17.2.15

Grexit



40 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/2/15

    Σκατιάρηδες!!!!
    Φτηνοφαγαδες!

    "Οφις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΑΡΟΥΦΑΣ17/2/15

    Μας πάνε κατευθείαν στα βράχια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/2/15

    [...] "Οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους υπουργούς οικονομικών διακόπηκαν με αφορμή αυτό το σχέδιο κειμένου, το οποίο η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε «παράλογο». Κατά τη γνώμη μου, το επίμαχο σημείο είναι το εξής:

    «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εξυπηρεσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

    Μετάφραση (αν ανατρέξετε σε εκείνη τη δήλωση του Γιούρογκρουπ): αποκλείεται οποιαδήποτε υποχώρηση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 4,5% του ΑΕΠ.

    Δεν υπήρχε καμιά απολύτως περίπτωση να υπογράψουν τέτοιο κείμενο ο Τσίπρας και η παρέα του, πράγμα που δημιουργεί την απορία τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Γιούρογκρουπ.

    Θα μπορούσε βέβαια να είναι απλώς ηλίθιοι -να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτού του είδους ο τσαμπουκάς δεν θα φέρει αποτελέσματα.

    Μια άλλη, και πιθανότερη νομίζω εξήγηση, είναι ότι αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Αντί να υποχωρήσουν στο ελάχιστο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να εξωθείται σε αθέτηση πληρωμών, και πιθανότατα σε έξοδο από το ευρώ, έτσι ώστε το προβλεπόμενο οικονομικό ναυάγιο να χρησιμέψει για μάθημα σε οποιονδήποτε άλλον διανοηθεί να ζητήσει ανακούφιση. Ετοιμάζονται δηλαδή να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «Καρχηδόνιας ειρήνης» που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

    Όπως και να έχει το θέμα, αυτή η αφροσύνη είναι εκπληκτική και ανατριχιαστική.

    Πωλ Κρουγκμαν
    Νομπελ Οικονομίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/2/15

    Βαρουφάκης προς Ecofin: Το επόμενο βήμα θα είναι ενα υπεύθυνο βήμα. Πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τώρα τα προηγούμενα βήματα ήταν ανεύθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/2/15

    μην προτρεχέτω η γλώττα σου #4#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λ. Π.17/2/15

    Για όσους δεν το διάβασαν κι επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται να ακουστεί και αυτή η γνώμη, γιατί κάνουν σκληρή προπαγάνδα εναντίον μας τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ.

    http://www.koutipandoras.gr/article/133532/xeroyn-ta-panta-den-katalavainoyn-tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hellooooooo!17/2/15

    Οι Ευρωπαίοι κάνουν προπαγάνδα εναντίον μας;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κουτόφραγκος17/2/15

    @ Λ.Π.

    Βαξεβάνης: «Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται αυθόρμητα στις πλατείες, αναζητώντας μια άλλη προοπτική για την οποία γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ίδιο συμβαίνει και στις πλατείες της Ευρώπης. Όλα αυτά αποτελούν μια πολιτική πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να ψαλιδιστεί απο «οικονομικές ανάγκες».

    -Όντως καλέ!! Αυθόρμητα μαζεύονται οι Ευρωπαίοι!!! Κι αυτοί οι «αυθόρμητοι» Ευρωπαίοι είναι μία πολιτική πραγματικότητα!!!

    http://eu.greekreporter.com/2015/02/15/rally-in-rome-to-express-support-for-greece/

    http://www.interaksyon.com/article/105160/pro-greece-rallies-in-athens-europe-ahead-of-bailout-talks

    http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2015/07/169403g-brixelesii.jpg

    https://pbs.twimg.com/media/B95aWpLIEAAdGAU.jpg

    http://im2ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2015/07/169403g-london.jpg

    http://www.socialisme.be/fr/wp-content/uploads/sites/3/2015/01/daniel_grece_10.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/_mAqi1Htt1-k/S-HQrSku7jI/AAAAAAAAAU4/lS29BQ-Bso4/s1600/P5050066.JPG

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λ. Π.17/2/15

    " κάνουν σκληρή προπαγάνδα εναντίον μας τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ "

    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;;;
    Για ΜΜΕ μίλησα (αρθρογράφους και γελοιογράφους) και όχι για τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους.
    ΜΠΡΑΒΟ στους ομογενείς και στα νέα τα παιδιά που σπουδάζουν ή δουλεύουν στο εξωτερικό και κινήθηκαν άμεσα!
    ΜΠΡΑΒΟ και σε εσάς πάντως, για την ετοιμότητα και το αρχείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γότθοι, Οστρογότθοι, Βησιγότθοι, Βάνδαλοι, Τάταροι και Αλλεμανοί17/2/15

    "Στα Eurogroups όπου συμμετέχει η νέα κυβέρνηση, υπάρχει μια διαφορά. Οι παντογνώστες της Οικονομίας (ναι και ο Εσθονός και ο Λεττονός και ο Ραχόι ακόμη που σκοτώνει κόσμο όπως έκανε ο Σαμαράς), ενώ δηλώνουν πως ξέρουν τα πάντα, δεν καταλαβαίνουν. Δεν καταλαβαίνουν πως μετά από δεκαετίες, η πολιτική παίρνει το πάνω χέρι στην Ευρώπη απέναντι στην Οικονομία και τις αγορές. Δεν καταλαβαίνουν πως μέτρο παύει να είναι ο πίνακας δημοσιονομικής συμμόρφωσης που δημιούργησαν οι σύμβουλοι της Μέρκελ, αλλά σιγά σιγά γίνονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.
    Πολιτική δεν είναι αυτό που απαιτεί ο Τσίπρας, οι Ποδέμος ή ο Ρέντσι στην Ιταλία πλέον, αλλά οι λαοί που εκπροσωπούν. Η δημιουργία κυβέρνησης Σύριζα, δημιούργησε μια ποιοτικά νέα κατάσταση. Απελευθέρωσε πολιτικά κόσμο που πίστευε πως η σωτηρία είναι η πολιτική υποταγή του Σαμαρά ή η προσπάθεια επιβίωσης του Βενιζέλου."

    Γι' αυτό τί έχεις να πεις, "Κουτόφραγκε" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κουτόφραγκος17/2/15

    Δεν καταλάβατε καλά κ. Λ.Π. Ειρωνικά τα έγραψα όλα αυτά. Γιατί ΔΕΝ μαζεύονται αυθόρμητα οι Ευρωπαίοι (οι τοπικές ΣΥΡΙΖΑ οργανώνονται σε συνεργασία με τα αριστερά κινήματα -δείτε σημαίες στις φωτογραφίες από τους... χιλιάδες Ευρωπαίους!!!).
    Κατά συνέπεια ΔΕΝ είναι πολιτική πραγματικότητα. Είναι απλώς προπαγάνδα των Ελλήνων δημοσιογράφων.
    Οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ είναι κουτόφραγκοι...
    ΕΜΕΙΣ προπαγανδίζουμε!!
    Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/2/15

    Δε καταλαβα κουτοφραγκε. Αμφισβητεις τον αυθορμητισμο των συγκεντρωσεων; η μηπως σε χαλασε που τωρα δεν εχει ΜΑΤ, κουκουλοφορους και καγκελα παντου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/2/15

    Στον Γότθιοι, Οστρογότθοι κλπ...
    Η πολιτική παίρνει το πάνω χέρι στην Ευρώπη;;;;;
    Η πολιτική του Λαφαζάνη; του Χουντή;, του Καμένου; ή του Φωτόπουλου; και των καθαριστριών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος17/2/15

    Είναι με τα καλά τους κάποιοι εδώ μέσα που ισχυρίζονται ότι κάνουν προπαγάνδα το BBC, οι Times, η Deuche Welle, η Deuche Welle, η Die welt το Spiegel, η Le Monde, οι Financial Times, η Wall Street Journal....;;;;
    Και δεν κάνει η Τρέμη του MEGA και τα ελληνικά ΜΜΕ με την κωλοτούμπα του αιώνα από μνημονιακά σε Συριζικά ΜΜΕ;
    Δεν κάνει προπαγάνδα η ΝΕΡΙΤ και κάνει το BBC; Δεν κάνει προπαγάνδα το κανάλι του Καρατζαφέρη; Το Έθνος, τα Νέα, το Βήμα ή η Ελευθεροτυπία, ο Τσίπρας ή ο Ευαγγελάτος και οι κυρίες των ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γότθοι, Οστρογότθοι, Βησιγότθοι, Βάνδαλοι, Τάταροι και Αλλεμανοί17/2/15

    Άιντε βρε 13, μαμ και νάνι !
    Δεν είσαι συ για ιστορική ελληνική Αριστερά...
    Και αύριο το πρωί με το καλό, άκου αυτό για εγερτήριο σάλπισμα :
    https://www.youtube.com/watch?v=aObEBlke21A
    Καλή πατρίδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λ. Π.17/2/15

    Με κάνατε κι εμένα να ψάχνω ντοκουμέντα για την εντύπωση που μου προκλήθηκε. Εντάξει ανακαλώ την λέξη "προπαγάνδα", γιατί θα μας στείλει αλλού, αλλά κρατώ τη γνώμη ότι συνεχίζουν να μας παρουσιάζουν σαν τεμπέληδες (βλ. τζιτζίκι) και άλλα αρνητικά.
    Μια γελιογραφία έβγαλε η ΑΥΓΗ και ξεσηκώθηκε μέχρι και το Ισραηλιτικό Συμβούλιο (;) κι εμείς τί θέλατε δηλαδή να νιώσουμε;
    http://antikleidi.com/2015/02/11/diapragmateusi-geloiografies/
    Όσο για τις συγκεντρώσεις, μπορεί να μη πήγα, αλλά όλα κι όλα, δεν είναι στρατευμένοι οι άνθρωποι που ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ. Δεν μ' ενδιαφέρει ποιος τις οργάνωσε κι ας ήταν κι ο παπάς της ενορίας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος17/2/15

    Τελικά όμως βρε δεν φαίνεται και τοοοσο τρομερό!
    αν μαλιστα σκεφτείς την παροιμία:

    "Φίδ΄να σε τσιμπήσ΄ή γαϊδουρ΄να σε...???"

    δειχνει μέχρι και διασκεδαστικό...

    "Αναλυτές της Barclays, της Capital Economics και της Oxford Economics εξηγούν τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Οπως αναφέρει και το Business Insider, στην περίπτωση της εξόδου οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τη χώρα.

    Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit

    1. Επιστροφή στη δραχμή. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή (εκτός και αν το νέο νόμισμα πάρει ένα νέο όνομα). Το ζητούμενο, βέβαια, θα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα.
    2. Καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει άμεσα την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο για πιθανό Grexit το 2012, οπότε μάλλον θα πρέπει να το ανασύρει.
    3. Θα αποσυρθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), κάτι που θα σταματήσει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.
    4. Κοινωνικές αναταραχές. Η Barclays υποστηρίζει πως μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» και σημειώνει ότι ιστορικά παρόμοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει υποτίμηση 45-85% του νομίσματος. Η Capital Economics υποστηρίζει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, κοντά στο 20%, και η Oxford Economics μιλάει για 30%.
    5. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε πιθανότατα να αρχίσει να κάνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιστρέψει στα ελλείμματα, αφού δεν θα περιορίζεται από κανόνες διάσωσης.
    6. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ραγδαία. Τόσο η Capital Economics όσο και η Oxford Economics λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό. Οπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία, με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.

    Ωστόσο, αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι μια καλά οργανωμένη έξοδος «θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Eυρωζώνη».
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    grexit
    Ελλάδα
    ευρώ
    Δραχμή

    Πηγή: Οι έξι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση ενός Grexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/191947/oi-exi-protes-synepeies-gia-tin-ellada-stin-periptosi-enos-grexit#ixzz3S1z4wliw

    [και δια τη αντγραφήν: Φόρεϊν Ο Φ Ι ΣΣΣΣΣ!!!"]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κουτόφραγκος17/2/15

    ΟΛΟΙ αμφισβητούν τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος17/2/15

    ΟΦΗ, βάλε και μια έβδομη συνέπεια :
    Ο Βενιζέλος θα βάλει το σύμπαν να συνωμοτήσει, για να βγει πρωθυπουργός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο λαός δεν ξεχνά ...17/2/15

    @Κουτόφραγκος

    Για πε κανέναν απ' αυτούς τους ΟΛΟΥΣ... να γελάσει κάθε πικραμένος (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος17/2/15

    ΟΛΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΕΡΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ17/2/15

    Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Προτιμώ αυτήν.

    https://www.youtube.com/watch?v=Rc9RnwPXoJ0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αρνάκι άσπρο και παχύ17/2/15

    Ε καλά τώρα. Ό,τι βγάλει το BBC δεν είναι και θέσφατον. Τη δουλειά τους κάνουν κι αυτοί. Δεν έγινε κιόλας το grexit ούτε είναι ανάγκη να πανικοβάλλεται ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος17/2/15

    E! Όχι και τον Βαξεβάνη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος17/2/15

    @24 Προτιμάς τον Πρετεντέρη ή τον Σταύρο Θεοδωράκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος17/2/15

    Γιατί ρε; τι κακό έχει ο Βαξεβάνης; μια χαρά παιδί είναι.
    διάβασε και το σημερνό για τη Τσαουσέσκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κουτόφραγκος17/2/15

    @Ο λαός δεν ξεχνά

    Γιατί πρέπει να επαναλαμβάνονται;

    http://eu.greekreporter.com/2015/02/15/rally-in-rome-to-express-support-for-greece/

    http://www.interaksyon.com/article/105160/pro-greece-rallies-in-athens-europe-ahead-of-bailout-talks

    http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2015/07/169403g-brixelesii.jpg

    https://pbs.twimg.com/media/B95aWpLIEAAdGAU.jpg

    http://im2ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2015/07/169403g-london.jpg

    http://www.socialisme.be/fr/wp-content/uploads/sites/3/2015/01/daniel_grece_10.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/_mAqi1Htt1-k/S-HQrSku7jI/AAAAAAAAAU4/lS29BQ-Bso4/s1600/P5050066.JPG

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/02/15/greece-solidarity-london-syriza_n_6688238.html

    Τι δεν καταλαβαίνεις;
    Δηλαδή αν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Τροτσκιστές-Λενινιστές διοργανώσουν αύριο στο Σύνταγμα συλλαλητήριο ανάσας αξιοπρέπειας για τον λαό της Νικαράγουα, με 20-30 οπαδούς τους, θα το θεωρήσουμε... "αυθόρμητο" συλλαλητήριο των... "Ευρωπαίων" που υποστηρίζουν τον λαό της Νικαράγουα;
    Τι δεν καταλαβαίνεις;
    Ο Γλέζος, δηλαδή, στο συλλαλητήριο των Βρυξελλών, με την ομάδα ελλήνων αριστερών φοιτητών του Βελγίου, είναι οι,,, "αυθόρμητοι Ευρωπαίοι" που υποστηρίζουν τους Έλληνες;
    Θα μας τρελάνετε;;;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος17/2/15

    Παρακαλείται η κυρία Ραχήλ Μακρή να προσέλθει εκτάκτως στο Εθνικόν Νομισματοκοπείον.
    Επισης η κ. Βουλτεψη να πάει γ ρ ή γ ο ρ α να φέρει χαρτί... (ανακυκλωσιμο, τουαλέττας κλπ)

    φόρεϊν οφις [κατηραμένος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα μήλα των Εσπερίδων17/2/15

    Προς "Κουτόφραγκον"

    Γιατί επιμένεις σαν τον γρουσούζη;
    Είπαμε δεν μας ενδιαφέρει τόσο ποιος διοργανώνει τις συγκεντρώσεις όσο ποιος έχει δίκιο.
    Δηλαδή θα καθορίσουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ πορεία μιας χώρας με αποκλειστικά κριτήρια τα νούμερα;
    Άλλους καημούς δεν έχει η Ρωμιοσύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το λουλουδάκι του μπαξέ17/2/15

    Για τον κατηραμένον όφιν,
    ώσπου να τον βρει ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ...

    Νεόφυτος ὁ Ἔγκλειστος Μιλᾶ

    ... τῷ δὲ βασιλεῖ Ἰσσακίῳ κατακλείει ἐν καστελλίῳ καλουμένῳ Μαρκάππω. Κατὰ δὲ τοῦ ὁμοίου αὐτῷ Σαλαχαντίνου ἀνύσας μηδὲν ὁ ἀλιτήριος, ἤνυσε τοῦτο καὶ μόνον, διαπράσας τὴν χῶραν Λατίνοις, χρυσίου χιλιάδων λιτρῶν διακοσίων. Διὸ καὶ πολὺς ὁ ὀλολυγμός, καὶ ἀφόρητος ὁ καπνός, ὡς προείρηται, ὁ ἐλθῶν ἐκ τοῦ βορρᾶ...
    NEOΦYTOY EΓKΛEIΣTOY
    ΠEPI TΩN KATA THN XΩPAN KYΠPON ΣKAIΩN

    Ὑπέρογκες ἀρχιτεκτονικές· Λαρίων φαμαγκούστα Μπουφαβέντο· σχεδὸν σκηνικά.
    Ἤμασταν συνηθισμένοι νὰ τὸ στοχαζόμαστε ἀλλιῶς τὸ «Ἰησοῦς Χριστὸς Νικᾶ»
    ποὺ εἴδαμε κάποτε στὰ τείχη τῆς Βασιλεύουσας, τὰ φαγωμένα ἀπὸ γυφτοτσάντιρα καὶ στεγνὰ χορτάρια,
    μὲ τοὺς μεγάλους πύργους κατάχαμα σὰν ἑνὸς δυνατοῦ ποὺ ἔχασε, τὰ ριγμένα ζάρια.

    Γιὰ μᾶς ἦταν ἄλλο πράγμα ὁ πόλεμος γιὰ τὴν πίστη τοῦ Χριστοῦ
    καὶ γιὰ τὴν ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου καθισμένη στὰ γόνατα τῆς Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ,
    ποὺ εἶχε στὰ μάτια ψηφιδωτὸν τὸν καημὸ τῆς Ρωμιοσύνης, ἐκείνου τοῦ πελάγου τὸν καημὸ σὰν ἧβρε τὸ ζύγιασμα τῆς καλοσύνης.

    Ἂς παίζουν τώρα μελοδράματα στὰ σκηνικὰ τῶν σταυροφόρων Λουζινιᾶ
    κι ἂς φλομώνουμε μὲ τὸν καπνὸ ποὺ μᾶς κουβάλησαν ἀπὸ τὸ βοριά.

    Ἄσ᾿ τους νὰ τρώγουνται καὶ ν᾿ ἀνεμοδέρνουνται ὡσὰν τὸ κάτεργο ποὺ δένει μοῦδες·
    Καλῶς μᾶς ἤρθατε στὴν Κύπρο, ἀρχόντοι. Τράγοι καὶ μαϊμοῦδες!

    Ἐγκλείστρα, 21 Νοεμ. ῾53

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος18/2/15

    "Λουλουδάκι του Μπαξε'
    της πεθαμένης Φαμαγκούστας, της "γης του μύρου, του κυπαρισσιού , των παλληκαριών και της αγαπής,χρυσοπαρασινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο κτλπ, κτλπ (=Ταλιμπαν και Ταλιμπάν!!!) , και των θεατρικών φραγκοκάστελλων πρέπει να σου πω πως ο φόρεϊν οφις ο κατηραμένος ...τρώει ο ιδιος -με μαχαιροκουταλοπήρουνο Vilroy & Boss - τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα [στο τέλος , όταν ξυρίζουν τον γαμπρο δηλαδή] .

    Αυτό δια να διασκεδάσω τας περί του αντιθέτου απόψεις σου...

    Foreign Office

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το λουλουδάκι του μπαξέ18/2/15

    Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες, γιατί δεν σημείωσα ότι το ποίημα είναι του Γιώργου Σεφέρη.
    Από τον όφιν δεν ζητώ συγγνώμη, γιατί δεν του την χρωστάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος18/2/15

    Γ. Σεφέρης από τα...Τίρανα στο "λουλουδάκι του μπαχτσέ"
    [και δια την αντιγραφην Φορεϊν Οφιςςςςςς...]

    Το απομεσήμερο ενός φαύλου

    Τράβα αγωγιάτη, καρότσα τράβα,
    τράβα να φτάσουμε γοργά στην Κάβα!
    Φύσα βαπόρι, βόα μηχανή,
    να ’ρθούμε πρώτοι εμείς! — οι στερνοί.

    Τα στερνοπαίδια και τ’ αποσπόρια
    και τ’ αποβράσματα και τ’ αποφόρια
    μιας μάχης που ήτανε γι’ άλλα κορμιά
    για μάτια αλλιώτικα κι άλλη καρδιά.

    Πολιτικάντηδες, καραβανάδες,
    ψιλικατζήδες, κολλυβιστάδες,
    μούργοι, μουνούχοι και θηλυκά
    — τράβα αγωγιάτη! βάρα αμαξά!

    Φτωχή Πατρίδα, στα μάγουλά σου
    μαχαίρια γράφουνε το γολγοθά σου·
    μάνα λιοντόκαρδη, μάνα ορφανή,
    κοίτα αν αντέχεις τέτοια πομπή:

    το ματσαράγκα, το φαταούλα
    με μπογαλάκια και με μπαούλα·
    τη χύτρα που έβραζε κάθε βρομιά
    λες και την άδειασαν όλη μεμιά

    σ’ αυτούς ανάμεσα τους ήπιους λόφους
    όπου μας κλείσανε σαν υποτρόφους
    ενός αδιάντροπου φρενοβλαβή
    που στο βραχνά του παραμιλεί.

    Δες το σελέμη, δες και το φάντη
    πώς θυμιατίζουνε τον ιεροφάντη
    που ρητορεύεται λειτουργικά
    μπρος στα πιστά του μηρυκαστικά.

    Μαυραγορίτες από τα Νάφια
    της προσφυγιάς μας άθλια σινάφια,
    γύφτοι ξετσίπωτοι κι αρπαχτικοί,
    λένε, πατρίδα, πως πάνε εκεί

    στα χώματά σου τα λαβωμένα
    γιατί μαράζωσαν, τάχα, στα ξένα
    και δεν μπορούνε χωρίς εσέ—
    οι φαύλοι: τρέχουνε για το λουφέ.

    Cava dei Tirreni, 7. 10. 1944

    αντιλμάνεσαιτην επικαιρότητα του πραγματος φανταζομαι χρυσό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος18/2/15

    "αντιλμάνεσαι" ;;;;;;;
    Σουρωμένος γράφεις βρε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος19/2/15

    #"αντιλμάνεσαι" ;;;;;;;
    Σουρωμένος γράφεις βρε ; #

    Όχι βεβαια...
    Αλλά περίμενα πως και πως τον καλό σου το λόγο βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος19/2/15

    @35
    Αλήθεια ;
    Φίλα σταυρό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος20/2/15

    @36, δυστυχως ....
    δεν γνωρίζω κανέναν Φίλα Σταύρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος20/2/15

    @37 Είσαι και μύωψ... (πήγαινε σε οφθαλμίατρο).
    Είσαι και εγωιστάκος... (ή εγωιστριούλα...)

    @34-36 και ούτω καθ' εξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος20/2/15

    τάτσοι μίτσοι κώτσοι με γκαβογιατρούς και με παπάδες σ ε β λ έ π ω [αν και μυωψ....] #38

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος22/2/15

    Δ-Ι-Α-Ψ-Ε-Υ-Σ-Θ-Η-Κ-Α-Ν οι καταστροφολόγοι.
    Αναμενόμενο βέβαια να επιμένουν στο χαβά τους και απλώς να μεταθέτουν την ημερομηνία της συντελείας του κόσμου, αλλά ποιος να τους ακούσει πλέον και γιατί;
    Ας ζουν καλά στον κόσμο τους και ας μας αφήσουν στην ησυχία μας.
    Κατήντησαν κουραστικοί. Έχει η ζωή ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ