτι ως τον μαρμαρωμένο βασιλιά, που πάλι με χρόνια με καιρούς. Πώς από την μια μέρα στην άλλη ξεφύτρωσαν τόσα παραμάγαζα με τον τίτλο «αγοράζω χρυσό»; Έτσι άνοιξε και το δικό του, ο έμπειρος και καταξιωμένος βουλευτής και πολιτικός της Καστοριάς.

Τρία χρόνια μετά το 2009, κάποια από τα σχόλια που προηγήθηκαν μπορεί να μοιάζουν κάπως άκαμπτα. Πώς αλλιώς όμως μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση σε μια περιοχή στο Σωτήριο 2012, όπου ζουν στην απόλυτη παραζάλη. Σε μια νιρβάνα που δεν επιτρέπει να γίνει αντιληπτή η φαιδρότητα από το σύνθημα των ημερών «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Άργος» λόγω της ετήσιας εμποροπανήγυρης.

Σε μια πόλη, που ο ίδιος ο δήμαρχός της, προφανώς χωρίς να το θέλει ή να το απολαμβάνει, αλλά ίσως και χωρίς να το συνειδητοποιεί κιόλας, πλασάρει τον Δήμο ως γραφείο μεταναστεύσεων για ανέργους νέους δημότες, προς Γερμανία και αλλού.

Σε μια πόλη και μια περιφέρεια στην οποία οι βουλευτές της, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, προσποιούνται τους ακτιβιστές μέσα από ανώδυνες δηλώσεις υποστήριξης, και μοιράζουν καραμέλες και άλλα ζαχαρώδη.

Στην οποία η εκλεκτή βουλευτής και μάλιστα του κυβερνητικού κόμματος (κ. Μαρία Αντωνίου) μέσα σε ελάχιστους μήνες βουλευτικής σταδιοδρομίας, όταν βρίσκεται στην Αθήνα υπερψηφίζει οτιδήποτε απαιτηθεί από το κόμμα της, αλλά όταν βρίσκεται στην Καστοριά, παριστάνει την φωνή του λαού, και απευθύνει εκκλήσεις σε υπουργούς και γραμματείς, για την τιμή των καυσίμων θέρμανσης και για την τιμή των όπλων. Υπενθυμίζει έτσι με την συμπεριφορά της ότι ο παλαιοκομματισμός ζει και βασιλεύει και επιβουλεύεται το μέλλον.

Ενώ αντίθετα, ο βουλευτής του Συναπισμού κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, με τις ατέρμονες πολιτικές φλυαρίες αποδεικνύει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τις κρίσιμες ευθύνες της εκλογής του, όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για την λειτουργία της Δημοκρατίας, σε εποχές που ο ελληνικός λαός ευρισκόμενος σε σύγχυση προστρέχει στα άκρα των άκρων, επειδή αισθάνεται εξαπατημένος από όλους.

Τρία χρόνια μετά, ακόμη δεν απαντήθηκε «πως θα είναι ο κόσμος μας το 2009», όπως από μερικές δεκαετίες πριν αναρωτιόταν γνωστό pop τραγούδι. Έστω κι’ αν άλλαξαν μερικά πράγματα, ο δρόμος μοιάζει ακόμη σκαμμένος από τα προβλήματα-βόμβες και τις παγίδες που θα αναλύει στο πολιτικό του παρατηρητήριο ο επαναπαυμένος ευεργέτης της Καστοριάς. Που προφανώς απολαμβάνει τις αξίες της.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 660

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/1/13

    Γιατί κύριοι του blog δημοσιεύεται τόσο αργά τα άρθρα?? Μετά 3 μήνες? Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/1/13

    Πλήρωνε κάτι παραπάνω να τα λαβαίνεις στην οθόνη σου έγκαιρα κυρ-Έλεος!

    ο κ. δημοσιεύε-τ-α-ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/1/13

    Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο. Τουλάχιστον ακολουθείστε μια μέση οδό και δημοσιεύετε τα μετά από μια εβδομάδα. Γιατί τα λογοτεχνικά είναι διαχρονικά, αλλά τα ειδησεογραφικά και οι πολιτικές αναλύσεις χάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το blog έχει παρακολουθηματικό, αρχειακό, έστω και επικουρικό χαρακτήρα. Επομένως η ΟΔΟΣ εκφράζεται, αν όχι αποκλειστικά, κυρίως μέσα από την έντυπη εβδομαδιαία έκδοσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ