22.8.13

ΟΔΟΣ: Ελπίδα για διάσωση




Μια ελπίδα για την διάσωση από την κατεδάφιση και την καταστροφή, του στρατώνα στο άλλοτε «Μαθιουδάκη» φαίνεται τελικά ότι υπάρχει και παραμένει. Και ότι ενδέχεται να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα ο σύλλογος το «Σπασμένο Ρόδι» ανάλαβε και συντονίζει την προετοιμασία δικαστικής προσβολής της υπουργικής απόφασης, με την οποία ελέω Θεού και ανθρώπων, ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός, απέρριψε το αίτημα χαρακτηρισμού του ιστορικού μνημείου ως διατηρητέου.

Ανοίχθηκε τραπεζικός λογαριασμός* στον οποίο ήδη κατατέθηκαν χρηματικά ποσά για την έναρξη της διαδικασίας. Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, μέλη του σωματείου που πρωτοστατούν στην κινητοποίηση, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Το γεγονός ότι με βάση τις εισηγήσεις προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το κτήριο έπρεπε να κριθεί διατηρητέο σε συνδυασμό με τις επιστημονικές τεκμηριώσεις της αξίας του από αρχιτέκτονες και ειδικά τον καθηγητή κ. Πάνο Τσολάκη ο οποίος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (18:00) του Σαββάτου στο Esperos Hotel (Φουντουκλή)  αναμένεται να παρουσιάσει την άποψή του για την σωτηρία του κτηρίου, θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικά. Και ικανά να αποδειχθούν σωτήρια για την διάσωση του μεγάλου και ιστορικού αυτού κτηρίου.

Δεν είναι απαρατήρητο ακόμη το γεγονός, ότι οι πολιτικοί της Καστοριάς που ζητωκραύγαζαν για τον άθλο και το πολιτικό «κατόρθωμα» (που είχε σπεύσει να διεκδικήσει ακόμη και ο γραμματέας της ΝΕ του ΠαΣοΚ λόγω της γνωριμίας του με την πρόεδρο του ΚΑΣ) υποχρεώθηκαν τουλάχιστον προς το παρόν να περιμένουν τις πιθανές δικαστικές εξελίξεις.

(*) Αρ. λογαριασμού της Alpha τράπεζας:
ΙΒΑΝ: GR77 0140 8500 8500 0210 1209 651


* * *

Προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη για την σωτηρία του «Μαθιουδάκη»

Ασφαλιστικά μέτρα υπέβαλε ο σύλλογος «Σπασμένο ρόδι», εναντίον της απόφασης για κατεδάφιση του πρώην στρατώνα Μαθιουδάκη την 1η Μαΐου με αποτέλεσμα να δοθεί προσωρινή διαταγή που απαγορεύει την κατεδάφιση έως και την 17η Μαΐου, ημέρα που θα δικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Το όλο εγχείρημα, μαζί με την εκδίκαση, θα κοστίσει περίπου 1500-2000 ευρώ και για αυτόν το λόγο το δ.σ. του συλλόγου αποφάσισε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε τρία ονόματα του συλλόγου (Κ. Λάκης, Χ. Ούσλης, Ελ. Τσαδήλα), στην Alpha τράπεζα με ΙΒΑΝ: GR77 0140 8500 8500 0210 1209 651, στον οποίο μπορούν να καταθέσουν όσοι ενδιαφέρονται να σωθεί το κτήριο, με ελάχιστο το ποσό των 10 ευρώ.
Ο σύλλογος σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις παραπλανητικές δημοσιεύσεις που ακολούθησαν, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
1. Υποστηρίζουμε την άμεση ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου και αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα για αυτό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε διπλανό οικόπεδο, από αυτό που ήδη στεγάζει το πρώην στρατόπεδο Μαθιουδά- κη, οικόπεδο το οποίο έχει ήδη δεσμευθεί να παραχωρήσει ο δήμος Καστοριάς, με την ίδια μελέτη, παρακάμπτοντας το εξαιρετικά πολυέξοδο στάδιο κατεδάφισης.
2. Το ότι μέχρι τώρα, όπως υποστηρίζουν ψευδώς κάποιοι, δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας, δεν είναι λόγος για να μην προσπαθήσουμε για την διάσωση του τώρα. Παρόλα αυτά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, όσους στερούνται μνήμης, ότι το θέμα δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «ΟΔΟ» ήδη από το 2008 (εφημερίδα ΟΔΟΣ, φυλ. 467 της 13/11/2008).
3. Το ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόταση για την εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος κτηρίου (πρώην στρ. Μαθιουδάκη) δεν είναι λόγος για να γκρεμιστεί, αλλά βαρύνει τις τοπικές αρχές που δεν φρόντισαν για αυτό.
4. Οι σχετικές εισηγήσεις, της Εφορίας Νεωτέρων μνημείων Κ. Μακεδονίας και της Δ/νσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι το κτήριο συνδυάζει αρχιτεκτονικές, ιστορικές, πολεοδομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες. Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν για το αντίθετο, η Ιστορία δεν κατεδαφίζεται.
Η ιστορική ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές της πόλης μας είναι τεράστια, και θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας.
Αυτή λοιπόν η ιστορική ευθύνη μας επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε να διατηρηθεί ένα ιστορικό κτήριο που σφράγισε την ιστορία και τις μνήμες της» καταλήγει το δελτίο τύπου του “Σπασμένου Ροδιού”.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2013, αρ. φύλλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ